Lerberghe

met categorie:  
i.o.
 
Via het stadsarchief kwam Luc Demuynck terecht bij ons met een vraag, na opzoekingen over het Fort van Lerberghe in het archief “Verzameling Berlemont”.
 
Zou iemand hem kunnen helpen aan een foto van het Fort van Lerberghe, hij heeft al wat informatie gevonden, maar geen foto's.
 
Wie kan helpen ? En wat is het Fort(je) van Lerberghe eigenlijk ?
 
 

Volgende dingen zijn er zo direct te vinden :

"...Op 5 november 1944 viel de eerste V-bom op de Schuttersvest te midden van het gekende "Fort van Lerberghe", 6 doden en enorme schade..." ( De Mechelse pompiers - Na de bevrijding )

en

"...Wie kent het fort van lerberghe nog ?  Gelegen aan de komiezen huizen..." ( Mechelen-Blog-2005 - Geplaatst door William (niet gecontroleerd) op vr, 30/03/2007 - 07:05. )

Dus... Schuttersvest en aan de Komiezenhuizen : aan de Kardinaal Mercierplaats staat daar wel een anomalie.

Zie hier en hier.  

Het tweede gebouw aan de Michiel Coxiestraat is een mirrorgebouw van het eerste.  Het eerste, aan de Colomastraat, herbergt precies ook een mogelijke tuin achter het gebouw en beide gebouwen zijn van een andere bouwstijl als de rest van het plein.

Is dit het Fortje van Lerberghe ?  Een hoofdkwartier voor hogere officieren uit de 18e eeuw, misschien?

Foto Gimycko

 

De persoon die daar héél veel over weet is .....Marcel Kocken.

Hij en zijn broer Louis hebben daar een deel van hun jeugd gesleten. 

 Het Fort van Lerberghe heeft op de Schuttersvest een ingangsweg die naar autostallingen voert als men op het einde naar rechts afslaat. Die inrit ligt rechtover de Oude Bruselsestraat. Het gelijkvloers van het flatgebouw aan de hoek van die private weg is een coiffeursalon. Kijk even op Google Earth.

Ik meen te weten dat stadsgids Kocken daar in zijn kinderjaren ooit heeft gewoond. Vraag het hem want hij kan daar zeker enkele machtige anekdotes aan verbinden.

 Inderdaad jef daar was het vroeger en werd deels verwoest bij het laatste offensief van de duitsers tijdends WO II,  nl. de V bommen . Later werd het afgebroken, nadat burgemeester Spinoy een algemene sloop eiste van de overblijfselen van deze site.

Marcel Kocken heeft er inderdaad  in zijn kinderjaren gewoond, maar de vraag blijft en is zijn er foto's ergens te vinden.

Een fortje in deze context is natuurlijk een binnengebied dat is volgebouwd en (vooral in de 19e eeuw) zeer kleine arbeiderswoninkjes herbergt. Zie ook beluik.

het fortje werd genoemd naar zijn eigenaar "van Lerberghe" en bestond uit piepkleine huisjes met in het straatje een waterpomp en toilettten voor de huurders.

vandaag de dag staat het helemaal volgebouwd met garages van woningen aan de Schuttersvest en de Leopoldstraat.

en inderdaad zou Marcel Kocken daar nog wel foto's van kunnen bezitten.

in Gazet van Mechelen heeft de broer van Marcel vele jaren geleden een reeksje gebeurtenissen over het fortje gebracht en dat kan men dus terugvinden in de archieven.

verder zal ons aller "Jan Somers" met zijn enorme verzameling foto's er zeker wel wat afbeeldingne van hebben.

 De generaties oudere Mechelaars van in mijn jeugdjaren refereerde steevast aan deze plek als zijnde : Het Fort van Leirenberg.  Dat zal dan wel de Mechelse verbastering van Van Lerberghe geweest zijn. Er zijn, door de in een dronkemanseuforie verkerende vaders, wel meerdere kinderen met een verkeerde naam opgezadeld, toen hun beschonken vermoedelijke verwekkers, in hun fierheid hun kinderen kwamen aangeven ten stadhuize en het deels door analfabetisme en strontzat zijn totaal niet meer kregen uitgelegd aan de stadsbediende van de Burgerlijke Stand.

Maar dat van het Fort Van Leirenberg wist Roger Kokken als rasechte Mechelaar jullie ook al wel te vertellen in 2007