Erfgoedmobiel vertelt over Kermissen en Circussen

   

(fotomateriaal Erfgoedcel: oude Mechelse affiches)

Enkele weken geleden kreeg ik de vraag van de Erfgoedcel of ze van mij een interview mochten afnemen over mijn jeugdherinneringen aan circus en kermis in deze stad.  Niet dat ik zo'n expert ben in de materie... Ik ging wat aarzelend in op de vraag, maar naarmate het gesprek vorderde kwamen steeds meer fragmenten aan vroegere tijden boven..Misschien was ik dan toch een heel klein beetje een 'ervaringsdeskundige'....  Ik werd niet alleen gevraagd natuurlijk.  Ondermeer ook stadsgids Paul Delbaere en Marcel Kocken, die beiden tot een oudere generatie behoren,mochten grasduinen in hun verste herinneringen.  Men bundelde de geluidsfragmenten, en die zijn nu te horen in 'luisterstoelen' in de Erfgoedcel, vanaf 28 juli tot en met 27 september.

 

Heel die tijd houdt de Ergoedmobiel in Lamot zijn armen open voor Mechels Vermaak.  Je kan er de geschiedenis en sfeer van circussen en kermissen in onze stad herbeleven aan de hand van collectiestukken, filmfragmenten en getuigenissen van verschillende generaties Mechelaars.

 

De Mechelse Vereniging voor Stadsarcheologie en de stedlijke dienst Archeologie hebben hervoor de handen in mekaar geslagen.  Je kan in Lamot een reeks merkwaardige collectiestukken bewonderen binnen het thema 'Mechels Vermaak'.  Wat te denken van 'mannekes pis' en voorlopers van de loodjes in de schietkramen op de kermis...  't Kriebelt ongetwijfeld jouw nieuwsgierigheid...  Niet?  Maar ook dobbelstenen, knikkers en loterijbriefjes die bij de verschillende opgravingen in de binnenstad zijn opgediept, zullen er te bekijken vallen.

De zogenaamde 'luisterstoelen' waarover ik hierboven reeds schreef, werden onder handen genomen door de Mechelse kunstenaar Gijs Vanhee.  Als je daarin plaatsneemt kan je dus geluidsfragmenten horen met verhalen van ondermeer Paul Delbaere, Marcel Kocken en mezelf.  Maar ook van een kermiskramer die vertelt over zijn ervaringen, en over de toekomst van zijn beroep.  Circuskenner André De Poorter, coördinator van Circusatelier Circolito Lieven Leemans en Natascha Sobolewski die opgroeide bij circus De Jonghe, nemen het woord.  Ze praten over hun liefde en hun visie op circus. 

Van al deze mensen maakte fotograaf Jonas Maris portretten.  (en ik moet eerlijk toegeven dat ik liever achter de lens dan er voor sta... )

 

 

Je kan je in de Erfgoedcel ook vergapen aan ouwe foto's uit de collectie van het stadsarchief.  Filmfragmenten met passages uit optredens van Circolito en ons eigenste Mechels-Muizens circus Ronaldo, komen ook aan bod.  Het pas uitgebrachte familieportret dat het Circuscentrum van de Ronaldo's maakte, toont een voor velen onbekende fascinerende wereld.

Er is méér: demo's en workshops brengen het thema tot leven.  Jong en oud kunnen de circusartiest in hem naar boven laten komen tijdens een vrije initiatie door Circolito of oude kermisspellen van het Sportimonium uitproberen op één van de workshopdagen.

 

 

Mechels vermaak - kermissen en circussen in Mechelen: een rollercoaster door de tijd: van 28 juli tot 27 september.  Elke dag van 9 uur tot 22 uur.

 

Gratis toegang tot de Lamot vitrineruimte links naast de trap.

 

Demo met aansluitend vrije initiatie Circolito: op 8 augustus van 14 uur to 17 uur.

 

Workshops Kermisspellen op 22 en 23 augustus, van 14 uur tot 17 uur.

 

Doorlopend filmvertoning 'Living Circus Treaures: Circus Ronaldo'.

 

(bij mooi weer gaan demo en workshops door op de Haverwerf)

 

 

www.erfgoedcelmechelen.be

erfgoedmobiel@mechelen.be

 

 

 

 

 

 

 

 

Toen we nog schoon en jong waren hebben wij, ons vader, ons moeder en wij, de kinders eens een circusvoorstelling bezocht op de Zandpoortvest, waar nu de parking is.

Het was begin Jaren '70 en wat ik me ervan herinner dat het wel leuk was maar ni echt ne vette.  Misschien waren de circussen toen al wat op hunne retour.

Als ge het over kermissen hebt kunt ge natuurlijk niet buiten de Decap dans-en kermisorgels van de familie Teugels uit Walem...

MechaMusica - Dansorgels.nl

Vanavond opening van deze erfgoedmobiel...

(foto's: Jan Smets)