De Lijn moet dit jaar 60 miljoen euro besparen. Dit heeft ook gevolgen voor het Mechelse stadsnet, waardoor er vanaf 15 augustus een aantal wijzigingen zijn. In grote lijnen:
- In Mechelen centrum rijdt voortaan één stadsbus: de Centrumpendel.
De Centrumpendel vervangt de huidige stadsbussen in het centrumgebied binnen de vesten. Deze bus rijdt in de spits om de 8 minuten en tijdens de daluren om de 10 minuten tussen Station, Grote Markt, Veemarkt, Station Nekkerspoel en de nieuwe Park & Ride in de buurt van Utopolis en De Nekker. Deze Park & Ride biedt 500 gratis parkeerplaatsen aan. Wie er zijn auto parkeert kan minstens om de 10 minuten de Centrumpendel nemen om naar de binnenstad te gaan. Hierdoor halveert het busverkeer in de binnenstad, wat de leefbaarheid ten goede komt.
- Alle andere lijnen rijden over de vesten en Veemarkt.
Enquêtes bij de gebruikers van de Mechelse stadsbussen hebben uitgewezen dat 75 % van de reizigers een bestemming heeft buiten het stadscentrum. Momenteel rijden alle stadsbussen door het centrum van de stad. Omwille van de smalle straten in de historische binnenstad kunnen hier uitsluitend kleine citybussen worden ingezet. Deze bieden tijdens de spitsuren onvoldoende capaciteit. Daarom worden de wijken buiten de vesten voortaan ontsloten doorstads- en streekbussen met een grotere reizigerscapaciteit. Hierdoor kunnen ze meer mensen vervoeren dan voorheen.
- Op de drie knooppunten Station, Veemarkt en Nekkerspoel kunnen reizigers vlot overstappen van de Centrumpendel op andere lijnen en omgekeerd.
- Een aantal haltes werden afgeschaft, nl. die in de Adegemstraat, Sint-Katelijnestraat en Goswin de Stassartstraat. Je zal echter altijd op maximaal 500 meter stappen een halte vinden; ofwel in de binnenstad ofwel op de vesten. De Lijn respecteert nog steeds dit principe van basismobiliteit.
Een besparing gaat altijd samen met een vermindering van de diensten, en ik hoorde al heel wat berichten over het afschaffen van enkele lijnen.
De veranderingen vind je hier, maar het is weinig gedetailleerd.
Wie weet er meer ?
De positivo's vinden dit natuurlijk " busje komt zo ", de anderen zijn van mening dat " busje komt niet meer ". En deze laatsten hebben verdomme toch wel gelijk zeker. Negativo of niet.
Inderdaad, zeg G.L. heb je meer info over welke lijnen er niet meer gaan zijn of worden uitgedund binnenkort ? Want de site van de Lijn is er maar mager over. Feiten zijn nu eenmaal belangrijk.
Ik herinner me trouwens dat de voltallige gemeenteraad op dezelfde golflengte zat wat betreft de nieuwe plannen van de Lijn ? Of vergis ik me ?
Beste Peter, ik heb je al eens gezegd dat ge af en toe eens naar de gemeenteraad moet komen. Het is geen verplichting maar een recht. Je hebt dus het debat gemist. Dat is heel spijtig want anders had je geweten welke voorstellen door mijn partij op tafel werden gelegd. Zoals gewoonlijk werden ze door de meerderheid voor veel procenten van tafel geveegd. Je kan dit alles zo je wil zelf gaan opvragen op het stadhuis
Het is net omdat ik wel wat beters te doen heb dan naar de gemeenteraad te gaan, dat ik het hier opbreng. Dus Louis, wat waren jullie voorstellen ?
Kort samengevat:
Men stappe een eindje verder naar de opstaphalte
Men stappe een keertje meer over
Peter, zoals gezegd liggen die ter inzage op het stadhuis. Maar vermits u toch aandringt zal ik er enkele vermelden. Zij werden trouwens ingediend door mijn voortreffelijke collega Ann De Prins.
1. Het kerkhof moet door een regelmatige busverbinding bereikbaar blijven. Akkoord ?
2. Het ziekenhuis in Bonheiden moet voor alle Mechelaars bereikbaar blijven. Akkoord ?
3. Heel de regio Mechelen West achter de Zenne blijft verstoken van " basismobiliteit voor iedereen ". Je moet dit begrip eerst maar eens gaan ontleden voor ge u akkoord verklaard.
Wat heeft het college gedaan ? Ze hebben zich laten rollen.
Even voor de politieke correctheid: busjes komen niet meer door besparingen van Vlaamse regering op werkingskosten van De Lijn. Vlaamse regering = CD&V, N-VA en SP.a.
Wel ironisch dat hun kiespubliek net het meeste getroffen zijn. Maar alles zal wel weer de schuld zijn van het stadsbestuur?
