Een konijn komt thuis in Mechelen

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Nee, niet zomaar 'een konijn'...  Nijntje die in 1955 uit de tekenpen van illustrator en schrijver Dick Bruna is gekropen is een icoon geworden.  In de hele wereld kent men dit konijntje.  Generaties groeiden er mee op.  Mechelen mag dan ook terecht fier zijn dat de overzichtstentoonstelling rond het werk van deze beroemde Nederlander, hier mocht worden opgezet.  Deze expo haalt voor het eerst heel wat origineel werk van Bruna naar België.  En dat zullen we geweten hebben!

 

In het Cultuurcentrum was men deze morgen, na de hectische voorbereidingen van de laatste weken, opgelucht dat de tentoonstelling klaargeraakt is tegen de vernissage van vrijdagavond.  Vanaf zaterdag tot en met 3 juni kan het grote publiek de expo bewonderen.

Mechelenblogt mocht vandaag al een kijkje nemen.

De tentoonstelling oogt opvallend fris, kleurrijk en uitnodigend.  Anne Van De Voorde, cultuurfunctionaris, is een gelukkige vrouw.  Ook al was het beslist druk geweest: ze had er gedurende het hele proces  een goed oog in.  De samenwerking verliep vlot, en ze is tevreden met het resultaat.  Fier toont ze de pers en de schepenen van cultuur, Frank Nobels en Caroline Gennez van Jeugdzaken, de knappe expo.  Vakkundig weet ze heel wat te vertellen over de illustrator en het tentoongestelde werk.

De geboren Utrechtenaar, Dick Bruna die dit jaar 85 jaar wordt, kan er om gezondheidsredenen jammer genoeg  niet bij zijn. 

 

"Het werk van Bruna is groots in zijn eenvoud.  Maar eenvoud is niet het synoniem van simpel", zegt Frank Nobels in zijn woordje.  "Thuis was Nijntje alom aanwezig.  'Nijntje in het ziekenhuis was dé bestseller.  Misschien omdat mijn dochter toendertijd dokter wou worden?  Nu hebben we nog een viertal boekjes in huis.  De rest is naar de kleinkinderen verhuisd.  En in die boekjes is duchtig geknipt en gekleurd...  Ik hoop dat de tentoonstelling een 20 000 bezoekers mag tellen.  Daarmee zouden we het succes van de tentoonstelling rond het werk van Fiep Westendorp, enkele jaren geleden, kunnen evenaren... Al 80 scholen hebben zich nu reeds ingeschreven voor een workshop!"

 

      

  

  

 

Op de tentoonstelling is een overzicht van het werk van de geniale illustrator te zien.  Zijn werk dat in heel de wereld gekend is, behoort nu ook tot de vaste collectie van het Prentenkabinet in het Rijksmuseum.

De tentoonstelling richt zich naar een breed publiek.  Jong en oud kan er zich in vinden.  Het dompelt je onder in de wereld van Bruna.  Naast Nijntje waarvan de charmante plakkaatverftekeningen voor het eerste prentenboekje, 'de appel' uit 1953, te zien is, kunnen we onderandere  ook de covers bewonderen van de befaamde pocketreeks 'Zwarte beertjes', die verscheen tussen 1952 en 1972.  Ook de vriendjes van het beroemde konijn zijn in Mechelen aanwezig.  Wie kent ze niet?  Boris Beer, Betje Big, en vele anderen...  We zien ook welke de inspiratiebronnen van Bruna waren.  Zo leren we dat de Nederlandse kunstroming De Stijl en het werk van Léger en Matisse bepalend zijn geweest voor zijn eigen creaties.

 

 

"We zijn bijzonder trots dat we heel wat origineel werk van deze Nederlandse meester in onze stad kunnen tonen", zegt Caroline Gennez.  De expo zal ongetwijfeld heel wat kinderen, maar ook volwassenen kunnen bekoren.   

