Mechelaar in Cirque Du Soleil

met categorie:  

    

(foto's: Jeronimo Terrones   -  Antonio Terrones)

Mechelen begint stilaan een 'serieuze' reputatie te krijgen als 'circusstad'.  Jawel.  Vooreerst zijn we trots op 'ons' Muizens circus Ronaldo dat wereldfaam geniet.  En terecht.  Bovendien hebben we met circusschool Circolito veel jong talent in huis dat het mogelijk gaat waarmaken in de toekomst onder het magische zeil van de circustent.  We kunnen deze circusschool niet genoeg koesteren én ondersteunen!  Enkele dagen geleden had ik een toffe babbel met Jeronimo Terrones Hernandez, de sympathieke Mechelaar met Catalaanse roots -  Wélke Maneblusser kent hem niet?  Al lachend wordt de bewoner van een voormalig begijnhofhuisje in de Nonnenstraat, wel eens de 'burgemeester van 't begijnhof' genoemd.  Jeronimo met zijn onafscheidelijke hoed, brede lach is een praatwaterval.  De man heeft jaren geleden de circusschool gesticht, en daar is hij trots op.  Nog trotser is hij nu op zijn zoon Antonio, die momenteel het mooie weer maakt bij het wereldbekende Cirque Du Soleil!  Cirque Du Soleil???  Een Mechelaar?   Jazeker!

 

Jeronimo spreekt met veel liefde en fierheid over zijn zoon.  Antonio (°1988) is ooit de reden geweest dat hij zijn circusatelier begon in Mechelen.

 

"Antonio volgde les in de Steinerschool van Leuven.  Die Steinerscholen zijn bekend om hun vrije, sociale , culturele en creatieve aanpak.  Veel kinderen in de Steinerschool gingen dus ook naar een circusatelier.  De Steinerschool van Antwerpen heeft zelfs een eigen circusatelier.  Mijn zoon was van eerstaf bezeten door circus, en deed het enorm graag.  Antonio was toen een jaar of zeven.

Hij volgde mutidisciplinaire circustechnieken, maar al gauw was hij gebeten door de Diabolo.  Hij begon hier intensief mee te trainen.  Van in het begin deed Antonio mee in de productiegroepen van Circus in Beweging...

Als ik zag wat de circustechnieken voor een kind kunnen betekenen begon ik te denken om in Mechelen ook een circusatelier op te zetten.

Zo gezegd zo gedaan: Circolito werd boeven de doopvont gehouden.  Het begin was heel moeilijk, maar ik genoet hoe Antonio die ondertussen twaalf jaar geworden was, mee begon les te geven aan de gevorderden!"

 

                   (foto: Jan Smets  -  Jeronimo)

 

"Hij oefende veel met zijn Mechelse vrienden.  Tijdens onze circuskampen in Rijmenam was hij een meerwaarde voor iedereen!

Hij specialiseerde zich in andere disciplines zoals 'acro-porté', acrobatie, trapeze, trampoline enzovoort.  Meer dan 15 lesuren trainde hij intensief.  Wat later heeft hij met zijn beste vrienden 'Pyromatiek' gesticht: zoals de naam zegt: een vuurspektakel.  Met 'Flamazine' hebben ze verschillende keren in onze stad opgetreden!

Na zijn diploma restaurateur oude meubelen, heeft Antonio zich kandidaat gesteld voor de selectie bij ESAC Brussel (Ecole Superieur Arts Cirque).  ESAC is één van de vijf beste hogere circusscholen in de wereld.

Antonio heeft meegedaan aan de selecties.  (er waren in totaal meer dan 400 kandidaten uit de hele wereld!)

Dan volgde een selectie met 80 kandidaten in Brussel en na één week schoten er 15 over.  Bij die 15 was mijn Antonio.

Ze hebben hem met Rafaël uit Frankrijk en Kriotolas uit Griekenland aan de 'bascule' gezet.  Dit is een plank die zoals een hefboom werkt, waardoor je een zevental meter in de lucht wordt geschoten en zo de kans hebt om allerlei salto's te maken.

Na drie jaar ESAC en zeer hard getraind te hebben, heeft het drietal een naam gekozen voor hun groep: ACROBAROUF.