Trouwens, G.L., ik kan mij toch niet herinneren dat Vlaams Belang zo'n voorstander is van openbaar vervoer. Ach, het draait en het keert, weinig leeuw waardig - eerder windhaan ofzo.
Wat kost een busticket om van Utopolis naar de Schoenmarkt te rijden?
Meer dan de helft van de binnenstad (ten westen van de as Merodestraat-IJzerenleen) moet het zonder aanvaardbare busbediening doen. Er zijn nochtans mogelijkheden door bijv. 1 op de 2 bussen via Adegemstraat i.p.v. via O.L.V.-straat naar het station te laten gaan. Dit is wel nog geen alternatief voor de NW-hoek (Katelijnsetraat). Ook de bereikbaarheid van het St-Maartenziekenhuis gaat er sterk op achteruit. Dat westelijk stadsdeel wordt ook nauwelijks bediend door de streeklijnen op de vesten omdat die hoofdzakelijk de route Tinel-Veemarkt-Zandpoortvest volgen.
Het is natuurlijk de Vlaams regering die de besparingen oplegt, maar de beslissing van de stad om in de Hoogstraat tegen alle logica in stadinwaarts i.p.v. staduitwaarts verkeer toe te laten maakt het voor De Lijn veel minder eenvoudig om een vlotte route doorheen de stad de voorzien. Die waarheid, die veel wordt verzwegen, heeft ook zijn rechten. Sinds die beslissing zit er een haar in de boter tussen de stad en De Lijn.
De samenvatting van Malenie klopt volledig, maar misschien wel wat simplistisch voorgesteld...
Ik wil dit eens zien op een zaterdagochtend... Neem nu bus 3 van Muizen richting Mechelen, ik neem dit voorbeeld omdat ik deze lijn het beste ken, maar ik neem aan dat dit voor alle lijnen op hetzelfde neerkomt... Momenteel zijn er op een zaterdag, ook in de vakantie, 3 bussen per uur richting Mechelen. Vanaf ongeveer 9u zitten deze bussen stampvol met mensen die naar de markt gaan, en als ik stampvol zeg dan bedoel ik ook écht stampvol...
Ik weet niet 100% zeker wat de plannen zijn maar sowieso komen er minder bussen per uur op zaterdag, 2 bussen of 1 bus per uur dus. De bus gaat dus simpelweg te klein worden voor alle klanten. Dan komt bus 3 aan op het station, waar hoogstwaarschijnlijk tegelijkertijd ook nog andere lijnen aankomen.
Al deze mensen, waaronder de meerderheid oudjes, moeten daar dus van de bus en op een pendel die om het kwartier vertrekt naar de stad. Je moet geen raketgeleerde zijn om in te zien dat dit voor extreem grote chaos zal zorgen.
Ik wil het echt eens zien, en ik zal proberen die eerste zaterdag mijn fototoestel mee te nemen en alles in een reportage te gieten om hier te posten.
Persoonlijk ga ik hier niet veel last meer van hebben, sinds kort eindelijk een rijbewijs en een auto dus voortaan gebeuren alle verplaatsingen naar de stad met de wagen, ook al ben ik hier princiîëel tegen, men geeft mij geen andere keuze. Met 3 kinderen op de bus is sowieso geen pretje, maar momenteel is dit nog best doenbaar, na 15/8 dus helemaal niet meer.
Ik zit vooral in met de vele oudjes voor wie de bus de enige optie is, die gaan gewoon niet meer naar de markt of naar de stad gaan...
@GL : en wie zegt dat het Imeldaziekenhies niet meer bereikbaar zou zijn? Ok, bus 3 zal niet meer doorrijden tot Bonheiden na 15/8 maar er zijn meer dan genoeg andere alternatieven om in Imelda te geraken, ik denk dat je elk uur wel een bus of 4 of 5 hebt die langs Imelda komt, streekbussen weliswaar dan...
Imelda lijkt mij niet zo een probleem...
Trouwens, wat ik nooit gesnapt heb is waarom er geen bus is in Mechelen die gewoon rondjes over de ring doet, dat zou al heel wat problemen oplossen en een pak mensen gelukkig maken.
Leuk hoor voor de mensen die op het rustige stukje wonen tussen Nekkerspoel en Utopolis en die nu om de 8 minuten een bus voor de deur krijgen.
Ik wil voor een definitief oordeel wachten tot na de invoering, maar ik heb ernstige vragen bij dit plan. Mensen die iets moeilijker te been zijn (ouderen, mensen met een beperking...), mensen met kleine kinderen, gaan nu vanuit de wijken moeten overstappen op drukke plaatsen (centraal station, Nekkerspoel), om na (gelukkig niet te lang wachten ?) op kleine busjes. Voor die mensen is dit allemaal veel minder eenvoudig en moeilijker. Zeker op drukke momenten als er veel busgebruikers zijn. Het is omslachtiger - men moet een langere reistijd inplannen, en men moet een keer meer overstappen. Voor ons als 'gezonden' lijkt dit misschien muggenzifterij, maar dat is het niet.
