slechtvalken van Sint-Rombout geringd

Klik hier voor de videoreportage:  http://youtu.be/w3bVo9mVv7k     

  

(foto's: Jan Smets)

Vanavond werden de jonge slechtvalken die huizen op Sint-Romboutstoren geringd.  Mechelenblogt was er bij, en was getuige van een bijzonder boeiend spektakel...

 

 

Gust De Weerdt is een uitstekende natuurgids die als geen ander de slechtvalk kent.  De man werkt dan ook voor  de 'ringdienst' van het Koninklijk Instituut voor Natuurwetenschappen.  In die hoedanigheid beklimt hij heelwat  wat torens te lande.  

 

De slechtvalk is terug van weggeweest.  Sinds 1997 wordt hij weer waargenomen in ons land, en huist hij op hoge torens, zoals in Brussel op de Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal, de Sint-Gommarus van Lier,..., én op onze Mechelse Trots.

 

 

"Dat de slechtvalk terug is, is vooral te danken aan het werk van het FIR.  Dit is het Fonds voor instandhouding van roofvogels.  In België zijn er nu zo'n 60 à 70 koppels slechtvalken.  Dit jaar zijn er vier kleine slechtvalken geboren in het nest op Sint-Rombout.  Dit is eigenlijk een maximum.  Vroeger vonden we drie jongen in het nest.  We gaan de kleine valken twee ringen geven: een identiteitsring, die we zowat kunnen beschouwen als een soort van 'paspoort'.  De tweede is een kleurring, die je kan 'aflezen' met een telescoop.  Binnen een dikke maand gaan de jongen zélf op jacht.  Nu krijgen ze de prooi nog aangereikt van de ouders.  Maar de tijd komt dat ze zullen uitzwermen."  

 

  

(foto: Olaf Laurant)

Eerst worden de jonge valken uit het nest gehaald.  Hiervoor zorgt Mechelaar Olaf Laurent die gezekerd vanop de trans van de toren afzakt naar het nest.  De jongen worden in een emmer gezet, en naar boven getakeld...

Best spectaculair, en mij zul je het met een lichte hoogtevrees niet zien doen...

  

Dan worden de jonge vogels gering op het 'dak' van de toren.  Ondertussen vertelt Gust honderduit van het leven van de slechtvalk.

"Deze vogels kunnen goed overleven in de stad.  90 tot 95 % van hun voedsel zijn duiven.  Die prooi vangen ze door duikvluchten van wel 300 km per uur! "

 

  

(foto: Gust De Weerdt)

 

De dieren worden gering, gewogen en vleugels worden gemeten.  De gegevens worden netjes genoteerd.

In het nest bevinden zich vier jongen, waarvan één vrouwtje en drie mannetjes.  De vrouwtjes zijn het grootst.

 

 

Na het ringen, dat de jongen vrij goed laten doen -  gaan ze weer de emmer in, om even later terug geplaatst te worden in hun hoge nest...

 

De slechtvalk is terug.  En daar zijn we blij om.  Het is goed dat deze soort terug in onze torens huist...  Gust en zijn team doen mooi werk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Fantastisch.....ik was blij dat ik er bij was, bedankt aan alle enthousiaste aanwezigen en zeker ook aan rvpee die me mee uitnodigde, bekijk zeker de youtube-link!

 Het typische geluid dat ze sinds jaren maken in de buurt rond de Sint-Romboutstoren kende ik al,maar al het goede werk dat deze vogelringers ieder jaar weer verrichten met deze prachtvogels mag wel dik in de verf gezet worden. Het feit dat men hier jongeren bij betrekt kan alleen maar meer respect voor de natuur bijbrengen bij die snaken. En de stadsterrasjes worden wat minder geplaagd door de duiven die, op borrelnootjes belust, de drankglazen van de tafeltjes komen vlerken. 

Proficiat mensen! Ook voor hij die de filmopname maakte.

