Lady Day schittert in Mechelen. Of was het toch Viktor Lazlo?

Viktor Lazlo. Ik beken. Ik was deze chanteuse, sinds lang, volledig uit het oog, of moet ik zeggen oor, verloren. Mijn nieuwsgierigheid was dan ook zeer groot toen ik hoorde dat ze én naar Mechelen kwam én het werk van Billie Holiday zou vertolken. Die nieuwsgierigheid werd beloond, vrijdagavond 27 januari in de Mechelse stadsschouwburg.

La Lazlo kroop op voortreffelijke wijze in de huid van Lady Day, zoals de 'angel of Harlem' ook bekend stond. Nee, Lazlo wàs Holiday!

Begeleid door het Michel Biscegla Ensemble nam Viktor Lazlo ons mee down to memory lane. We bevonden ons plots volop in de 'roaring twenties'. Niet alleen vertolkte ze de nummers met verve, ze bracht ook erg overtuigend het bewogen en dramatische levensverhaal van de angel of Harlem.

De Frans-Belgische zangeres, née Sonia Dronier, die we nog kennen van zwoele jazzy liedjes zoals Breathless, Back Door Man en Sweet Soft and Lazy, bewees nog steeds over een prachtig stemgeluid te beschikken. Lazlo nam ons, samen met rasmuzikanten Werner Lauscher (contrabas), Marc Lehan (drums), Nicolas Kummert (saxofoon) en Michel Biscegla (piano), mee op een intimistische mooie reis doorheen het oeuvre van Billie Holiday.

De knappe arrangementen van Biscegla, die zwoele zachte stem van Lazlo, de gecrëerde sfeer: we werden terug in de tijd gecatapulteerd en waren bij een optreden van Billie Holiday. We zaten niet meer in de stadsschouwburg maar in een jazzclub, met voor ons Lady Day, de angel of Harlem. Victor Lazlo wàs Billie Holiday! 'My Name is Billie Holiday' heet het programma waar mee ze door de culurele centra toert. Juister kan niet: de vlag dekt de lading.

Aan het begin van de show kwam het misschien 'gemaakt' over, al gauw werd duidelijk hoe goed Lazlo in de huid kroop van de Amerikaanse diva, en hoe ze zich de nummers had eigen gemaakt. Klasse.

Met op het repertoire Them There Eyes, een subliem Summertime, The Man I Love, You Go To My Head, Good Morning Heartache, Swing Brother Swing, Fine & Mellow  – met prachtige sax solo, My Man (ooh!), What A Little Moonlight Can Do, een bijzonder sensueel Love For Sale, een uitmuntend Strange Fruit met een hoge kippenvelfactor, Georgia On My Mind, Me, Myself and I, Ain't Nobody's Business If I Do, Don't Explain, You've Changed, Sollitude en Just One Of Those Things. Waarna Lazlo een en ander samenvatte.

Een even veelzeggend als dramatisch God Bless The Child That's Got His Own en het swingende Let's Do It, let's Fall in Love waren de sterke finalesalvo's...

Natuurlijk mocht Billie... erh Viktor nog terugkomen en zo werd er sterk gebist met I Get A Kick Out Of You.

Het publiek was meer dan tevreden, Lazlo zelf zichbaar ook. Meer dan terecht, dit was een uitstekend eerbetoon aan de Amerikaanse Jazzdiva. Mooi!

verslag: © Markec
foto: © Cultuurcentrum Mechelen / collage: M

Het was een prachtig optreden van Viktor Lazlo, met mooie nummers die veel herinneringen opriepen. Ik heb er in ieder geval heel erg van  genoten.  

Ik miste alleen nog de sigaar en ne goeie single malt ;-)

 

Ik moet bekennen dat ik haar niet kende...en aan de naam eerder aan een man deed denken..

Als ik jou verhaal lees moet het een hele bijzondere avond geweest zijn...

"La Lazlo" in 1987. Jammer dat ik er niet bij kon zijn maar er komen andere kansen.

"Pleurer des rivières"

Sfeervol verslag Mark!

http://mynameisviktorlazlo.blogspot.fr/

 

thanks for that beautiful post