Acht Mechelse kunstenaars hebben er zin in!

met categorie:  

     

(foto's: Jan Smets)

Het weer zag er deze morgen niet vriendelijk uit.  En da's een understatement.  Maar we blijven er dus vrolijk bij.  Of we proberen het althans.  Ook de Mechelse Acht verloor er de moed niet bij.  Want vandaag schreven de acht kunstenaars die dit collectief vormen, een nieuwe bladzijde van hun avontuur-van-een-half-jaar...

De Acht hadden er wéér zin in.  Voordat ze zich een tijdje geleden outen, hadden ze Mechelen best nieuwsgierig gemaakt.  Wie waren ze toch?  Wat waren hun bedoelingen?  Maar sinds kort weten we het!    M8 is een tentoonstellingsinitiatief van acht kunstenaars die ieder op één of andere manier gerelateerd zijn met deze stad...

 

Ze wonen of werken er, of volgden er hun studies.  Ieder heeft een eigen oeuvre en persoonlijke thematiek.  Deze kunstenaars voelen - naar eigen zeggen - niet meteen de behoefte om inhoudelijk rond één rode draad of onder één vlag te werken.  Ze behouden graag hun individualiteit, maar willen toch graag samenwerken.

 

Daarom hadden ze een tijdje geleden het leuke plan opgevat om gedurende een half jaar samen te exposeren, met om de maand een wisseling van werken.  Zo gezegd zo gedaan.  In de kunstgalerij van Jules en Connie Candries-Neefs aan de Haverwerf, waar ooit de legendarische Herten Aas gevestigd was, zouden ze dus samen tentoon stellen.  In juni openden ze hun eerste tentoonstelling, en nu zijn we dus aan de eerste 'wisseling' toe.  Dat wilden de acht graag extra in de verf zetten met een kaas-en wijndegustatie.  Wijnhandel Pin-art en Kaashandel Schockaert zouden voor  het nodige natje en droogje zorgen.  Maar met de voorspelde regen in het vooruitzicht waren ze toch zo wijs om een tent open te zetten.  En die zou héél nodig zijn, zou blijken.

 

 

Toch kon het de pret niet drukken.  Ondanks het weinig zomerse weer mag de dag geslaagd genoemd worden.

Het is een mooie expo.  Niettegenstaande de verscheidenheid in soort, vormen deze werken toch een geheel.  Er gaat een boeiende wisselwerking van uit.  Het is dan ook een leuk concept.  De reacties zijn lovend. 

Of het nu om schilderijen gaat, of keramiek, textiel, fotografie of beeldhouwwerk: verrassend is het alleszins.   Je moet zeker maar eens binnenlopen aan de Haverwerf 13.

De galerij is open op vrijdag, zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur.  Maar ook op afspraak.   De Mechelse Acht exposeren nog gezamelijk tot en met eind november.

 

  

                         

 

De kunstenaars zijn: Kim Bertoe met textiel, Danny Breckpot met schilderijen en tekeningen, Vic De Laet met keramiek, Luc Mertens met objecten en schilderijen, Albrecht Nees met beeldhouwwerk en schilderijen, Angela Scheltiens met beeldhouwwerk en tekeningen , Eric Vandamme met tekeningen en schilderijen, en Luc Van Hoeylandt met fotografie.

 

 

...stuk voor stuk grote namen - stuk voor stuk knappe kunstwerken die het verdienen om bekeken en bewonderd  te worden...

Ja, het regende vandaag.  Daar viel niks tegen te beginnen.  En toch werd het op de Haverwerf een gezellige bedoening met een artistiek kantje...

 

                          

(drie laatste foto's Luc Van Hoeylandt)