IKA toont 'verhalen' in glas...

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Glaskunst?  Het is heus wel méér dan 'pottekes en pannekes'!  Dit bewijzen de recent afgestudeerde studenten en docenten van de IKA glasafdeling met hun tentoonstelling.   IKA GLASS ART toont een verbluffende collectie uiterst creatief uitgewerke kunst in glas -  van zowel technisch als artistiek hoog niveau.  Deze expo die gisteren de deuren opende in de lokalen van het Instituut voor Kunstambachten aan de Veemarkt, loopt nog tot en met 20 mei, en is een bezoek overwaard!

 

  (Katrijn Schatteman - 'Zuz')

 

De kunstenaars die hun werk aan het publiek laten zien, zijn Chris de Bock, Danny De Mol, Kris Ketels, Kristel van Lent, Maria Bemelmans, May Renders, Paul Funcken en Peter Vercruysse, en de docenten Rini Ronckers, Sandra de Clerck en Katrijn Schatteman ('Zuz').

 

Kristel van Lent had me uitgenodigd om eens een kijkje te komen nemen.  Al verscheidene jaren is ze gepassioneerd door glaskunst.  Ook zij toont haar creaties.  Jammer genoeg kon ze er vanavond niet bij zijn, maar ik werd gastvrij rondgeleid door haar medestudenten Danny De Mol, Kris Ketels en docente Zuz.

Geboeid luisterde ik naar hun verhalen - verhalen van een creatief proces én verhalen over wat ze in hun kunst probeerden uit te beelden...

(Danny De Mol)

De opleiding aan het IKA duurt zeven jaar, en na die periode krijgt men een attest.  Twee keer per week komt men zo gemiddeld samen in de school, en om de veertien dagen een volledige zaterdag.

De mensen die de opleiding volgen zijn tussen de 27 jaar en flink in de zeventig.  Meer vrouwen dan mannen zijn hier creatief aan de slag, al komen er nu toch ook wel meer mannelijke studenten op af.  Opmerkelijk is ook dat Nederlanders komen afgezakt naar Mechelen, om hier de opleiding te volgen - zelfs uit de buurt van Amsterdam, wat toch een eindje rijden is.  In Nederland bestaat er immers geen gelijkaardige opleiding.

Zuz vertelt me dat het een toffe bende is, en dat beaamt Danny.  Ieder is verschillend en heeft een eigen leefijd, achtergrond - maar het samenwerken verloopt vlot en plezierig.  "Het is belangrijk om de techniek goed te beheersen.  Dit is immers de noodzakelijke basis.  Maar het creatief proces moet verder gaan...    Zo wordt er veel aandacht besteedt aan originaliteit, 'het verhaal', het gebruik vanandere materialen  in combinatie met glas, enzovoort..;"

De eerste jaren legt men zich stevig toe op techniek.  Maar vanaf het vierde jaar kan men zijn eigen stijl ontwikkelen.  Ondanks het feit dat met glaskunst vaak toch veel fysieke arbeid gemoeid is, zijn vrouwen hier heel bedreven in.  Wel is het zo dat het niet zo eenvoudig is om thuis zo'n infrastructuur te hebben als de school kan aanbieden.  Al schaffen studenten vaak wel een kleine oven aan.  Het atelier in de school kan ook wel afgehuurd worden.  Ook nadien.

  

(Kris Ketels)

De vorige expo had als rode draad 'besloten hofjes'; maar nu was het thema niet opgelegd, en kon iedereen vrij aan de slag.

Danny laat me een werk van haar zien.  Het is een boeiend werk met een heel eigen verhaal.  Misschien mag ik hierover niet te veel verklappen.  Ze legt het graag uit als je een kijkje komt nemen.  En ook hangt bij het werk een verklarende tekst.  Danny is van 1947, en is van opleiding scheikundige.  "Maar ik was altijd al geboeid in de materie glas omdat het zo amorf is...  Ik ben door deze interresse het IKA binnengestapt.  Nooit had ik gedacht dat ik deze dingen kon maken.  Ik wist niet dat je met glas op zoveel verschillende manieren kon werken.  Ik was immers bang dat het voor mij als asthmalijder niet mogelijk zou zijn.  Het begon te kriebelen, en ik schreef me in.  Het geeft me nu een enorme voldoening.  De groep hangt aan mekaar.  We leren ook veel van mekaar.  Vooral met Pol en Kristel (maar ook met de anderen natuurlijk) vorm ik een hecht groepje.  We geven mekaar opbouwende kritiek. Zo leert men het meest...  Wat tof is, is het feit dat men met het materiaal leert 'spreken'.  Glas laat zich niet dwingen.  Je moet leren 'praten' met de materie.  Soms evolueert iets totaal anders dan je voor ogen had.  Dat maakt het eindresultaat vaak verrassend..."

 

Zuz geeft al drie jaar les aan het IKA.  De tentoonstelling geeft haar ook veel voldoening.  En toch is ze in haar hoofd al bezig met nieuwe ideetjes.  "Ik ben heel trots op mijn studenten.  Het is zo mooi om dit allemaal samen te zien - los van het atelier waarin het is ontstaan.  Ook de andere cursisten vinden dit fijn.  De eerstejaars kunnen door deze expo ook zien tot welk resultaat ze ooit kunnen komen.  Ook al geloven ze het niet steeds: de aanhouder wint!  Zo'n tentoonstelling is ook héél goed voor de groepsgeest.  Want ook al is men individueel aan zijn eigen kunstwerk bezig: de groep geeft toch een meerwaarde aan het gebeuren.  De sfeer is leuk.  Het is fijn om mensen zo expressief bezig te zien.  Ieder op zijn manier."

  

  

  

                              

 

Ik geniet van wat ik zie...  Intrigerend - verrassend - technisch beheerst - kunstzinnig, talentrijk...

Ik zie mooie dingen.

Ik zie het werk van fijne mensen die met veel scheppingskracht tot deze kunstwerken zijn gekomen...

Ik hoop dat vele Mechelaars deze dagen de weg naar het IKA vinden, om te kijken, te voelen, te praten... 

 

IKA Instituut voor kunst en ambacht - Veemarkt 39

www.ikaglassart.eu

 

zaterdag 12 mei: 13-17 u

donderdag 17 mei: 13-17 u

vrijdag 18 mei: 13-17 u

zaterdag 19 mei: 13-17 u

zondag 20 mei: 13- 17 u

 

Een groepstentoonstelling die men niet missen mag...

 

 

 

 

Toen ik, enkele jaren geleden, bij het IKA binnenliep tijdens hun opendeurdagen vond ik dit glaswerkje meer dan imposant...

Foto Gimycko

Dank je Jan!
Een mooi artikel! over een mooie tentoonstelling.
 

Gimycko

dank je wel! Is een werk van mij, dat nu in bezit is van een Duitse glasverzamelaar.

Kristel

@ Kristel : Graag gedaan.

BTW :

Het wordt een druk weekend : IKA - Opendeurdag TSM - Hanswijkprocessie.

En bijna zeker wordt het zonnig op zondag.

't Kan ni oep !

:-)

Foto Gimycko - IKA in 2008

Foto's uit het glasatelier van het IKA.  De onderste foto toont Kristel aan het werk...

(foto's: Jan Smets)

mooi ga zéker eens langs

 

Hier een filmpke met de mensen van de IKA glaskunstafdeling aan het werk !