Eerherstel ?

met categorie:  

Het idee lijkt te zot om los te lopen :

Keulen geeft eerherstel aan heksen

De gemeenteraad van de Duitse stad Keulen heeft eerherstel verleend aan alle veroordeelde en terechtgestelde heksen. Ook de katholieke kerk zit verveeld met de geschiedenis van de heksenvervolging.

Eerder hadden kleinere Duitse gemeenten al eerherstel gegeven aan de op hun grondgebied geëxecuteerde heksen en ook in Keulen was er binnen de gemeenteraad een grote meerderheid gewonnen voor dat idee.

Aartsbisschop Meisner van Keulen vraagt overigens dat de katholieke kerk schuld zou bekennen aan de eeuwenlange vervolging van heksen. De evangelisch-lutherse kerk in de Zuid-Duitse deelstaat Beieren heeft dat al gedaan.

In het Duitse rijk zouden in de 16e en 17e eeuw minstens 25.000 vrouwen, maar ook mannen en kinderen gemarteld en gedood zijn omdat ze van hekserij werden beschuldigd. In heel Europa zouden in die periode 40.000 tot 60.000 vermeende heksen afgeslacht zijn.

In de 18e eeuw nam de vervolging geleidelijk af onder invloed van de Verlichting en het humanisme. De laatste executie vond plaats in 1782 in het Zwitserse kanton Glarus.

VRT - De redactie

U zult natuurlijk denken : “Rare jongens, die Duitsers !”

Maar ook Mechelen had zijn heksen en heksenprocessen.

Heksenlijst Brabant

In deze lijst komen we de namen tegen van Maria Everaerts (1601), Anna van Ranst (1638), Katlijne Janssens, Anna Broothuys en Margareta Ysermans (allen in 1642) die in Mechelen vervolgd werden.

Mechelen was geen echte heksenstad (dixit Marcel Kocken in diens “Gruwelgids”), maar misschien is een vorm van eerherstel nu misschien wel op zijn plaats.

Voor zij die zich graag verder willen verdiepen in de persoon en haar levensloop kunnen in de wikipedia-lijst effe doorklikken op de namen van bijv. Anna van Ranst of Katlijne Janssens of ze lezen hier de korte inhoud van het toneelspel “De heks van Mechelen – Katlijne Janssens” van Luc Van den Briel.