Houd de fietsendief!

 Minerva Landis herenfiets

Vrijdagochtend zette ik zoals vaak mijn fiets in het fietsenrek aan het Mechelse station. Nog snel even mijn twee fietssloten vastklikken, eerst zo’n hoefijzerslot, gemonteerd op het fietskader, en dan nog een extra metalen beugelslot aan het fietsenrek vastgelegd. En dan snel naar de trein, richting werk...
 
Diezelfde vrijdag in de vooravond stapte ik van de trein en wandelde naar het fietsenrek om mijn ijzeren ros op te halen. Maar waar had ik mijn fiets ook weeral vastgelegd? Het was toch hier? Neen, misschien een rij verderop. Of toch niet...? Stilaan bekroop mij het gevoel: ”Het zal goddomme toch niet waar zijn!” Maar het was wél waar: mijn fiets was gestolen, hoewel hij dus dubbel was vastgelegd.
 
Thuis direct elektronisch aangifte gedaan bij de Mechelse politie en ook de toezichters van het Fietspunt aan het station op de hoogte gebracht, maar het helpt me geen meter vooruit. Voor de tweede maal op enkele jaren tijd zijn wij met ons gezin een fiets kwijt. De fiets van mijn zoon werd eertijds ontvreemd uit de fietsenstalling van het Conservatorium en nu de mijne aan het station. Twee goede fietsen, wellicht door professionele dieven gestolen. Je gaat geen twee sloten doorbreken om even een ritje te maken. Dan zijn er andere, makkelijkere exemplaren te nemen. 
 
Toch wel straf dat deze fietsdieven brutaalweg tijdens de dag toeslaan op een druk belopen locatie vlakbij het station. Het kan niet anders of ze moeten een stevige tang of ander gerief bij zich gehad hebben. Zo’n beugelslot trek je niet zomaar even over. Niemand iets gezien, zeker?
 
Als iemand toevallig één dezer dagen een zilver-blauwe Minerva Landis herenfiets (zoals op de foto) ziet, met een geforceerd hoefijzerslot, geef een seintje!
 
 
 

Rottig is dat Koen. Zeer frustrerend ook.

 Ben zelf ook lid van de club, Koen, altijd triestig als er nieuwe leden bijkomen.

Straf eigenlijk dat ze je sloten hebben kunnen opendoen zonder dat er iemand iets gezien heeft.

Ofwel betalen om 'm binnen te zetten in het station, ofwel een ouwe sleur kopen op de rommelmarkt om mee naar de statie te rijden.

Vroeger hield de Politie van Mechelen, toen nog woonachtig in de Lange Schipstraat, jaarlijks ne soort van uitverkoop van oude fietsen.  Die waren dan meestal ergens gerecupereerd na een mogelijke diefstal, maar door de eigenaars nooit meer opgehaald op het politiebureau.

Voor enkele (toenmalige) franken had ge dan nog nen bruikbare v'lo, die ge dan, voor enkele (toenmalige) franken extra, bij bijv. Van Boxem terug compleet in orde kon laten maken.

Doen de flikken zoiets nog ?

Yep Gim. Doen ze nog steeds. Op de site mechelen.be kan je dat wel vinden.

Maar het blijft jammer als ge zomaar aan een vandaal een goeie fiets kwijt zijt. Spijtig maar ik zet m'n goeie fiets nooit aan het station. Daarvoor heb ik 'ne krotvlo' of ga ik te voet. Al is dat makkelijk gezegd als ge vlakbij het station woont.

Vroeger (Jaren '80) werden er ook geregeld v'lo's gepikt op en rond de Vismarkt en daar ben ik ook een tweetal keer mijne fiets kwijtgeraakt aan misfits met losse handjes.

Als ge de prijzen van tegenwoordig ziet voor ne goeie nieuwe stadsfiets, dan kunt ge er van op aan dat sommigen met slechte bedoelingen daarop zitten te azen.  Beter een ouder model gebruiken als ge die geregeld ergens enkele uren, in wind en regen, moet parkeren.

Een tijdje geleden had een maat van mij zijn fiets vastgelegd aan het station... Nadat hij terugkwam van Antwerpen of Brussel, ik wil er vanaf zijn, merkte hij dat hij zijn sleuteltje van zijn U slot kwijt was...