Tijdens de 'EXIT' (demonstratie laatste jaar), is iemand van Cirque De Soleil met Antonio komen praten.  Maar aanvankelijk was mijn zoon niet zo enthousiast, en is er niet op ingegaan.  Antonio vond de Cirque Du Soleil een té grote organisatie.

Zo heeft hij met Acrobarouf heel Europa rondgetoerd en meegedaan aan een talentenjacht op de Griekse televisie waarbij ze als tweede eindigden.

Vorig jaar kreeg de groep van mijn zoon een contract van zes maanden aangeboden in de Wintergarten in Berlijn, met een dinershow over Rock en Roll.  En het is in Berlijn dat de mensen van Cirque Du Soleil hem weer benaderd hebben.  Na een beetje aandringen heeft Antonio dan toch 'ja' gezegd."

 

 

Jeronimo is duidelijk opgetogen en trots als hij dit vertelt.  Hij mag dan ook trots zijn.  Cirque Du Soleil heeft een wereldreputatie, en is aan de slag met méér dan 23 producties over heel de wereld (denk maar aan 'Alegria', 'Corteo', 'Saltimbanco', enzovoort...  Sommigen toeren de hele aardbol rond, en anderen blijven op één vaste plaats - in Las Vegas.  Antonio Terrones, de zoon van Jeronimo, werd gekozen om mee te doen in de nieuwe productie : 'Amaluna'.  En zo mogen wij nu allemaal fier zijn dat een Mechelaar aan de slag is bij dit grote reizende circus!  Vorige week - op 18 april, is de nieuwe voorstelling in première gegaan!

 

 

"In deze productie staat de vrouw in het middelpunt van de belangstelling"  gaat Jeronimo verder.

"Er werken 46 vrouwen aan 'Amaluna'.   En..., maar 13 mannen, waaronder mijn zoon Antonio.  Op de foto's die hij op Facebook zet, is hij altijd omringd door vrouwen.

Buiten de artiesten werken er ook 25 technici mee aan de productie, die er voor zorgen dat Antonio veilig zijn 'vluchten' kan maken.

Antonio tekende voor 2,5 jaar - wat betekent dat hij niet mee naar Europa zal komen.  Ik begrijp hem zeer goed.  Hij zegt dat als je daar werkt niet zoveel creativiteit kunt creëren.  Hij wil zijn eigen producties maken, en zélf toeren met zijn groep...

Nu treedt hij op met Cirque Du Soleil in Montréal.  Daarna volgt Québec, Toronto en de Verenigde Staten.

Voor hij naar Canada vertrok, heeft hij geïnformeerd om hier in Mechelen een huis te kopen.  Misschien komt hij zo weer 'thuis' in onze stad..."

 

Veel succes Antonio bij jouw productie in Cirque Du Soleil!  En..., als je terug naar onze stad komt, heten we je van harte welkom!  Een c'ultureel ambassadeur' die zo'n mooi visitekaartje kan tonen, ontvangen we met open armen!

 

 

 

Weer een klasseartikeltje Jan. Zulke klasse in een stad kan alleen maar bejubeld worden. Als Circolito die klasse kan afleveren wil dat toch wel wat zeggen over de kwaliteit ervan. Als ik me niet vergis heb ik enkele jaren geleden in de reeks "fotografie in de stijgers" aan de Begijnhofkerk een foto gezien van ik dacht Anna-Carmen Terrones, en die was heel goed. Ook familie?

Inderdaad Ana-Carmen is mijn zuster en ze maakt prachtige opnamens.

Jeronimo

Antonio wat zou"yaya fier op je zijn! Een fiere buur!

Inderdaad rvpee, ik ben de fiere tante van een uitstekende acrobaat en een prachtige persoon. de goedheid zelf. Een heel aangename jonge man.

En ja, ik heb in 2009 meegedaan met fotografie in de stijgers en ik heb toen met twee werken gewonnen. eentje van de begijnhofkerk en eentje van twee kindjes uit ecuador in een deurgat.

Mijn hobby is fotografie en ik doe dat heel graag.

Bedankt voor de waardering.

Groetjes,

Ana-Carmen