Gust is een reuze kerel.

groeten    karel

Ik heb bemerkt dat het uploaden naar youtube mijn filmke geen deugd gedaan heeft en een deel van het geluid werd gewist. Ik ben het nu opnieuw aan het opladen. Met excuses voor het ongemak.

http://youtu.be/w3bVo9mVv7k

 

Ik heb het filmpje bekeken en dit is wat ik er van vind:

Werkelijk tenenkrommend zoals de ringer met de vogels omgaat!. Publiek/kinderen die de vogels helemaal verkeerd vasthouden, de vogels helemaal in de stress wat ze lang zal bijblijven. Ga eens een cursus ringen volgen bij de Noorderburen. Daar geen stresskuikens, geen onderstebovenhangen aan een haak, niet tussen het publiek laten "vallen". Alles in alle rust en ten gunste van de kuikens. Niet zoals hier ter lering en vermaak van het publiek. Natuurpunt onwaardig!

Hetzelfde gevoel bekroop mij bij het bekijken van het filmpje. Waarom dit voor een live publiek moet gebeuren en waarom er moet geposeerd worden voor de lens met die dieren is mij een groot raadsel.

Idem dito voor het wegen van die dieren, twijfelen ze dan aan wat reeds veelvuldig beschreven is? :-/

Schaam op u, natuurpunt!

Het is al langer geweten dat als mensen zich met de natuur bemoeien, een en ander fout loopt. Laat die dieren ,die nog wild kunnen/mogen leven, gewoon hun gangetje gaan! Als natuurpunt ergens zijn hand op legt is de pret meestal uit. Vroeger wandelgebieden worden bijvoorbeeld afgesloten en mogen slechts beperkt bezocht worden, onder begeleiding meestal... Feitelijk "privatiseert" men hier, doch jan met de pet moet wel voor de centjes zorgen.

Ik stel mij de vraag, als het nu ne kakkewiet moest zijn, zou natuurpunt die dan ook komen ringeloren ? 

Ter info: natuurpunt bezit eigenlijk niets, of tenminste niet veel.
Zij mogen bepaalde gebieden beheren, doch, ze beschikken over geen enkele wettelijke basis die hen toelaat openbare gebieden af te sluiten ( zoals bvb provinciale domeinen of staatsbossen, etc.. ) De enige die hier het recht toe heeft is de officiële overheid zoals de politie, de boswachter. Een plakkaatje met 'verboden toegang' en het logo van natuurpunt heeft nul komma nul waarde en mag bijgevolg straal genegeerd worden. TENZIJ: het over privédomein gaat en ook aldusdanig is aangeduid, maar die kans is nogal klein gezien het enige privédomein van natuurpunt de stoel is waar ze op zitten. En dan nog. Dus zeker niet de Nekker of het Fort van Walem om twee dingen te noemen.

Ik heb het filmpje niet gezien wegens blokkering Youtube op kantoor, wij worden verondersteld te werken hier :-)

Maar wat lees ik? Hebben mensen hier uitnodigingen voor gekregen? Publiek en kinderen die die vogeltjes vastnemen? Poseren? Sorry, effe kotsen...

En dan maakt de Jan hier zo'n positief artikeltje van? Daar kan ik niet bij... Een groot schandaal... Ik wil het filmpje al niet meer zien...

Allé Jan, dat vind gij allemaal maar normaal ofzo? Ik zou gedegouteerd geweest zijn in u plaats!
En kom niet af dat die beestjes daar geen last van hebben hé want het kleinste kind weet dat dat niet waar is...

Ik hoop van harte dat iedereen die daar aanwezig was die daar eigenlijk niet moest zijn eens goed gebeten wordt door mama slechtvalk, want dat verdienen ze... Pas maar op als je volgende keer in de buurt van de toren komt!

Godverdomme, eigenlijk, hoe meer ik erover nadenk, en nu ik het filmpje nog eens bekeken heb, awel, hoe coleiriger ik word!

Wat is dat eigenlijk voor een hannekensnest?? Dat staat daar met een hoop volk rond die dieren die uit hun nest gehaald zijn. Kinderen (!!!!) mogen de vogels eens vastpakken, zeer duidelijk te zien in het filmpje. Er wordt druk gepraat. Een vrouw pakt een van die dieren vast om er mee te poseren voor de lens ( leuke facebookfoto waarschijnlijk )
Wat is eigenlijk het nut om dat kuiken ondersteboven aan één poot aan een weegapparaat te hangen? Opdat iemand dat in een exelleke kan invullen, afprinten en verloren klasseren?

Ferm idee om dat te filmen en zo fier als een gieter op youtube te zwieren.

