BimSem gaat Buitengewoon op 27 april

Tijdens de week van 23 tot en met 27 april vindt in BimSem (Berthoutinstituut-Klein Seminarie) een project plaats voor alle leerlingen van het eerste jaar onder de benaming BimSem Buitengewoon. Alles draait rond een oude kloostertuin, natuurbeleving en duurzaamheid.

Kloostertuin

De school in de Bleekstraat heeft een oude kloostertuin in het voormalige gebouw van de Gasthuiszusters.  Toen deze zusters hun klooster overdroegen aan de school, kwam BimSem in het bezit van een ruime, doch verwaarloosde kloostertuin.  Overmaatse coniferen en allerlei overwoekerde struiken creëerden een sombere sfeer. Niet bepaald een aantrekkelijk tuin voor de jongeren.

internen aan de slag

Daarom besloten leerkrachten, leerlingen én ouders de handen in elkaar te slaan om in een gezamenlijk project deze tuin om te vormen tot een aangename groene oase, waar natuurbeleving en duurzaamheid centraal zouden staan. En dat allemaal in het hartje van onze stad.

aanleg van de wilgenhut-openluchtklas

In september 2011 ging de heraanleg van start: bomen en heesters werden vakkundig gerooid en gesnoeid, rekening houdend met de regelgeving in dat verband! Streekeigen planten kwamen in de plaats.  Schuilplekjes voor insecten, vogels en andere fauna werden aangelegd en met wilgentakken werd een heuse openluchtklas vervaardigd.  Waar mogelijk werd materiaal uit de oude tuin gerecycleerd en geïntegreerd in het nieuwe ontwerp. In de toekomst wordt een vijver gevuld, zodat ook amfibieën en vissen een plekje zullen vinden in de tuin.

Projectweek

Het tweede luik van het project bestaat uit de muzisch-creatieve omkadering door de eerstejaars.  De jongeren konden kiezen uit allerlei deelprojecten, die allemaal het thema natuur & duurzaamheid volgen en culmineren naar het toonmoment van vrijdag 27 april.

Er werd een wedstrijd voor natuurpoëzie uitgeschreven. Muzikale leerlingen maken percussie en windorgels of doen aan dans. Creatievelingen gaan de toer op van de vintagemode. Technisch onderlegden timmeren nestkastjes en voederplaken. Anderen maken natuurfoto's of schilderen in het palet van Rik Wouters. De handigsten leren jongleren en de culinaire fans prepareren duurzame hapjes en drankjes voor het feest op vrijdag.  En journalisten-in-spe brengen over alles verslag uit op de eigen blog: http://wp.bimsem.be

Deze week werd er hard gewerkt in workshops en vrijdag moet alles klaar zijn voor het grote toonmoment waar ouders en genodigden welkom zijn om de vernieuwde kloostertuin te bezoeken en tegelijk te genieten van de creaties van hun kinderen op muzikaal, culinair, artistiek, poëtisch vlak enz.

Toonmoment

Nu vrijdag 27 april is de grote dag.  Om 16.45 u start alles met enkele officiële toespraken. Nadien om 17 u. is gelegenheid tot bezoek aan de tuin en alle realisaties van de diverse projecten.  Uiteraard is er ook een receptie met duurzame hapjes.  De bezoeken worden herhaald om 18 en 19 u. voor de talrijke ouders en belangstellenden.

BimSem Buitengewoon heeft zo een groene stadslong nieuw leven ingeblazen en een duurzaam cachet gegeven.

Voor alle duidelijkheid: de tuin is normaal gezien niet toegankelijk voor het publiek en blijft voorbehouden voor de school.

Tof!  Ik ken deze tuin goed - Ik liep daar immers school eind van de jaren zeventig, in het OLV-Instituut voor Verpleegkunde.  Maar ik ben er in jaren niet meer geweest.  Ik ben dan ook benieuwd naar het resultaat!

Als oudleerling van de school ben ik blij te vernemen dat er vandaag zulke interessante projecten worden opgezet. Ik zal zeker de tuin eens proberen te bezoeken als ik in de buurt ben. proficiat aan alle medewerkers , ook met de eigen blogsite van de jonge verslaggevers.

 

Beste oudleerlingen

Het zou heel fijn zijn als jullie in facebook de blog "liken". Op die manier voelen onze verslaggevers dat hun voorgangers hun inspanningen waarderen.

Alvast bedankt!