binnengluren in huiskamers vol kunst

  (foto's: Jan Smets -  Kristoff Meersman en Johan Elst in de huiskamer van de familie Meersman op de Keldermansvest)

Dit weekend en het volgende gaan de vijfde Kunstvestdagen door op de Keldermansvest.  De organisatoren hopen weer zo'n drieduizend bezoekers te mogen verwelkomen in zowat zestien huizen van de mooiste vest van onze stad.  Want dat is ze wel.  Ik heb hierover een toffe babbel met twee van de initiatiefnemers: Kristoff Meersman en Johan Elst.   Gastvrij wordt ik ontvangen ten huize Meersman: een smaakvol ingericht herenhuis waar moderne en oude elementen een mooi huwelijk aangaan, en...waar je duidelijk kunst ademt...

 

Het tweejaarlijkse evenement is een schot in de roos.  'Kunst-kijken' is immers een leuk gebeuren.  Het concept is laagdrempelig, en mensen die anders zelden een galerij of museum binnenstappen, vinden op deze manier gemakkelijk hun weg naar kunst.  De formule kent succes - en wellicht heeft dat ook te maken met 'gezonde' nieuwsgierigheid naar wat achter een gevel te ontdekken valt...

 

   

"De vest zal die dagen verkeersvrij zijn, en dat zal het kuieren aangenamer maken", vertelt Kristoff, die onder de organisatie zijn schouders zet, samen met Johan, Nelly Coopman en Johan Peeters, én Tom Van Den Heuvel die voor de cathering zorgt.

"Het idee van de Kunstvestdagen werd jaren geleden door kunstenaar en buur, Dirk Gooris ontwikkeld.  Het was wel een héle organisatie, en stilaan zijn ook wij betrokken bij het opzet.  Het is niet zo moeilijk om buren te overtuigen hun huis open te stellen.  Steeds opnieuw vinden we mensen bereid, en da's opmerkelijk - het is toch een hele tijdsinvestering, en je geeft een stukje privacy op...  Maar het is reuzegezellig.  Er onstaat tussen de gastgezinnen en de exposerende kunstenaar vaak een band.  Zelf koop ik elke editie wel een werk aan van iemand die bij mij tentoon stelt."   gaat Johan verder.

"De vest met zijn honderdtal woningen is net een klein dorp, en we merken dat het samenwerken mensen dichter bij mekaar brengt. Iedereen is solidair.  Ook de mensen van de Assyrische supermarkt wat verderop leveren hun medewerking.

Kristoff:

Er staan leuke dingen te gebeuren.  Er zijn heel wat randactiviteiten zoals van Figurentheater de Maan die het stuk 'Volle Maan' zal brengen.  Maar ook Jan Cannaerts - zowat onze 'stadstroubadour', zal met zijn gitaar voor sfeer zorgen.  Ook te vermelden is zéker de Russische folkgroep Zolotoj Pljoz, die sterke banden heeft met Mechelen..., én Nine to 12 die zorgt voor de jazzy klanken.

Mijn vader, Lucas Meersman - die ook kunstenaar is - zal een werk schilderen op de percussieklanken van de bekende Mechelse muzikant Chris Joris en Renard Patigny.  Toeschouwers kunnen zo zien hoe een werk wordt opgebouwd.."

 

 (Dirk Gooris)

 

Per huis stellen twee kunstenaars hun werk ten toon.  Dirk Gooris slecteert nog steeds de werken, en kiest en ziet wat het best bij mekaar past.  Zo zie je vaak mooie combinaties van etsen, keramiek, beeldhouwwerk...

De kunstenaars zijn allemaal professionelen, en ze hebben allen een link met Mechelen.  Ook jonge kunstenaars krijgen hier een kans.  Maar bovenal waakt men over de kwaliteit van het getoonde.

Brouwerij het Anker zorgt voor bier aan democratische prijzen, en 'Luc Vis' komt met zijn kraam. Ook is vers schepijs verkrijgbaar.

 

                          

 

Zaterdag zal schepen van cultuur Frank Nobels de Kunstvestdagen 2012 feestelijk openen om 13 uur, waarna een receptie volgt.  De organisatoren benadrukken dat ze veel steun krijgen van de Stad.

 

Even resumeren:  weekends van 5 en 6 en 12 en 13 mei, van 14 tot 18 uur.

Wie wat méér wil weten over het programma, klikt even verder door:

www.kunstvestdagen.be

 

 

Aanrader voor de volgende weekends!  zeker en vast. 

 

 

 

En nu er een slot zit op de andere topics, kunnen we ons misschien focussen op toffe dingen die staan te gebeuren in Mechelen de volgende dagen.   ;-)   De organisatoren van de Kunstvestdagen hebben hard gewerkt om een mooi programma in mekaar te boksen - en dit op geheel vrijwillige basis.  Mooi.

Wie gaat morgen een kijkje nemen op de Keldermansvest?

Hopelijk schrikt het slechte weer de mensen niet af.

Het is misschien juist beter wel te komen als het regent. Meer kans om met de kunstenaars en de bewoners te praten ;)

De huizen liggen dicht tegen elkaar, effe parapluutje open en terug binnen. En we hebben tentjes aan de 'bar'.  

Wel Johan, wij verkozen toch maar om thuis te blijven en geen slijkvoeten in de huizen achter te laten :-)

't Zal misschien voor morgen of anders voor volgende week zondag zijn. Maar komen doe ik zeker.

Beste,

Ik heb een kleine galerie in de Katelijnestraat nr 3 te Mechelen.

Ik ben niet gelegen op de vest maar ik wil in de toekomst mijn (historisch)pand ter beschikking stellen van Mechelse evenementen.

Met vriendelijke groet

Mia Lettany

Galerie Duende

http://galerieduende.weebly.com/