Robert Stolz Club wint de Mechelsen Iemer 2012

  

(foto's: Jan Smets)

Op een stijlvolle maar anderzijds ongedwongen en sympathieke manier werd in de Salons Van Dijck in de Merodestraat, de Mechelsen Iemer uitgereikt aan de Robert Stolzclub.  Op het einde van een goedgevulde avond waarop de vijf genomineerden zich konden voorstellen aan het talrijk opgekomen publiek, kon deze club de cultuurprijs in ontvangst nemen van de vorige winnaar - circusschool Circolito.  René Van Eyken deed dit volgraag, en gaf een dankwoordje voor de micro van de voorzitter van de Mechelse Cultuurraad, Frans De Wachter...

De vijf genomineerden gunden het mekaar.  Alle vijf zijn ze totaal verschillend bezig op cultureel vlak.  Heel verschillend, maar even waardevol.  Dat was ook de leuke teneur van deze avond: de gezellige sfeer waarin kandidaten mekaar het beste wensten.  En daar draait het tenslotte om, zei op het einde van de avond Frans De Wachter tegen mij: "Het is het feest van de Mechelse Cultuur!".

 

                          

 

Na de verwelkoming van de voorzitter, kregen we  bij wijze van 'cultureel apertief' poëzie en proza te horen, talentvol gebracht door door twee jongelui: Sander en Jasper Van den Broeck.  De toon was gezet: dit zou een fijnbesnaarde avond worden.

 

                  (Greet Pluymers)

 

Dan kwam de eerste genomineerde aan de beurt: journaliste Greet Pluymers, die geïnterviewd werd door Jan Van Langendonck.  'Open Boek Grand Cru': niet voor niets werd Greet hiermee uitverkozen tot één van de vijf kandidaten voor de Mechelse cultuurprijs!  We kregen best leuke anecdotes te horen...

 

                        

(de moeder van Wim Mariën -  de enkele jaren geleden overleden man van Greet, en haar zoon, Freek Mariën, de jonge theatermaker die furore aan het maken is...)

 

Het Filmhuis Mechelen mocht als tweede op het podium.  Geert Op de Beeck vertelde aan Frans De Wachter waarvoor het Filmhuis staat.  Succes heeft het alleszins, als je bedenkt dat telkens zo'n 150 personen een filmavond bijwonen.  Jammer genoeg wordt het filmhuis bedreigd door de digitalisering...  Want als het Filmhuis in de toekomst ook moet overschakelen op digitale films, dan dienen er wel wat eurootjes neergeteld te worden om dit mogelijk te maken...  Kopzorgen dus.

 

  

 

De Robert Stolzclub die deze avond winnaar zou worden, was de derde kandidaat die zich mocht voorstellen.  Opmerkelijk is dat deze club al jaren op vrijwilligers draait, en toch wel wat kwaliteit te bieden heeft.  Hun concerten in de Stadsschouwburg worden dan ook erg gewaardeerd.  Na het korte betoog van René Van Eyken, bracht Kris Struyve drie liederen.  De club is succesvol, en men hoopt in de toekomst ook meer jongeren te kunnen aantrekken...

 

                     (René Van Eyken)

 

Natuurlijk kon een interview met Frank Vaganée niet ontbreken.  De man is immers stadsartiest, en moeten we hem nog voorstellen?   Hij is dan ook een échte cultuurambassadeur van onze stad!

 

  

 

Na de pauze mocht Said 'Pita' Aghassaiy op het podium.  De Mechelse rapper is al vele jaren actief (en  niet alleen bekend door het populaire 'Waar is dat feestje?').  Dit jaar kwam hij vooral in het nieuws met de kortfilm die hij maakte over zijn vader, die als één van de eerste Marrokkaanse gastarbeiders zich kwam vestigen in onze stad: een prachtfilm - mooi en gevoelig in beeld gebrachte geschiedenis...

 

                         (Pita Said)

 

Met het vorig jaar op het Sinte-Mettefeest gewonnen groepje, trad het Sinte-Mettegenootschap aan.  Uit volle borst zong de hele zaal het oeroude liedje mee, waarna voorzitter Rudi De Mets, geflankeerd door 'belleman' - 'Sinte-Mette' François De Schouwer, vertelde over het Sinte-Mettegebeuren in onze stad: Cultureel erfgoed!   Tot in Tours, bij het graf van Sint-Martinus, zongen deze Mechelaars het 'Sinte-Mette van de rugenuchte'!  We kregen er de filmbeelden van te zien...

 

                    

  

 

Dan volgde de proclamatie van de laureaat.  Circolito mocht de Mechelse Iemer (een mooie sculptuur van de Mechelse kunstenares Frieda Mariën) overhandigen aan de Robert Stolzclub, waarna een warm applaus volgde. Alle kandidaten kregen overigens een aanmoedingsprijs met een geldbedrag van 250 euro.   Op een receptie met lekkere en verzorgde  hapjes en drankjes, werd nog lang en hartelijk  nagepraat. 

  

  

 

Voor de muzikale omlijsting van de avond stond René Jonckeer in, en de visuele omkadering gebeurde door de reeds vernoemde circusschool en kantclub Etterjefke.

Ik had nog een kort gesprekje met de negentigjarige Mevrouw Standaert, die al 15 jaar voorzitster is van de Robert Stolzclub.  De dame stond fier en blij te poseren met het gewonnen kunstwerk.

 

           

 

                                

 

"Ik durfde eerst niet komen.  Ik had het wel gehoopt dat we zouden winnen, maar had het echt niet verwacht.  Deze trofee gaat nu een mooie plaats krijgen bij mij in de Befferstraat!  En je moet zeker eens komen kijken naar ons volgende optreden op 16 en 17 november in de Stadsschouwburg!"

Ik noteer het graag.

Robert Stolzclub: proficiat met deze overwinning! 

 

  

  

                  (Frieda Mariën)

  

filmverslag van Bert Vannoten van TV-Mechelen;

 

http://youtu.be/j6Tj0vLDoQg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Graag hierbij vermelden onze website van de Internationale Robert Stolz Club :

http://www.irsc.be

Welkom op onze site en veel leesgenot.

Groeten,

Luc Devynck
Webmaster

Iedereen droomt wel eens van een nul meer hier of daar, maar de waarderingsprijs voor de genomineerden is 250 euro en geen 2.500 euro.

Wat niet wegneemt dat alle genomineerden minstens 10x meer waard zijn dan hun waarderingsprijs.

oeps..., dit heeft dan natuurlijk te maken met het nachtelijk uur van het schrijven van dit verslag....   ;-)   Ik verbeter het dadelijk Frans!

Kijk kijk, mijn broertje mee op de foto bij Mechelen Blogt... Ah ja, mijn schoonzus Mariette Hautman (links op de foto) is al jaren één van de werkpaardjes van het team.

Proficiat allemaal!

Bert Vannoten van TV-Mechelen stuurde me de link naar zijn filmverslag door.  Ik voeg het ook hierboven in het verslag toe.

Bedankt Bert voor deze mooie samenwerking met onze blog!

 

http://www.youtube.com/watch?v=rBrvo5wKagI

 

 

 

 

 

 

"deze video is verwijderd" krijg ik als ik op de link klik !!!!!!!!!!!

@ rudi : Kijk eens hier.