Yevgueni neemt Mechelen mee naar... Welkenraedt!

Welkenraedt? Of all places? Jazeker. Zoals Klaas Delrue het zelf stelde: “Wie in Welkenraedt belandt, doet dat eerder per vergissing”. Het advies en devies van Yevgueni:maar als je er dan toch bent, profiteer ervan en verken de stad, je komt er vast  nooit meer weer. Daarom!”. En zo zaten we vrijdag 30 maart 2012 in de Mechelse stadsschouwburg meteen in het boeiende concept van de avond: reizen, stations, mensen, mensen die zoeken en vinden of niet vinden. En ook: je hoeft heus niet alles te weten...

Waarom trek ik aan een deur. Waarop duwen staat in koeien van letters. En als ik op een trein spring die naar Leuven gaat .Weet jij waarom ik dan wakker word in Welkenraedt?”. Ja, met een mooi ‘Welkenraedt’ werd de set geopend, of wat had je gedacht. Met ook de niet onbelangrijke zinsnede ‘Zin, zin alles heeft zin’.

De heren van Yevgueni zaten allen keurig in hetzelfde grijze pak gehesen – een oud conducteursuniform? Zou kunnen!We zijn hier nu toch’, uit het vorige, gelijknamige, album paste perfect in het Welkenraedt-verhaal, maar eerst kregen we nog “een pleidooi voor het zinnetje ‘ik weet het niet’. Delrue en de zijnen deden dat met een erg mooi ‘Elisa’ waarbij behalve de sterke tekst het Doors-achtige orgeltje opviel. Een sterk lied en en een goed verhaal aka levensles.

De ‘less is more-aanpak’ van het eerste deel van de show, met liedjes die een meer intiem karakter kregen, werkte uitstekend voor de daarvoor gekozen nummers. Zeker toen Klaas even volledig solo, een aangrijpend ‘Veel Te Mooie Dag’ bracht, opgedragen aan een goede vriendin van de band die er niet meer is. De ‘Veel Te Mooie Dag’ ging over uitgerekend die dag dat zij naar de andere kant vertrok. Over welke betreurde zangeres/presentatrice dit lied gaat, werd niet expliciet verteld, maar de meesten weten het wellicht. En zoals Klaas me nadien vertelde: "ik noem bewust geen naam, het lied kan ook andere mensen aanspreken voor hun gemis". Gelijk heeft ie.
Hoe ongeloofelijk 'mooi' was dit lied zeg: door thematiek, context, verhaal... Pakkend, krop in de keel. Slik.

Klaas beloofde het publiek om later ook wat ‘favorieten’ te zullen brengen. “Keuze genoeg”. Eerst was het tijd voor een favoriet van de band zelf. Maar ook het publiek kon de ‘Pannenkoeken’ zeer smaken zo werd bewezen.

Het publiek mocht de bisnummers bepalen, en hoe dat in zijn werk zou gaan legde Klaas alvast uit: “formulieren invullen die je tijdens de pauze aan onze ‘shop’ vindt, de rest wijst zichzelf uit”. Dan het verhaal over de kermis in Brecht en “de eerste keer dat ik mocht schieten aan het schietkraam”, ook over Brecht, en over Klaas’ grootouders: een heel erg mooi ‘Hofstraat’.

Verder Zonder Haar’ luidde de staart van ‘deel een’ in dat werd besloten met een enthousiast onthaald ‘Morgen Komt Ze Thuis’.

Tijdens de pauze zag jullie verslaggever taferelen van vliegertjesvouwende mensen en besloot daar zelf ook maar mee aan te doen. Je kon je verzoekje namelijk invullen op een blad, en dat vervolgens volgens de plooilijnen tot een vliegertje vouwen. Hoe de verzoekjes bij de band zouden belanden laat zich raden.

Na de pauze werd sterk geopend met ‘Sneeuwman’. Geniale tekst, prima melodie en wat een sfeer/ stemming. Een instant favoriet van ondergetekende. In dit tweede deel was het bandgeluid voller en minder intimistisch dan in het eerste deel. En ook dat werkte prima. Er werd vervolgd met een “liedje voor vrouwen in de zaal die last hebben van zageventen”. Dat werd ‘Propere Ruiten’.

Tijd dan om de Robbie-saga aan te snijden. Dat deed de band met ‘Daar Zit Je Dan’ (of “Robbie III”). En toen kregen we, gedreven op een zware beat, een bijzonder swingende tot rockende uitgesponnen versie van ‘Nieuwe Meisjes’ en ook een zaal-ambiancemoment, mét publieksparticipatie, bij uitstek. Hier werd gegrooved en gerockt dat het een lieve lust was.

En dan opnieuw naar Robbie. Ook al behoort het nummer niet tot de Robbie-saga, ook hier komt de door Klaas Delrue uitgevonden zonderling aan bod: ‘Tita Tovenaar’ – weerom ambiance! En dan, méér Robbie, dan wel het slot van het verhaal: een inspirerend en veelzeggend ‘Robbie en de Aftocht’.

Nu had Klaas ook nog een liedje klaar "voor de mannen die vinden dat vrouwen soms kunnen zagen”. Voor hen was ‘Was Er Maar Iemand’. En daarna mochten we met zijn allen vliegertjes naar het podium smijten, met daarin onze favoriete liedjes dus. Terwijl Mechelen naarstig de vliegertjes richting podium mikte, zette de band een witheet swingend ‘Man Zijn’ in, masaal mee-ge-tututuu’t’ door een vliegertjes smijtende zaal. De band af, en wij benieuwd naar welke publieksfavorieten de bisronde zouden halen!