Natuurpunt = EPIC FAIL!

Misschien toch eens eerst jezelf verdiepen in de materie vooraleer dergelijke uitlatingen worden gepost. Hardroepers worden natuurlijk best gehoord, kijk maar naar de Slechtvalkjes. In de eerste plaats is het redelijk hypocriet om te zeggen dat die beesten roepen uit stress voor die kinderen etc. Ook met enkel de klimmers en de ringer roepen die beesten de longen uit het lijf. Dit is een puur emotionele reactie. Educatie is dat kleine deeltje waardoor je met (noem het dan) iets meer stress een toekomst vastlegt voor die soort.

Vergeet in de eerste plaats niet dat zonder deze vijf of tien mensen (want meer zijn het er echt niet) geen enkele Slechtvalk zat in ons land.

Bijzonder flauwe reactie dus wat ik hierboven lees. Moesten zij alles op hun eentje doen, zonder kinderen, zonder geïnteresseerden, maar dan ook zonder filmploeg (want dat geeft ook stress) dan stopt de Slechtvalk met de ene generatie van deze ploeg mensen die gigantisch veel werk verzet. -als vrijwilliger -op eigen kost -dagelijks over heel het land -met bijzonder veel kennis van zake

Alternatief: schrijf een script uit dat beter werkt... Utopie man... ik denk het niet. wil je mensen wakker maken voor deze materie, dan moet je hen betrekken met de betrokken. Dat geldt ook voor de leuze van Natuurpunt nu 'Natuur voor iedereen.

Het was ooit anders: draad er rond en je komt er niet in. Die lessen zijn allemaal getrokken en beproefd. Ik wil de mensen die met het hondje gaan wandelen, gaan joggen, wandelen, fietsen of gewoon wat uitblazen in of aan de rand van natuurgebieden (van Natuurpunt of andere natuurverenigingen) de kost niet geven. Dat zijn er vele duizenden.

Geen probleem als je niet met natuur begaan bent, dan vindt ik dergelijke hoduing maar normaal. Maar als je iets van de materie afweet, dan weet je dat de vorige posts pure sfeerzetterij zijn. En nog lage ook... Een dier dat benadert wordt door een mens, verweert zich. Net zoals een wesp steekt en een muis bijt. Daar moet je geen drie jaar voor gestudeerd hebben.

Met vriendelijke groeten, Gerald Driessens

 Ook het filmpje bekeken, druk in gemaakt, even laten bezinken, en dan heb ik nog volgende opmerkingen.

1: Ik kom uit een landbouwersfamilie, altijd weten zeggen dat je een dier dat met jongen zit moet gerust laten en zeker geen kuikens uit nesten nemen. Lijkt me trouwens erg logisch.

2: Dat de slechtvalk het veel beter doet in onze streken is waar, maak mij echter niet wijs dat dat komt omdat er een ring om zijn poot hangt. Mijn vermoeden is dat die dieren geringd en gevolgd worden zodat een of twee mensen daar hun brood mee kunnen verdienen en meer niet. Of kweken en lossen jullie ook stadsduiven voor de valkskes?

3: Moet dat dan zonder publiek? Ja, absoluut, één iemand die filmt en foto's neemt en publiek maakt lijkt me al meer dan voldoende. Als het dan toch moet gebeuren :-/

4: Ingevolge punt 3: tegenwoordig staat op elke kodak en filmcamera een zoomlens, dat dient om uw onderwerp van veraf te kunnen vastleggen. Werkt zeer goed, maak er misschien eens gebruik van. Trouwens, hoe komt het dat je in de zoo geen foto's mag nemen met een flits? Omdat de fresco's ervan afkalven of omdat de dieren ervan schrikken?

5: Was het ooit anders? draad er rond en je komt er niet in? Sorry, ik ben van '70, dat zal dan voor mijn tijd geweest zijn. Dat mensen hun hond kunnen uitlaten in een bos is niet de verdienste van natuurpunt, dat bos was er al, zo kan ik ook zeggen: beste mensen, dat jullie kunnen wandelen op het strand, dat is dankzij mij he. hahahaha komaan zeg, een beetje minder zal ook gaan zeker.

