leerlingen publiciteit COLOMAplus drukken eigen kinderboekje

met categorie:  

(foto's: Jan Smets - leerlingen Matthew Sweeck en Fleur Vandenbosch)

Zelden zag ik zo'n bende fiere leerlingen bij mekaar.  Ze mogen ook trots zijn.  Met hun klas in de studierichting publiciteit in COLOMAplus hebben ze het toch maar gedaan gekregen: ze boksten een écht leuk kinderboekje in mekaar - een educatief kijk-en leesboekje voor peuters en kleuters, met speelse  en kleurrijke illustraties en eenvoudige teksten die tot de verbeelding spreken.  De leerlingen zitten in de tweede graad en zijn 15 à 16 jaar.  Hun creatief  werk heeft tot een mooi resultaat geleid.

 

Vanavond werd het boekje voorgesteld in hun school.  En wat graag poseren ze met hun 'kindje'.  Leerkracht Petra Van Hout die het ganse proces heeft begeleid, glundert eveneens:

"Ik ben heel tevreden én fier op mijn studenten.  Ze hebben het er mooi vanaf gebracht.  Maar vandaag hoef ik niet op de voorgrond.  Nu mogen zij in de schijnwerpers staan.  Ze verdienen het!"

Petra Van Hout is docent publicitaire vormgeving.

 

In de tweede graad van deze studierichting worden in het vak publiciteitsvormgeving regelmatig realistische oefeningen uitgewerkt waarin de leerlingen vaardigheden oefenen rond lettergebruik, layout, computertoepassingen en tekenstijlen.

 

 

En daar staan ze dan - breedlachend: Jamie, Jolien, Anissa, Naomie, Fleur, Tessa, Shana, Matthew, Lisa, Michelle en Chiara.  Allen hebben ze een bijdrage geleverd aan 'Mijn eerste boekje'.

 

  

Het moet voor hen beslist leuk zijn om de eerste exemplaren te signeren voor de kopers.  Ze doen het of ze nooit anders deden.  Leerkacht Petra kijkt van op afstand toe...

Fleur en Matthew vertellen me wat over het hele creatieproces:

"Het begon als een maandproject van mevrouw Van Hout.  Dat lukte heel aardig.  Hier moest wat mee gedaan worden!  Ze stapte naar Mijnheer Magits, de directeur, met de vraag of het boekje niet gedrukt kon worden.  En die ging daar graag op in.  Het was erg leuk om doen.  We begonnen met het tekenen van dieren, voorwerpen,... en die moesten we dan stilleren of vereenvoudigen.  Kinderen moesten de tekeningen kunnen herkennen, maar ook kunnen overtekenen.  Het was dus wel een hele opdracht om tot zo'n eenvoudige lijnen te komen.  Het lijkt simpel, maar dat is het niet altijd..."

Mij doet het alvast wat denken aan de uitgepuurde tekeningen en kleuren van Dick Bruna.  En dat bedoel ik complimenteus...

De leerlingen willen het later maken in de reklamewereld.  Wat of hoe?  Dat zien ze nog wel.

  

Petra Van Hout:

"Het was een boeiend proces.  Het was voor de eerste keer dat we dit deden. Heel verrijkend en leuk was het om eens een afgewerkt product te kunnen afleveren.  Dat was voor mijn studenten geweldig tof.  Het stimuleerde hen enorm, en ze waren veel enthousiaster bij de lessen betrokken..."

Dat is het inderdaad.  De studenten hebben 'iets' moois gemaakt.  Het is een tastbaar resultaat van hun werk van de laatste maanden.

 

Het boekje is gedrukt op vijfhonderd exemplaren en wordt verkocht in de school voor de prijs van 5 euro.

 

Méér info bij Eddy Magits: 015/42 27 03   of 0497 74 20 36

Van mij krijgen deze leerlingen alvast een pluim.  Dit is puik werk.  Doe zo verder!

 

 

 

 

 

 

 

 Knap werk! :)

Jan heeft hier goed begrepen hoe belangrijk aanmoediging is voor deze jonge talentvolle mensen. Deze groep heeft duidelijk pit.