de repetitie...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Een blik die het gebeuren op de scène met nooit verslappende aandacht volgt...  Hij zit verstopt in de schaduwvlekken van de kerk - de ogen gericht op het brede podium in het hoogkoor, waar acteurs, koorleden en figuranten af en aan lopen...  Indrukwekkend.  Het unieke kader van de Begijnhofkerk, met zijn aparte intieme sfeer en warme koloriet...  De gezangen, de doorleefde teksten - tragiek, pathos, ontroering...   Daar zit de regisseur.  Daar zit Fernand Verreth tussen licht en donker - en hij ziet dat het goed is.  Algemene repetitie voor het bekende  tweejaarlijkse Passiespel.  Woensdag is er de eerste opvoering.

 

 

Het is een drukte van belang als ik de kerk binnenkom.  Frans De Wachter, voorzitter van de Mechelse Cultuurraad interviewt Fernand voor TV-Mechelen.  Wat verder schiet Luc Hilderson plaatjes...  De lichttechnici proberen nog wat uit...  Kelen worden geschraapt...

 

                                

 

Ik zie vele bekenden tussen de spelers en zangkoorleden.  Pol Meel (69 jaar), gewezen onderwijzer en schooldirecteur,  is er natuurlijk ook dit jaar weer bij.  Hoe kan het ook anders.  Hij is niet alleen.  Ook zijn vrouw Ria en kleindochter Siel zie ik op de achtergrond...  Dochter Elfi kan vanavond niet repeteren.  Als kleuterjuf zit ze vanavond in de cirucustent van De Parel, voor het schoolfeest...

 

                                                                            

 

"Al meer dan 10 jaar doe ik mee.  Ik ben ooit begonnen als Simon Van Cyrene.  Maar nu ben ik al jaren Petrus.  Mijn echtgenote, dochter en drie kleinkinderen spelen ook mee.  Ik doe graag mee aan het passiespel.  Het hoort er gewoon bij.  Zo kan ik me volledig inleven in deze tijd van het jaar.  Het hoort erbij, net zoals de Mattheüspassie van Bach...  Zonder die elementen kan het voor mij geen Pasen worden..."

 

Frans Verbeeck (66 jaar) beaamt dit.  Hij speelt ook al vele jaren mee.  Als Judas.

 

                             

 

"Voor mij is dit dé Goede Week-beleving.  Op deze manier beleef ik die heel intens.  Maar ook heb ik veel voldoening in het acteren.  Ik ben jaren actief geweest in het amateurtoneel.  Mijn deelname aan het Passiespel combineert mooi toneelspelen met mijn geloof.  Vroeger speelde ik een apostel, maar ik ben 'gepromoveert' tot Judas.  Het is een boeiende figuur - misschien omdat hij zo extreem anders is..."

 

    

 

Marleen Jaspers (43 jaar) is begeleidster in Borgerstein.  Ook zij doet al vele jaren mee aan het Passiespel.  Ze heeft al enkele jaren enkele bewoners van deze voorziening kunnen overtuigen om mee te spelen. 

 

"Ik ben begonnen in het begin van de jaren negentig, via een nicht van mij die hier in de scouts zat.  Vroeger was ik één van de figuren in het Joods volk.  Nu ben ik één van de vrouwen aan het kruis.  Meedoen aan het Passiespel is voor mij een manier om me te bezinnen - een mooie manier om toe te leven naar Pasen.  Maar ook is de ontmoeting met andere mensen tof te noemen...  Voor de derde keer heb ik drie bewoners van Borgerstein gemotiveerd om mee te doen.  Jef, Juul en Delle vragen er al maanden achter.  Ze vinden dat het oefenen best mee valt..."

 

In camouflagevest zitten vier jongelui op de kerkstoelen achter mij.  Als ik hun naam vraag, geven ze hun totem: Volgzame Marmot, Toegewijde Orang-Oetan, Verborgen Kangoeroe en Bereidwillige Bizon.  Deze laatste doet al mee sinds hij vijf jaar is..."

Ze grappen:

 

                         

 

"We zijn van Sint-Katrom - de béste scouts van de stad.  We vinden het fijn om mee te kunnen doen, en zo het Passiespel te steunen.  Achteraf is het tof dat iedereen iets komt drinken in ons scoutslokaal.  Het is een traditie dat de scouts steeds de soldaten spelen..."

