Eva’s (noodgedwongen) ‘Halve Huis’...

'Mijn Huis' is de titel van Eva de Roovere’s jongste album en ook haar theatertour die haar zaterdag 3 maart 2012 in de Mechelse stadsschouwburg bracht, is zo getiteld. Jammer genoeg ging er iets mis met één van de belangrijkste ‘bouwmaterialen’: de stem. Een hese Eva begon vol moed aan de set. “Ik ben vanmorgen met deze stem opgestaan en ik hoop écht dat het gaat lukken”, vertelde zangeres.

Eva deed dapper haar best, en bij die eerste liedjes - ook al zag je de zangeres af en toe veelzeggende grimassen maken -  bleek het best nog mee te vallen. Eva’s zachte, warme stem wàs er nog al zat er een flinke korrel op. Het was aanvankelijk zeker nog niet dramatisch. Maar Eva’s stem taande steeds verder en de sympathieke chanteuse moest uiteindelijk na tien nummers het optreden staken voor een publiek dat daar alle begrip voor toonde...


Bij een a capella ‘Mis Je’, merkte je dat de stem wat aan kracht ingeboet had. Maar ‘Niemand Zoals Wij’ en ‘Straks Komt de Regen’ klonken erg goed, ook bleek Eva daar anders over te denken. Bij ‘Ik Ga Op Reis’ werd als ritmisch element  het net voordien opgenomen handgeklap van het Mechels publiek in een loop gebruikt: een tof effect. Ook ‘Mijn Huis’ en het erg moodyElegie’ – sterke tekst ook - lukten en klonken behoorlijk.

Maar bij ‘Rechttoe en Frontaal’ merkte je toch dat het voor de zangeres zwaar werd. Eva zong het in duet met ‘Lazy’ die de zangpartijen van Thé Lau voor zijn rekening nam, “Thé Lau konden we niet voor u meebrengen”, grapte Eva tussen het hoesten door.

We kregen ook nog ‘Chocolat’ maar dan vroeg Eva om een pauze in te lassen. De chanteuse verontschuldigde zich uitvoerig. “Ik hoop dat het over twintig minuutjes beter gaat, gaat u gerust iets drinken” en ook: “Is er een dokter in de zaal, die helpen kan? Die mag gerust backstage komen. Graag!”. Prompt snelde een man het podium op... Het publiek begon aan de niet geplande pauze en je vroeg je af of er nog een show zou zijn.

Na twintig minuten kwamen de muzikanten toch weer terug. Eva zette ‘Au Coeur au Corps’ in en aanvankelijk dacht ik dat die dokter een paardenmiddel had toegediend. Maar wanneer Eva dan ‘Fantastig Toch’ wou brengen en de meeste zangpartijen aan publiek en muzikanten moest overlaten, volgde nadien het spijtige nieuws. “Sorry, mensen. Het gaat echt niet. Ik vind dit heel vervelend voor u. Maar het lukt me niet”. Ze dankte ook alle medewerkers én nogmaals en uitvoerig het publiek, ook voor het begrip. “Maandag zitten we samen met de mensen van het Cultuurcentrum en we kijken wat er gedaan kan worden. U hebt tenslotte een kaartje betaald”, zei Eva nog.

Na dit abrupte einde van wat een heel erg mooie concertavond had moeten zijn, hoorde je toch voornamelijk reacties van compassie en begrip voor de zieke zangeres. En ik sluit me daar graag bij aan.

Er komt vast wel eens een nieuwe kans om Eva aan het werk te horen en zien. Dat ze nu maar weer snel beter wordt en hopelijk krijgen we dra of in een verdere toekomst  een 'heel' in plaats van een 'half' huis gepresenteerd... Ik breng dan ook met plezier een ‘heel’ verslag. Beloofd!

De gespeelde Set:

Mis Je (a capella) / Niemand Zoals Wij / Straks Komt De Regen / Ik Ga Op Reis / Mijn Huis / Elegie / Rechttoe en Rechtaan / Chocolat // Au Coeur du Corps / Fantastig Toch

tekst: © Markec
foto’s: © 
Bart Schelkens

 

Dat moet erg zijn voor een zanger of zangeres. Zoiets als een blessure bij een sportman / -vrouw.

't Was inderdaad moedig en sympathiek. Ze had even goed de volle zaal gewoon naar huis kunnen sturen, maar probeerde er toch het beste van te maken. En ze blijft een erg goeie zangeres, die nog voortdurend podiumprésence wint. Ooit zag ik ze in the Music Village in Brussel - een jazzclub achter 't stadhuis - op haar eentje, met piano en klarinet en een twintigtal toeschouwers. Die tijd is echter al lang voorbij. Maar de mooie liedjes zijn gebleven. En nog wat meer psychedelica in de muziek mag er gerust wezen.

Jammer maar is niet anders...en wel moedig van haar dat ze het toch geprobeerd heeft...

Spijtig.  Maar dit zijn zaken die gebeuren...  Normaal zat ik ook in de zaal, maar we hadden domweg 'dubbel geboekt' met De Nieuwe Snaar die aan hun laatste reeks optredens bezig zijn, en in het Theatrium optraden (overigens méér dan schitterend!!!).  Eén van onze dochters kreeg van ons de kaartjes voor Eva...  Ze had dus minder geluk dan wij...  ;-)

 

Respect voor Eva!  Je moet het toch maar doen, voor een volle zaal een set beginnen met een stem die even niet mee wil werken. Ondanks de ingekorte set heb ik toch genoten van dit optreden.  Zeer innemende persoonlijkheid.

Hopelijk komt er een  nieuwe kans!

 Ik had van dit voorval toch al gehoord, al was het me ontglipt. Sterke zangeres, ons Eva, alle respect voor haar.

Weldra heeft haar stem terug de volle kleur en kan ze er terug tegenaan. Kijk al uit naar je hele verhaal dan Markec.

 

Staf

Ik vind dat ze nooit aan het optreden had mogen beginnen. Als je s morgens met zo'n stem opstaat, moet je als zangeres toch weten dat dit zeer moeilijk zal worden. 

Ik vond dat het stoorde, net omdat Eva's stem het optreden eigenlijk moet 'maken'. k vond het soms zelfs genant, er moest teveel kwaliteit inboeten. En ik had het gevoel dat het publiek hierdoor maar mak reageerde.

Uiteraard een spijtige zaak waaraan Eva niets kan doen, maar het optreden de dag zelf nog annuleren had volgens mij beter geweest.

@ Johan72: Eens! Ik denk dat dat zelfs niet goed is voor de stem. Alsof een sporter zou verderdoen met een blessure.

Ach ja, misschien had Eva er inderdaad niet moeten aan beginnen, anderzijds weten we helemaal niet welke voorzieningen en eventuele medicatie ze die morgen al had genomen.

Ik vond het in ieder geval heel moedig van haar om toch te willen proberen voor een volle zaal, het zal zeker veel pijn gedaan hebben. Ik heb van het halve optreden nochtans best genoten ze heeft dat heel kranig gedaan, daar heb ik heel veel respect voor!

Hopelijk is ze snel hersteld en kunnen we Eva binnenkort terug gaan beluisteren...