Een voorbeeld: mensen met een beperking die in Borgerstein in SKW werken of wonen, en die naar de stad willen: Die kunnen niet meer met de stadbus op de Borgersteinlei, maar dienen naar het IJzerenveld te stappen. Aan Nekkerspoel moeten ze er uit, om daar op een vrij druk punt te wachten op een kleiner busje. Zo eenvoudig is zo'n in-en uitstappen voor de meesten niet. Nu dus een keer extra. En met dit kleine busje dan verder tot in het centrum. Bij het terugkeren weer hetzelfde. Ik vrees dat voor velen het géén optie meer wordt om naar de stad te trekken.
Idem voor ouderen uit de wijken.
Bovendien: ik vrees voor een heksenketel op de spitsuren aan het centraal station en Nekkerspoel. Zeker aan het centraal station waar de grootse werken binnenkort starten... Treingebruikers, auto's, fietsen kriskras daartussen, en vele overstappers..;
En net zoals Walter stel ik vast dat een (groot) stuk stad niet meer wordt doorgereden. Inderdaad: het ziekenhuis in de Leopoldstraat bijvoorbeeld... Daar had toch wel een halte gemogen...
Ik ben een (groot) voorstander van de autoluwe stad. Maar dan moet daartegenover een goed uitgebouwd openbaar vervoer tegenover staan. En dat missen we. We gaan er niet op vooruit. Integendeel. En busverkeer 's avonds is sowieso al niet beschikbaar...
Ik wil de feiten niet voorop lopen, en wil wachten met een definitieve evaluatie na 15 augustus (maar vooral tot na 1 september als de grote drukte terug gaat aanvangen)... Maar...
Als ik het goed begrijp zal ik vanaf 15/8 vanaf de Korenmarkt niet meer naar/van het station kunnen met de bus tenzij ik overstap aan de veemarkt ??? Of ben ik mis ?
Ik denk wel dat dat nog zal kunnen Chrisje, als ik het plannetje zo bekijk...
@EC : Klopt, als ik het plan zo bekijk zal de bus het jaagpad van de Dijle volgen, voorbij Kasteel De borcht, onder de viaduct en dan direct naar links de oprit van die grote baan op om zo naar Utopolis te rijden. Niet alleen de mensen die daar wonen (zoveel zijn er dat nu ook weer niet) maar vooral voor de vele fietsers en voetgangers daar lijkt me dat wel storend... Maar bon, dat is misschien wat teveel muggezifterij...
Je kan het wel Chrisje, maar eerst doorrijden naar Utopolis, om dan terug te komen langs de IJzerenLeen en de Korenmarkt.
Denk het niet hoor Peter... Gewoon op korenmarkt opstappen, via OLV kerk en Hof van Egmont zo naar het station... Allé, zo begrijp ik het plannetje toch...
Anders zou het serieus belachelijk zijn en draai je trouwens in cirkeltjes :-)
Hey Tommy, Jij hebt het over Korenmarkt-Station, en ik had het over Station-Korenmarkt. :-)
Het kon natuurlijk véél eenvoudiger door de bussen gewoon te laten rijden zoals men gewoon was maar door de densiteit te verminderen........
De beste route Station > Korenmarkt loopt volgens mij via een overstap aan de Veemarkt.
1° station - Veemarkt (via stadspendel of via één van de lijnen langs Zandpoortvest);
2° Veemarkt - Korenmarkt via stadspendel.
Of ook wel: station > Egmontstraat (stadspendel) en dan te voet door OLV-straat ;-)
@Peter : Aha, vandaar de verwarring...
Momenteel moet je om van het station naar de Korenmarkt te gaan ook overstappen, of een stuk te voet doen, dus op dat gebied veranderd er niets...
Deel de meningen hierboven dat het plan momenteel aan duidelijkheid te wensen overlaat en vraag me een beetje af of dat bewust is... Toen een tijdje geleden het eerste voorstel via de stad bij (o.m.) de wijkraad centrum terecht kwam 'voor advies' was dat ook al zo en bovendien was er toen amper tijd om het plan te bestuderen en er zinnige commentaar op te geven. Als klap op de vuurpijl kwam er tenslotte op het advies van de wijkraad weinig of geen reactie.
Alleszins maakt de onduidelijkheid dat het een beetje 'ieder voor zich' zal worden: zien of jouw lijnen 'getroffen' worden en er mee leren leven... Kan alleen maar mee hopen met Jan dat dit sommige mensen (vooral ouderen en kansarmen) niet (verder) in isolement gaat jagen.
