Johnny Ronaldo, Verdienstelijke Mechelaar

   

(foto's: Jan Smets)

Vanavond werd in het feestelijke en stijlvolle kader van de Keldermanszaal van ons stadhuis, Johnny 'Ronaldo' Van Den Broeck gehuldigd als Verdienstelijke Mechelaar 2011.   Hiermee zet het Koninklijk Verbond der Mechelse Geburenkringen een stijlvol punt achter een feestjaar waarin de 75ste verjaardag van de vereniging werd gevierd.  Johnny was het voorbije jaar één van de grote Mechelse figuren die terecht in de spotlights stond.   Wie er bij was in de grote circustent op de Grote Markt ter gelegenheid van 40 jaar circus Ronaldo, zal beamen dat deze Muizenaar een onschatbaar ambassadeur is voor onze stad.  Johnny ademt circus.  Johnny IS circus -Circus als metafoor voor het leven.  De Ronaldo's stralen dat uit, en stamvader Johnny wordt, terecht, hiervoor in de bloemetjes gezet...

 

Vele generaties lang heeft de familie mensen weten te verbazen en ontroeren.  Hier, in deze stad, maar ook vér daarbuiten.  Dit jaar trekt men zelfs over de Grote Plas naar Nieuw-Zeeland, voor een reeks voorstellingen.  En steeds staan daar boven op de tent twee vlaggen trots te wapperen: de Vlaamse leeuw en de Mechelse stadsvlag...

Vanavond mag Johnny hiervoor de dankbaarheid van de Mechelaar voelen.  Eindelijk is hij sant in eigen land, na jaren aan de weg te hebben getimmerd.  Circus Ronaldo is niet 'zomaar' een circus, maar een totaalproject van wereldklasse.

 

De voorzitter van het Verbond  der Mechelse Geburenkringen, Jean Aerts, kon er niet bij zijn wegens ziekte.  Daarom verwelkomde ondervoorzitter Thierry Lammar de velen die deze avond niet wilden missen.

Na  Jo Swinnen vorig jaar, was het nu de beurt aan Johnny om de hoge eer te ontvangen.

De avond werd muzikaal opgeluisterd door vrienden van de gevierde: David Van Keer, Rachel Ponsonby en Marc Peeters.

     

     

(Johnny en zijn vrouw Maria...)

Marcel Kocken mag de gevierde toelichten, en in een klein vraaggesprekje door het leven fietsen van de geboren Mechelaar Johnny. 

Marcel en Johnny zijn leeftijdsgenoten, én beiden zijn van de wijk Leuvensesteenweg afkomstig.  Dat schept natuurlijk een band.

Johnny wil zich verontschuldigen voor het feit dat hij niet zo gemakkelijk kan spreken.  Vorig jaar werd hij getroffen door keelkanker, en men diende  een stemband  te verwijderen.  Hij praat er heel gewoon over.  Nu is hij nog in revalidatie, maar het gaat goed met hem.  Als later een countryliedje van hem wordt gespeeld, dat opgenomen werd op zijn zeventigste verjaardag, drukt hij de wens uit dat hij ooit nog zou kunnen zingen.  De dokter zegt dat het onmogelijk is.  Maar Johnny weigert dit te geloven...

Het gesprek gaat over zijn ouders, zijn stappen in de muziek, en hoe hij het circus opzette met zijn nu overleden broer... 

Ook gaat het even over zijn onafscheidelijke cowboyhoed...  Johnny vindt het jammer dat het woord 'cowboy' nu vaak negatief wordt gebruikt.  Zoals bijvoorbeeld bij een doodrijder die een 'cowboy op de weg' wordt genoemd...

  

 

Johnny is niet alleen een groot artiest, maar ook een groot mens.  Ook dat aspect wordt in de verf gezet.  Al jaren is hij dé man achter de Damiaanactie in Muizen waarvoor hij zich onverdroten inzet.  En dat maakt Johnny Ronaldo tot een mooi mens.

 

  

Johnny is blij dat er zoveel vrienden vanavond aanwezig zijn.  Het is spijtig dat zijn beide zonen, Danny en David er niet kunnen bij zijn.  Maar die moeten elders optreden. 

Ronaldo denkt aan al diegenen die overleden zijn: zijn ouders, broer, ooms, tantes, vrienden.  Maar als gelovig man weet hij dat ze vanavond van 'ergens' toekijken...

  

(rechts:  energieke oma Maria Ronaldo met kleinzoon Nanosh)

                             

   

  

Johnny ontvangt zijn medaille uit de handen van Thierry Lammar en Opperdenkenin-secretaris Nini Tremerie.   Daarna volgt een korte toespraak van schepen van Cultuur Frank Nobels.