Dan maar snel naar huis reservesleuteltje gaan zoeken... Natuurlijk reservesleutel niet te vinden... Uit pure wanhoop heeft hij dan maar een ijzerzaag meegenomen en in klaarlichte dag zijn slot gaan doorzagen... Met knikkende knieën en zijn verhaal klaar natuurlijk... Mensen zouden kunnen denken dat hij een fiets aan het stelen was en het verhaal dat dit zijn eigen fiets zou zijn zouden slechts weinig mensen geloven...
Hij is daar een dik kwartier beziggeweest... Verschillende mensen wandelden voorbij, denk je dat er ook maar iemand gereageerd heeft? Nada, noppes...

Aan het station staat elke dag een zogenaamde "OV fiets"... Dat is zoiets als de Villo verhuurfietsen in Brussel, maar dan van in Nederland... Denk je echt dat die persoon die fiets eerlijk gekocht heeft? :-)

Het is gewoon frustrerend wanneer familieleden thuis komen vertellen dat het reeds den derde keer is dat hun fiets werd gepikt. Aan het station of op de Veemarkt of om het even waar in de stad. Al de snertmaatregelen ten spijt, de slachtoffers blijven met een kater achter. En dan heeft het orkest van den Titanic mooi te vertellen dat met de NUMMERPLAATERKENNINGSCAMERAS reeds 65 potentiele dieven werden gepakt. Een druppel op een snoeihete plaat als ge het mij vraagt.  

Betalen om fiets binnen te zetten in het station is niet zo simpel, ik informeerde vorige week nog aan het loket, en kreeg te horen dat er een wachtlijst is voor de beveiligde fietsenstalling. Ik ben nu zowat nummer twintig van de wachtenden op een veilig plekje voor mijn fiets. Wanneer ik ooit een plaats zou kunnen bemachtigen kon men mij niet zeggen...

Na twee gestolen fietsen, die met wat wij aanzagen als een goed slot vastlagen, een zogenaamd beugelslot, hebben wij besloten te investeren in een paar zéér goede sloten, die hebben we uiteindelijk gevonden in een motorwinkel. Deze dingen hebben -hou u vast- over de 250€ per stuk gekost, maar we zijn nu meer dan 5 jaar verder en onze fietsen zijn nog steeds in ons bezit. één keer hebben we gemerkt dat er aan de ketting geprutst was, er waren sporen van een tang of een zaag op, maar blijkbaar heeft de dief gezien dat het niet veel zin had.
Klein nadeel: Zo een titatiumstalen motorslot is redelijk groot, dik en weegt een paar kilo, je hebt er dus een fietstas voor nodig.

Enerzijds kan je stellen dat de prijs van het slot in verhouding is met de prijs van de fiets ( merk = Koga, niet bepaald goedkope velokes ), maar anderzijds vind ik het toch wel triestig dat je zo'n bijkomende investering moet doen omdat anders de kans groot is dat je tweewieler van eigenaar verandert.

Ik vraag me ook af: als nu iedereen z'n fiets vastlegt met zo'n quasi onforceerbaar slot, gaan we dan aan het rode licht van onze velo beroofd worden door bikejackers? ;-))

Onlangs zag ik een 3 tal 'jongeren' (= de betekenis die de kranten daar meestal aan geven) een fietsslot doorzagen. Met twee waren ze aan het zagen, de andere stond op de uitkijk. Toen ze me zagen aankomen gaf de uitkijk een teken aan de twee anderen. Ik ben op een afstand van zo'n 20 m blijven kijken naar hun activiteiten en heb na een minuut zeer zichtbaar mijn GSM bovengehaald en een telefoontje gestart. Hierop besloot het gespuis zich uit de voeten te maken. Ik schat die drie niet ouder dan 12 à 13 jaar!

@ JC :

Volgende keer een fotootje maken met je GSM en doorsturen naar flikken(at)mechelen.be (of zoiets).

Vroeger leken sommigen er ook een sport van te maken om met onderdelen van je fiets ervandoor te gaan omdat de rest goed op slot zat.  Banden, wielen, fietslicht, dynamo, zadel, zadeltasje met plakgerief, enz.  Met wat geluk hield je enkel je frame over.