Hoe het allemaal ook zij: zelfs als de nadelige effecten zouden meevallen vind ik het - gewoon principieel - al zéér erg dat men in deze tijden wil besparen op het openbaar vervoer. En dan te weten dat dit openbaar vervoer vandààg vaak al te wensen over laat op het vlak van dienstverlening (bussen die een kwartier te laat komen en vrij vol zitten zijn bij mij nú al schering en inslag). Investeren in duurzaamheid en klantvriendelijker worden, dát zouden de codewoorden moeten zijn. De centen daarvoor kan men makkelijk op andere plaatsen vinden, de invoering van een wegenvignet voor buitenlands verkeer bijvoorbeeld. Maar... de politiek heeft er anders over beslist.
@Peter: Even ter verduidelijking: "De voltallige gemeenteraad -ook de oppositie- sluit zich aan bij de kritiek" staat in het artikel. Op dezelfde golflengte qua kritiek, dus niet qua goedkeuren (ik weet niet of je dat ook zo bedoelde) :-)
Ik vind de invoering van de bus van Hofstade naar Duffel-Lier wel grappig. Een streekbus die als stadsbus dient voor zowel Lier als Mechelen. Komt misschien wel nog van pas. Wat ik ook heel positief vind van de DeLijn, is dat ze laatavondbussen invoeren. Dan hoef je niet 's avondslaat naar huis te wandelen (als je in de rand woont zoals ik). Ten slotte vind ik de route en het idee van de Centrumpendel zeer fijn. Het doet de belangrijkste trekpleisters van Mechelen aan en ik vond zo'n lijn vroeger al een gat in de markt. Wel vind ik de ziekenhuizen behoorlijk genegeerd, maar bon... Tot daar wat ik er positief aan vind.
Even ter zijde: welke Vlaamse regering er ook zou gekomen zijn, men had hetzelfde gedaan. Het is uiteindelijk DeLijn die het laatste woord heeft. De Groenen hadden misschien nog tegengeprutteld, maar de liberalen zijn in mijn ogen de eersten om zoiets goed te keuren. Ik weet dat noch vanuit de N-VA en zeker niet vanuit de sp.a een wens is om het OV in te perken. Ik herinner me zelfs een actie van de jongsocialisten (Animo) die de DeLijn symbolisch hebben begraven. Dus wijzen naar de resp. coalitiepartners van "ziet ge het nu, uw eigen partij keurt het zelfs goed", is volgens mij dus een redelijk rampzalig argument. Wijzen naar de meerderheid in de gemeenteraad kan daarentegen wel vernuftig zijn, omdat zij daar wel de alternatieven of verzachtende maatregelen kunnen aanbieden. Maar ondertussen blijven zij liever mensen het moeilijker maken de stad nog binnen te laten..
Los van de politiek blijf ik persoonlijk echter sceptisch over het plan. Ik vind het busaanbod zelfs in de spits al bijzonder magertjes voor het publiek dat dagelijks ermee naar werk en school moet. Ik heb eens een tijd met de bus dagelijks meegereden en ik heb toen altijd meegemaakt dat veel bussen, die tussen 8 en 8:20 volgens de dienstregeling om de 3 minuten zouden rijden, gewoonweg niet kwamen. In werkelijkheid reden die om het kwartier. Om nog maar te zwijgen van de overbevolking die veel bussen voor je neus doen voorbijrijden. Wat gaat dit dan binnenkort worden?
Het komt bovendien weer over als een stamp tegen de schenen van de mindervaliden, deze keer vanuit het OV en niet vanuit de stad. Dan vind ik dat het de taak van de gemeenteraad is zich te buigen over equivalente alternatieven voor personen die van deze dienst gebruik maken.
@Henning: inderdaad dat bedoelde ik.
meestal ben ik niet zo kort en bondig tommyg,
wat die onduidelijkheid in communicatie betreft:
uiteraard is dat met opzet gedaan,
dat is de gewone strategie van gelijk welke overheid, al dan niet ambtelijke, om de mensen dingen door de strot te duwen waarvan ze op voorhand weten dat ze niet zullen gewaardeerd worden
de overheid speelt dan het spelletje:"wat niet weet, niet deert" en ook "mijn naam is haas, ik weet van niets"
De gratisrijdende senioren mogen voor mijn deel ook wat bijdragen. Al was het maar een heel lage prijs. Zelfs mensen met een karig pensioen, die meestal medelijden hebben met kinderen en kleinkinderen (omdat die de volle pot moeten betalen), vinden dit gratisverhaal ridicuul. En wat bussen afschaffen tijdens de niet-spitsuren. Als je dit combineert - misschien wat te simpel voorgesteld - kom je toch aan een goede besparing?
@Kevin : Bussen die een kwartier te laat zijn dat is niet leuk, maar dat kan je soms nog ergens begrijpen.
