37ste Dijlefeesten: jazz, metal, hip hop, indie, theater - voor elk wat wils !

Goed nieuws voor Mechelse melomanen. De programmatie van de alweer zevenendertigste editie van de Dijlefeesten is nu helemaal rond. Ook nu belooft het een erg gevarieerd feest van herkenning én muzikale (her)ontdekkingen te worden. Van jazz tot metal, voor elk wat wils. Het gratis stadsfestival vindt plaats van 27 juni tot en met 1 juli  2012 met podia op de Vismarkt, de Melaan en op de Zoutwerf.

Met ondermeer het onlangs heropgestane en weerom springlevende Fence hallelujah!, het prettig gestoorde Creature With The Atom Brain, de Mechelse zware Metalen van Black Vulture, gerevampte blues van Mojostar. Of wat te denken van de woestijnnoise van Kabul Golf Club? Er is een heuse Jazz stage met ondermeer de Toots Thielmans homage van Jamfred. En ook funk, ska, dub en reggae met ondermeer Moonshack, elektro en hip hop vind je op het rijke Dijlefeestenprogramma.

Er is heel veel muziek maar ook nu valt er veel te beleven op gebied van theater, beeldende kunst en literatuur. We overlopen het programma…

De Dijlefeesten starten op woensdag 27 juni met de officiële opening van D.ART, een kunstparcours langs verschillende locaties. D.ART is, als partner van de Dijlefeesten, in 2012 reeds aan zijn derde editie toe. Het kunstparcours kan tijdens de duur van de Dijlefeesten gratis kan bezocht worden. Locaties zijn kc nOna, De Garage, Cultuurcentrum Mechelen, advocatenkantoor MAHLA, Tichelrij 15 en boekhandel De Zondvloed. Verwacht je zeker niet alleen aan tentoonstellingen…

Het muzikale luik van de Dijlefeesten start op vrijdag 29 juni. Op de drie podianieuw dit jaar – vind je telkens compleet verschillende genres: rock, pop, jazz, hip hop, metal, elektro, ... Zowat alle stijlen komen aan bod.

> Vrijdag 29 juni - Mojostar, Creature With The Atom Brain,  Havoc & Karbonkid...

Vismarkt:
Mojostar trapt op de Vismarkt de Dijlefeesten op gang met hun potige blues rock. Gitarist-songwriter Steven witvrouw deelde al podia met Jean-Marie Aerts en Mechels stadsartiest Frank Vaganée. Bij Mojostar treffen we ook gitarist Thijs El Boucho (Abatroir Fermé) en drummer Koen Mertens (Jef Neve, PJ Seaux) in de gelederen.

Het debuut van de Bed Rugs, ‘8th Cloud’, klinkt als een mix The Beatles ten tijde van Sgt. Pepper en rock à la The Raconteurs in hun beste dagen. Benieuwd hoe dat live gaat klinken. Een absolute aanrader is zeker Creature With The Atom Brain, de band rond Aldo Struyf die al een stevige live-reputatie opbouwde. Zet je schrap voor scherpe, explosieve noise rock, bezwangerd door psychedelica en weirdness, zonder de melodie uit het oog te verliezen. Zo-ook op het nieuwe album ‘Birds Fly Low’ waaruit de band hopelijk rijkelijk zal putten in hun set.

MannGold de Cobre bestaat uit één bassist, twee drummers, twee gitaristen en een zevenkoppige blazers-sectie, goed voor een mix van kraut, psychedelia, repetitive minimalism, noise en punk. De bandleden verdienden hun sporen al bij ondermeer Flath Earth Society, Arno, Trixie Whitley, Fifty Foot Combo, Motek en Vive la Fête.

Melaan - DJ Stage (ism Kamikaze)
Op de DJ-stage opent vrijdag Funkamentalist (Stefan Alaerts), met funk als fundament, zoals de naam verraadt. Dan is het de beurt aan het vijftal van Moonshack, dat nog steeds ijvert voor de revival van een aantal genres die ze graag ten gehore brengen; funk, ska, reggae en alles daartussen. Hush & Din brengen ‘house van eigen makelij’. Carso is Mechelaar Hans Hendrickx. Hij brengt een mix van eigen nummers, zwoele minimal, zomerse house en strakke techno. Muziek voor in de zon, perfect dus voor een zomerfestival. Borealis is een concept van Hoax en Lecha. Deze DJ’s met een liefde voor bass waren eerder al te zien op Banzai. Sindsdien zetten ze zichzelf op de kaart met succesvolle eigen nummers en een unieke sound.

