Met de trein zou je er al zijn ...

met categorie:  

Ik ben een pendelaar, ik beken. Ik woon in Mechelen en ik werk in Leuven. En de kortste weg naar mijn werk loopt over de Grote Markt, langs de Keizerstraat dan naar Nekkerspoel, de trein op, een tocht van 19 minuten met de trein, 1 stop in Haacht en dan Leuven station. Schitterend toertje, net lang genoeg om wakker te worden.

(Foto Nelly)

Tot morgen, en dan is het voorbij zoals te vinden in de Gazet van Antwerpen:

De NMBS schaft vanaf maandag 11 juni de snelle treinverbinding tussen Mechelen-Nekkerspoel en Leuven af. Honderden reizigers worden getroffen.

De afschaffing is een rechtstreeks gevolg van de komst van de Diabolo, een ondergrondse spoorweg die nu zondag wordt geopend. De trein op die spoorweg rijdt elk uur van Antwerpen naar Mechelen, de luchthaven en Leuven.

Pas op, ik vind het een goed idee om een supersnelle verbinding te maken tussen Zaventem en Mechelen. Dat zet Mechelen op de kaart.

Somers zei zelfs met zijn eigenzinnige zin voor overdrijving: "Deze verbinding brengt onze stad dichter bij de luchthaven dan Brussel zelf. Het station van Mechelen zou moeten worden herdoopt in Mechelen-Brussel-Nationaal."

Maar toch, mijn pendeltreintje zomaar afschaffen, geen enkele communicatie van de NMBS, niets van aankonigingen op de perrons, geen aankondigingen op de treinen. t Is proper !

(Foto Jan Smets)

Enfin, mijn traject, vanaf maandag, loopt over het Dijlepad, naar Mechelen Centraal, en dan langs de Luchthaven van Zaventem om zo in Leuven aan te komen.

Het kan verkeren. Enfin, dan zie ik dat schitterend expo station nog een keer.

(Foto Jan Smets)

Nieuwe kortste weg...

Foto Google-Earth

"... Het openbaar vervoer - altijd een beetje avontuur ..."

Fout Gym. De weg die ik doe is korter :-) Tenminste als je niet van de bus afhangt.

De Melaan af, Vismarkt, Schipstraat, Vijfhoek etc.

Juist of fout?

Das volgens mij al wel korter ja, Dijlepad, is nog korter denk ik :-)

@ Peter :

Met een Easy-Glider ben je er zo !  En voor een klein 1.000 euro is ie van U.

;-)

Mogen die dingen wel op de openbare weg? Kasseivriendelijkheid? xD

BTW :

Het nieuwe Fochplein in Leuven is blijkbaar zo goed als klaar.  Behalve dat het nu een racebaan is geworden voor de Leuvense stadsbussen.

Peeters en Pichal

Het traject kan hopelijk ook wel met van die Velo-fietsen ?

Ik ben met de velo sneller van Mechelen-Centraal naar Nekkerspoel en omgekeerd. dan als ik op de trein moet wachten.  Ik vind dit een beetje overdreven. Het is niet dat Mechelen-Nekkerspoel een soort verliggende buitenwijk is.

Ik wou alleen zeggen dat de korste weg Mechelen-Leuven voor mij nu via Zaventem loopt :-) Voordien via Haacht. Nietske buitenwijk.

Maar vooral een trein afschaffen zonder het aan de dagelijkse reizigers expliciet te laten weten is toch wel erg vreemd van onze NMBS.

Peter, en hoe zit dat met je reistijden? Langer of korter?

1 voordeel Peter: als je afstapt in Zaventem kun je binnenspringen in een Quick!!!

<3 je gaat voor zijn smaak!

kon het even niet laten...

 "... Van Mechelen-City (tstad), via Mechelen-Airport (aka Mechelen-Zuid of Zaventem), naar Tobbacksville (Leuven) in a jiffy ..."

Moet kunnen.

:-)

@Cartoonist: Als ik uitstap in Zaventem moet ik de diabolo taks betalen, dus geen hamburger voor mij.

@Luc: Reistijd nu 19 minuten (Nekkerspoel-Haacht-Leuven), en vanaf maandag 26 minuten (Mechelen-Zaventem-Leuven).

Oh ja, Somers-Tobback 1-0:

Tijd: Mechelen-Zaventem: 11 minuten

Tijd: Zaventem-Leuven: 13 minuten

 

Waar is den tijd dat ik in Leuven werkte ?