Wat ik echter geregeld meemaak en waar je dagelijks mee moet rekening houden zijn bussen die te vroeg komen. En dat meen ik echt. Weeral bus 3 als voorbeeld. 'S avonds komt die bijna altijd 10 minuten te vroeg toe aan het station. Dat wil zeggen dat diezelfde bus een groot aantal haltes véél te vroeg is voorbijgereden. Voor een chauffeur is het natuurlijk goed meegenomen dat hij 10 minuten aan het station kan rusten, plasje maken enz.... Aan het station vertrekt die dan natuurlijk op tijd (al heb ik het al veel meegemaakt dat ze zelfs dan nog een paar minuten te vroeg vertrekken), maar als je bijvoorbeeld aan het hospitaal op die bus staat te wachten, netjes 5 minuten voor het aangekondigde vertrekuur zoals De Lijn aanbeveelt, dan ben je wel gezien...
Ik ken zo nog wel wat trukken van chauffeurs om rusttijd te winnen, aan de Brusselpoort bijvoorbeeld. Als je dan ziet wat een ritje kost dan vind ik dat héél veel geld voor bitter weining kwaliteit.
Wat Christophe verteld is natuurlijk te gek om los te lopen. Wie zou er nu tegen een degelijk openbaar vervoer aan betaalbare prijzen zijn. We zijn wel niet te vinden voor een openbaar vervoer a la STEVE STUNT.
Natuurlijk zal de toekomst moeten uitwijzen of het voorliggende plan kan werken. Een paar zaken moeten toch vooraf recht gezet worden.
1. Het plan is gebaseerd op gegevens en metingen uit 2009. In hoeverre zijn deze nu nog bruikbaar ?
2. Wat betreft het Vlaams decreet " BASISMOBILITEIT ". Dit houd in dat iedere burger recht heeft op openbaar vervoer bij een loopafstand van 500 m in stadsgebied en 750 m in landelijk gebied. Het plan schiet hier met glans aan voorbij.
3. Heeft men zich wel gerealiseerd wat de inpact bij begin en eindevan de scholen gaat zijn op het vlot ( ? ) verkeer aan vooral het station en de Veemarkt ?
4. Krijgt het stedelijk kerkhof nu een shutle bus ja of neen ?
5. Valt de zondagse pendelbus naar Hombeek weg ? Ja of neen.
6. Wat met de geplande nieuwe woonwijken in Muizen en op Stuivenberg ? Worden ze overgelaten aan koning auto ?
7. DE LIJN stelt allerlei nieuwe eisen op gebied van infrastruktuur. Gaat men die kosten laten dragen door de Mechelaar ?
8. Om van Muizen naar het Imeldaziekenhuis te rijden moet men via de stad ( logica ? )
Dat beste Christophe waren de belangrijkste knelpunten die het Vlaams Belang heeft aangekaart tijdens een overleg tussen alle politieke fracties. Wij hebben daarop evenmin als de anderen geen afdoende antwoorden gekregen en hebben daarom tegen gestemd. Zijn wij nu tegen het openbaar vervoer ?
en wij maar kreften, als j bedenkt dat er mensen zijn die kilometers moeten lopen voor een druppel water, man, man, man...
@ Malenie :
Just2know : Is " kreften " zoiets als " kneurre " ?
;-)
@Malenie, het spijt mij maar dat is niet ons schuld dat die mensen zover moeten lopen voor water. Dat ligt aan hun leiders die liever krijgertje spelen dan hun verantwoordelijkheid op te nemen. Wij kunnen onmogelijk Sint Niklaas spelen voor heel de wereld.
@gimycko inderdaad ;-)
@GL een mens kan ook blijven zagen op van alles en nog wat!
@mblogt: is er hier nooit een goed nieuws show?
@malenie: goed nieuws show voor G.L. is hier te vinden: de groene 28 !!!
http://www.delijn-aanpassingen.be/files/linefiles/1928/Dienstregelingsta...
Goed nieuws dus voor Hombeek ! De zondagse pendelbus naar Hombeek, Ja !
de ene dag is Mechelenblogt steeds ondergedompeld in 'hoera-sfeer', en de andere dag wordt afgevraagd of het nier nooit 'goed nieuws show' is... ? ;-)) Best grappig...
Ik zal de juiste posts niet lezen ;-)
:)
Jokke, als dat zo is dan heeft het lobywerk toch maar mooi zijn vruchten afgeworpen. Van " basismobiliteit " zijn we echter nog enkele mijlen verwijderd. Maar dat komt ook nog, zeker weten.
ik zal de kat maar eerst uit de boom kijken, maar vrees dat ik in "minder valide" periodes minder de stad zal ingaan.
of toch een scootmobiel aanschaffen ... met duozit en aanhanger, kan ik zelf bus spelen :)
@Kathinka : Geen slecht idee :-), in veel Aziatische landen realiteit zelfs, daar kan volgens mij zowat iedereen als zelfstandige in het openbaar vervoer beginnen...

