Proficiat Frank!

  (foto: Jan Smets)

Het grote Hollywood-circus vol glitter en glamour is weer achter de rug.  De sterren van het witte doek hebben weerom geschitterd op de rode loper en...er naast..., in dure jurken, met tandpasta-glimlach en aanverwante assecoires- de champagnekurken vlogen massaal het firmament in...  De camera's van de hele wereld waren gericht op dit mediumspektakel zonder weerga: de uitreiking van de Oscars.   En ik laat met alle plezier de eer aan de TV-kanalen om hiervan de meest prestigieuze beelden in de ether te katapulteren, en aan de gespecialiseerde pers om hier liters inkt over te laten vloeien.  Al wat een simpele stadsblog hier zou aan toevoegen is niet meer dan opgewarmde kost... ware het niet dat naast de Vlaamse  'Rundskop' die nét naast het begeerde beeldje greep (so what? -  het was al een fantastisch resultaat...), een Mechelaar met zijn ploeg, naast de Groten van de Filmwereld,  op het hoogste artistieke schavotje staat te blinken: Frank Vaganée!

 

En da's iets om trots op te zijn!  Heel zeker.

Maneblusser Frank, die bovendien onze stadsartiest is, zet met dit buitengewone resultaat zijn indrukwekkende muzikale carrière in de verf. 

De artistieke leider van het Brussels Jazz Orchestra mag fier zijn op wat is bereikt!  In mei 2010 kreeg Frank de vraag om de  muziek in te spelen van "the Artist", een Franse, zogenaamd 'stomme film'.  Met het Brussels Jazz Orchestra en Jef Neve, ging hij op de vraag in.  En het is wonderwel gelukt.  Het was beslist niet steeds eenvoudig om synchroon op de dansbeelden muziek te zetten.  Maar, laat ons wel wezen:  Frank en zijn medewerkers zijn er in geslaagd.  Een tijdje geleden won de film al een Golden Globe.  Frank was hierover eerst zelf verrast.  Toen lag de weg naar de Oscars open...  Een Golden globe is immers een goeie graadmeter voor het behalen van deze hoogste filmonderscheiding.

Het werd vannacht bewezen.  De film won vijf Oscars, en één van de Oscars gaat naar de muziek!  Terecht!

 

"Het was een bijzonder project.  De muziek in de film is meer een personage te noemen.  Als je de muziek weghaalt, dan is de helft van de dramatiek weg..."

(Frank Vaganée)

 

Naast the Brussels Jazz Ochestra was er ook een muzikale rol weggelegd voor the Brussels Philharmonic.   En: moet je weten: hierin speelt Mechelaar Luc Tooten mee!  Dus: nog een Mechelaar die een bijdrage leverde aan het succes van de film!  Mooi zo.  Nog merkwaardig: Frank en Luc hebben beiden hun roots in Battel!

 

Deze overwinning is een extra pluim op de hoed van Mechelen die zich toch zo'n beetje dé Jazz-stad van Vlaanderen mag noemen... (da's écht niet overdreven!).  Vaak is iemand géén sant in eigen land.  Maar wij, Mechelaars, zijn wat trots op deze overwinning van Frank en zijn mensen.  Bedankt Frank voor de eer waarin je onze stad zo'n beetje laat delen!   Geniet hier maar van!

 

Je las of hoorde het nieuws al overal vandaag: op radio, op Tv..., in de krant... Maar omdat het zo'n belangrijk 'iets' is, wilde Mechelenblogt niet achterblijven...  Sommige items verdienen het om van verschillende kanten belicht te worden!

 

 

 

Proficiat Frank, maar toch ook niet vergeten dat ook het Brussels Philharmonic en ook jazpianist Jeff Neve meegewerkt hebben aan de muziek. Ook zij verdienen zeker een pluim.

Heel terecht Bart.  Maar hier - op Mechelenblogt -  belichten we natuurlijk de prestatie van een Mechelaar.  En dit doet géén afbreuk aan de prestatie van de anderen.  Het is immers een ploeg die wint.

 

De muziek die vanaf Pasen 2012 op de speeltrommel van de Sint-Romboutstoren, de zogenaamde "rammel" is  ook van de Hand van stads artiest Frank Vaganée.  

Straks, met zijn allen, naar de Groete Mèt ?  Onze Frank laat er zijn ware soul zien !

Vlaanderen feest

Prijs : 0,00