Vissen in Mechelen

met categorie:  

 Met dank aan de auteur van het artikel en http://www.hengelsportdekock.be/

Streetfishing is momenteel in en vrij populair. Gent en Antwerpen zijn ondertussen bekend door de streetfishing wedstrijden maar de binnenstad van Mechelen is nog vrij onbekend en daar zwemmen meer vissen dan je zou vermoeden. Het leuke is dat je ook bijna geen vissers tegen het lijf loopt, buiten de verdwaalde vaste stok visser op de Dijle.

1


Nieuwe vlietjes

Enkele jaren geleden werden de eerste vlietjes terug open gelegd in Mechelen. Enige maanden later, na de voltooiing van de werken, werden de eerste vissen al gespot in het kristal helder water. Het was hoofdzakelijk witvis, met hier en daar een verdwaalde goudvis. Door het helder water kon er gemakkelijk op zicht gevist worden met de vlieg. Uitgerust met een # 4 hengeltje en een drijvende lijn voorzien van een klein goudkop nimfje gingen we op stap. De eerste mooie rietvoorns en windes werden geland en leverde een mooie sport op een lichte vliegvis hengel.  Zwarte en olijfgroene nimfen gebonden op haakmaatje 14 en 16 voorzien van een goudkopje werken voortreffelijk. Vissen met de vlieg in de binnenstad van Mechelen is niet zo eenvoudig door het drukke verkeer en de vele mensen. Op bepaalde momenten kon je wel eens iets groter vangen dan een vis, doordat de mensen enorm dichtbij kwamen. Erg rustig vissen kon je ook niet, iedere voorbijganger wilde wel weten of er forel in Mechelen zat. Helaas is dit nog een groot misverstand onder het grote publiek, want met de vlieghengel kan je meer vangen dan een gewone forel. Een jaar later zagen we scholen baarzen door de kanaaltjes cruisen. De eerste sessies waren een succes, deze vissen hadden nog nooit in hun leven een stukje kunstaas gezien. Zo kon je gemakkelijk een dertig tal baarsjes vangen op een paar uurtjes tijd.

2

3

4

De meeste baarzen zijn rond de 15 cm maar er zitten ook uitschieters tussen van boven de 30 cm. De rietvoorns  en windes zijn hier ook vrij goed te vangen op een shad. Tijdens een sessie heb je toch meestal 1 of meerdere als bijvangst

5

6

De Dijle.

Door de binnen stad van Mechelen loopt de Dijle waar volgens mij de vlietjes mee in verbinding staan. In het Dijle water is het iets moeilijker vissen door de hoge kade muren of de beperkte toegankelijkheid. Het water is er meestal ook iets troebeler dan in de vlietjes ,maar toch is het er ook goed vissen. Op zwoele zomeravonden zie je de witvis, karpers, giebels  en baarzen in de oppervlakte rond cruisen.  Op de Dijle heb je ook een kleine jachthaven waar je niet mag vissen. Buiten deze ene plek mag je overal vissen. De binnenstad van Mechelen is bezaaid met bruggetjes en drijvende pontons die dienst doen als promenade. De pontons en bruggen zijn ideale stekken voor baars en af en toe loop je nog eens tegen een snoek aan. Ook giebel laat zich soms vangen op shad en dit zijn leuke vissen om op licht materiaal te vangen.

7

Helaas is hier ook niet alles rozengeur en maneschijn. Op regelmatige basis krijg je controle van de politie. Waar ik persoonlijk niets op tegen heb. Maar deze controles blijken oproepen te zijn van mensen die zelf de reglementen niet kennen en denken dat je in de binnenstad van Mechelen niet mag vissen. Ondertussen heb ik al controle gekregen van het volledig Mechelse korps en de meeste zijn vriendelijk agenten die ook soms af en toe vissen.  