(1985 - Drukkerij Ceuterick - Brusselsestraat Leuven

Reistijd varieerde, want :

Vanaf Frituur Paula (Tervuursesteenweg Mechelen) het betere fietswerk tot aan het Mechels station

Dan nen boemeltrein die aan elk station tussen Mechelen en Leuven stopte (Hever-Boortmeerbeek-Haacht-Wespelaar-Hambos-Wijgmaal)

En dan het betere benenwerk (Bondgenotenlaan-Fochplein-Brusselsestraat tot een stuk voorbij de Kapucijnenvoer)

We waren toen nog schoon en jong en hadden nog geen rijbewijs.

:-)

Ik snap je frustratie maar het is ergens logisch dat ze deze trein afschaffen...

Wat ik niet logisch vind is dat ze met veel bombarie de nieuwe verbinding met de luchthaven aankondigen, maar dat er dan maar één trein per uur effectief naar de luchthaven vertrekt, niet vroeg genoeg, en in het weekend zelfs als L trein... Enfin, jullie zullen wel het nieuws gezien hebben en de ergernissen van TTB...
De nieuwe treinen (Desiro's) die deze lijn zouden gaan bedienen zijn dan wel een pluspunt, heb er reeds in gereisd, héél comfortabel, en zeker beter dan de oude klassieke stellen die nu meestal de luchthaven vanuit Brussel bedienen...

Maar Peter, waarom via Zaventem naar Leuven? Je kan toch evengoed in Mechelen de "rechtstreekse" naar Leuven nemen? Dan ben je op 23 minuten in Leuven...
Ik ben trouwens ook niet zeker of je de route via de luchthaven wel mag nemen, aangezien dit niet de kortste weg is...

En de slechte communicatie van de NMBS, tja, altijd zo geweest en zal wel altijd zo blijven denk ik... Voor de NMBS zijn de klanten gewoon een noodzakelijk kwaad.

Ter info :

Website NMBS

@Tommy: Er is inderdaad nog een snellere trein die er namelijk 22/23 minuten overdoet en langs Haacht gaat. En nog een stoptrein langs Haacht van 30 minuten.

Mag ik de trein via Zaventem nemen met een abonnement ? Volgens de conducteur wel, zolang ik er maar niet uitstap. (*)

Als je uitstapt in de luchthaven moet je inderdaad Diabolo taks betalen...

Persoonlijk zou ik toch de trein van xx:21 nemen, ik denk dat je met die trein minder risico op vertraging zal hebben...

Om even in te pikken op wat TommyG zegt: het is ronduit belachelijk dat de snelle verbinding met Zaventem niet 24/24 uur rijdt.

 

Hoe willen ze nu mensen aanzetten om op die manier naar de luchthaven te gaan? Je vlucht mag al niet 's nachts vertrekken, laat staan dat je best niet 's nachts weer landt, want dan moet je wachten tot de eerste trein...

 

Absurd! Elders kunnen ze dat wel, waarom bij ons weer niet? En dat voor zo'n duur project: je zou toch verwachten dat ze er het maximum uit willen halen. Niet dus...

 

Maar ja, openbaar vervoer, ik zal het nooit begrijpen! Ik wil ook wel met de bus naar de stad voor een avondje uit met vrienden, maar 't is steevast te voet terug, want laat rijden de bussen niet echt...

 

En ze willen het aantal weekendongevallen doen dalen. Maar ja: ofwel moet je vroeg genoeg van je uitgaansbestemming terugkeren of je moet tot de eerste trein 's ochtends wachten. Toch onnozel?

 

Soit, ik ben niet meer "on topic", zeker? ;-)

 

Toch bijna On-Topic :-)

Vermoedelijk zal het aantal treinen naar Zaventem wel verhogen als er nieuw treinmateriaal voorradig is, maar dat is niet het geval ...

Extra moeten betalen wanneer je wil afstappen in Zaventem?

Marketing is duidelijk nooit de sterkste kant van de NMBS geweest, dat is weeral ( pijnlijk ) duidelijk :-/

 @ Eef : Hier een ID voor een avondje stappen in Mechelen.

Foto Gimycko

So what? Gaan ze controleurs/poortjes zetten mocht je uitstappen in Zaventem? Ze vertrouwen op de eerlijkheid van de mensen denk ik.

Maar nu weet ik nog steeds niet hoeveel nu een ticket Mechelen-Zaventem kost. Ik hoor wel van toeslagen etc. maar op welke basisprijs dan?

 Ik wou er gisteren ook een blogje aan wijten maar door omstandigheden met Mechelen Blogt lukt dit niet,

bij deze nog mijn episteltje

 

Mechelen Nekkerspoel stationIk kwam via twitter deze blogpost tegen van Davy Buntinx

 

Davy woont in Mechelen en werkt in Leuven, zo ken ik nog andere Mechelaars,

het zit nu zo dat omwille van het nieuwe Diaboloproject de snelle treinverbinding tussen Mechelen-Nekkerspoel en Leuven afgeschaft wordt.