 

 

Maar het gaat verder dan gewoon maar 'kijken..   Jong en oud kunnen zélf experimenteren met de eenvoudige kleuren-en vormentaal van Bruna.  Interactieve ateliers uitgerust met opdrachten, tekenmateriaal, prenten en boeken, zijn aanwezig op de tentoonstelling, en nodigen uit tot creatief bezig-zijn.  Een begeleider van ABC  (Art Basics for Children) helpt je op weg.  Trouwens: het ABC werd eind vorig jaar bekroond met de allereerste Cultuurprijs Cultuureducatie van de Vlaamse Gemeenschap.

    

    

 

Tickets:

Cultuurcentrum of bij UIT in de Hallestraat.

www.cultuurcentrummechelen.be

 

 

Info rond deze topexpo die je zéker niet mag missen:

18 februari tot 3 juni.

Van dinsdag tot zondag, 10 u tot 17 u.

Expozalen van het Cultuurcentrum  aan de Minderbroedersgang.

Volwassenen betalen 9 euro, en kinderen van 3 tot 12 jaar slechts 3 euro.

-26 en 65+, Gezinsbond en groepen, betalen 7 euro.

rondleidingen door ABC (max.24 personen, verdeeld in groepjes van 8) tellen 75 euro neer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hét populairste konijntje is dus gearriveerd !  De komst was al aangekondigd.. en nu is het dan eindelijk zover !!!

Ik maak een vreugdedansje en gaat deze creatie en de andere creaties van Dick Bruna grààg heel dra bewonderen!!!!

Nijntje for president!

 Of om het met Hugo Mathysen te zeggen:

Wat is er mooier dan een groot konijn ?

Peter, had den Hugo het niet  eerder over een dood konijn?:-))

"o uitzichtloos gepieker o emmers witte wijn wat is er zieker dan een dood konijn?"
(Alaska  - LP 'Dag Allemaal')

Maar dichterlijke vrijheid he, Nijntje is dan ook springlevend! Ja, toch?!

:-)

Héél zeker!  Na al die jaren nog...  Ik sta in bewondering voor de uitgepuurde lijnen en vormen, het gebruik van de primaire kleuren, enz.   van Bruna.  Nijntje en de andere eindproducten van Bruna's tekenpen hebben  de tand des tijds wonderwel doorstaan.  Da's alleen maar omdat deze kunst toch wel échte klasse is.  Schitterend in zijn ogenschijnlijke eenvoud...  Ik heb de expo gisteren al kunnen bekijken, maar ga zéker nog eens terug om dit grondiger te doen.

PS: Mijn felicitaties  voor de mensen van het Cultuurcentrum die van deze expo een pareltje hebben gemaakt.  Dit wordt heel zeker een topper.  Voor Mechelen en ver daarbuiten!

Mechelen Kinderstad?  Jazeker!  En wie niet wordt als een kind...  ;-)   Ja: dus heel zeker ook voor volwassenen!

Inderdaad Markec, maar ik vond een ziek, dood konijn helemaal on-Nijn, en daarom ....

Ik ben ook fan van de grote spandoek op het cc 

Deze spandoek dus:

(foto: Jan Smets)

Bij ons in de familie was Nijntje er "altijd" al, van in mijn kleutertijd. Maar later kreeg Nijntje voor ons een dimensie meer. Mijn moeder was niet alleen onthaalmoeder voor mijn oudste dochter Marjolein, maar ook voor Geert Delafortrie, die een paar maanden ouder was. Marjolein  kon hij nog niet zeggen, dus noemde hij haar "Nijn" - en dat is zo gebleven, Nijntje werd en is nog steeds het logo van mijn oudste dochter. Ze heeft nu zelf een zoontje van een jaar, en het huis is uiteraard vol voorwerpen met Nijntje erop afgedbeeld.

@Peter - waar is die "vind ik leuk knop" toch als je 'em nodig hebt! Ah.. Dat was facebook zeker ;-))))

Gelukkig laat die grote nijn op de gevel bijzonder veel licht door... of we mochten hier drie maand in het donker zitten ;-) ook ik ben fan (al zeg ik het zelf), hij is is het echt nog veel mooier dan we hadden verwacht, die gevel...