Het publiek van Yevgueni blijkt goede smaak te hebben, ‘al wat oudere’ maar nog steeds bloedmooie ‘Sara’ kregen we als eerste bis en daarna ‘Aan de Arbeid’, ook geen verkeerde keuze. De band werd dus niet genoopt om de hele ‘Robbie-saga’ te brengen, want dat stond hun te wachten als ze Markec’ vliegertje hadden opgeraapt.

Aan de Arbeid’ werd ook volop meegezongen, daarna staande ovatie, en – vanwaar kwamen die plots – oordverdovend gegil en gekrijs van meisjes. Klaas stond er verbaasd (en ook geamuseerd) bij te kijken. “Merci, Mechelen! Tot ziens”!

Maar de band gunde ons nog een tweede bis en een uitmuntend ‘Als Ze Lacht’ was de laatste toemaat.

De reis naar Welkenraedt zat er op. Een fijne concertavond rond een mooi concept en met heel wat levenswijsheden met een groep die goed op elkaar ingespeeld is en ons weerom mooie melodiëen en dito teksten en verhalen schonk.

’t Was fijn in Welkenraedt!

Setlist:
Welkenraedt / Elisa / We Zijn Hier Nu Toch / Veel Te Mooie Dag / 'T Zal Wel Niet Mogen / Pannenkoeken / Hofstraat / Verder Zonder Haar / Morgen Komt Ze Thuis //
Sneeuwman / Propere Ruiten / Daar Zit Je Dan (Robbie III) / Nieuwe Meisjes / Tita Tovenaar / Robbie en de Aftocht / Was Er Maar Iemand / Man Zijn


Bis 1: Sara / Aan de Arbeid
Bis 2: Als Ze Lacht

tekst: © Markec
foto's: © Bart Schelkens

Puik optreden van  Mechelaar Klaas Delrue!  Yevgueni is voor mij persoonlijk van het beste dat momenteel te horen is in het Nederlandse taalgebied.  De teksten zijn niet banaal en de muziek is van de bovenste plank.   Ik heb er van genoten.  

Mooi verslag van een prachtig optreden. De mannen hadden er zin in, dat was duidelijk. En het publiek stelde dat zeker op prijs. En de babbel achteraf met Klaas was ook gezellig.

 Omdat wij, mijn man en ik, allang graag samen naar een optreden van Klaas Delrue wilden, maar nooit op tijd waren om nog aan een plaats te geraken, was ik er nu, in plaats van met hem, met zijn zus. Ik ben eerder een klassieke muziek en kleinkunstfan, dus, soms was het geluid wel een beetje te en wat ik niet tof vond was de spot die telkens recht in ons gezicht stond.

Ik ben zeker dat Hugo zou genoten hebben, zowel van deel één als van deel twee.

De teksten zijn gewoon heel mooi, zinnig, poëtisch en dicht bij het leven van alledag.

Geen spijt van de avond, maar de babbel hebben we aan ons voorbij laten gaan, dat zou misschien anders geweest zijn.

Markec, ik heb je niet gezien ;-)

Ondertussen gisteravond in 't Ankertje aan de Dijle:

Jean Bosco Safari en Walter Mets speelden  'Phil Collins Unplugged'.
In the air tonight, Can't stop loving you, Groovy kind of love, Another dday in paradise, You'll be in my heart? One more night, Susudio, Can't hurry love, Two hearts, Billy, Wear my hat, Against all odds,.
Prachtige nummers van een uniek artiest gebracht door twee muzikale klassebakken.
Jean: zang en gitaar / Walter: percussie

Kippenvel, Genieten, Klassz blokletterde de affiche heel terecht!
We beloefden een prachtige avond.

P.S. Markec, ik heb je niet gezien ;-)

Lijkt me een bijzonder optreden geweest....

Jokke, en ondertussen op het Heike in Hombeek de opvoering van " Im weisen Rosl ". 

@G.L. Im weißen Rößl war im nationalsozialistischen Deutschland wegen seiner jüdischen Mitautoren verboten

Wat betreft het oorspronkelijk item " Yevgueni en Welkenraedt."

Het was inderdaad fantastisch mooi en heel ontroerend. De teksten zijn soms heel poètisch en beklijvend, met enkele kippenvel nummers.  De mannen hadden er zelf duidelijk veel zin in, dan kon ook niet anders met zo'n enthousiast publiek! Ik heb er in ieder geval heel erg van genoten het was top!

De gezellige babbel achteraf in de Foyer met zanger Klaas, Bart en Markec was natuurlijk ook heel fijn.

@Jan - 'banaal' staat inderdaad niét in Klaas' woordenboek: geweldige melodieën en erg sterke teksten...  En de band wordt steeds beter!

@Bart -  inderdaad: het was allesbehalve een routineklus !

@Maleni - jammer dat we elkaar gemist hebben.. ik heb me nochtans niet weggestopt  hoor :-) (zoals vaker  te vinden in de foyer, vlak na het optreden).
Ja, Hugo had altijd al een fijne neus voor goede kwaliteit he, dat hij de muziek van Yevgueni mooi vond, verbaast me dus niet... Ik denk dat hij inderdaad erg genoten zou hebben!

@Jokke - ik ben zelf meer een Peter Gabriel- en Genesis met Peter Gariel- dan Phil Collinsfan (geweldige drummer, dat wel). Maar dat het een mooi optreden was, betwijfel ik niet! Safari en Mets - verder: ik kan natuurlijk niet overal (tegelijk!) zijn he ;-)))

@Irma - jazeker, 't was top!

@garda - volmondig eens ;-)