Die namiddag op de Haverwerf

met categorie:  

Gisterenmiddag was het zo ver. De Mechelse Gidsenbond werd uitgenodigd door EANDIS om langs te gaan bij de mooie huisjes op de Haverwerf 22-24: "Sint-Jozef, De Verloren Zoon, en Het Paradijs". Nadien trakteerde M. Kocken ons op alweer een uiterst boeiende lezing.

Enkele foto's van binnenuit de "Duivelshuisjes" wil ik jullie niet onthouden.  

(Foto maquette, Karel Somers, Deze maquette was enkele jaren, bij het voormalige Electrabel, het afscheidsgeschenk voor het personeel dat met pensioen ging.)

 

 

 

(Foto Tijl Vereenooghe)

Het barokhuis Sint-Jozef draagt in een cartouche bovenaan het jaartal 1669 maar het is volgens Marcel Kocken in 1904 heropgebouwd met gedeeltelijk herbruikt materiaal. De gevel bevat reliëfs met centraal Sint-Jozef en het Kind Jezus.

 

(Foto Tijl Vereenooghe)

"Duivelshuis", eertijds zogenaamd "Verloren Zoon". Prachtige 16de-eeuws puntgevel volgens J. Grootaers van circa 1545-1550. Het is een der mooiste voorbeelden te Mechelen van gotische houtconstructie met vroeg-renaissance-inslag.

De gevel werd gerestaureerd in 1867: vernieuwing van de beplanking en waterlijsten op de bovenverdieping en in de top. Na de Eerste Wereldoorlog, vernieuwing van vensterstijlen op de begane grond; in 1963 plaatsen van glas-in-loodramen en verbouwing van het interieur.

Versierd volgens H. Coninckx met zinnebeelden van gebreken en kwaliteiten (onder meer Moed, Trouw, Sterkte, Noodlot, Voorzichtigheid, Fierheid), volgens J. Grootaers met volkse uitbeeldingen ontleend aan het toneelgebeuren.

 

(Foto Tijl Vereenooghe)

Merkwaardige laatgotische gevel met vroeg-renaissance kenmerken, volgens sommigen toegeschreven aan R. Keldermans en volgens J. Grootaers daterend van circa 1520-1525.

Reliëfpanelen met renaissancistisch getinte uitbeelding van taferelen uit het Oude Testament, namelijk "het Aards Paradijs" en "de Boom der kennis van goed en kwaad". 

De huidige eigenaar van de panden, EANDIS is blijkbaar geen eigenaar van de gevels. Het gaat hier blijkbaar over een constructie waarbij de geveleigenaar (monumenten en landschappen ?) niet de eigenaar is van het pand en vice versa zoals bij de Sotscop.

Tot zo ver de buitenkant, maar hoe zit het pand er van binnen uit ?

Binnen lopen de huisjes door elkaar, door een kluwen van gangen en trappen komen we op de verschillende etages, en huizen. Er zijn voorzieningen voor vergaderingen, en de sommige van de zolders hebben nog steeds een originele (?), oude zolderbalkconstructie. De originele reliefpanelen van het Paradijs zijn er ook terug te vinden.

(Foto Jan Smets, kopie aan de buitenkant van de gevel van Het Paradijs)

(Foto Peter Meuris, origineel)

Hier zie je bijvoorbeeld kopie en origineel:

(Foto Peter Meuris)

(Foto  Peter Meuris)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blijkbaar staan deze huisjes trouwens al eventjes te koop, dus indien je graag bovenstaande zichten zelf wil zien bij je onbijt, .... dan moet je maar eens  informeren bij EANDIS :-)

Bronnen:

 

Even een toevoegingkje Peter, dit middagje werd ons aangeboden door de net gepensioneerde verantwoordelijke PR van Eandis, Philippe Van den Bosch, een uiterst beminnelijke man die velen zullen kennen van bij KV Mechelen.  Ik heb helaas geen betere foto. Bij deze, bedankt Philippe, en nog veel leuke reisjes.

Hier een pracht van een tekening van de 3 huizekens...

Ik had er graag bijgeweest, maar helaas.

Beste Jan, helaas was het deze keer volledig en exclusief voor stadsgidsen, dus ... wil jij ook graag stadgids geworden ? Dat kan indien de opleiding Mechelen wordt aangeboden, maar daar zijn volgens mij geen plannen voor momenteel.

Maar ik wou toch even deze binnenblik bieden en ik hoop dat je mijn reportage kunt apprecieren.

 Jan, spreekt eens met (uw vriend) rvpee (bezielde stadsgids en exellent 'amateur' cineast); hij (op zijn beurt) is goed bevriend met (bovenvermelde) heer Philippe Van den Bosch. Mischien kan er voor jou eens een apparte fotosessie gearrangeerd worden? Mijnheer Van den Bosch heeft voor de 1ste groep gidsen (wij verkeerden in gespletenheid;-) een duidelijke uitleg verstrekt over de werking en bevoegdheden van electrabel en eandis. Misschien kunt gij deze heer hieromtrent eens interviewen. Gij zet toch alles op deze blog? 't Is niet alleen (zeer) interessant voor de mechelse gidsen, iedereen zou hierover geinformeerd dienen te zijn ... 

Bedankt  voor de tip Eddy!  ;-)   Maar de ene Jan is de andere niet.  De hierboven reagerende Jan is Jan Goovaerts...

Sorry aan de 'ene' Jan; voor de 'andere' Jan: herlees mijn vorige boodschap a.u.b. en hopelijk lukt mijn suggestie ...

 

ter aanvulling deze foto's "uit de oude doos" (toen het allemaal zogezegd veel beter was :-)

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.506496009406977.1073741827.418137818242797&type=1