Vanavond vernissage... en dan morgen vuurdoop voor het grote publiek...

Foto's van de vernissage vanavond:

   

  

  

(foto's: Jan Smets)

alleen jammer van de prijs. Is niet voor iedereen haalbaar, jammer. :-(

Sierk Bruna, de zoon van Dick Bruna die om gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn, gaf de mensen van het cultuurcentrum een reuze-compliment: "Dit is de mooiste en eerlijkste tentoonstelling over het werk van mijn vader..."

Dat kan tellen!

 Ik ga er zeker ook eens kijken.

Wat de prijs betreft: dit is naar Mechelse traditie weeral flink doorgerekend.

Zeker wanneer we vergelijken:
Louvre ( Parijs ) 10€ voor een dagticket.
Tate Modern ( Londen ) vaste collectie gratis, 14£ voor tijdelijke collecties.
Imperial War Museum ( Londen ) gratis
National Portrait Gallery ( Londen ) gratis
Guggenheim ( Bilbao ) 6€
MAS ( Antwerpen ) 10€ combiticket vast + tijdelijk

 

" Ja, maar het is er zo fijn als een konijn op de plein ! "

Quote Robert W.

 Keurslager 1 konijn 14€, dan heb je waar voor je geld

maar van alle levende konijnen is Nijntje waarschijnlijk het beste 

 Nijntje heeft ook een zusje: Lijntje

 :-)

Het Guggenheim in Bilbao voor 6 €? Toen ik in 2005 op doorreis naar Zamora toevallig een paar uur in Bilbao was, en ik uit nieuwsgierigheid eens ging kijken met de kinderen, was het al meer dan 10€ per persoon - het preciese bedrag herinner ik me niet meer, maar uiteindelijk ben ik niet binnengegaan met de kinderen omdat het voor mij toen onbetaalbaar was.

 

Ben er dit weekend geweest en eerlijk gezegd had ik me de moeite kunnen besparen, als je de foto's in dit artikel gezien hebt dan heb je zowat alles gezien...

Voor de kinderen is het wel leuk, ze kunnen hun daar best wel een tijdje amuseren maar véél te duur voor wat het is...

Als je al die promotie ziet die ervoor gemaakt is zijn de verwachtingen hoog, maar spijtig genoeg niet ingelost...

Perceptie is iets vreemds. Op de tentoonstelling zijn maar liefst een 80-tal originele ontwerpen van covers voor de Zwarte Beertjes-pocketreeks te zien, daarnaast de plakkaatverftekeningen van het eerste prentenboek van 'de appel' en de plakkaatverftekeningen van de tweede versie van 'nijntje. Ook het volledige manuscript van 'nijntje in het museum hangt eraan de muur' en nog eens een tiental tekeningen van nijntje of andere figuren. Dit lijkt mij behoorlijk wat om een eerste maal naar België te halen.

Ik heb echter de indruk dat de veelheid aan activiteiten voor de kleinsten de aandacht afleidt van wat er werkelijk te zien is van de Nederlandse meester. Misschien vermijden de echte liefhebbers beter de vakantiedagen  wanneer een massa peuters en kleuters de expo komen bezoeken ... zonder de creatieve drukte aan de ateliers, kan je rustig genieten van het werk zelf.

 

Euh, de échte liefhebbers zijn net de kleuters en de peuters beste Anne... Ikzelf ben al een hele poos uit mijn Nijntje periode hoor :-)

Maar misschien heb je wel ergens gelijk, ik ben daar meer bezig geweest met plakken, knippen en lijmen en mijn kaboutertjes te helpen dan écht rond te kijken...
Maar dan nog, aan mij niet echt besteed, wist ik eigenlijk op voorhand al, maar mijn vrouw wou persé met de kinderen er naartoe...