Vive la Sociale!

Zeggen dat Mechelen een rijke geschiedenis heeft is op deze blog een open deur intrappen. En toch zijn er feiten uit onze sociale geschiedenis die nauwelijks gekend zijn....

Zo is er de “Vlaamse Socialistische Partij”. De VSP was de eerste socialistische partij in België en werd in 1877 gesticht door de Gentse
voorman Edmond van Beveren in ... Mechelen. Op het stichtingscongres waren er afgevaardigden van zestien Vlaamse afdelingen. Een eerste meeting van de VSP¨vond plaats op 9 april 1877 in herberg Casino (Katelijne Kerkhof).
De VSP leunde ideologisch sterk aan bij de in 1875 gestichte Duitse Sociaaldemocratische Partij. De arbeiders moesten de staat veroveren via het algemeen stemrecht en door wetten de maatschappij omvormen.
In 1879 fuseerde de VSP met de Brusselse “Parti Ouvrier Brabançon” en enkele Waalse kernen tot de “Belgische Socialistische partij”. Uiteindelijk werd in 1885 de Belgische Werkliedenpartij (BWP) opgericht.

Maar niet alleen de eerste socialistische partij in België is met Mechelen gelinkt.
In de periode 1890 – 1914 was Mechelen ook het centrum van het anarchisme in Vlaanderen. De Mechelse anarchisten waren beslist geen terroristen, maar arbeiders die diep ontgoocheld waren over de gematigde politiek van de Belgische Werkliedenpartij, die bevreesd was voor een sociale omwenteling. Die Mechelse anarchisten werden aangevoerd door Frans Verbelen die voorheen de socialistische partij in Mechelen gedurende 6 jaar met succes geleid heeft.

Dit zijn zo enkele interessante feiten die je te weten komt als je in oude documenten op zoek gaat naar onze sociale geschiedenis.

Bij een speurtocht in de archieven van het AMSAB-Instituut voor Sociale Geschiedenis hebben medewerkers van het Brusselse Brecht-Eislerkoor en het Hasseltse Omroerkoor samen met prof. Bruno De Wever (Instituut voor Publieksgeschiedenis, Universiteit Gent) een onontgonnen schat aan informatie over arbeiderskoren en het arbeiderslied bovengespit. Zonde om daar niet iets meer mee aan te gaan vangen...

Oude, maar soms verrassend actuele, liederen werden afgestoft en van een hedendaagse toonzetting voorzien, historische teksten werden bovengehaald en rond het geheel werd een voorstelling gebouwd: Vive la Sociale!, muziektheater voor 50 zangers, een fanfare en een accordeonist.

 

"Vive la Sociale!" gaat over klassenbewustzijn, strijdbaarheid, emancipatie. Maar ook over communicatie in een tijd dat er geen internet bestond en het arbeiderslied of proletarisch lied het bindmiddel en propaganda-instrument bij uitstek was.
Het is geen
hommage aan enige politieke partij van vandaag, maar wel een artistieke reflectie op zoveel jaren strijd van de arbeiders, binnen en buiten de politieke partijen, en op de muzikale verklankingen welke die strijd gedurende 100 jaren gegenereerd heeft.

 “Vive la Sociale! ging op 18 februari in première in het Volkshuis in Sint-Gillis.

De première voor Vlaanderen gaat op initiatief van Curieus Mechelen Zuid
door in Mechelen
op zaterdag 9 juni om 20u00 in zaal De Posthoorn aan de Brusselse steenweg 49.
Inkom 12,00 euro (10,00 in VVK).

Kaarten en reservatie: 0498 73 60 73 ; erica.bal@skynet.be

Meer info: www.vivelasociale.be

[Historische bronnen: “Wat zoudt gij zonder het werkvolk zijn” (KRITAK, 1977) en “De Mechelse Anarchisten (1893-1914)” (Dirk Wouters, 1981).]

 

Lijkt me boeiend Walter!  En via deze topic toch weer enkele Mechelse wetenswaardigheden vernomen waarvan ik niet op de hoogte was...