Het rijke muzikale palet van Kaat Hellings Quintet: hits of the century?

Het was een aparte ervaring. Een aanvaring of/en huwelijk tussen chanson, jazz, indietronica, postrock, kapotte muziek, Billie Holiday en old skool triphop. Zo kun je het gesmaakte optreden van Kaat Hellings Quintet, vrijdag 23 maart in de Jazzzolder pogen te omschrijven.

Alleszins: het plaatje klopte en de veel te korte muzikale reis was een eigenzinnige en intense beleving. Met vijf uitstekende muzikanten, ingenieuze composities en veel schoonheid.

Het instrumentarium bestond uit piano, korgsynthesizers, een Apple laptop, gitaar, bas, percussie én het erg mooie stemgeluid van Kaat Hellings natuurlijk. Soms mét een Laurie Anderson-‘Oh Superman’-achtige vervorming, of met effectjes, vaak ook ‘naakt’ en wondermooi. Het Quintet bouwde een strakke en boeiende sfeer op waarbij experiment, inensiteit en schoonheid de sleutelwoorden bleken.

Aangekondigd als ‘epische retrofuturistische impropop’, kregen we een interessante mix van jazz, postrock, progrock, indietronica,.. Een ‘beetje’  - Jeroen Meus-porties - van Paatos, Anne Clarke, Laurie Anderson, Billie Holiday, Silje Nes, Portishead als ingrediënten, gecombineerd met Kaats eigen stem (letterlijk en figuurlijk) – in nog grotere smakelijke porties; het leverde een verbluffend resultaat op. Of om het met de schilderkunst-metafoor te zeggen: Kaat Hellings Quintet biedt een rijk palet aan stijlen met het beste van de grote meesters, zonder die te kopiëren.

Bezwerend, zwoel, verhalend, swingend, onheilspellend en spannend en ook ‘gewoon’: mooi. Het gaat op voor het veel te korte optreden van Kaat Hellings Quintet vrijdagavond. Met de sterke opener ‘Time’, het naar progrock en jazzrock neigende ‘Siren Song’, het verhalende ‘Strong’, het weemoedige ‘For You’ met meegeleverd gratis kippenvel, ‘Patience’ dat bezwerend was, het repetitieve ‘The Poet’, de ei zo na-evergreen ‘The Idiot’, het überfunky en al even grappige ‘Hit of The Century’, ...

Nog van dat!

Setlist:
Time / Siren Song / Strong / For You / Patience / Hit of the Century / Hot Rich / The Poet / The Idiot / Harvest

Mooie recensie. Bedankt daarvoor.

Inderdaad, een zeer boeiende avond, en tof dat je ervan genoten hebt, samen met vele andere aanwezigen!

Dank voor de knappe bespreking!

Op naar het volgende optreden!?