Op 30 januari ligt niet enkel het land België plat, maar ook Mechelen.
Er zullen zeker gegronde redenen voor zijn, maar misschien zijn er ook tegenargumenten.
Sommigen zullen het de Belgische regering verwijten en sommigen zullen het wel wijten aan de Vakbonden.
Enfin, als je argumenten voor of tegen hebt en je bent rad van tong of je staat op je strepen en je wilt erbij zijn, dan kan je misschien je ei kwijt in... ’t Arsenaal in Mechelen, want Peeters & Pichal zakt, op vrijdag 27 januari, af naar hun Foyer in de Hanswijkstraat 63.
Peeters & Pichal - Vakbonden pro of contra
Dus, laat je Mechelse Stem luiden over Vlaanderen !
Nog maar eens staken... En den nmbs staakt mee want er is geen betoging in Brussel...
Moest er wel een betoging in Brussel zijn, dan zou de nmbs niet staken, de stakers moeten toch in Brussel op de betoging geraken zekerst?
En vanaf 12u den helft van de stakers naar huis, den andere helft rondhangen aan't Noordstation, de hoeren op hun zenuwen werken, de cafés onveilig maken... Op de terugweg naar huis onschuldige reizigers bommekes onder de voeten smijten... Dat zijn de vakbondsmensen... Marginaal!
Blijft de vraag wat er wel en niet zal plat liggen in Mechelen.
De Mechelse zelfstandige zal misschien kunnen profiteren omdat een heleboel mensen een dagje vakantie nemen omdat ze niet op hun werk geraken.
Maar voor de rest : bussen, stadhuis, scholen en instellingen zullen plat liggen of op zondagsdienst draaien.
De vakbonden, die tot feitelijke verkapte politieke fracties zijn verworden, moeten zich herbronnen en terug de arbeidersbelangen behartigen. Het stakingswapen moet doordacht gebruikt worden en last veroorzaken aan diegenen waar tegen de actie is gericht, de bevolking gijzelen is nooit een goed tactiek. Helaas kennen de vakbondbonzen slechts de knepen zoals die hen opgelegd worden door hun bazen: onze politieke mandatarissen ...
Ik ben al meer dan dertig jaar vakbondsmilitant, en ik kan U verzekeren dat dat onzin, of tenminste zwaar overdreven is. Ja, er is natuurlijk beïnvloeding, maar die gaat dan eerder de andere richting uit: vakbondsmensen die aanwezig zijn in de partijtop - zonder daar daarom altijd hun slag thuis te halen. Dat is zo bij de socialisten, en ik vermoed dat dat met het ACW niet anders is. Opdrachten van de partij aan de vakbond? De enige opdracht voor het ABVV die ik me zo kan voorstellen - en dat is dan traditie, natuurlijk - is massaal aanwezig zijn op de 1 mei stoet, die in verkiezingsjaren uiteraard officieus ingeschakeld wordt in de campagne. En ook hier loopt het allicht parallel: met Rerum Novarum kunnen de ACW-mandatarissen van de christendemocratie "uitpakken". Maar daar blijft het bij. De politici als bazen van de vakbonden? Dat is veel te sterk uitgedrukt.
Ik heb zelf herhaaldelijk meegemaakt dat de vakbond frontaal in botsing kwam met het beleid van socialistische politici. Natuurliijk waren er dan achter de schermen contacten, om de mandataris te overtuigen van het vakbondsstandpunt, maar als de politiek niet wilde luisteren, kwam de vakbond op straat, ongeacht de kleur van de verantwoordelijke mandataris - die dat meestal niet leuk vond.
Het wordt nog een pittig debat, nu vrijdag, in 't Arsenaal. Allen daarheen !
Voor de voornaamste politieke rol van de vakbonden moeten we terug naar de voorbereiding van de Koude Oorlog, nog tijdens WO II. De werkgevers, de rechterzijde en de Amerikanen vreesden - niet ten onrechte - dat bij het machtsvacuüm dat zou ontstaan, de arbeidersbeweging, met Russische steun, in opstand zou komen en de macht zou grijpen - wat in Oost-Europa ook gebeurd is. De prijs die men bereid was te betalen om dit te voorkomen was zeer hoog: het was ons befaamde stelsel van sociale zekerheid, dat de werkende bevolking ook binnen een westerse markteconomie een menswaardig bestaan zou garanderen. Linkse verzetsgroepen moesten na de bevrijding zo snel mogelijk ontwapend worden, en de vakbonden moesten hun structuren "zuiveren" van militanten, die zouden kiezen voor een revolutie met steun van de Russen. In de eerste jaren na WO II werden effectief alle communisten binnen de Belgische vakbonden uitgerangeerd. De politiek hield zijn woord, ons stelsel van sociale zekerheid is er inderdaad snel gekomen. Deze voorgeschiedenis - die je zelden in de geschiedenisboekjes vindt - verklaart ook waarom de vakbonden vertegenwoordigd zijn in het beheer van de RSZ: dat was de prijs voor het uitschakelen van de actiefste en meest overtuigde militanten.