De trein die vroeger om 8:06 in Nekkerspoel vertrok en om 8:25 in Leuven aankwam, met een reistijd van 19 minuten is niet meer.

 

De reistijd wordt vanuit Nekkerspoel dus uitgebreid van 19 minuten naar 34 tot 44 minuten. Minstens 15 minuten langer op de trein dus.

 

Meer hierover vind je op zijn blogpagina

Davy daagt de NMBS uit om in dialoog te gaan met de reiziger in plaats van eenzijdig zulke ingrijpende veranderingen door te voeren zonder enige vorm van dialoog. Hij besluit

Openbaar vervoer moet ook openbaar van bestuur zijn.

Het leven van een forens is écht een trieste aaneenschakeling van gemiste (trein)verbindingen en verloren en ongebruikte minuten.  

Zeg dat Gimycko het gezegd heeft.

;-)

En Gimyco kan het weten. -) 

Het is ook het leven waarin je veel leuke boeken kan lezen

elk nadeel heb zijn voordeel

liever lezen in de trein dan ergeren in de file

Is er geen fietsostrade naar Leuven ?

 Ik denk dat Peter die enkele kilometers gemakkelijk afmaait.

Hij is jong en heeft zeker nog een Molteni-truitje op zolder liggen.

met de fiets langs de vaart

of met een speedboot op de Dijle

met een kano op de vaart is niet aangeraden, je dient 3 sluizen te passeren

 @marcanne: een speedbaggerboot?

@ Marcanne :

Met zijn Harley-Davidson was Peter er al geweest !

HD-Zemst

Diabolo...1! (Eén) trein per uur tussen Mechelen en luchthaven Zaventem. Tussen om en bij 7u en 22u???? Hallooooooo???
Leg het mij eens uit aub, want ik versta het niet zo goed...

Nog vergeten te vermelden:  Aan normaal tarief x...

 Als je de NMBS uurrooster bekijkt dan zijn er 2 treinen per uur naar de luchthaven - naast diegene die tot in Leuven gaat is er eentje die richting de Panne uit gaat.

Dag allemaal, Het houdt werkelijk geen steek dat een veel gebruikte trein zomaar wordt afgeschaft. Ik nodig iedereen uit een protestmail te sturen naar http://www.b-rail.be/ombudsman/N/ . Hoe meer reizigers dit doen hoe luider ons protest. Groeten en alvast bedankt! Maar vooral: doen!

Vandaag het nieuwe traject geprobeerd en ik moet zeggen, "het valt goed mee".

Vooral met de trein als die auto's in de file zien staan op de autostrade, das geweldig. Nog net tijd gehad om de auto's een neus te zetten. :-) het is trouwens een gloednieuw treinstel ook.

Allez, much ado about nothing...

Peter, dan heb jij geluk.

Ik reis tussen Nekkerspoel (waar ik dicht bij woon) en Leuven waar ik werk. Maandag  ochtend ben ik 10 minuten vroeger vertrokken en een half uur later aangekomen op kantoor dan voordien. Reden: eerst vertraging trein Nekkerspoel-Mechelen, en dan onbepaalde vertraging trein Mechelen-Leuven wegens brandalarm in Zaventem. Maandag-avond ben ik 5 minuten eerder vertrokken op kantoor, en 45 minuten later thuis aangekomen dan voordien. Reden: trein Leuven-Mechelen stond 20 minuten stil voor Zaventem om onbekende reden en daardoor heb ik aansluiting in Mechelen gemist.

Als deze ervaring representatief wordt voor de betrouwbaarheid van de nieuwe lijn,...

Ik overweeg een vouwfiets aan te kopen zodat ik van Nekkerspoel naar Mechelen kan fietsen. Dat verminderd de risico's op vertragingen.

Wel Jorre, Brompton is het merk natuurlijk vouwfiets-de-luxe.

@ Jorre : Just an ID...

Foto Gimycko - Haverwerf

 ze doen geregeld onaangekondigde controles van mensen die in- en uitstappen ja. Doen ze in alle stations, maar voor onze publiek private samenwerkingvrienden doen ze vast een extra inspanning. In het begin van het Diaboloverhaal moesten zelfs mensen in dienst bij de NMBS die sowieso gratis mogen rijden in heel de benelux toch de diabolo toeslag (indertijd €2) betalen, hoewel ze dus wel gratis tot Luxemburg of Friesland mogen rijden. Daar is men wel van teruggekomen.