Coloma zet kerkdeuren open en klinkt op heraanleg kerkplein

met categorie:  

                                                           

(foto's: Jan Smets.  Ontwerptekeningen interieur - voorzitter Fons Smets en Herman Stevens van kerkraad met schepen Geypen -  Buurtbewoners luisterend naar toespraak...)

 

Gisterenmiddag werd het zonovergoten gloednieuwe kerkplein aan de Tervuursesteenwijk in de Colomawijk feestelijk geopend.  Héél wat buurtbewoners kwamen afgezakt om te kijken en te klinken op het mooie resultaat.  Voor de gelegenheid werd ook éénmalig de sinds 2000 leegstaande Sint-Jozef-Colomakerk opengesteld...  En dat kon op flink wat belangstelling rekenen!

 

Een paar dagen voordien had ik  een afspraak met Fons Smets, voorzitter van de kerkraad en Herman Stevens van diezelfde kerkraad.  Ook schepen van Openbare Werken, Greet Geypen, die trouwens een wijkbewoonster is, was op het appèl.

 

(Greet Geypen en Fons Smets)

"Een paar jaar geleden had ik de kerkhaan in mijn handen, die even later weer op de toren werd geplaatst.  Het was een mijlpaal in het lange restauratieproject dat nog lang niet is afgerond.  Maar 't was wel een mooi moment.  Ik hoop nu dat de binnenrestauratie snel kan volgen.  De toren oogt al heel fraai - maar nu moeten de volgende fasen toch wel dringend volgen"   zegt Fons Smets.

                                                            

Herman Stevens vult hem aan: "De kerk is méér dan honderd jaar het kloppende hart van het rijke parochie-en buurtleven.  Met de opendeur kunnen de buurtbewoners de huidige toestand bekijken, en kunnen we hen de plannen voor de toekomst laten zien!"

                 

 

Ik bekijk de knappe 3D-foto's die een goeie indruk geven hoe het interieur er zal uitzien.  Het lijkt me wel wat.  De ontwerpers bedachten een concept om aparte ruimtes te creëren in de kerk.  Zo kwam men tot een halfhoge ruimte die de kolommen van de zuidelijke zijbuik omvat.  De nodige openingen en doorzichten moeten ervoor zorgen dat de kerkbezoeker de structuur van de kerk blijft ervaren.  In de 'doos' worden alle functies ondergebracht die nodig zijn voor het multifunctioneel gebruik van de kerk: vestiaire, sanitair, bar, berging...

 

Stad en kerkfabriek dringen nu sterk aan op verdere restauratie bij minister geert Bourgeois. 

"Het stadsbestuur is overtuigd van het maatschappelijk belang van de kerk.  Nu de eerste fase achter de rug is, mag de restauratie niet stilvallen. We dringen al maanden aan om de in het verleden gemaakte afspraken na te komen"   zeggen Fons Smets en Herman Stevens.

"De stad is bereid om de tweede fase te prefinancieren.  Het geld is hier voor voorzien.  Als we een akkoord krijgen van de minister kunnen de werken worden hervat!"   aldus schepen Geypen.

 

De ontwerptekeningen tonen een innoverend ruimtelijk concept dat maximale gebruiksmogelijkheden biedt, met aandacht voor duurzaamheid, rationeel energieverbruik en flexibiliteit.

 

  

 

Met de heraanleg van het kerkplein is de eerste fase van de heraanleg van de Tervuursesteenweg afgerond. " Mechelen zet de opwaardering van de Hanswijkenhoek verder.  De stad heeft de afgelopen zwaar geïvesteerd om de wijk terug op de kaart te krijgen.  Dit met het doel om de leefbaarheid te verbeteren".  zegt Greet Geypen.

Het plein werd aangelegd met klinkers, het nodige groen (dat nog wel héél flink mag groeien...), en fietsenstallingen.  Ook werd er werk gemaakt van een kiss and ridezonde omdat in de toekomst de basisschool een ingang krijgt naast de kerk.  "Met deze ingrepen integreren we het plein in de vernieuwde omgeving.  De kostprijs van de heraanleg bedraagt 177.482,05 euro."

De werken in de wijk gaan verder.  Nadat verleden jaar het eerste deel van de Tervuusesteenweg een metamorfose onderging, werden dit jaar de Abeelstraat, Lorkstraat en de Lorkstraat een facelift.  Dit voorjaar krijgen Lindestraat en Goudenregenstraat nieuwe voetpaden.

 

Voor de buurtbewoners was het een aangename verrassing om na twaalf (!) jaar eindelijk nog eens in 'hun' kerk binnen te stappen.  Op infopanelen konden de ontwerpfoto's bekeken en becommentarieerd worden.  Er werd nog lang en gezellig nagepraat op het ruime en nieuwe kerkplein.  Coloma zag dat het goed was...

 

  

  

                              

(pastoor Stefaan Callebaut in gesprek met burgemeester Somers en voorzitter van de parochieploeg, Jan Van Gils...)