Mijn besluit: in mijn ogen doen jullie best wel goed werk, proficiat daarvoor, maar deze ringactie is iet of wat serieus in de soep gelopen, dat gewoon toegeven kan ook, Er zijn mensen die 6, 7, zelfs 8 jaar gestudeerd hebben, en die schieten ook nog kemels, niks verkeerd mee.

Het ware interessant te weten waarom de Slechtvalken terug in onze streken resideren ...

Ik zou hier in alle sereniteit willen zeggen dat de mensen van Natuurpunt wel degelijk voldoende kennis van zaken hebben. Zelf geen uil zijnde (sic) heb ik aan Gust gevraagd of er nadelige gevolgen zijn voor deze vogels. Zijn antwoord was duidelijk. Bij sommige andere soorten zouden ze dit nooit doen, omdat de jongen dan zouden worden genegeerd door de ouders. De slechtvalk is een zeer soliede roofvogel en kan zeer goed tegen dit soort ongemak. Vijf minuten nadat de jongen waren teruggezet was mama al terug op het nest. Enkele jaren geleden waren deze valken nog nergens te bespeuren. Nu zijn er niet minder dan 60 broedkoppels en kunnen de mensen op de markt rustig van hun koffietje genieten zonder duivenoverlast. Natuurpunt zou daar niets mee te maken hebben volgens sommigen, wie dan wel?

Het is verder teveel eer om mij met mijn onnozel panasonic handycammetje een volledige filmploeg te noemen. Met mijn goede vriend Jan Smets was het al niet veel beter, die had enkel zijn trouw Canon fototoestel en een blocnote bij. De resultaten van zijn werk mogen er nochtans zijn. Zonder dit artikel wist niemand wat er gebeurt bij het ringen en kon er dus ook geen discussie ontstaan. Niemand is perfekt, iedereen kan hier wel iets bijleren. Dat is nu net de kracht van het forum mechelenblogt.

 Toen ik daarnet de memoires van mijn grootvader doorbladerde kwam ik nog een interessante passage tegen die in deze vrij toepasselijk is:

21 april 1943

... zelfsch na twee volle uren braden smaakte deze vogel nog naar verdorven kieken, waarlijk heeft hy zynen naam van sleghte valk voorzeker niet gestolen, doch is het een feestelyk maal ter vergelyking met wat den smerigen duytscher ons pleegde te voeren in de kampen...

Heb zeer geboeid naar het filmpje gekeken. Maar ik heb wel wat problemen met de manier waarop de omstaanders met de dieren omgaan. Het is geen speelgoed! Toch was ik blij dat ik dit eens van dichtbij kon bekijken.

Waarom deze keer al die commotie? Vorig jaar was het niet anders.

http://www.youtube.com/watch?v=9b-rB6I10pY

Ik denk dat de mensen van natuurpunt wel zullen weten waar ze mee bezig zijn.  Voor alle duidelijkheid. Het aanwezige publiek was zowel vorig jaar als dit jaar op uitnodiging van natuurpunt zelf.

En hier kan je dan weer zien dat het allemaal goed komt.

http://www.youtube.com/watch?v=XUnTFxdzsDo

 

Het kan dus ook anders zoals in onderstaand filmpje te zien is. Zonder publiek en met respect voor de kuikens.

Ringen slechtvalken zendmast Mortel

@Gerald Driessens - Ik hoor in dit filmpje nog niet teveel gekrijs van die vogeltjes, zou deze zachtaardige aanpak dan toch voor minder stress zorgen? 

En wat een verdomd lef hebben al die mensen toch hé mr. Driessens, om zomaar een opmerking te posten zonder zich eerst in de materie te hebben verdiept. Maar pas hemeltergend is het te moeten vaststellen dat ook "Gust de ringer", de vedette van de dag, zich na het volgen van blijkbaar de verkeerde cursus vogelringer verklaard.

Als men de checklisten voor het ringen van roofvogeljongen erop naleest zal duidelijk blijken dat mr. Gust De Weerdt gebuist, onbevoegd en ongeschikt is voor te taak van vogelringer.