  

(Johnny tussen Nini Tremerie en Thierry Lamar)

  

Leuk en een beetje ontroerend is het kleine optreden van de twee kleinzonen van de feesteling: Pepijn en Nanosh, de zonen van Danny Ronaldo.  Zij hebben het talent van geen vreemden.  Zij kregen het circus met de paplepel mee.  Dit moet opa Ronaldo zéker veel deugd doen.  Zij zijn de toekomst van zijn circus...

 

Circus Ronaldo is een begrip voor Mechelen.  We moeten er fier op zijn en het nog méér koesteren dan we nu al doen.   En: wanneer mag het circus terug eens op Mechelse bodem optreden?  De vraag is groot...

 

 

Johnny Ronaldo: we wensen je proficiat met deze titel die getuigt van de liefde en waardering van de Maneblusser voor jouw kunnen en zijn.  Je verdient het!  Je bent een groot kunstenaar en een mens om van te houden.  We zijn trots op jou, en hopen dat deze onderscheiding je plezier heeft gedaan...   Het ga je goed! 

 

 

 

 

De naam van deze "Ridder van Musena" staat gebeiteld in de Encyclopedie van het Land van Mechelen.

Artikel

Volgens de Vlaamse Volksverhalenbank zou de naam Muizen / Musena afgeleid zijn van een Tempel, gewijd aan de Muzen, die stond op een terp aan de Dijle in Muizen.  

Verhaal

Dus... mooier kan het niet.

:-)

Ik kon er gisterenavond als voorzitter helaas niet bij zijn. Het doet mij dan ook plezier om op 'mechelen blogt' deze reportage met talrijke prachtige foto's aan te treffen.  Zo heb ik ook even kunnen genieten van deze mooie avond. Ik denk dat wij als verbond met Johnny  weerom een schitterende keuze hebben gemaakt en ik hoop dat we op deze wijze in de toekomst nog heel wat Verdienstelijke Mechelaars in de bloemetjes mogen zetten.

Jan nog bedankt voor de prachtige reportage.

Proficiat aan de verdienstelijkste Mechelaar 2011, leeftijdgenoot Johnny. Eddy bedankt dat u ons daar zo voortreffelijk hebt vertegenwoordigt. Als het goed is zeggen we het ook. 

Geheel terecht. Johnny is een Grote Meneer en 'ne schone mens'.

Zo is dat Wout...  Dat is hij inderdaad.  En Johnny blijft er rustig en bescheiden bij.  Maar is een Mechelaar om graag te zien.  Een Mechels Monument.

Dit portret schoot ik van hem, nét voor dat fantastische weekend waarop zijn circus op de Grote Markt stond, voor die reeks betoverende voorstellingen.  Voor velen hét topevenement van het voorbije jaar.

Van déze foto gaan ze nog eens een beeldje maken !  Mark my words.

Inderdaad, als er één iemand is die de titel verdient dan is hij het wel!

in de meeste moeilijke en harde omstandigheden is hij trouw gebleven aan zijn roeping en is hij blijven doorgaan.

een héél welgemeende proficiat!

Circus Ronaldo is al héél lang goed bezig... Waarom de erkenning door de stad zo lang op zich heeft laten wachten is mij een groot vraagteken...
Hoeveel jaar zijn ze nu al weer culturele ambassadeurs van België? Héél lang als ik me niet vergis...

Dankzij hen ben ik een fiere Muizenaar...

'Cultureel ambassadeur' is iets van begin jaren 1990, en een Vlaamse uitvinding - lees het boek van Kris de Smet over De Nieuwe Snaar erop na voor de (eigenlijk nogal chaotische) ontstaansgeschiedenis van die eretitel.

Maar alle lof voor Circus Ronaldo en haar stichter is meer dan terecht!

De Nieuwe Snaar- een onprettige dag

Soms begint de dag onprettig,
en dan gaat weer alles fout.
Het ontbijt is veel te vettig
en de koffie is te koud
en de melk is zuur
het weer is guur
en het is al negen uur
en ik werd verwacht
om kwart voor acht,
bij de minister van cultuur.

ons gesprek verliep gebrekkig
en het haalde niet veel uit.
De minister bleef hardnekkig,
maar hij kwam tot dit besluit:
de bakkelieten fluit maakt een mooi geluid
en ik sluit dan ook niet uit:
"Dat ik u benoem tot cultureel ambassadeur
van de Vlaamse Flierefluit."

 

De Vlaamse regeringen met Luc van den Brande als minister-president hadden een goed contact met het culturele middenveld (en heus niet alleen de eigen katholieke achterban) én de ambitie om Vlaanderen op de kaart te zetten. De eretitel "cultureel ambassadeur" paste in dat plaatje.