Ons-Nel-Hemelvaart

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Nel, Nel... dekselse Nel.  Ze had een grondige hekel aan Mechelen. Brusselse Nel Duerinckx vond deze stad een saai en muf nest, en ze kwam er noodgedwongen.  En toch...  Wie zou Rik Wouters zijn zonder zijn wispelturige eega, zijn muze?

 

Zonder Nel geen Rik.  Ontelbare keren duikt ze op in zijn werk - in zijn tekeningen, schilderijen en sculpturen..;

 

Eén van zijn bekendste werken - 'Huiselijke Zorgen' toont haar in peinzende houding.  Een schitterend beeld dat het licht vangt in de plooien van haar kleed...

 

Tot vandaag was ze één van de topwerken op de tentoonstelling rond Rik in het Schepenhuis.

 

 

   

 

Maar vandaag werd ze verhuisd van het museum tot aan het nieuw aangelegde Sint-Romboutskerkhof, waar ze een vaste stek zou krijgen op een ronduit geweldige locatie.  Hier kijkt Nel op de machtige contouren van onze Sint-Romboutstoren.

 

 

De werken werden uitgevoerd door de Nederlandse firma Binder Art Services uit Haarlem.  Deze kleine firma van zaakvoerder Bert Binder is gespecialiseerd in brons: restauratie, reparatie en onderhoud.  Maar ook giet ze zelf bronzen beelden.  Heel onlangs plaatste deze firma ook de 'Drie Gratiëen van Riks tijdgenoot en vriend, Ernest Wynants in de Lange Schipstraat.

 

  

 

En dan ging Nel de lucht in...  alsof ze woog als een pluimpje.  Nochtans heeft de dame toch een gewicht van zo'n 150 kilogram...

Zwevend de hemel in...  Ons-Nel-Hemelvaart als het ware...

 

 

  

 

En daar staat ze dan nu: mooi op haar sokkel in het gras.  Een mooi moment!

 

Nel is terug!  terug in Mechelen...  Wat zou ze er zélf van gevonden hebben?  Of zou het huidige Mechelen haar meer meevallen dan de Dijlestad bij het begin van vorige eeuw?

 

Vrijdagavond wordt het Sint-Romboutskerkhof officieel geopend.

 

 

Nog even een uitzicht vanop Sint-Romboutstoren, 150 treden boven de grond...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geweldig, Nel terug in de buitenlucht, zal haar goed doen :-)

Schitterend.  Héél mooi initiatief om dit prachtige werk van een van Mechelens grootste kunstenaars een ereplaatsje te geven!  Nu het Zotte Geweld nog...  :-)

Het Zotte Geweld heeft de stad Mechelen helaas niet in bezit, maar je weet maar nooit he. Maar je kan het wel bewonderen in het RIk Wouters museum in het Schepenhuis.

Nel is al enkele keren verhuisd in haar leven...

In "mijnen tijd" stond ze op de Van Benedenlei.

Net even gaan kijken. Klasse hoor. Even vroeg ik me af waarom Nel richting toren kijkt, maar er is inderdaad maar 1 goede opstelling en dat is deze.

'Huiselijke zorgen' heeft haar factor 50 in de vorm van een laag bijenwas tegen de weersomstandigheden. Wereldklasse !

 Dank u wel stad Mechelen, dit is klasse en een eerbetoon aan Wouters. Prachtig