Poppenspel aan het Hof van Margareta van Oostenrijk

 (Foto Jan Smets)

Het schilderij ‘Poppenspel aan het hof van Margareta van Oostenrijk’ (1892) van de Mechelse kunstenaar Willem Geets werd in 1984 beschadigd. Het doek stelt het hof van Margareta voor tijdens een poppenkastvoorstelling. Het hoofd van een van de personages, vermoedelijk Isabella, de zus van keizer Karel, werd uitgesneden en gestolen.

Catherine Eykelberg-Van Herck restaureerde het schilderij. Op basis van zeer goede foto’s kon overlegd worden of het inwerken van een kopie in het originele doek verantwoord was. Doorslaggevend was de verminking en het feit dat het doek ondersteuning nodig had vanwege het gat in het textiel. Het schilderij vertoonde ook andere tekenen van slijtage.

De opgestuwde verflaag werd gefixeerd, de vergeelde vernislaag verwijderd en de vervormingen in het doek gevlakt. Op een geprepareerd schildersdoek werd een kopie van het ontbrekende stuk geschilderd, die draad aan draad in het gat in het schilderij werd gelijmd. In deze lezing vertelt de restauratrice over dit secure werk.

Catherine Eykelberg-Van Herck is restauratrice van beelden en schilderijen. Zij volgde een opleiding aan het KIK in Brussel en liep stage aan het Instituto per l’Arte e il Restauro in Firenze. Zij werkt voor musea, religieuze en openbare instellingen en privéverzamelaars uit binnen- en buitenland.

Praktisch:

Waar? Lamot, Van Beethovenstraat 8-10 (ingang Haverwerf), 2800 Mechelen

Wanneer? dinsdag 27 maart om 20 uur.

Prijs? € 5,00 (een drankje inbegrepen)
UiT-pas: € 2,00Het aantal toegangstickets is beperkt. Als je zeker wil zijn van je plaats, kan je tickets reserveren bij UiT in Mechelen, Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen T 070 22 28 00