In Bali bijvoorbeeld heb je de "Bemo's"
In de Filipijnen de "Jeepney's"

In Thailand de "Tuk Tuk's"

En in Hainan(China) doen ze het zo :

En waarom niet eigenlijk? Zou nog best succes hebben in Mechelen of andere steden denk ik...
Graag een Jeepney, if you please.
:-)
ik ga ook mee met de jeepney
In zo'n siettekaar moet ge altijd gaan tegen-liggen om den boel in evenwicht te houden.
Alhoewel ik dit pareltje ook wel eens door de Mechelse straten zou willen zien snorren.
:-)
Btw: worden ook brommers geflitst door die camera's in de binnenstad? (:trollface:)
Graag een antwoord op die vraag van Henning want ik heb mijn oog laten vallen op een HD Sportster, die daar tentoongesteld staat in die motorwinkel op de hoek van Adegemstraat / Stoofstraat.
Voor een kleine 7.000 euro is ie van mij !
;-)
;-)
Nu 15 augustus met rasse schreden dichterbij komt en de protesten overal in de stad steeds luider worden is het natuurlijk de kunst om de zwarete peter door te schuiven. Hallo stadsbestuur, dit keer geen goed nieuws show ?.
De mensen van de Wijngaardstraat laten het er in ieder geval niet bij.
@ LucVB :
Tja, ik zit op Tram 4 en dan is een HD geoorloofd. Iets met midlifecrisis, of zoiets...
;-)
Men doet hier alsof de zondagse bus naar Hombeek iets nieuws is, maar die verbinding bestaat al vele jaren en is tot stand gekomen na onderhandelingen van de Werkgroep Verkeer Hombeek met de Lijn.
Tot nu toe werd op zondag de bus 2 Vrijbroekpark-De Nekker verlengd tot aan de halte Hombeek Dorp. Telkens om 16 minuten na het uur een bus naar en door Mechelen (tot aan de Nekker) en op het uur aan het station terug naar Hombeek.
De nieuwe 28 zal enkel van Hombeek naar station rijden en dan moet men maar overstappen op de pendel. Een verbetering is het dus niet, maar de busverbinding blijft ten minste bestaan.
Het is nu aan alle Hombeekse gemeenteraadsleden en de aan de dorpsraad om nu al te gaan praten over de verlenging van het traject in Hombeek. Misschien komen we zo ooit aan een dagelijkse stadsbusverbinding met Mechelen.
@Homor
Dank voor de verduidelijking. Toch nog erbij vertellen dat de Zondagse bus naar Hombeek aan een draadje heeft gehangen. Wat die eventuele uitbreiding betreft, dat heeft reeds op de tafel gelegen. Nu is het van de tafel in de schuif beland maar in geen geval in de papierbak.
Wat u zegt over de dorpsraad is de nagel op de kop. De stad heeft voor alles en nog wat adviesraden " ouderen adviesraad, onderwijsadviesraad, dorpsraden, wijkraden, middenstandsraad en, en, en. Die hebben allemaal hun best gedaan en papieren vol geschreven over dit thema. Wat is daar dan mee gebeurd ?
Maar om positief te blijven, we geven het ding het voordeel van de twijfel.
Kan de bus voor industrie zuid dan niet gewoon een iets grotere toer maken, zodat de bewoners daar beter bediend worden?
Inderdaad Kathinka , daar gaat het om. Maar de voorgaande jaren werden door de bewindvoerders, lees Sossen, Tsjeven en Blauwbartjes zoveel blunders begaan dat we zoiets op een twee drie niet meer recht krijgen. En van NVA moeten we sowieso niets verwachten.
De laatste reaktie van Christophe gaat er echt over.
Heeft iedereen niet het recht op vrije meningsuiting ?
@ jos: zo ook christophe die verwoordt wat ik denk
Conclusie : hoog tijd dat we een "Mechelbus " organiseren en de Lijn buitenshotten, tenminste in de binnenstad. Ondernemerszin in samenwerking met de stad. Dat zou nog eens een spraakmakend initiatief zijn.
!
@ Rudi
privatiseren bedoel je . Die idee is helemaal niet slecht maar het moet dan wel privatiseren blijven en niet subsidieeren want dan zijn we opnieuw weg. In Duitsland werkt momenteel een privaat firma aan een HST verbinding tussen Keulen en Hamburg of Berlijn op de bestaande sporen. Je moet dan wel rekening houden dat het aanbod aanvankelijk beperkt zal blijven en de prijzen afhankelijk van de bezetting. Ik zie zoiets hier nog niet zo snel lukken.
Ik zie niet in, GL, waarom de stad geen eigen buslijn(en) zou kunnen organiseren... Een gemengde onderneming misschien. Het is eigenlijk het moment om de Lijn lik op stuk te geven.
