(foto: Leon De Vis)
Deze dagen zijn weer heel wat amateurfotografen op stap geweest doorheen een winters Mechelen. En de 'witte plaatjes' dwarrelen Flickergewijs op ons computerscherm. Gek genoeg zijn er niet zo bijster veel winterse sfeerplaatjes uit vroegere tijden te vinden in de archieven. Maar...
Deze foto vond ik in 'Mechelen in oude prentkaarten - deel 2', zoals zoveel boekwerken met onze stad als onderwerp, bijeengezocht-en gepend door Marcel Kocken.
Het toont de Dijleboorden op een winterse dag, met een wijkagent die zijn ronde doet. Op de achtergrond duiken de wat vage contouren van de oude Winketbrug op. Ik weet niet wanneer deze ouwe foto moet gedateerd worden?
Maar het is in ieder geval een mooie illustratie van een kouwelijke dag uit een grijs (of wit?) Mechels verleden...
Fotograaf was een zekere Leon De Vis.
De oude Winketbrug werd in 1929 gebouwd en werd in 1972, na de ingebruikname van de nieuwe brug, afgebroken. Dus daartussen moeten we het zoeken :-),
Wie doet beter ?
Dus: concentreren op het uniform van de agent... Of: op het opschrift op de zijgevel links? (moeilijk leesbaar: maar is 'P.Segers', en zou een oud meubelfabriek geweest zijn...)
Leon De Vis was in de jaren '20 een erg actieve amateurfotograaf, lid van de Mechelse fotoclub.
Hij was mijn grootnonkel, broer van mijn grootvader Emile Devis, en is kinderloos overleden in de loop van de jaren 70.
Hij woonde in de Onze Lieve Vrouwstraat nr 112 (vandaag bank BKCP) en had daar een "quincaillerie" zaak.
Vroeger (begin 20ste eeuw) werd onze familienaam inderdaad in 2 woorden geschreven.
Ik heb recent een 300-tal fotoglasplaten van hem teruggevonden in een oude opslagplaats, meestal studiowerk vermoedelijk gemaakt in de studio's van fotograaf Van Loock.
Groetjes,
Ben Devis
0478/234492
Mooi! Bedankt voor deze aanvulling Ben. Zijn bij die fotoglasplaten veel Mechelse zichten bij?
neen, meestal portretten van communicanten, huwelijks- of familiefoto's.....
Ben
Deze politiehelm uit Mechelen dook onlangs op en dateerde van rond 1930. Een aanwijzing, misschien.
My 2 cents: aan de lantaarnpaal te zien is de foto van voor de jaren vijftig
Hier zie je de helmen van de Belgische politie (tijdens een voetbalmatch in Antwerpen). Hier stond bij dat het een match was in 1950. De helmen zijn zwart en duidelijk recenter dan de witte van hierboven.
Foto dus na 1929 en voor 1950, misschien ?
De agenten verwisselden hun helm voor een kepi in de eerste helft van de jaren 50.
@ Ben
Maar als het portret voor kasteel Geerdegem geposeerd is, heb ik eindelijk een foto.
Zoals deze, voor de deur van het kasteel.
Bloemstuk afgegeven ter bedanking voor de sponsoring van de halfgalgfeesten aan Madame De Wit
@ Ben Devis
Die quincaillerie was één van de beste zaken van Mechelen op dat gebied! De uitbater had ook nog een enorme winkel waar de jonge moeders allerlei uitrusting konden kopen om hun kroost in rond te voeren, toe te dekken met Sole Miootjes, papflessen en warmhoudtoestelletjes en al wat baby uit de babyboomjaren zoal nodig konden hebben aan comfort. Die zaak heette "Babypalace". Van uren in het ronde de meest gespecialiseerde naar wat ik thuis steeds hoorde vertellen.
Nu is daar een copieercentrum in gevestigd.
@ Omar
Inderdaad Omar, van voor 1950 want het is nog een gaslantaarn. Die dingen werden tegen valavond, door een man die zich per fiets verplaatste, aangestoken met een speciaal daarvoor ontworpen tuig dat veel weg had van een bezemsteel met, i.p.v. een borstel daarop, een contraptie die hitte verspreidde en het gas deed ontbranden.
... en Jan vroeg gewoon wanneer zijn foto moest gedateerd worden. Als een gehoorzame leerling begin ik wat rond te snuffelen en ik vind volgende foto in het boek ' Het Mechelen van toen ' ( Frans Vermoortel ) met de opmerking dat de getoonde brug uit 1849 moest ophoepelen in 1930 voor de nieuwe eletrieke brug.
Daar kon ik mee leven tot ik tussen mijn eigen zichtkaarten de volgende kaart aantrof
De aandachtige kijker zal opmerken dat er net achter die nieuwe electrische brug een ' wipbrug ' stond. Ik dacht eerst aan een drijvende kraan maar toevallig staat dezelfde foto maar dan in hoge resolutie in het huidige nummer van ' De Mèchelse Kerjeuze ' van Jan Somers.
Op dat ogenblik begin ik te twijfelen en vraag ik me af hoeveel Winketbruggen we hebben gehad. Gelukkig kunnen we dan nog terugvallen op dezelfde Frans Vermoortel van hierboven die in zijn boek ' Mechelen, de memoires van een stad ' de volgende foto tevoorschijn tovert met onderaan de juiste uitleg.
' Met het oog op de Wereldtentoonstelling van 1930 te Brussel, werd de verbindingslaan tussen Antwerpen en Brussel langs de vesten geleid, waardoor nu nog meer problemen kwamen met de te smalle bruggen. Al in 1923 was men begonnen met het aanleggen van een gekasseide rijbaan langs de G. Gezellelaan, Olivietenvest en de toenmalige Wilsonlaan: maar aan de bruggen werd niet geraakt. In 1928 werd eindelijk de smalle Winketbrug afgebroken; een nieuwe moderne ophaalbrug zou worden gebouwd. Maar, omdat het verkeer niet kon worden stilgelegd, werd een voorlopige houten wipbrug gebouwd. Die brug werd alras het ' brugje van één man ' genoemd omdat ze nog smaller bleek te zijn dan diegene die was verdwenen. '.
Omtrent de winterfoto van Jan weet ik dus niks te zeggen maar mijn raadsel is opgelost.
De gaslantaarn kan ook van na 1950 zijn. Ik ben geboren in 1948 en in 1952 verhuisden wij van de Kerkhoflei naar de Antwerpsesteenweg. Vanaf omstreeks die tijd beginnen mijn herinneringen. Daar heb ik de gaslantaarn nog heel bewust in werking geweten.
Onlangs op TV zei iemand dat ze info over natuurijs om op te schaatsen op de standssite vond. Ze woont te Aalter.
Jammer maar in Mechelen vind ik niets! Zo kom ik hier terecht. Ik vind hier prachtige fotos, ook 'n winter landschap. Ik fietste al naar de Montreal, 't meer v.d. Nekker en ja kon even schaatsen als enige volwassene op een klein plasje in 't Vrijbroek...
Blijkbaar heeft men in Mechelen enkel belangstelling om ijs te bestrijden maar vergeet men ervan te genieten...
Peter
De mensen bij de reginale beeldbank hebben een themaatje samengesteld met allerlei winterse prentjes:
www.beeldbankmechelen.be/index.php
Waarvoor dank!
Beste Ben,
ik ben op zoek naar foto's van bakkerij De Cat die destijds een grote zaak hadden (met verbruikszaal) in de Befferstraat 28 (of ook Veemarkt 5) en dit tot in de jaren '50.
Zijn er toevallig hiervan foto's bij?
Groetjes, Bieke Jorissen