Wat ik op zich bijzonder grappig en tegelijk verbazingwekkend vind, is dat met erin geslaagd is de aandacht van de massa te richten op de vakbonden terwijl de europese banken met een smak geld weg zijn.
Dat er gestaakt wordt merkt men wanneer men wacht op een trein die niet komt, dat met mee betaalt om de haute finance z'n macht te consolideren merkt men wanneer de belastingsbrief in de bus valt. Blijkbaar is die ene trein bijzonder belangrijk :-)
Het moment van de staking is eigenlijk goed gekozen, op een maandag pakken bijvoorbeeld veel mensen hun 4/5e, het is zowiezo een minder drukke dag dan pakweg een dinsdag, plus: voor de stakers is het ook interessant, want zo hebben zij een langer weekend, want eerlijk gezegd, dat iemand staakt door met een rode zak door brussel te hossen of een lekker potje mosselen te eten op de zeedijk, werken doen ze geen van beide, meer nog: de tweede draagt tenminste nog een steentje bij tot de toch al noodlijdende economie wat zeer welkom is. Degene die een palet en twee autobanden in brand steekt draag bij tot de milieuvervuiling, een slechte zaak.
Sommige mensen zeggen: als het spoor staakt, waarom laten ze de treinen dan niet gratis rijden? Mijn antwoord: Ja hallo, een trein die stil staat verbruikt tenminste geen electriciteit, dat drukt de kosten van de staking een beetje :-)
Zijn Wieland en Alex, op vrijdag, present in 't Arsenaal ?
Altijd spannend, zo met je kop op
de TVde Radio.;-)
BTW : Interessante historie, Wieland.
Een welles-nietes discussie zoals die waarschijnlijk zal gevoerd worden is per definitie nooit spannend, laat staan interessant. Maar de liefhebbers van holle en luide klanken zullen er zeker en vast aan hun trekken komen. Ach ja, wat kan je daar nog op zeggen? Dat er tijdens Peeters & Pichal ook reclameblokken uitgezonden worden zeker?
Ik kan er helaas niet bij zijn, want de mensen die werken en studeren en dagelijks het openbaar vervoer benutten (de mensen die de facto het meeste recht hebben op zo'n debat) hebben tijdens de uren van Peeters en Pichal andere zaken aan hun hoofd...
Misschien kan een delegatie van Mechelen Blogt deze mensen representeren? Alvast bedankt ;-)
@Jan G.
Schoolgaande jeugd wordt ook bitter weinig ingelicht over de politieke of sociaal-economische wereld. Ik zou denken dat daar bewuste strategie achter zit om zo weinig mogelijk mensen mondig te maken en mensen braaf te laten meeknikken. Altijd zo geweest, een vierkantswortel kunnen trekken is immers belangrijker dan een mening hebben. Spijtig.
Ik denk dat de schoolgaande jeugd wel degelijk en voldoende wordt ingelicht maar dat veel leerlingen er hun buik van vol hebben en beseffen dat ze vaak verkeerd worden ingelicht.
Allee, dan kan de vakbondmaffia nog eens staken, zodat ze kan laten zien dat ze nog bestaat. 't Was trouwens weeral een tijdje geleden nietwaar???
En dan kunnen de overbetaalde vakbondsvetkoppen nadien op de TV komen vertellen dat de staking een succes was want dat ze burgertje eens gedegen hebben kunnen pesten.
Het is voor die "helden" natuurlijk veel gemakkelijker om voor de zoveelste keer weerloze burgers te kloten dan om volslagen incompetente ministers uit hun hol te gaan sleuren.
"Swenst" kunnen de hersenloze meelopers (men noemt ze piketten) die heuglijke gebeurtenis aangrijpen om een berg paletten en autobanden te verbranden zodat er veel stinkende zwarte rook ontstaat. De flikken kijken dan toch zedig de andere kant op of mogen niet ingrijpen van de politieke vazallen. Maar probeer jij eens om in je hof wat afgevallen bladeren op te stoken.
Quod licet Iovi non licet bovi....
Waar is den tijd gebleven dat de Jeugd de Wereld ging veranderen ?
;-)
De Roger, dat is nu eens iemand die spreekt met kennis van zaken sé.
Roger heeft 100% gelijk. De bonzen van de vakbonden staken voor eigen gewin.Met drogredenen proberen ze de leden te misleiden. Dat ze eerst eens hun buitenlandse rekeningen publiceren waar de premies van de leden worden gedeponeerd. Waarom hebben ze geen rechtspersoonlijkhed en moeten ze hun boekhouding niet voorleggen? Een beetje te doorzichtig hé !