  

(Marcel Naets van de kerkfabriek (li) en rechts één van de oudste parochianen van Coloma: Leonie Stevens, moeder van oud-schepen Leo Stevens en Kerkraadlid Herman Stevens...)

  

(Walter Schroons praat met oud-schepen Leo Stevens - rechts provinciedeputé Bart De Nijn, die ook in de wijk woont...)

  

(schepen Frank Nobels en gemeenteraadslid Hamid Riffi...)

                             

(oud-pastoor van Sint-Jozef-Coloma, Paul Van Steen...)

  

(parochieploegvoorzitter Jan Van Gils en rechts Herman Stevens met het vorig jaar uitgegeven boekwerk rond de kerk, dat nog steeds verkrijgbaar is...)

  

  

(...en ik?  ik mocht ook eens op de foto (li)...)

(ook de jongeren van Chiro-Coloma zijn aanwezig...)

  

  

 

 

 

 

 

 

 

Goed gedaan Jan,

je reportage geeft een mooi beeld van de gezellige zondagmiddag waar we allemaal van genoten, of... hoe een buurt soms tot leven kan komen! Ineens waren al die mensen daar; sommigen hadden we in jaren niet meer ontmoet, fijn was dat.

Nicole

 

 

Ik ben er pas geraakt toen het "feestgedruis"reeds voorbij was, maar dat neemt niet weg dat ik ,samen met mijn An , heb kunnen vaststellen dat de Coloma-kerk-opwaardering schitterend oogt. Het loonde de moeite geduld te hebben...en n'en dikke proficiat aan de volhouders en aan Jan voor de sfeerbeelden. Almachtig,'t wordt prachtig!

Het was een tijdje geleden dat ik nog op wandel was, maar de kans om nog 's in de Colomakerk rond te kijken kon ik niet laten liggen.
Ik zag er de doopvont, waar ik als klein Jantje, 52 jaar geleden, in gedoopt werd en de biechtstoel waarin ik als kind nog mijn zonden ging vertellen aan meneer pastoor en als ik geen zonden gedaan had, vond ik er wel een paar uit :-)
Het prachtige Christusbeeld van de Colomakerk stond er helaas niet en het was net van dat beeld dat ik graag enkele foto's genomen zou hebben.
Maar ja, je kan niet alles hebben.
Ik kwam er ook nog een tweetal oud klasgenoten tegen en dat doet altijd plezier.
Over hoe de kerk er vanbinnen in de toekomst gaat uitzien, wil ik me nog niet echt uitspreken.
Op de simulatiefoto's vind ik het iets te modern, terwijl een kerk voor mij toch wel een beetje authenciteit mag uitstralen, maar dat is uiteraard mijn eigen smaak die ik laat primeren.
Wie weet vind ik het in het echt wél mooi, we zullen zien. Even afwachten dus.
 

In 1930 werd ik er gedoopt. In 1936 deed ik er mijn Eerste Communie (een jaar te vroeg, maar ik was te groot van gestalte om nog een jaar te wachten). In 1941 deed ik er mijn Plechtige Communie en mocht  samen met Emilienne  Van Goethem de hernieuwing van de doopbeloften voorlezen.

Het was de tijd van de goede pastoor Heuvelmans. De tijd van de populaire onderpastoor Dubois en na hem van de stijlvolle onderpastoor Meeüs, witheer van Tongerlo. De tijd van het Lof op zondagnamiddag, met Nicolas Louis aan het orgel. Met Jan Pauwels en Walter Toubhans moesten we de blaabalg vol stampen en we plaagden Nicolas met af en toe geen lucht te geven. Het was de tijd dat we ons eerste lief zagen tijdens het Lof.

Blijde dagen in die kerk. De trappist AlbertWellens van de abdij van Westmalle droeg er zijn Eremis op. Later werd hij abt, en dan weer abt af. Droeve dagen in die kerk. We hebben er onze schoolmakker begraven, de jonge Doms uit de Kruisveldstraat. Doodgereden op de Withuisbrug door een Duitse camion.

Schrik in het hart toen men sprak van de kerk af te breken. Blijdschap te mogen ervaren hoe de toestand nu ten beste evolueert.

En de kerk blijft een landmark als ge vanuit den Bruul de Fonteinbrug op gaat...

Foto Gimycko

En zeggen dat diezelfde kerk zo goed als op instorten stond toen ze gesloten werd, enkele dagen na ons kerstconcert van De Colommetjes.

De sloopvergunning was zelfs al getekend door Dirk Van Mechelen. De sloop werd echter uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen en plots werd besloten om de kerk toch te restaureren. Iets meer dan zeven maanden na de sloopvergunning tekende Van Mechelen een beschermingsaanvraag. Ik had het er toen knap lastig mee want de droom om er een multifunctioneel schoolgebouw (dat ook ten dienste kon staan van de gemeenschap) te plaatsen was meer en meer concreet geworden.

Maar nu zoveel jaren later ben ik ook blij voor de gemeenschap van Coloma dat de kerk er nog staat. En dat ze bovendien die multifunctionele invulling krijgt als gemeenschapshuis. Dat jullie er nog vele jaren mogen van genieten!