Straat Spektakel

Dit weekend (2 en 3 juni 2012) zal er een openingsfeest plaatsvinden om het vernieuwde Sint Romboutskerkhof en Wollemarkt te vieren. Hiervoor werd er een heus StraatSpektakel samengesteld.

Na 2,5 jaar van werkzaamheden en archeologisch onderzoek is de Wollemarkt opnieuw van de Mechelaar. Op 29 juni 2012 volgt de officiële opening van het plein. De parking zelf wordt reeds op 29 mei 2012 in gebruik genomen. Het hele weekend van 2 en 3 juni is jong en oud welkom om samen met de lokale horeca, handelaars en dienstverleners te toasten op de opgefriste omgeving. Het feest wordt op gang geknald door de Mechelse stadskanonnier.

 

Eerst en vooral even melden. Er is een nieuw comite. Woel hun buurt om, geef ze een reden en mensen verenigen zich. De lokale handelaars, horeca en dienstverleners hebben de koppen bij elkaar gestoken. Hoofddoel is er voor te zorgen dat de Mechelaar vanaf vandaag opnieuw zijn weg naar de Wollemarkt vindt.


Iedereen is dus welkom op de Wollemarkt “Straat Spektakel” op zaterdag en zondag van 14u tot 23u. Een 200-tal artiesten en medewerkers gemobiliseerd om alle Mechelaars een wervelend programma aan te bieden. Bekende en minder bekende groepen zoals The Tributes, Coupe Fraises en Tumbling Bear testen als eersten de akoestiek van de Wollemarkt. Op het podium en op de Kiosk verwelkomen we jazz- en blues bands waaronder Manoir du Swing en Nine 2 Twelve.  Chris Joris en Renaud Pattigny brengen er met piano en percussie een swingend repertoire uit de oude doos van Honky-Tonk, Ragtime en het Boogie-Woogie repertoire uit de jaren '20 en '30.

Op de Spektakelvloer worden dansshows gegeven door K!dans en Balanze. Sander van Circolito toont er zijn allernieuwste jongleer act “Chica malabarista”. Tafelgoochelaars Jéjé Magic en Bart Rays zorgen voor spektakel op de vele terrasjes en de jonge Mechelaars kunnen zich uitleven op het kinderplein met een springkasteel en oude volksspelen.

Tijdens het openingsweekend zet iedereen die actief is op het plein zijn deur open. Zo kan u bij Anja van Good 2B terecht voor een gratis gezichtsverzorging, Leen van Werkgroep Integratie Vluchtelingen nodigt u uit voor een kijkje achter de schermen en bij Lejo van de Jazzzolder kan u de prachtige contour kapel bezoeken. Ook Benny Tailors en het KTA verwelkomen iedereen met open armen.

Van bij de Kardinaal tot aan de Kathedraal wordt de opening van het plein gevierd.  Wees mee creatief op het Sint-Romboutskerkhof tijdens de workshop breien & haken van Wirre Warre Wol, de wildbreiers van Mechelen. Wie wil, kan een gratis exclusieve postkaart met foto van zichzelf laten maken door Hans en Jolien van Appleblue. Het park is tevens het decor voor “De Korte Zoen”, een productie van figurentheater De Maan. Maar speelt u liever zelf een rol, dan kan u zich laten verleiden tot een verkleedpartij met KOSTUUM&Karamel.Wie op het einde van dit spektakelweekend nog steeds niet overtuigd is van de vernieuwde Wollemarkt met het heraangelegde Sint-Romboutskerkhof en de praktische parking onder het plein kan terecht bij hypnotiseur Patrick Pickart. Tot slot wordt het hele gebeuren in kaart gebracht door Moonbeat en op Youtube geplaatst, zodat iedereen het spektakel later nog eens kan herbeleven.

Komt u OOK ?

 

Ja.

 Ik ben gisteren gaan kijken, toevallig, want ik wist niet dat dit evenement plaatsvond, maar wat mij betreft mag dit gerust jaarlijks doorgaan.
Het was een gezellige bedoening, met goede optredens, veel sfeer en bekende gezichten.
Wel spijtig dat het nieuw aangelegde plein nog niet volledig klaar was, er waren nog steeds werkmannen bezig maar echt storend was dit niet.

Het vernieuwde groene plein is een mooi hoekje van de Mechelse binnenstad geworden en een mooie toegang tot de vele terrasjes in de buurt.

Enkele fotootjes ;-)

 

 

Helaas zullen dit geen jaarlijkse feesten worden, want in de toekomst zal de stasseartstraat niet meer afgezet kunnen worden.
Langs daar moeten alle wagens die uit de parking komen de stad uitrijden, dus die kan niet meer onderbroken worden.
Spijtig dat de hekken er nog staan en dat de werken niet klaar zijn.
Het had zoveel mooier geweest als men het openingsfeest en de officiele opening pas zou gehouden hebben als alles volledig klaar was.
Helaas was het hoog tijd dat de toegang, voor zover die er nog is, naar de drankgelegenheden en terrassen op de Wollemarkt, weer mogelijk werd, want de horeca-uitbaters daar hebben lang genoeg zwarte sneeuw moeten zien voor het prestigeprojectje.

 

Een openingsfeest zonder opening van het parkje. Dat was inderdaad erg spijtig. Ben wel benieuwd om er eens door te lopen. Ook het beeld van Rik Wouters "Huiselijke Zorgen" krijgt er eindelijk een plaatsje.

