in primeur! 'ingewikkeld' kijkje in de vlietenkelder...

met categorie:  

     

(foto's: Jan Smets)

 

    

 

Terwijl ik dit verslagje tik hebben ze nog wel wat werk voor de boeg: de dames van de textielklas van de Mechelse Academie.

 

De vrolijke bende  - wat dat is ze wel - is bijzonder creatief aan de slag geweest de voorbije tijd.  En het resultaat mag gezien worden.  Héél zeker!

 

Het meest opvallende zijn natuurlijk de ijzeren leuningen van onze IJzerenleen die uiterst knap en kunstzinnig zijn 'ingewikkeld'.  Vandaag zijn daar al heel wat uren ingekropen.  Een fikse bui legde even de werken stil, maar als ik afscheid van ze nam rond 20u30, was het leuke karwei nog niet achter de rug.  Maar: het moet gezegd: dit wordt dé blikvanger van de zomer!

 

Ik mag ook al in exclusieve voorprémière de vlietenkelder in.  Morgennamiddag is er de persvoorstelling, en morgenavond volgt de vernissage - maar ik krijg de kans al om in de veelbesproken vlietenkelder te duiken.

 

Hier is met man en macht aan gewerkt -met de tikkende klok die extra druk legde.  Er valt nog wel wat te geberuen.  Dat zie je zo.  Maar morgen gaat hij dus open.  De textielklas heeft de eer om met een tentoonstelling dit nieuwe museum te openen.

 

Deze textielklas is niet aan haar proefstuk.  Enkele jaren geleden zetten ze de gesmaakte expo 'In-ge-bed' op, in de voormalige matrassenfabriek Devis in de OLV-straat.  Nu hebben de kunstenaressen - die met 26 exposeren, onder leiding van lesgeefster Jeanine De Raeymaecker - een nieuwe tentoonstelling uitgewerkt: 'Ingewikkeld'.

 

In de drie compartimenten van de kelder gaat een driedelige tentoonstelling door met de thema's:  'verwering', 'water', en 'oorlog'.

De tentoonstelling loopt tot en met 1 juli, op zaterdagen en zondagen van 11u tot 17 uur.  Ook op Pinkstermaandag kan je er een kijkje gaan nemen.

Er wordt druk 'ingewikkeld', kunststukken afgewerkt... Ook de belichting moet nog opgesteld worden.  Kortom: het wordt vroeg dag morgen...  Maar de eerste indruk is goed!  Méér dan goed.  Dit wordt een tentoonstelling om 'U' tegen te zeggen.  Dit valt niet te missen. 

Ik laat de dames rustig verder werken.  Ze weten best ook nog wat hen te doen staat - maar ze verliezen er het goede humeur niet bij.   Morgen keer ik terug.  Ik ben benieuwd.  Maar een succes wordt het héél zeker!

 

  

  

                                           

  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mooie exclusieve reportage Jan. Moeten we onze botten aandoen of is de kelder droog ?

@Peter:  je had evengoed de vraag kunnen stellen of het dragen van een onderdeel van mijn nickname, dan wel veiligheidshelm en -schoenen verplicht zijn?
Al die inwikkelende textielklasers mochten toch hun "tiensletsen" aandoen van de juf!

fijn Jan, dat jij zo'n enthousiaste fan bent van onze textielkunst

dit ziet er interessant uit, je hebt er een mooie reportage van gemaakt.................

Spijtig genoeg was de kelder niet toegankelijk voor mensen in een rolstoel. We zijn dan maar terug naar huis gegaan.

ja zeg, en mensen van meer den 2 meter kunnen er best ook niet in en blinden kunnen ook niet genieten van de tentoonstelling, voor chinezen was geen vertaling voorzien en er was geen kinderopvang om de ouders de kans te geven alles rustig te bezien. Met een rolstoel kan je ook de trappen van de toren niet beklimmen. Met een rolstoel kan je ook het strand niet op zonder hulp, daarom heet dat een handicap hebben klagen.. misschien een tip voor een volgende tentoonstelling. "klagen in Mechelen door de eeuwen heen".

De ruimte is heel erg indrukwekkend. Dat is een aanwinst voor de stad.

Alleen is ze nog niet af. Oppassen dat je niet uitglijdt op de natte ondergrond trouwens.

@lieven: beetje ongepast jou reactie. Probeer eens in een karrtje de mechelse voetpaden en openbare gebouwen te trotseren: paaltjes op de gekste plaatsen en een helling aan de post is blijkbaar echt onoverkomelijk...

Nog enig begrip voor sommige moeilijke situaties, maar m.i. moet bij elk openbaar gebouw of ruimte een zo goed mogelijke toegang voor mindervaliden worden voorzien. Punt

Tenzij mijn ogen mij bedriegen, is die strontbuis daar dus blijven liggen ?! Moet er daarvoor de Vlaamse bouwmeester en een Hollands architectenbureau geëngageerd worden ? Allez, na de Lamottige brug nu dus ook het strontbuismuseum. Inch Allah !!!