Technieken

De bedoeling  is om zo licht mogelijk geëquipeerd te zijn, één hengel en een rugzakje met enkele shadjes , plugjes, loodkopjes, dropshotloodjes , haakjes , een goede tang en wat fluorcarbon. Dit om zo mobiel mogelijk te blijven en zo eenvoudig van stek te kunnen wisselen zonder iedere keer de fiets of de auto te moeten nemen.  Alle wateren in de binnenstad zijn op loopafstand bereikbaar indien je de auto wat centraal zet. We visten hoofdzakelijk met kleine shads zowel op dropshot als op loodkopjes van 1 tot 2 gram met een lichte spinhengel, maar ook spinners en  kleine spinnerbaits  werkten zeer goed. Op de vlietjes  werken Spinners en kleine spinnerbaits de eerste keren prima, maar na enkele keren kregen we toch zeer vlug dressuur op dit kunstaas. De nieuwe vlietjes zijn immers ook niet zo groot en diep, op de Dijle heb je daar minder last van, het water is wat breder groter en dieper. Voor de dropshot gebruikten een loodje van 10 gram of minder in combinatie met een klein shadje of  een shadje gesneden uit de drop-flaps van @rt-baits. Deze flaps zijn ideaal voor de creatieve vissers onder ons en zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren van flashy groen tot bruine naturelle tinten.

8

Met een schaartje of een scherp mes kan je alle soorten en vormen van schads uit de flap snijden.  Zo kom je soms bij de vreemdste vormen die ook nog vis vangen. Twisters , v-staartjes , slugjes en schoepstaartjes vingen goed vis.  

9 10

Het ene moment werkte het ene beter dan het andere. Het voordeel van deze flaps is dat het materiaal drijft , goedkoop  en duurzaam is.  Deze zelf uitgesneden shads uit een drop flap kan ook op een klein jigkopje van ongeveer 1-2 gr,gevist worden.

11

Op de vlietjes viste ik liever met de jigkop dan met de dropschot. De bodem van de vlietjes is bedekt met een laag stenen waar uw dropshotloodje gemakkelijk tussen kan vallen en vast komt te zitten. Dit kan ook gebeuren met een jigkopje maar daar heb ik toch duidelijk minder last van. De Dijle daarentegen is prima te vissen met de dropshot. Voor een water in een binnenstad ligt er betrekkelijk weinig vuil in het water waar je kan aan vast hangen. 
Mechelen is geen visparadijs, maar wel een toevluchtsoord voor mij en mijn zonen om even onze zinnen te verzetten in de week, zonder kilometers te moeten rijden om even te kunnen vissen.  Soms zijn de viswateren onder uw neus nog niet zo slecht als je denkt. Het is niet omdat er niemand in vist dat er geen vis zit. Ik zou zeggen gewoon proberen, het is beter om s’avonds een uurtje te gaan vissen dan als een zombie voor de televisie in slaap te vallen. 
Tight Lines.

 

Ik weet nog, midden jaren zag ik ter hoogte van de Kraanbrug vissen zwemmen.

Lamot was toen nog in werking. Ter hoogte van de voormalige winketkaaibrug zag ik een visser. We dachten toen: van de vissen van Lamot worde zat, van de andere zot.

Gezond moet het water toen toch niet geweest zijn om van die vis te eten.

Binnenkort, nieuwe specialiteit in de restaurants: vis van 't stad.

@marcanne: eerst toch maar SOS Piet raadplegen of 070 245 245 bellen?

stoem vissen dat ze zich laten vangen door een snoepke

Misschien eens in een gespecialiseerde winkel es horen voor een vervanging van de loodjes? Milieuvriendelijker en even effectief! Veel vissers denken wel van "ach, dat ene kleine bolleke dat ik verloren ben", maar tel al die kleine bollekes en stukjes eens bijeen .... Zou je zelf één zo'n klein bolleke in je waterleiding willen hebben?
Vele kleine bollekes maken 1 grote, en zo kunnen we als sportvissers toch iets doen aan de gezondheid van de vissen en het milieu in het algemeen.

Al eens vissen met kanker gezien? Niet prettig om te zien, en afzien voor zo'n beestje ...