Mechelse voetbalhelden op Erfgoeddag

   

(foto's: Jonas Maris   -  Jozef Mannaerts, Racing en Louis Volkaerts, Malinwa)

Het zijn ronduit schitterende, karaktervolle portretten die Jonas Maris heeft geschoten van een achttal voetballegendes die ooit ronddraafden op de Mechelse graszoden.  Ooit voetbalgod - en nu ouder geworden, gevoelig en met veel respect voor de persoonlijkheid gefotografeerd.   Deze knappe reeks is één van de blikvangers op de Erfgoeddag die er aan komt.  Mechelenblogt wordt soms verweten dat het 'op voorhand niet vertelt wat er staat te gebeuren in onze stad...'.  Wél: kom achteraf niet zeggen dat je 't niet wist!   ;-)  Erfgoed en voetbalcultuur gaan op zondag 22 april hand in hand. 

 

"De portretten tonen hoe de voetbalhelden er vandaag uitzien.  Gestript van hun voetbaltenues zijn het mensen als u en ik.  Door te kiezen vor een simpele, serene invalshoek, komt de trots die de oud-spelers onbewust met zich meedragen toch bovendrijven.  Die fierheid kwam ook naar boven in anecdotes tijdens de gesprekken voor en na de shoots..."

 (Jonas Maris)

 

Er is méér te beleven op de Erfgoeddag.  Dat zal je zo wel ontdekken de volgende dagen.  Vandaag wil ik het enkel over dit onderdeel hebben: erfgoed en voetbal in Mechelen.  Hoogstwaarschijnlijk wordt het één van de populairste.

Liesbeth De Ridder, die Erfgoedcoördinator is, en voornoemde Jonas, Assistent-Coördinator van de Mechelse Hattrick vzw, hebben het programma in mekaar gebokst.  En daar is flink aan gewerkt. Dat merk je als je het geheel doorloopt.

 

Onder de noemer 'Eeuwige roem op de grasmat' organiseren de Erfgoedcel en de Mechelse Hattrick deze eendaagse tentoonstelling over de legendarische voetbalhelden die doorheen de geschiedenis hun stempel op het voetballandschap van deze stad hebben gedrukt.  De Mechelse Hattrick vzw is voor diegenen die het nog niet weten, de vereniging die het sociale engagement belichaamt van KV en RC.  Vorig jaar werd deze vereniging over de doopvont gehouden.

 

En..., er zijn ook interviews in het programma gestoken.  De geïnterviewden-van-de-dag zijn een mengeling van bekende voetbalhelden en sterke vertellers die al tientallen jaren bij de beide Mechelse clubs betrokken zijn.  Broer van Jonas - Jeroen Maris die voormalig GvA-voetbalcorrespondent is, en ook HUMO-journalist, zal moderator zijn.  Hij zal met zijn gasten dieper ingaan op het voetbal van de jaren veertig en vijftig.  Dat belooft boeiende gesprekstof!  Zéker als je weet dat er zal worden ingezoomd op de glorietijden van beide clubs: het Racing van Rik De Saedeleer en de Malinwa onder Cordier...

Op de tentoonstelling wordt er een knusse leefruimte en leeshoek ingericht, waar je wedstrijdbeelden kan bekijken van honderd jaar derby!

Wat kan je nog allemaal bekijken, buiten de fotoportretten van Louis Volkaerts, Kamiel Van Damme, Paul Dens, Piet den Boer, Bob Stevens, Jozef Mannaerts, Cois Tuyaerts, Heinz Schönberger en Rik De Saedeleer.  Het Stadsarchief zal een aantal opmerkelijke vondsten tonen....

Aan de kinderen is ook gedacht.  Zij krijgen de gelegenheid om zich te onderleggen in het vlugge Subbuteo, een vingervoetbalspel. (sessies tussen 14 u en 15 u, en 16 u en 17 u)

 

De Harmonie en de vlaggendragers van onze twee Mechelse clubs luisteren het geheel op tussen 16 uur en 17 uur.  En ik kan me indenken dat dit kippenvelmomenten worden.  Bij mooi weer trekt het muzikale gezelschap van Grote Markt naar Lamot.  Daar zullen ze nog spelen tussen 16u45 en 17u.

 

"Mechelen is een stad die leeft op het ritme van zijn voetbalclubs.  Het verbaast me steeds opnieuw hoe het Mechelse centrum bij de thuismatchen van KV en Racing leegloopt.  Vaak lijkt het alsof er voor de Mechelaar, gehuld in de kleuren van zijn favoriete club, op dat moment niets anders telt.  Clubliefde en heldenverering zijn nergens zo pominent aanwezig als in het voetbal..."

 (Liesbeth De Ridder)

 

 

Praktisch:

zondag 22 april in Dijlezaal Lamot tussen 10u en 18u.  Gratis toegang.

www.erfgoedcelmechelen.be                  www.mechelsehattrick.be

interviews:    13u-13u45: 'de prehistorie', met Volkaerts, Tuyaerts, Stevens, Verbruggen

                        15u-15u45: 'de laatste clubmannen' met  o.a Maxime Biset

                         17u-17u45: 'Mechelse helden', met Den Boer, Peeters en Dens

 

Het ziet er een knap programma uit, dat door velen zal gesmaakt worden.  Daar ben ik van overtuigd.  Dus: met fluostift aanduiden in de agenda.  Ik laat je vrij in welke kleuren je dat doet... 

 

 

 

Moest de naam van de fotograaf er niet bijgestaan hebben zou ik denken dat het Stefan Vanfleteren was... Schitterende portretten!

Was ik Stefan Vanfleteren, ik diende klacht in wegens plagiaat. Dat meen ik. Pure copypaste van een stijl die van Vanfleteren is.

Boeiend artikel verder. Al zie ik het Racing van De Saedeleer en het KV van Cordier niet meteen in hetzelfde tijdvak van de jaren '40-'50.

Prachtige fotografie, om jaloers op te zijn ...

Prachtige fotografie, om jaloers op te zijn ...

@Wout : dat dacht ik ook maar durfde ik niet zeggen... Het blijven immers schitterende portretten of de stijl nu afgekeken is of niet, hier moet je nog steeds wel een deftige portie talent voor hebben...

 

Jos Mannaerts (RCM) is op 89 jarige leeftijd overleden.

Zopas werd het overlijden bekend gemaakt van Rik De Saedeleer.

Hij overleed vorig weekend en werd in intieme kring begraven.

Bron: VRT

De kranten pikken het nieuws stilaan ook op van het overlijden van ONZE Rik De Saedeleer.

R.I.P. Rik.

Rik De Saedeleer - Vierde van links

Hij trapte voor Racing alle penalty 's en nooit heb ik er hem ene weten missen.