U kan deze checklisten nalezen op onderstaande website, u hebt zich dan ook meteen een stukje verdiept in de materie en u kan dan zonder risico een opmerking posten.

www.werkgroeproofvogels.nl

Beste groet,
Josi

@Josi, het is dus niet omdat die Gust zich voor "ringer" uitgeeft, dat hij het dus volgens de regels van de kunst doet.... Volgens de checklijst is hij eerder een "ringeloorder":-) En uw filmpje bewijst dat het wel degelijk minder stresserend kan.

Ik ben blij dat er terug iets meer genuanceerd geschreven wordt. laat duidelijk zijn dat twijfels en vragen steeds geformuleerd moeten kunnen worden. Maar het laten ontaarden in een hoopje verwijten zat me een beetje dwars. Hieronder nog enkele antwoorden op vragen en opmerkingen.

1: Ik kom uit een landbouwersfamilie, altijd weten zeggen dat je een dier dat met jongen zit moet gerust laten en zeker geen kuikens uit nesten nemen.  Lijkt me trouwens erg logisch.

--> Dat is zeker een punt. We zijn bv ook tegen nestfotografie ed. Het best is altijd dat je een broedsel volledig ongestoord laat. In sommige gevallen, vooral wanneer je acties moet ondernemen in de stad, moet je echter een tussenoplossing vinden want mensen willen weten wat er gebeurt. Zoals blijkt op dit forum. Dan kan je niet anders dan de mensen erin betrekken. De kinderen van nu zijn de politici van later. Dan kan je hen best ook nu inlichten van wat de waarden zijn van dergelijke acties. maar zoals je zelf insinueert: moet weloverwogen en op een verantwoorde manier gebeuren.

2: Dat de slechtvalk het veel beter doet in onze streken is waar, maak mij echter niet wijs dat dat komt omdat er een ring om zijn poot hangt. Mijn vermoeden is dat die dieren geringd en gevolgd worden zodat een of twee mensen daar hun brood mee kunnen verdienen en meer niet. Of kweken en lossen jullie ook stadsduiven voor de valkskes?

--> Uiteraard. De mensen die deze vogels ringen zijn ook vaak de mensen die de kast hebben geplaatst dus daar is de link snel gelegd. De ringen (en recent kleurringen) laten je toe te weten waar een exemplaar thuishoort mocht hij gekwetst worden opgeraapt bv. Maar daar zijn heel wat mogelijkheden op onderzoek naar verspreiding. We weten daardoor dat er zeer veel genetische uitwisseling is in de Vlaamse populatie. Wat de sterkte ervan aantoont.

3: Moet dat dan zonder publiek? Ja, absoluut, één iemand die filmt en foto's neemt en publiek maakt lijkt me al meer dan voldoende. Als het dan toch moet gebeuren :-/

--> In het ideale scenario is dat het geval. Maar je kweekt bij mensen geen sympathie voor natuur door hen ervan af te schermen. Zoals Gust al aangaf, bij veruit de meeste andere soorten doe je dit niet. Bij kerkuilen, ook zo'n stadssoort, gebeurt dat niet. Ook niet bij alle ringsessies van Slechtvalken wordt dit zo openlijk gedaan. De actie in Mechelen is zo echter zo opvallend dat je het wel moet kunnen laten toenen. Het aantal bezoekers is overigens heel beperkt.

4: Ingevolge punt 3: tegenwoordig staat op elke kodak en filmcamera een zoomlens, dat dient om uw onderwerp van veraf te kunnen vastleggen. Werkt zeer goed, maak er misschien eens gebruik van. Trouwens, hoe komt het dat je in de zoo geen foto's mag nemen met een flits? Omdat de fresco's ervan afkalven of omdat de dieren ervan schrikken?

--> Flitsen is inderdaad beter te vermijden. Goede tip, geef ik door.

5: Was het ooit anders? draad er rond en je komt er niet in? Sorry, ik ben van '70, dat zal dan voor mijn tijd geweest zijn. Dat mensen hun hond kunnen uitlaten in een bos is niet de verdienste van natuurpunt, dat bos was er al, zo kan ik ook zeggen: beste mensen, dat jullie kunnen wandelen op het strand, dat is dankzij mij he. hahahaha komaan zeg, een beetje minder zal ook gaan zeker.

