Ankerbrug blootgelegd

Van ir. Paul Temmerman kreeg ik gisteren enkele foto's van de Ankerbrug doorgemaild. Deze brug is te vinden aan het Groen Waterke, en was de oude brug over de Melaan in de Stassartstraat

Klik op de panoramafoto's voor een grote versie.

Nu het openbaar terrein toch wordt heraangelegd, was het dan niet beter geweest om hier ook op een of andere manier de brug opnieuw vorm te geven ? Of gaat dat gebeuren ?

Dat zou inderdaad geweldig zijn, Peter.

Ik vrees van niet; Paul heeft me die foto's ook gemaild met de opmerking dat we ons moeten haasten, want de bovenkanten worden afgebroken voor de rijweg! Helaas... Maar wie besefte dat die resten er nog onder lagen? Ik niet !

@Rudi: Je hebt geljk.

Dat de restanten niet worden hergebruikt das ondertussen duidelijk. Hopelijk wordt er in het wegdek iets ingewerkt met verwijzing naar de Vliet ...

Ook gezien, maar spijtig genoeg niet de kans gehad om foto's te nemen.  Vrijdag (of was het donderdag) was de zandstenen afwerking op de eerste foto al ontmanteld en ook een deel van het bakstenen metselwerk was dan al verder afgeschraapt.

Zoals ik hier al ergens liet vallen, kwam een tijdje terug overigens aan de overkant van de straat en iets verder naar het Klapgat toe een deel van - vermoed ik - de overwelving van de vliet bloot te liggen.  Het betrof de aanzet van een soortement bakstenen 'tunnel' (type IJzerenleen) die opgevuld leek te zijn met rommel.  Dacht toen al aan de Ankerbrug, maar daarvoor leek die boog me te ver door te lopen richting gevels.  Deze vondst was echter ook al even snel verdwenen als ze naar boven kwam (ik vermoed dat ze gewoon weer werd begraven na de aanleg van de nieuwe rioleringen).

Hopelijk zijn er van dit alles tenminste wat foto's genomen voor het toekomstige Vlietenmuseum...

Bij mij doet dit de gedachte opwellen dat het toch bedenkelijk is dat men een bepaalde cafébaas in Mechelen lastig valt met de kleur van zijn schrijnwerk, maar dat relicten van dit kaliber schijnbaar worden genegeerd of zelfs raprap weer worden begraven of afgebroken.  Rare jongens, die monumentenwachters ;-)

Wegens verbouwingswerken geen tijd om foto's gaan te nemen.  Daarom: dank je Paul voor de foto's die je me mailde!

En ik heb er nog eentje hier:

(Foto Peter Meuris)