Ik zou wel willen gaan, ik ga een eerlijk debat niet uit de weg, maar ik werk vrijdag met de late... Ik hoop maar dat het een debat wordt, waarbij men ook luistert naar wat de ander zegt, en daar objectieve argumenten tegen inbrengt, in plaats van op de man te spelen en de vragen te omzeilen - zoals we helaas vanuit de Amerikaanse televisiedebatten maar al te goed kennen.
Hebben vakbonden en politieke partijen wat met elkaar? Onzin beweert Volkaert waarna hij onmiddellijk bevestigd dat er vakbondmensen aanwezig zijn in (zijn?) partijtop. 't Is zoals een (slecht) huwelijk: beide partners spannen samen, maar wanneer de buit binnen is gaan ze elkaar te lijf om maximaal eigen gewin. Dirupo I werd gesteund door de correcte (zijn er andere?) vakbonden, maar eens een feit, worden mensen (tegen de goesting van de meerderheid) quasi verplicht om te staken tegen diezelfde regering ... Oorspronkelijk was de vakbond bedoeld als bescherming voor de werkman, gaandeweg is de vakbond een politiek instrument geworden, blind voor economische wetten, slechts uit op eigen gewin; eerst oompje en dan oompjes kinderen ... Zelfs stakingsvergoedingen worden gemanipuleerd om (tenminste) een bedrijf, waar uitsluitend de vakbondsleden (gedwongen) willen staken, plat te leggen. Belangen van wie dus?
@ eddy : Vertel dat morgenvroeg in 't Arsenaal.
mensen verbinden met de vakond maar één ding: staken. Dat het de enige organisatie is die alle werkgevers vertegenwoordigd bij het uitwerken van wetten op gebied van bescherming van werknemerss, op gebied van sociale maatregels en dat ook voor niet leden natuurlijk, vergeet men al te rap. Werkgevers zijn vanzelfsprekend in een werkgeversvereniging, ook een lobbyisme, om de wet langs hun kant te doen uitdraaien, alhoewel ze al veel sterker zijn - dat vindt iedereen normaal. Ik ken niemand, niet de grootste vakbondhater, die zegt: laat maar zitten dat kindergeld, ik krijg mijn kinderen ook zo groot. Laat maar zitten die 4de week vakantie, 3 weken is meer dan voldoende, laat maar zitten die 38 uren week, ik zal wel mijn 40 uren zonder compensatie blijven doen. Geen een van die maatregelen zou er gekomen zijn, moest er geen gezamelijk front van werknemers zijn - individueel kunnen ze hun rechten niet waarmaken bij hun werkgevers.
MAAR er is ook kritiek: door die politieke orientatie (ipv slechts per vakrichting één bond te hebben) is er soms binnen een firma meer concurrentie, die resultaten doet verzwakken, het zich willen profileren binnen de groene of de rode of weet ik veel welk kleur brengt niets op.
En de staking maandag ?: de laatste staking ging hoofdzakelijk om de verlenging van de levenswerktijd bij de openbare diensten. Toen MOEST mijn 63-jarige echtgenoot (buschauffeur) meestaken, omdat 55ers vinden dat ze al te oud zijn om te werken - het wordt tijd dat de vakbond eens hun mensen wijsmaakt dat de pensioensleeftijd in België 65 is. NU AL. ! Wie met 55 weg wil, betaald 10 jaar lang minder bijdrage en wil bovenop nog 10 jaar eerder geld van de gemeenschap innen. Onhoudbaar die situatie.
@ Roger Kokken: zoveel populistische polemiek heb ik U nog nooit zien verkopen
Het wordt nog een pittig debat, morgenvroeg, in 't Arsenaal. Allen daarheen !
Hopelijk worden het geen " Mechelse Hagenpreken " of " Mechelse Gesprekken ".
;-)
Daens, 1ste echte vakbondmeester, beschermer van de werkmens tegen de uitbuiting door de 'directeuren' zou verbaast zijn wanneer hij de uitlopers van zijn idealen vandaag zou kunnen bekijken. De situatie is in vele gevallen omgekeerd: de (kleine en middelgrote)ondernemer, geteisterd door ontelbare bemoeienissen van de overheid, overgeleverd aan de goodwill van de vakbondmensen, moet opdraaien voor 'zieken' die, beschermd door een dokterbriefje, ongestoord hun gangen kunnen gaan, 'verlofgeld' betalen aan mensen die (hoe langer hoe meer) niet bijdragen aan de (gezamenlijke) inspanningen om de firma te laten draaien en steeds meer (op kosten van de baas) voor allerlei door vakbonden uitgedokterde redenen kunnen thuisblijven ... Bescherming voor de werkman wordt synoniem voor 'almacht' voor de vakbond ... Samen (ondernemer, die tenslotte de financiële risico's neemt en werknemer die daadwerkelijk uitvoert) vormen ze een geolied team; de vakbond wordt steeds meer een storende (stakende) factor. Gaat de hedendaagse werkman hier beter van worden?