Havoc en Karbonkid staan ei zo na synoniem voor breakbeat. Het duo draait al een tijdje mee in het circuit. Een must dus voor wie fan is van jungle en drum & bass van de oude stempel. Eclecticus en duivel-doet-al Lefto, producer, radiomaker (huis- dj bij Studio Brussel), organisator, deed London en Tokyo dansen/ daveren, deed het kunstje over in San Francisco en Los Angeles en nu dus... Mechelen. Shake it!


Zoutwerf - Jazz Stage (ism Jazzzolder)
Op de Zoutwerf bevindt zich het jazzpodium. Daar spelen op vrijdag Expedition Into The Mind of Sgt. Fuzzy dat jazz-, rock-, ambient-, electronica- en noise- invloeden combineert tot originele en eigentijdse “geïmproviseerde muziek” en het Erik Bogaerts Trio dat moeilijk in een welbepaald jazzhokje te plaatsen valt is ook niet te missen!


> Zaterdag 30 juni - Kabul Golf Club, Cowboys & Aliens,

Vismarkt
Pardon Service opent zaterdag op de Vismarkt. Deze achtkoppige band met H30 als uitvalsbasis maar klinkt alsof hun roots in Jamaica, Frankrijk of de Balkan liggen. Een optreden van Pardon Service is een oorlogsverklaring aan de verveling, de wapens zijn wereldwijde feestklanken. Kabul Golf Club grossiert in compromisloze en tegendraadse noise, met hyperkinetisch drumwerk, snerpende gitaren, tegendraadse riffs en maniakale schreeuwen. Wat Knalpot doet, is geheel wat anders; gitaren, electronica, drums speelgoed en sound die aan Madensuyu en Fennesz doet denken.

Orchestra of Spheres verwerkt krautrock, Kuduro-beats, free-jazz en afrikaanse ritmes tot een ‘futuristisch’ en bijzonder funky geluid. Een ander handelsmerk van de band zijn de zelfgemaakte instrumenten. Benieuwd hoe dit gaat klinken. Addison Groove, bekend van de 2010-hit ‘Footcrab’, toch bij de liefhebbers, tapt uit het dubstepvaatje.

Melaan - Metal Stage (ism Kamikaze)
Op de Melaan komt op zaterdag het hardere werk aan bod. Op het metalstage opent de Mechelse ‘old school’ hardcore band Dead End Sin. Daarna treedt Black Vulture (foto) aan die Metallica, Black Label Society, Black Sabbath als invloeden noemen. De combinatie van dit alles levert een hechte, solide en strakke (live)sound op. Met Prematory wordt de thrash metalkaart getrokken. Battalion staat garant voor death metal in zijn meest pure (ruwe) vorm. Geen genade.

Maria isn’t A Virgin Anymore brengt stoner rock die de lakens deelde met post-metal. Met het Italiaanse Hyades wordt het tempo opnieuw gevoelig opgevoerd. Zij brengen een mix van Europese en Amerikaanse old- school thrash metal. Voer voor fans van Anthrax, Exodus of Kreator. Cowboys & Aliens is Vlaanderens beste stoner-grooverock band die sinds kort weer helemaal terug is. Hoofdact van de metal stage.

Zoutwerf - Jazz Stage (ism Jazzzolder)
Jazz, funk en soul op het Jazzpodium op de Zoutwerf op zaterdag. Met Jamfred dat een kleine hommage aan Toots Thielemans brengt, die dit jaar 90 is geworden. Op hun repertoire staan typische Toots-nummers als Bluesette, Baantjer theme, Turks fruit theme, Midnight Cowboy enz... Daarna speelt de Katie Siren Funk Band vette funk en zoete soul. De knappe stem van Katie en ambiancemuziek... Of: feestend de nacht in.


> Zondag 1 juli - Fence, PT Allstars, The Baboons, Root, ...

