Herman fietst tegen kanker

   

(foto: Jan Smets)

Hij heeft zijn sportplunje, waarmee hij zijn kilometers al fietsend maalt, nog aan, als ik aanbel in de Pareipoelstraat.  Want hij wil klaar zijn voor mei, als de derde '1000 km tegen kanker' wordt gereden.   Hij is niet aan zijn proefstuk toe - Al voor de tweede keer fietst hij deze bijzondere vierdaagse mee.  En, hij is bijzonder gemotiveerd als ex-kankerpatiënt.  "Het is zo'n beetje een levenswerk geworden...":  Herman Sprangers, achteraan de vijftig - sportief en gedreven en met een warm hart voor de strijd tegen kanker...

 

Een viertal jaar geleden kreeg hij zélf het zware verdict te horen: blaaskanker.  Plannen stuiken in mekaar - je krijgt een mentale klap...  Operatie, herstel...  Herman bleef niet bij de pakken zitten.  Zo zit hij niet in mekaar.  Hij kan er goed over praten.  Kanker is géén taboe voor hem.

 

"Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken...  In naaste kring, of zélf...  Het helpt vooruit om niet in een hoekje te kruipen, en erover te vertellen...Kanker mag géén taboe zijn.  Ik was altijd al sportief (en ben er van overtuigd dat het door mijn sportieve leven is dat de diagnose zo tijdig werd gesteld).  Ik heb geluk gehad.  Nu wil ik mijn conditie goed op peil houden.  Dat is belangrijk voor mij.  De kanker is wel 'weg', maar helemaal zonder gevolgen is het niet geweest.  Maar ik leef, en ga er voor.  Ook voor deze sportieve prestatie!"

 

De eerste editie heeft Herman de stap niet gezet.  Schrikte het hem toen nog af?  Maar toen de tweede editie werd opgezet, kwamen  KV-Mechelen en Marc Uytterhoeven op het idee om een ploeg af te vaardigen.  Sponsorgeld was er al - Het was alleen nog zoeken naar geschikte kandidaten om deel te nemen.  En: er werd een ploeg samengesteld van acht sportievelingen. Iedereen had zo een beetje een 'voorgeschiedenis', of was ergens al in aaraking gekomen met de ziekte.  Maar alleen Herman had het zélf aan den lijve ondervonden. 

"De kleinste, de oudste, én ex-kankerpatiënt"    De pretlichtjes staan Herman Sprangers in de ogen.

Vorig jaar heeft Herman dan deelgenomen, en hij heeft bovendien de 1000 km hélemaal afgelegd.  En dat doen er niet veel na.  De meesten doen de ronde slechts voor een gedeelte mee als lid van een ploeg.

 

Deze inspanning wou Herman leveren omdat hij geluk had gehad, en om zijn steun aan de actie te onderstrepen.  "Want" - zegt hij - :"de financiële steun die de wetenschap krijgt via 'Kom op tegen Kanker"  betekent een grote bijdrage aan de strijd die blijvend moet gevoerd worden om deze ziekte te bekampen.  En die loert nog altijd blijvend om de hoek.  Ja, bij ieder van ons..."

 

 

Om te kunnen deelnemen aan deze langste fietstocht in Vlaanderen, die voor de derde keer zijn start en eindpunt in ons Mechelen heeft, moet Herman en zijn ploeg wel 5000 euro 'inschrijvingsgeld' op de rooster kunnen tellen: geld dat integraal naar Kom op tegen kanker gaat...  En da's beslist niet min...

 

Wie Herman en zijn ploeg - de Malinwa Cycling Team wil steunen, kan dit door een storting te doen op de speciale rekening van Kom op tegen Kanker, BE14 7331 9999 9983 , met vermelding van de mededeling 170034169 - gift.

Zo kan je de deelname van deze  Mechelaar sponsoren en tegelijkertijd de actie ondersteunen.

Herman staat er niet alleen voor.  Hij fietst in een ploeg, met Johan Van der Taelen, Geert Bilteryst, Benny Wellens en Luc Keersmaeckers

 

In vier dagen worden van 17 mei (Hemelvaartsdag) tot en met 20 mei, 1000 kilometers afgelegd.  Telkens wordt er gestart op de Grote Markt van Mechelen.