@Eddy
Als priester Daens zou kunnen terugkomen, of eender welke andere 'gewone' mens uit zijn periode of ervoor, dan zou die inderdaad zijn ogen nogal kunnen uitkijken... maar dan zowel ten goede als ten kwade.
Ten goede zou hij allicht verheugd zijn over onze verregaande sociale verworvenheden die misschien niet perfect zijn, die hier en daar worden uitgebuit en mensen wat lui maken, maar die er bovenal voor gezorgd hebben dat de zogenaamde 'gewone' man en 'gewone' vrouw uit de riolen konden kruipen en vandaag (op dit moment toch nog) een doorgaans eerlijke kans op een menswaardig bestaan hebben.
Voor wie het aanbelangt...
Stad Mechelen garandeert dienstverlening op stakingsdag
Met dank aan onze Sven Gazet voor de info
@ Kevin
Ik ben het grotendeels eens met U, de vakbond WAS in het verleden absoluut noodzakelijk en blijft vandaag ook belangrijk voor de werkende mensen. Alleen moet (voor mijn part) de vakbond terug naar zijn 'core business' namelijk en dienste staan van diezelfde werkende men en GEEN verkapte politieke partij zijn; ongeacht wat sommigen beweren is zijn vakbond bonzen wel degelijk OOK partijmensen en het is moeilijk (onmogelijk) om beide belangen naar behoren te behartigen. Terloops, wat denkt U van het ACV; willen die nu staken of niet? Als er zelfs binnen de eigen kringen tegenspraak is hoe moeten deze gesyndiceerden dan reageren?
Uiteraard heeft in eerste instantie 'de bevolking' in het algemeen daar last van, van zo'n staking, maar de geschiedenis geeft eerder het tegendeel aan.Zo zijn bvb het algemeen stemrecht, en vrijwel het grootste deel van de sociale zekerheid verworven door syndicale strijd (stakingen). Het breken van de vakbondssolidariteit onder de werknemers, waar men stilaan wonderwel in begint te slagen, is een natte droom van vrijwel elke kapitalist. Dat alleen is al een voldoende reden om de actie van maandag te steunen!
Als zelfstandige verwacht unizo dat ik tegen de staking ben, haha, waarom zou ik? Als zelfstandige heb ik de afgelopen 7 jaar 5 controles gehad en wordt heel onze boekhouding nauwkeurig tegen het licht gehouden terwijl de 500 grootste bedrijven van het land amper 3% belastingen betalen. 3%!!! Maar weet je wat? We zullen iedereen dan maar wat langer laten werken en wat meer laten afdragen, zo kunnen we het voor die jongens netjes op 3% houden hahahaha
@ Alex :
Allez, gij hebt dat gisteren dan eens goed kunnen zeggen, daar in 't Arsenaal.
Of waren het alleen maar hagen-en kanselpreken ?
Gim: je had misschien zélf eens kunnen gaan luisteren en verslag uitbrengen op deze blog? ;-)
Geen slecht idee. Ik zal het, volgende keer, eens overleggen met mijne rechtstreekse werkchef.
Of je kan er altijd eens voorbijwandelen en verslag uitbrengen van wie er in het deurgat stond :-)
Zagevente, waar zit Wannes ?
@G.L.: Wannes krijgt zeker bijval nu je ook al totaal irrelevante onzin begint te spuien in een rubriek waar in twee jaar niets meer gebeurde. Je kans ooit door een enkeling eens heel eventjes au serieux genomen te worden... verschwunden. En op deze knabbel mag je liefst erg lang blijven kauwen.
Awel Some ik ga er nu nog eens op knabbelen sé. Als ge zoals ik af en toe de media eens afschuimt zijt ge beter af dan met een glazen bol van madame... Zo was er gisteren weer te lezen dat het bij Du Pont een beetje de verkeerde kant opgaat. Niet moeilijk als ge weet dat vanaf einde dit jaar Ford Genk definitief de deuren sluit. Verkoop dan uw verf maar aan iemand anders sé. Antoon zaliger draait zich om in zijn graf. En dan hebt ge Van Hool die vind dat het goedkoper werken is in Macedonie. Ze gaan niet sluiten maar.... Antoon draait zich opnieuw om. En dan is er nog die diagnose in de Duitse media. We staan economisch op gelijke voet met Portugal en Griekeland. Antoon is nu gaan lopen. En nu maar knabbelen Some.
Some, volgens de laatste berichten zou er zelfs een nieuw ras opgedoken zijn. De woedburger.