--> Dat is maar een extreme verwoording van wat ik zei, je moet dat niet omdraaien. Ik zei wel degelijk dat Natuurpunt zijn gebieden tegenwoordig veel meer open stelt dan vroeger. Zo worden uitgestippelde wandelpaden aangelegd zodat sommige kwetsbare planten- en diersoorten toch niet verstoord worden maar dat iedereen ervan kan genieten.

Mijn besluit: in mijn ogen doen jullie best wel goed werk, proficiat daarvoor, maar deze ringactie is iet of wat serieus in de soep gelopen, dat gewoon toegeven kan ook, Er zijn mensen die 6, 7, zelfs 8 jaar gestudeerd hebben, en die schieten ook nog kemels, niks verkeerd mee.

--> Dat de ideale ringactie best zonder publiek verloopt staat als een paal boven water. Elke persoon meer is een stressfactor meer. Dan moet je gewoon weten met welke soort je dat wel, en met welke je dat niet kan doen. Wees gerust, de enige slachtoffers die de Vogelopvangcentra binnen komen, zijn uitgevlogen jongen die zich mispakten aan afstand, of verzwakt zijn door minder succesvol jagen. Tot nu toe waren daar geen jongen bij die na een ringsessie uit het nest sprongen en zijn neergestort. Mocht dat wél ooit voorvallen, dan is dat een belangrijk signaal uiteraard.

De reden van de terugkomst van de Slechtvalk:

--> Het feit dat het gebruik van zware chloorhoudende pesticiden in de jaren 80 zwaar werd gereglementeerd is zeker een hoofdfactor. Ook roofvogelvervolging heeft alle roofvogels parten gespeeld. Ik denk dat mensen nu het nut van die predatoren beter kunnen inschatten. Kort samenvattend Natuurbericht kan je hier lezen: http://www.natuurbericht.be/index.php?id=8202&cat=vogels

Waarom de vogel aan de poot wordt gewogen:

--> Dit is de beste manier zonder dat de vogel zich kwetst. Je kan hem niet in een zakje stoppen omdat je dan bv. de klauwen en veerspoelen zou beschadigen. Dit duurt maar even en is pijnloos voor de vogel. @Josi: je wil niet weten hoeveel vogels Gust jaarlijks door zijn handen ziet gaan. Waarop baseer je je om te zeggen dat hij gebuist is. Ken je de werkmethoden van ringen voor de verschillende soorten en families? Ringen zonder stress voor de vogel bestaat natuurlijk niet. maar door ringprojecten zijn al heel wat soorten van uitsterven gered. En je kan de soort maar beter leren kennen wanneer-ie het goed doet, dan wanneer het te laat is. Dan weet je tenminste wat je moet doen tegen dat het eens mis loopt. Al bij al: ik ben aardig tevreden dat men inzit met dierenleed, want dat is in de eerste plaats het bewijs dat men ervan overtuigd is wat het doel is van natuurbescherming. Er zijn al boeken geschreven over verstoring door wetenschappers. Maar neem van me aan: dank zij hen weten we nu zoveel over vogels, en mensen die natuur bestuderen, verstoren altijd meer natuur dan diegenen die bv. naar de voetbal gaan, op café zitten, of op het strand gaan liggen. Maar met alleen die laatste categorie, zouden er niet veel soorten gered worden of het beter beginnen doen.

Met vriendelijke groeten, Gerald

Geachte,

Toen ik vanmiddag door het raam van mijn bureau (Auwegemvaart 84 te Mechelen) in de tuin keek zag ik een vogel en andere door hem gevangen, duchtig pluimen uittrekken en daarna gulzig oppeuzelen.

Uit beelden via mijn verrekijker en vergelijken met bij de hand genomen foto's uit een boek over roofvogels, heb ik vastgesteld dat het om een slechtvalk moet gaan (horizontale wit-zwarte strepen op de buik). Ik heb die een hele tijd bekenen, maar toen ik mijn fototoestel wilde nemen is hij opgevlogen, met achterlaten van de overschot van het karkas en een hele boel pluimen.

Aangezien ik reeds veertig jaar hier aan de Auwegemvaart woon en ik dit in die ganse periode nog nooit heb waargenomen, vond ik het toch nodig om u deze informatie te verschaffen. Ik vermoed dat het hier zou kunnen gaan om één van de op de Sint-Romboutstoren geringde exemplaren.

Graag gedaan.

 

J. POPLEMON