Dus hou ik mijn snelbinders en fietspomp netjes thuis.  Een blitse fietshelm en fluo-jasje zullen ook wel gegeerd zijn, want waar laat je dat ding als je enkele minuten later de trein op moet.  Voor die misfits is alles, wat enigzins vast of los zit en enkele euro's kan opbrengen, bruikbaar. 

Gim, in Hombeek hebben ze vorige zaterdag van ene e fotoke gemaakt. Het wordt momenteel bestudeerd. 

Wat ik me vooral afvraag is hoe het komt dat er in grote delen van die fietsenstallingen aan het station nog steeds geen camera's hangen.

Elders in Mechelen is er geen ontkomen aan, maar op een plaats waar die dingen duidelijk hun nut zouden kunnen hebben...

ook ik ben al lid van de club maar eerlijkheidshalve moet ik er bij zeggen dat mijn stalen ros enkele maanden later teruggevonden is door de politie ( weliswaar licht beschadigd ) Hij was dan ook gegraveerd door de gemeenschapswachten van onze stad ( gratis ) misschien een aanrader zo'n nummertje in uw kader al ben ik er van overtuigd dat het de boefjes niet afschrikt om met de glimlach andermans zaken te....maar het verlicht wel de taak van de politiediensten om van al die tweewielers de eigenaar terug te vinden.

Wat baten camera's in geval van een fietsdiefstal ??
Zo'n fietsendief draagt meestal een sweater met een kapje.
Op die manier ben je quasi onherkenbaar voor zo'n camera.
 
Het zal in elk geval nog gaan beteren, want door het autoluw maken van de binnenstad wordt Mechelen een Walhalla voor fietsendiefjes.
Er is trouwens geen enkel risico voor onze fietsendief, want je gaat daarvoor niet in den bak en als dat toch het geval is, krijg je viskroketten van een merk naar keuze :-)
 
 
 

Jaren geleden heeft Bart Somers op RTV met veel poeha camera's aan de fietsstallingen van het station beloofd. Ze zouden er snel komen.

Waar hangen die camera's eigenlijk?

Worden die camerabeelden op het moment zelf bekeken in een centrale post, vanwaar men direct een politiepatrouille kan sturen? Dit zou anno 2012 toch moeten kunnen, mist voldoende politieke wil. Dan hebben camera's veel zin.

 Als men mijn fiets zou stelen dan wacht mij niet zozeer financieel maar wel fysiek een zware periode. Ik zeg steeds dat mijn fiets mijn krukken zijn zonder dewelke ik het moeilijk heb mij langdurig te verplaatsen. Ik tracht steeds als ik mij op een Mechels terrasje neervlei, mijn fiets zo op te stellen en dubbel te beveiligen, op een plek die ik vanachter mijn drankje of serieuze consumptie in het oog kan houden. En toch heb ik zo'n donkerbruin vermoeden dat ik ooit bij de ongelukkigen zal komen te behoren wiens noodzakelijke verplaatsingsmiddel hem ontstolen wordt.

Ik hoop niet eerstdaags!

zaagjes en cameras ...

kzag afgelopen winter een man met jonge vrouw aan station nekkerspoel een fietsslot doorsnijden met een soort van draagbare circkelzaag. Letterlijk een vonken regen schoot door de lucht. niemand die daar voorbij loopt heeft gereageerd (toegegeven ik ook niet). 

Mijn fiets is daar ook gestolen aan het station, recht onder het toezicht van een prachtige camera! Na constatering van de diefstal ben ik meteen naar de politie gestapt voor aangifte te doen. heb hen ge-attendeerd dat het allemaal gefilmt moet zijn door de camera aan station nekkerspoel. Die mens wist me vriendelijk te zeggen dat ze dat niet gaan nakijken en dat de kans dat ze men fiets terug vinden quasi nihil is. Een website die ik regelmatig moet checken en een aangifte-papier is mijn herrinering aan een investering van enkele honderden euro.

camera's, het heeft geen zin als ze er niks mee (willen) doen.

dan maar altijd te voet naar het station en als ik die gast me zijn kettingzaag nog eens zie (of andere verdachte zaken), direct de flikken bellen.