Rudi zegt eigenlijk wat ik al lang denk. Een privatisering voor een doelpubliek van 100.000+ mensen is heus geen slecht idee. Het aanbod gaat naar omhoog, maar de prijzen gaan er volgens mij niet op dalen. Eerlijk gezegd betaal ik liever iets meer wanneer er een degelijke service is.
Ik ken veel landen waar steden (zelfs kleiner dan Mechelen) een eigen busdienst hebben. Kwalitatief is het inderdaad ook stukken groener aan de overkant :-)
Maar 16 procent van de kosten van De Lijn worden gedekt door inkomsten van de reizigers, blijkt uit een internationale studie.
Jongens, jongens, het zou rap gedaan zijn bij een private uitbater met de bediening van de buitenwijken en de Zennedorpen! Hoe dikwijls zit op die bussen maar één man (de chauffeur) en hoogstens nog een paardekop (laat ons aub niet beginnen over de eigenaar van dit object)
Een private uitbater is wel makkelijker aanspreekbaar dan DeLijn waardoor die zich kan toespitsen op de noden van de bevolking (met het nodige vernuft erbij). Desnoods paard en kar voor de bewoners van de Zennedorpen. Jokke heeft me op ideeën gebracht.
Is Henning echt dom of doet hij/zij zich alleen maar zo voor? Openbaar vervoer aan de privé overlaten zorgt ervoor dat alleen de winstgevende lijnen bediend worden door privé-firma's. De verlieslatende gaan naar de overheid. De winsten gaan naar hen, de verliezen naar anderen (dus de belastingbetaler) . De overheid (en dus de belastingbetaler) gaat mogen opdraaien voor de rest.
@Jokke
Ik hoor u wel komen. Maar...De buslijnen Mechelen-Londerzeel, Mechelen-Breendonk, Mechelen-Willebroek, Mechelen-Vilvoorde enz, enz enz hebben jaren in privaat eigendom gereden en ik denk winstgevend. Tot een cafeebaaske uit Hasselt, ik zal zijn naam niet noemen op straffe van....zich een verkiezingsstunt bedacht. " Allemaal op de bus en gratis". Van toen was het naar de kl....Later hebben de dames en heren van de Vlaamse regering gedacht dat ze er nog een mouw moesten aan breien en ze goten het in een decreet. Dat wist zelfs ik Jokke dat gratis niet bestaat maar ik mocht het niet zeggen. Wie zijn gat verbrand moet op de blazen zitten vertelde mijn grootvader zaliger.
Wout, ge hoeft me niet met hand en tand uit te leggen dat ge een dieprode socialist zijt, maar verwijt anderen a.u.b. niet dat ze niet hetzelfde denken en doen als gij. Bij voorbaat dank.
De praktijk is vaak anders dan de theorie. Die firma's die in het buitenland het OV doen, worden meestal overgesubsidieerd door de lokale overheid. Of overheden als je dit toepast in Groot-Mechelen. En ja, de belastingbetaler betaalt dat. Maar als je in een middelgrote stad zoals Mechelen eventjes de tering naar de nering zet en de (semi-)nutteloze projecten bevriest, zou dit niet voelbaar mogen zijn.
Goed uitgebouwd geprivatiseerd OV loont trouwens bijna alleen in steden en de daarbijhorende rand. Ik zeg niet dat Katelijne opeens een eigen privaat OV moet hebben ofzo.
Henning, nu kan ik niet meer volgen. Dieprode socialisten ? Ik dacht dat het een uitgestorven ras was. Ik moet eens wat meer gaan buiten komen.
Wout, mag ik dat een zeer domme opmerking vinden? Tenslotte is het De Lijn die bespaart en ons - reizigers - in de kou zet, niet een geprivatiseerde firma ....
En wat doet De Lijn? Eerst besparen op de minst winstgevende lijnen .... Net als de NMBS, nog zo'n niet geprivatiseerde firma ...
Wat doet de privé? springen in de gaten die de overheids-gesubsidieerde firma's maken ...
Wie legt er eens uit welke zegeningen de privatisering, outsourcing en vrijmaking van de markten ons tot nu toe al hebben opgebracht?
Graag concrete voorbeelden uit
-telefonie (met Telenet is Mechelen a.h.w. de bakermat ;-)
-internet (draadloos & kabel)
-energiemarkt: gas en elektricitet
-televisie (kabel & satelliet)
waarmee aangetoond wordt dat de privatisering van deze diensten geleid heeft tot een betere dienstverlening, lagere tarieven en meer transparantie.
Kom maar op met die argumenten :-)
....
....
euuuh
u heeft ergens wel een . maar met die geprivatiseerde bedrijven is er wel technologische vooruitgang geboekt
inderdaad Wannes.