 

  

 

Ana-Carmen Terrones (56 jaar) loopt druk van hier naar daar - met fototoestel en statief (want fotograferen is haar passie).  Ze woont over de Begijnhofkerk, en heeft vroeger vaak meegespeeld.  Maar da's nu verleden tijd.  Ze begon er ooit aan toen ze samen met haar man Herman Vandeneede in de scouts actief was. 

 

                                              

 

"Mijn man is Barabas, en twee zonen van mij zijn soldaten.  Eigenlijk doet mijn halve familie mee.  Trots ben ik er vooral op dat mijn zoon Mario Jezus speelt.  Ik heb er heel veel deugd van hem te zien acteren.  Eigenlijk is het wel raar om 'Maria' te horen uitroepen "Mijn zoon, mijn zoon..."  Dan denk ik: "'t is de mijne!"   Mario speelde als kind reeds mee.  Hij is een gedreven jongeman.  Vroeger was hij al soldaat en apostel..."

 

    

 

Ondertussen is de repetitie van start gegaan.  Posities worden ingenomen, en Fernand Verreth verscherpt de aandacht - geeft vakkundig aanwijzigingen, en bladert door zijn regiemap...  Er zijn een paar afwezigen, maar da's onvermijdelijk met zo'n grote groep.  Fernand is allert voor kleine foutjes.  Maar het komt in orde.  Dat voelt hij.  Dat zegt hij ook als het afgelopen is, en hij opstaat om te applaudiseren.  Een groepsfoto wordt gemaakt door Luc Hilderson. 

 

"De intensiteit neemt toe... 't wordt goed mensen.  Hier en daar zie ik nog wat foutjes, maar die zal ik jullie wel doorgeven..."

 

  

 

              

 

Ik sla een praatje met Marc Dejans (50 jaar).  Hij doet mee in het zangkoor Viermaliks.  En voor hem is het de eerste keer dat hij meedoet...  Hij had zelfs het Passiespel in de Begijnhofkerk nooit meegemaakt, maar vindt het een hele belevenis...

Jezus heeft het schitterend gedaan.  Hij heeft zijn rol ingetogen, maar erg sterk neergezet.  Ik feliciteer hem er voor.  Mario Vandeneede '28 jaar) is er blij mee.  Ik vertel dat zijn moeder Ana Carmen trots is op hem.  Hij moet er om glimlachen.  Mario  deed de eerste keer mee aan het Passiespel als hij 6 jaar was.  En elke keer opnieuw was hij er bij tot zijn 18 jaar.  Nadien ging de jongeman , die chocolatier is, naar Ecuador, waar hij ondermeer ontwikkelingswerk deed.  Tien jaar had hij niets meer te maken met het Passiespel.  Sinds januari weet Mario die dictie volgde in het conservatorium en vroeger meedeed aan theaterproducties in het MMT dat de hoofdrol voor hem was...

 

          

 

"Het Passiespel schrikt misschien jongeren af...  Maar da's onterecht.  Het is een aangrijpend theaterstuk.  Niet alleen ouderen doen hierin mee.  Als jonge gelovige vindt ik het belangrijk om dit te kunnen doen.  Ik heb hier ook vele vrienden gemaakt..."

 

De kerk begint leeg te lopen.  De repetitie is voorbij.  Morgen volgt een nieuwe dag.  De spots worden gedoofd.  Ik praat nog wat na met Fernand, en dan sta ik even later - toch wel stil geworden - in de donkere straatjes van het Groot-Begijnhof...

 

 

 

 

 

Een prachtig en zeer waarheidsgetrouw sfeerbeeld. Ik herken me in de vele reacties die ik hier lees. Voor mij is het de tweede keer. Ik werd via mijn deelname aan de kinderkerstviering gecontacteerd om de rol van Johannes de doper te combineren met die van één van de drie spreekstemmen. Meteen werd ik warm onthaald in de Passiespelfamilie. Geflankeerd tussen onze twee toffe Annen is het steeds een fijne belevenis. De voorbereiding naar Pasen. De goede week kan dan echt beginnen. Na de laatste opvoering is het weer uitkijken naar de repetities van twee jaar later.
Meer foto's van het Passiespel 2012 op www.hildersonfoto.be - bestel - code : PS2012 - en dan de foto's openklikken ...