 

Op de eerste dag is er de rit naar Brussel, waar de deelnemers zullen ontvangen worden in het Vlaamse Parlement.  Op dag twee wordt er vanuit Mechelen naar Brugge gefietst.  Dag drie gaat de tocht naar Tongeren, en op de slotdag wordt Brasschaat aangedaan.  Telkens is de eindmeet gelegen op onze Mechelse Grote Markt...

"Dit is voor ons net de Champs Ellysées"  zegt Herman.  "Het enthousiasme en de solidariteit die je dan voelt, geven je kippenvel!  Vorig jaar kwam ik de volgelopen Grote Markt opgereden met de rood-gele vlag, en dat was een grandioos moment"

Zover is het nog niet.  De enthousiaste Mechelse ploeg is nu druk bezig met trainen en geld verzamelen.  Zo zijn er al wat eurootjes verzameld op de Kerstmarkt in de Lindenpoort en met een Spagettifestijn vorige week.  Op 21 maart zal het cycling team, rood/gele eitjes verkopen voordat de match KV-Mechelen - Standard, van start gaat.  En op 23 maart vindt de Nacht van de 1000 kilometer plaats op KV-Mechelen. (info en reservatie:0477/43 27 74 - 0499/36 35 65)

 

Herman gaat er duidelijk voor.  En net zoals vorige keer wil hij bij het kleine percentage zijn dat de 1000 kilometer volledig zélf aflegt.  Dit moet voor hem weer  een duidelijke overwinning worden.  Dit is zijn afrekenen met die vreselijke ziekte.  Hij doet het voor al die anderen die hiermee geconfronteerd worden.  Nu ook weer bij hem - in héél naaste familiekring...  Hij wil solidair zijn met al die lotgenoten, en wil deze bijdrage leveren voor de strijd tegen de ziekte en om de wetenschap te ondersteunen die zoekt naar middelen tegen kanker... Naast hem knikt zijn vrouw.  Zij wil Herman hierbij helpen.  Want alleen kan je de strijd nooit aan.  Naast elke patiënt zit een partner of ander familielid. 

 

Het was een mooi en warm gesprek.  Het was een verhaal van 'niet opgeven' en 'er voor gaan' - maar ook een verhaal van eendracht en solidariteit.   En het zijn zo'n verhalen die de samenleving warmer kleuren.

Als ik op de drempel sta, wens ik Herman - die ooit nog mijn chiroleider was in lang vervlogen dagen - succes met de training en de prestatie die hij in mei hoopt te leveren.  Maar ik geloof in hem.  In hem en zijn ploeg, en in die andere Mechelaars die in andere ploegen zullen deelnemen.

Geloof en wilskracht verzetten soms bergen. 

Solidariteit doet dat ook.

 

  

(foto's: Kom op tegen kanker)

(foto: Jan Smets)

Wie kent nog andere Mechelaars die zich in 'de strijd' zullen gooien, zoals Herman?

Ik fiets ook mee, maar ik doe 'slechts' 1 ritje van 250 km. Op dag 3 zal ik van Mechelen naar Tongeren rijden en terug. Ik fiets voor een ploeg van de gemeente Grimbergen, waar ik werk.

Vorig jaar reden we ook al mee en fietste ik 250 km van Mechelen naar Oudenaarde en terug. Je kan vooraf kiezen in welk peloton (aan welke snelheid) je rijdt. Ik koos voor 30 km / u omdat er op de website van Kom op tegen kanker stond dat dat de aangehouden snelheid was. Bleek dat het gemiddelde te zijn!

Mechelen uitvliegen tegen 40 km/u in het midden van de vesten, het heeft wel iets.

Het Malinwa cycling team was trouwens opvallend aanwezig in het peloton, er reed ook een ploeg mee van de stad.

 

Dan wens ik jou ook alle succes toe voor deze fietstocht voor de 'goeie zaak'! Jan!  Dankbaar voor zoveel inzet...

Herman, héél veel succes .
Met veel bewondering en respect!!
groetjes uit Essen
Greg & Chris en kids.

en natuurlijk ook aan alle deelnemers een dikke chapeau.