Laat ons wat het overheidsbedrijven betreft dan eens denken aan de esbattementen van de Post, die al jààààren hun service afbouwen. Afbouw is niet persé een privébedrijvenprobleem.
@ Wannes:
Mag ik de productie van en het onderzoek naar medicatie (wereldwijd) toevoegen? Als er geen markt voor is gebeurt er niks. Geen geld, geen hulp. Zuivere marktlogica. Kort door de bocht besef ik maar die reputatie van donkerrode socialist heb ik toch al. ;-)
Terug on topic graag? Dat privatiseren moet je verstandig doen, he. Daarom vermeldde ik in een vorige post "vernuft". Gemeentekes zoals Bornem of Jabbeke zijn niet gebaat met een eigen private busmaatschappij, maar we spreken wel over een middelgrote stad die samen met de randgemeenten 150.000+ inwoners telt. Dit zijn compleet andere maatstaven. Het doelpubliek in Mechelen is groot en het aanbod is karig: dat is de huidige situatie.
De huidige situatie bevat geen alternatieven ter compensatie van het uitgeholde aanbod voor mensen die in de rand wonen en dagelijks moeten pendelen. Een veelbelovend fietsenproject blijkt ook een fiasco, dus daarop kunnen we niet rekenen. De huidige situatie doet mensen gewoon naar de sleutels van hun wagen grijpen in plaats van het OV te benutten. De huidige situatie is een straatbeeld met meer wagens en langere files. De huidige situatie is, tot slot, een moeilijker bereikbare binnenstad voor gemotoriseerd verkeer.
Ik zou dus een privatisering van het stedelijk busnet met meer aanbod en een attractievere service (die meer mensen aanzet de wagen te laten) allesbehalve onverstandig vinden. Het enige argument anti is het kostenplaatje op korte termijn en de prijsstijgingen ifv kwaliteit.
Overige oplossingen?
@ Wannes: U vergeet de zegeningen van het privé maken van de bankensector. Waardoor onze overheden nu alle zeilen bij mogen zetten om met uw en mijn geld (en dat van vele mensen na ons) onverantwoordelijke banken te redden die met uw en mijn geld liever op het internationale casino dat 'de markten' heet gingen gokken eerder dan het als een goede huisvader te beheren.
en ook abonnementen op de parkings aan de rand voor mensen die niet in Mechelen werken, maar wel tot Mechelen moeten rijden om aan hun openbaar vervoer te geraken.
nu kan men als werknemer in Mechelen een abonnement krijgen op de parking Zandpoortvest. In het andere geval moet je alle dagen klein geld op voorraad hebben om je parking te betalen, want proton marcheert niet , dus... jawel, Vinci wordt gesponsord door de haastige parkeerder die het er dan maar op waagt zonder betalen.
Of de zaken zouden onlangs moeten aangepast zijn.
Is het nu echt niet mogelijk om eerst eens goed na te denken en dan uit te voeren wat redelijkerwijs zo efficiënt mogelijk uitvoerbaar is.
En, wat vinden jullie ondertussen van de wijzigingen?
Ik heb deze ochtend na lange tijd nog eens bus 3 van Muizen naar het station genomen... Halverwege de Leuvensesteenweg zat de bus reeds vol en stopte de chauffeur aan geen haltes meer...
Na de heisa van de laatste weken betreffende DE LIJN en haar diensten, vandaag positief nieuws in alle kranten. Oudere mensen zullen in de toekomst gebruik kunnen maken van een door de stad gesubsidieerde taxidienst. Iedereen boven de zeventig jaar zal in de toekomst aan de prijs van 4 euro een taxi kunnen bellen om zijn of haar boodschappen te doen.
Het Vlaams belang Mechelen verheugt zich erover dat haar voorstel van plus minus acht jaar geleden door de huidige meerderheid wordt overgenomen en dit zonder zich nog vragen te stellen over wie die meerderheid toen uitmaakte. We hopen dat over prijs en modaliteiten nog speelruimte bestaat.
Dank u wel kiezers.
Joepie, ik kan voortaan een taxi nemen van € 4.00 per rit, waar ik vroeger gratis de bus kon pakken; een hele vooruitgang voorwaar ... En strijken kan mijn vrouw in 't vervolg in den donker, om electriciteit te sparen. Romantisch en 'ze' zien toch niet dat m'n col wat raffelig is, want mijn pensioen is begot niet opgeslagen.
OM TE KOTSEN. Als ge Peter zijn inleiding hierboven gelezen hebt zou u de lust bekruipen om even te gaan bedelen bij de buren. 60 miljoen moeten ze besparen, niet niks als ge het mij vraagt. Nu heeft al wat strepen en sterren heeft zich daar maanden mee bezig gehouden, ook hier in Mechelen. En wat valt daar nu vandaag in de bus ? Het magazine NR 81 van DE LIJN. Wel, ze moesten allemaal de kramp krijgen.