Hij was niet alleen de vader van burgemeester Bart Somers. Al een hele tijd was hij de relatieve anonimiteit ingedoken, maar vele Mechelaars (en ook velen buiten onze stad) zullen hem nog wel herinneren als politicus: Joos Somers - opgegroeid in de Vlaamse Volksbeweging, gemeenteraadslid, volksvertegenwoordiger en senator...
Alles gaat voorbij... Niets blijft duren... Maar van welke politieke gezindheid men ook is: men kan niet voorbijgaan aan de betekenis van Joos Somers voor deze stad. Gedurende jaren bepaalde hij mee het 'politieke gezicht' van Mechelen. Niet vanop een schepenbank, en nog minder vanop de burgemeesterstoel zoals zijn zoon, maar als gemeenteraadslid voor de toenmalige Volksunie. En in die hoedanigheid was hij een bijzonder markant figuur....
Hoe kan het ook anders? Het Vlaams gevoel kreeg hij met de paplepel mee. De vader van Joos was onderwijzer Lode Somers die zijn sporen verdiende binnen de Vlaamse Volksbeweging.
Joos werd dus geboren in een Vlaamsgezinde familie in Vilvoorde, op 4 april 1936. Nadien verhuisde de familie - als gevolg van de repressie - naar Mechelen, waar ze woonden aan het Oud-Oefenplein.
(Foto: website Stamboomonderzoek - Het gezin Somers in 1936. De kleine Joos op de arm van zijn moeder Leopoldine. Links zus Lena, en broers Jan en Karel. Hierachter vader Lodewijk Somers)
Hij studeerde aan het Sint-Romboutscollege en werd later leraar Nederlands en aardrijkskunde aan de TSM.
Maar de politiek kruipt waar hij niet gaan kan. Na een periode gemeenteraadslid te zijn geweest in Sint-Katelijne-Waver tussen 1970 en 1979, zou Joos in de Mechelse gemeenteraad zetelen tussen 1982 en 1989, toen socialist Jef Ramaeckers burgemeester was. Vriend en vijand zijn het erover eens dat Joos héél gedreven en werklustig was. Ook werd hij bewonderd om zijn organisatietalent en sociale bewogenheid.
Buiten de Mechelse stadmuren was hij actief als volksvertegenwoordiger van de Volksunie (1974-1985). Nadien werd hij senator van 1985 tot 1987.
Zijn zoon Bart heeft zijn vader gevolgd in dezelfde politieke lijn. Nadien stapte hij over naar VLD, maar da's een ander verhaal. Feit is dat onze burgemeester de politieke microbe van geen vreemden meekreeg.
Joos Somers stierf donderdag in het Sint-Maartenziekenhuis in de Leopoldstraat, na een tijdje ziek te zijn geweest. Hij werd 75 jaar.
Joos Somers wordt volgende week, op zaterdag 14 januari, om 11 uur begraven. De uitvaartplechtigheid zal plaatsvinden op de stedelijke begraafplaats. Buiten zijn echtgenote, Yolande Frans, laat Joos ook nog zonen Bart en Marnix en een dochter, Annemie, na.
Een echtgenoot, een vader... Hier vallen titels, partijpolitiek en publieke verwezenlijkingen weg. Dan rest alleen de mens die hij was. Mijn deelneming aan de familie bij dit afscheid.
Een familie verliest z'n steunpilaar. Mechelen verliest een stukje van zijn recente geschiedenis.
Kaart en tekening Gimycko
Gecondoleerd!
Innige deelneming aan gans de familie Somers.Joos Somers heb ik goed gekend .
Mijn oprechte innige deelneming aan Bart Somers en zijn familie.
Meer dan dertig jaar terug hebben wijlen Joos Somers, enkele anderen en ikzelf nog gepoogd om de Mechelese Volksunie terug op het goede spoor te krijgen, wat niet lukte en met alle gevolgen vandien. Maar gedane zaken nemen geen keer.
Joos zal voor mij echter de ongeremde en rechtlijnige strijder blijven voor dat ene, sociaal noodzakelijke partijstandpunt van de V.U.: AMNESTIE! Daarvoor ging hij door een vuur, echter ook nu nog, 75 jaar na de feiten, zonder resultaat.
Oprechte deelneming aan de familie en vrienden.
Kreeg meer dan veertig jaar geleden les van Joos "picaso" Somers in "den TSM".
In het laatste jaar grafische technieken kregen we van hem Engels en Duits, Hilarische momenten waren dit. Enkele jaren voordien kregen we van hem aardrijkskunde, wanneer hij een kaart tekende op het bord, leek dit op een of ander gedrocht van de schilder. Zij nick naam was dan ook niet ver te zoeken.
Ook toen zat hij reeds in de politiek, toen nog de jong-CVP later werd hij dan ook patijhopper. Ik herinner me ook zijn deelname aan de Brussel Vlaams betogingen.
Ik kende Bart zijn vader niet. Dit neemt niet weg dat ik hier met overtuiging mijn medeleven wil uitspreken. Een mens is een mens. Bij het heengaan van van een mens blijven helaas vaak zoveel leegtes.
Inderdaad,een vurig strijder voor amnestie.Alleen al daarvoor respect.
ook mijn welgemeende deelneming aan de familie Somers,
Ik herinner mij nog levendig de vurige debatten met Joos in de VU. Al was ik het niet altijd met zijn standpunten eens Joos was zeker markant aanwezig. Mijn deelneming aan de familie.
Joos je hebt ons dikwijls begroet op een ons eigen manier.
je noemde me karel en gegroet wat ik telkens beantwoorde.
met gegroet joos
de laatste groet voor jou vol respect
gegroet joos. karel laathofstraat 40