De Pekton klaar voor een nieuwe start!

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Eén van de meest geplaagde panden in onze historische stad, schittert weerom in volle glorie.  Nou ja: van het oorspronkelijke oude huis dat al menige keer afgebroken, verhuisd en weer opgebouwd is, blijft er maar weinig authentieks over.  Laat ons eerlijk zijn.  De houten gevel ziet er verrassend propertjes en nieuw uit - en heeft misschien zelfs iets Disney-achtig.  Maar!  en toch...  Ik ben blij dat de Pekton er wéér staat, op (ongeveer) de locatie waar ze in 1647 werd neergepoot - toen de Van Beethovenstraat nog gewoonweg Steenstraat werd genoemd.  Gisterenavond, op een druk bijgewoonde opening-voor-de-genodigden werd het eerste vat aangeslagen, en binnenkort kunnen ook de andere Maneblussers er terecht...  Nog even geduld...

Het heeft wat voeten in de aarde gehad. De afbraak van De Pekton aan de overkant van de straat ging beslist héél wat sneller.  Elf jaar geleden werden de onderdelen van  de Pekton ontmanteld en netjes en genummerd, voor lange tijd opgeborgen.  We begonnen ons al af te vragen of dit historische huis er ooit terug zou komen.  Ofwel was de brandtrap van het Lamotgebouw een-sta-in-de-weg, ofwel dook er een ander obstakel op...

 

Ja, de Pekton...  Oorspronkelijk stond  het 17de-eeuwse huis op de hoek van het Stoofstraatje.  In de Eerste Wereldoorlog werd het pand volledig verwoest.  Maar nadien bouwde men het weer op.  In 1946 viel het dan toch onder de sloophamer.  Jammer, want het huis was één van de authentieke huizen met houten gevel die onze stad telde.  In 1953 werd het terug opgebouwd onder leiding van de bekende Mechelse architect Jos Chabot, maar dan wel op de hoek van het Zwaanstraatje en de Van Beethovenstraat.  Tot elf jaar geleden dus...

 

 

Maar sinds enkele maanden staat hij er weer. We konden er langzaam  aan wennen.  Twee jaar en half is er aan gewerkt. Eindelijk is het lelijke gat in de Van Beethovenstraat 'gevuld'. Alles is in een stroomversnelling geraakt.  Interieur met hier en daar nog een oud element (al moet gezegd dat er niet veel meer rest van het oorspronkelijke...)werd ingericht, en een pracht van een uithangbord in smeedijzer werd aan de gevel bevestigd.  Mooi!

 

En nu is de ouwe Pekton waar zovele Mechelaars nog herinneringen aan hebben, een biercafé dus.  We zullen er Palm kunnen drinken.  En nog wat anders natuurlijk.

Cafébaas wordt de gekende horecaman, Herman Van Eetvelde - tot onlangs de cafébaas van de Melaan - op...de Melaan.  (hopelijk blijft dit café met zijn rustige en gezellige terrasje aan de opengelegde vliet in één of andere vorm voortbestaan...  Want daar bestaat nog geen zekerheid over...).

En deze dagen wordt het personeel opgeleid, om binnenkort dan ook officieel van start te kunnen gaan.  De uitstekende locatie in de Van Beethovenstraat belooft een mooie toekomst voor het café: er is veel passage, en hotel Novotel ligt op een paar passen verder.  Mechelaars en toeristen zullen hoogstwaarschijnlijk snel de weg vinden naar de Pekton...

 

Op maandag 12 maart openen dan de deuren van de 'nieuwe Pekton', en kan de Maneblusser de zaak keuren...

 

Ik ben alvast benieuwd.  En waarschijnlijk ben ik niet de enige die dat is...

 

 

Ik wens Herman alle succes toe en hopelijk vergaat het hem in de Pekton beter dan in "De Wolsack", "De Sotscop" en de foyer van "het Arsenaal".

Prachtig gebouw en fantastische uitbater. Dit wordt ongetwijfeld een succes.

Maar helaas gaat de "Melaan" onherroepelijk dicht en dat vind ik zeer spijtig...

 

 @ Rudi

Jammer dat café de Melaan onherroepelijk zou dichtgaan. Ik ging er graag op zonnige zaterdagochtenden en in de zomerse namiddagen mijn krant of boek lezen.

Maar bardame Denise, die Herman al in al zijn in Mechelen gehouden zaken heeft gevolgd om de boel in goede banen te leiden, zal mij denkelijk met evenveel vriendelijkheid die ook eigen is aan Marion en het andere personeel (indien die mogen verder blijven werken in de Pekton) mijn consumptie komen brengen, op het terras of aan de toog, van dit nieuwe drankhol waar één van mijn geliefde brouwersfamilies toch vierkant achterstaat.

Bezoek even de website van palm.be en je weet over welke lekkere, vloeibare, Steenhuffelse versnaperingen ik het heb!

Jef, de door jou genoemde mensen zijn voor zover ik weet aanwezig in de Pekton. Ik vind het wel spijtig dat de zaak pas op 12/3 definitief open gaat. Nu woensdag is er een drink van Herman, je kan dus 's avonds eens langsgaan. Maar dan weer dicht. Hij wil, zo zegt Herman, goed voorbereid open gaan en zijn personeel nog wat drillen zeker, om perfect te kunnen starten. We blijven dus nog even op onze honger zitten. Ik was er wel woensdagavond en een zeer mooie zaak. 

 

@ Rudi ... goed voorbereid open gaan en zijn personeel nog wat drillen zeker, om perfect te kunnen starten ... Ik denk dat het in dit geval juist andersom is :-)
@ Rudi ... goed voorbereid open gaan en zijn personeel nog wat drillen zeker, om perfect te kunnen starten ... Ik denk dat in dit geval de zaken met recht en reden, juist andersom liggen :-)

Mooi maar hoe zit dat nu met diegenen die vinden dat Mechelen geen Bokrijk mag worden? Dit is toch Bokrijk op deze manier?

De Van Beethovenstraat is zoveel fraaier dan in de tijd met de stinkende schouwpijpen van Lamot, de puffende camions en de chaotische fabrieksbouw. Toch is een aanblik op de Pekton zoveel rustgevender dan de andere kant van de straat met het modern hotel: als ik daar passeer hoop ik heimelijk dat net zoals met het shoppingcentrum op de Botermarkt de sloop van dat modern gedrocht kwestie van jaren is. Maar ja wat komt er dan in de plaats?

Dat denk ik ook Jef.  'k Ben eens benieuwd hoe lang het dit keer zal duren.

Polle en ik ben nu net blij met die combinatie oud/hedendaags. Dit is wel 2012, niet 1812!

Trouwens onze voorouders zetten ook een andere stijl zo maar pats naast een andere, zie de drie huisjes op de haverwerf. Het linkse is barok, de rest gotiek. Zoveel verschil met vroeger is er niet.