Misschien kunnen ze nu ze hier gedaan hebben met kasseitjes leggen het gat in de Guldenstraat eindelijk herstellen? Of zoals Schepen Geypen ons op 17 april beloofde: "Volgende week komt een aannemer gespecialiseerd in kasseiwerken de Guldenstraat definitief afwerken. De huidige straatstenen zijn maar een tijdelijke herstelling." http://www.radioreflex.be/artikel.php?id=16938 

Tja, ze zijn in Mechelen zo trots op het openbaar domein. Enkel de drukste straten worden netjes heraangelegd. Maar de rest van de straten in de binnenstad zijn soms echt een ramp. De Onze Lieve Vrouw straat is sinds er bussen door rijden totaal verzakt langs alle kanten en kapot gereden tegels en 'trottoirs' (een situatie die gaat blijven bestaan dus). <p>Ikzelf woon in de Lange Nieuwstraat, ik nodig de schepen van openbare werken eens uit alle lapjes asfalt te komen tellen in het wegdek tussen de Louizastraat en Kardinaal Mercierplein , de gaten en scheuren langs de rilolering (waarde meeste afvoerputjes boven de goot uitsteken), of met een rolstoel eens de trottoirs van de Lange Nieuwstraat langs beide kanten te rijden vanaf de Milsenstraat tot Kardinaal Mercierplein. En dit is een situatie die nu al 30 (dertig!) jaar duurt (want ben daar geboren en getogen).<br>

<p>De Ravenbergstraat is al niet veel beter, De Gebroeders Verhaegenstraat komt uit een derde wereldland. Recent nog opengebroken en 'opgelapt'. De Groenstraat goed 10 jaar geleden aangelegd heeft ook al overal verzakkingen omdat men wel het wegdek opgelapt heeft, maar de bijna 70 jaar oude riolering die langs alle kanten lekt niet. Na een ferme regenbui kan je op de trottoirs van de Groenstraat alle watergevulde putten en verzakkingen tellen, dankzij de auto's die tijdens de schooluren er altijd lekker fout parkeren. PS: de politie voor die onveilige situatie bellen moet je niet doen, ze komen toch niet .... Zelfs als de foutparkeerders een uur voor de school uit er al staan en hun motor lekker draaien tot de uitlaatgassen tot in je keuken achteraan doordringen.<br>

<p>Bij de aanleg rond de Onze Lieve Vrouw Kerk kom je de krankzinnige situatie tegen dat eerst alles met kasseitjes werd aangelegd, en vervolgens voor paaltjes en hekjes werd opengebroken, en op sommige plaatsen nog steeds niet volledig afgewerkt is .... De planning was dat dit op twee maanden ging gebeuren voor de start van het schooljaar 2011-2012. We zijn nu einde dat schooljaar en het is nog altijd niet volledig afgewerkt ... nice!<br>

<p>De stop aan de Louizastraat en Lange Nieuwstraat wordt door één op de twee bestuurders genegeerd om toch rapper aan de kerk te zijn ipv. terug te rijden en via de officiële weg (via de Hoogstraat en Moensstraat te rijden). Ja een verbodsbord staat er niet voor de gehaaste automobilist ....<br>

<p>En in de Lange Nieuwstraat heeft men op het trottoir voor de turnhal daar een betalende Kiss-and-Ride gemaakt voor 15 minuten. Niemand die betaalt voor die zone natuurlijk, (die parkeerpaal staat daar goed ongebruikt) maar intussen is het riooldeksel op het trottoir al meer dan anderhalve maand geleden kapot gereden, en begint het trottoir er ferm te verzakken onder het gewicht van alle geparkeerde auto's (die er vaak veel langer dan een kwartier staan). De nieuwe kiss-en-ride heeft van de Lange Nieuwstraat meteen een slalom parcours gemaakt, want ondanks het parkeer-en-stilstaan verbod is het tijdens de schooluren nu één grote parkeerstrook, waarbij de auto's op het trottoir staan, en aan de sporthal nog mogen slalommen ... oh ja als je de politie belt omdat je door een geparkeerde wagen nog geen 30cm tot aan je eigen voordeur hebt krijg je het laconieke antwoord dat ik maar moet wachten tot de school (de SHIL) uit is (merci behulpzame politie). Verkeersveiligheid aan de schoolpoort? Nog zo'n mooie Bart Somers-mythe ...<br>

<p>Trouwens de Wollemarkt is ook een toonbeeld van goede planning, net zoals ons Margareta niet meer op het dak van de parking van de Grote Markt kan staan (wegens te zwaar), is het blijkbaar op de Wollemarkt ook niet meer mogelijk om bomen en grasperken op maaiveldhoogte aan te planten omdat de parking te ondiep zit onder de grond (vanwaar anders die heuveltjes?). Waardoor er bovengronds eigenlijk geen plein meer is voor activiteiten zoals de vroegere rommelmarkt of deel van de Kermis te plaatsen of het oorlogsmonument (tenzij aan de randen ervan of door de straat af te zetten).<br>

<p>Ik stel me soms toch echt wel vragen wie zulke zaken plant, ontwerpt en uitvoert ... Maar echt knappe koppen zijn het alvast niet in mijn ogen.

Tot zover de democratie. Wie mag er pronken op een foto in dit park ? De stadslijst ? En bij de opening mocht er niemand in het nieuwe park.

Grdd'(§"è'àç'&

Over miskenning gesproken !!