Vismarkt
Het Brusselse BRNS speelt zondag als eerste op de Vismarkt. Hun stijl wordt omschreven een postmoderne variant van math rock, tribal en dance. Sir Yes Sir is het geesteskind van Tijs Delbeke, de Antwerpse multi-instrumentalist en muzikale veelvraat samenspeelde met dEUS en Mauro Pawlowski. Sir Yes Sir grossiert in volwassen maar gedurfde songs, doordachte teksten, slimme gitaarriffs en vuile synths die een stevige en herkenbaar geluid opleveren. Dat Fence terug van weggeweest is, zal velen plezieren. Wie de Vlaamse evenknie van Pavement nog niét kent, moet daar dringend wat aan doen en zich die zondag naar de Vismarkt reppen. Je verslaggever is nu net klaar met het rondedansje omwille van én de comeback én de komst van Fence!

Melaan (ism Kamikaze)
Op de Melaan opent zondag de indie tronics formatie Soldier’s Heart, een soort funkier versie van Hooverphonic zeg maar, veel keys, hier en daar een gitaarlijntje, een aanstekelijke beat en de knappe stem van de chanteuse. Als tweede band treedt het eclectische Sky Castles aan, indiepop, maar dan complexer en met extra blazersectie eraan toegevoegd. Engel brengt ‘Hiphop zonder complexen’ en is op de leest van KRS-One en Busta Rhymes gestoeid. En ook PT Allstars brengt hip hop, Mechel hop zelfs. De rappers van PT worden bijgestaan door een bigband (Allstars). Van Mechelen gaat het dan naar Antwerpen met Halve Neuro. Hip hop- en R ‘n ‘b-classics krijgen een Antwerpse remix/ make-over.

The Baboons brengen een mix van rock 'n' roll, uptempo rhythm and blues en stekelige country riffs. Swingen, boppen en grooven, het kan allemaal tijdens een concert van The Baboons.

Zoutwerf - Jazz Stage (ism Jazzzolder)
De Boogaleo Band brengt een unieke blend van R&B, 6T's-Hammond soul-jazz, grooving latin and funk. Ze combineren onbekende nummers met eigen werk, geïnspireerd door legendarisch muzikanten. Alleen op papier al lijkt dit een meer dan geslaagde combinatie die tot dansen zal nopen. Maar dat zullen we dan zien. De tweede en laatste band op het jazzpodium zondag is het trio Root. Toesenist Dominique Vantomme, ritmetandem Mirko Banovic (bassist van Arno en Arsenal) en Geert Roelofs grijpen terug naar de jazzrock en de fusion van de jaren zeventig. De band brengt het beste van twee werelden samen: het rauwe, opzwepende van de (jazz)funk en het integere en meeslepende van hedendaagse klassieke en jazzy (pop) ballades. De samples verenigen de twee uitersten.> Cafépraat en Kunstparcours
Figurentheater De Maan verzorgt vrijdag en zaterdag aan Novotel de voorstelling ‘Cafépraat’, samen met acteur Andy Fierens. En er is het kunstparcours van D.ART. Info: www.dijlefeesten.be/D.ART
 

Meer info over de programmatie en alle practica van de Dijlefeesten vind je op www.dijlefeesten.be
 

De Dijlefeesten 2012 beloven ook nu een kwestie van ‘kiezen is verliezen’ worden maar hopelijk ook van vele aangename ontdekkingen en ervaringen.

Als alles goed gaat, lees je - net zoals vorig jaar - nadien alleszins hier een neerslag van de optredens die jullie verslaggever bijwoonde…

Juni/juli is niet zo heel ver meer en het aftellen kan beginnen…


Tekst: © Markec
Visual & foto's: © Dijlefeesten 2012

LAMOT...

HIER EEN PODIUM !!!  Wa's da nu verdekke :-)

Indrukwekkend programma lijkt de Nijmeegese 4 daagse feesten wel die 7 dagen duren ;0)

toch eens overwegen om hier naar af te zakken.. 

Dijlefeesten zoekt enthousiaste vrijwilligers!
Mail naar: kschiepers@hotmail.com
gsm: 0477/406932
Nog anderhalve maand en dan: groot feestje!

Zo weinig reacties op dit artikel !!!

Bestaan er dan geen verongelijkte, verontwaardigde, gefrustreerde , etc...bewoners op de "Melaan", "Zoutwerf"...

Moooi!! 

Maar misschien ben ik dit jaar wel zo genereus omdat ik net dàn met vakantie ben.  (of hoe voor en tegen zoveel van de persoonlijke context afhangt :-)   )