Pier De Kock gebruikt de straat als filmdoek

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Pier De Kock (°1959) is een creatieve duizendpoot.  De Gentenaar is eigenlijk geschoold als buurtwerker, maar heeft het beroep nooit uitgeoefend.  Al snel ging hij aan de slag bij Vuile Mong en zijn Vieze Gasten.  En dit was de start van een boeiende carrière als theatermaker.  Wat hij allemaal neerzette op de planken is té veel om op te noemen, maar te vermelden valt zeker dat hij de oprichter werd van het gezelschap 'Zwemmen in Brak Water'.  De liefde bracht hem naar Mechelen.  Hij kent de stad al een hele poos vrij goed, en sinds een jaar woont hij in de Schrijnstraat in het Groot-Begijnhof.  Het is daar dat ik hem gisteren ging opzoeken...

Pier is een bijzonder innemend man.  Je voelt je dadelijk thuis bij hem.  En zo heeft hij op korte tijd ook heel wat vrienden gemaakt in de buurt van ons Groot-Begijnhof.  Een paar jaar geleden heeft hij een tof idee kunnen uitwerken met 'Kunst op het Groot-Begijnhof'.  Toen liet hij stemmen uit rioolputjes klinken, die verhaalden over deze wijk.  In het voorjaar liet Pier zich opmerken met het project Hotel Amigo - samen met acteur Dirk Tuypens.

Pier is dan wel geen straathoekwerker geworden, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan: Sociaal geëngageerd als hij is zet hij zich in voor De Lage drempel en de Keeting.  Die bewogenheid uit hij ook in zijn werk.

 

Lopend door de straten van het begijnhof, ontwikkelde hij een idee.  Als hij deze openbare ruimte nu eens zou omtoveren tot projectiescherm?  Het idee groeide en rijpte.  En zo onstond het project Déja Vu. Dit moest een project worden dat de sociale cohesie in de buurt zou verstevigen, en de kloof tussen jong en oud dichten.  Nieuwkomers en mensen die er al sinds mensenheugenis verenigen?  Pier droomde er van.

 

"Dit project is de synthese van dingen die ik vroeger op poten zette. Ik wou beelden van vroeger confronteren met beelden van nu.  Op verschillende plaatsen worden beelden, foto's en visuele animaties geprojecteerd op muren, rolluiken en garagepporten...  Heden en verleden met mekaar verweven..."

Zo worden bijvoorbeeld oude foto's van een huis in de Twaalf-Apostelenstraat geprojecteerd, die overlopen in foto's van de huidige situatie.  En dit doorlopend... Of: in een lege nis boven een deurtje van een woning in de Schrijnstraat, wordt het vroegere beeldje geprojecteerd...

Het zijn maar een paar voorbeelden.

Bij de try-out kwamen oudere buurtbewoners nieuwsgierig kijken. En er ontstonden leuke gesprekken tussen de buren.  Dit was wat Pier wilde bereiken met dit laagdrempelige projectDe openbare ruimte wordt zo een theatraal universum.  Onderussen wordt tijdloze muziek gespeeld - sprekend vanuit een zeker verleden...

In het vroegere dodenhuisje in de Moreelstraat, tonen leerlingen fotografie van COLOMAplus foto's die ze schoten van de Begijnhofkerk en zijn omgeving.  Het is een mooi foto-archief geworden.

(foto: Jan Smets: Pol Lettany en Pier De Kock)

Pier De Kock kon rekenen op de welwillende hulp van vele begijnhofbewoners.  Zo poseert hij hierboven met één van de medewerkers: Pol Lettany...

 

Pier De Kock is van Mechelen gaan houden.  Hoewel hij Gent de mooiste stad van Vlaanderen vindt, met een grotere sociale interactie, vindt hij Mechelen véél potentieel hebben.   Hij ziet hier ook een veranderende positieve dynamiek.

 

Dit project doet een buurt leven. Pier gelooft er dan ook in dat initiatieven als deze zorgen voor een steviger sociaal netwerk, en da's de beste remedie tegen een onveiligheidsgevoel en rechts extremisme.  

    

(foto's: Jan Smets - Pier De Kock ; koster Jan Van Asch)

Eén van die mensen die het project Déja Vu erg genegen is, is Jan Van Asch, de onvermoeibare koster van de begijnhofkerk.  Hij woont hier al véle jaren, en kent de kerk als géén ander.  Hij hoopt ook dat het toffe initiatief lukt, en dat velen de weg vinden naar het Groot-Begijnhof, de volgende weken...

In de Sint-Beggastraat woont Jeanneke.  Jeanneke Verschoren die in Muizen geboren werd, woont sinds haar huwelijk, 59 jaar geleden in het Groot-Begijnhof. Drie jaar geleden stierf haar man, Wiily Van Bever.  Hij was niet alleen een goed muzikant, maar ook een getalenteerd hobby-fotograaf.  Op zolder bewaart Jeanneke nog tal van fardes met stemmige zwart-wit foto's van de buurt, en talloze negatieven.  Ze is blij dat foto's van haar man konden dienen voor Déja-Vu.

Jeanneke wordt niet graag gefotografeerd.  Ik dring dan ook niet aan.  Maar Pier en ik worden gastvrij ontvangen in haar kraaknette woning en haar stemmige tuintje, dat uitkijkt op die unieke begijnhofkerk. 

"Mijn man zou content zijn moest hij weten dat zijn foto's gebruikt zijn voor dit project!  Ach, ik woon hier zo graag.  Het begijnhof is zo rustig ('een beetje mystiek' vult Pier aan).  Als je vanuit de Katelijnestraat hier komt, valt de drukte van de stad weg.  Ik zou hier nooit meer weg willen.  We wonen hier in de naaste buurt nog met een vier à vijftal mensen van 'vroeger'.  Maar ik heb ook goeie contacten met de nieuwe buren.  Ze zeggen allemaal vriendelijk goeiendag.  Vroeger hebben we ook wel wat activiteiten opgezet - zo vooral na de jaren zeventig.  Zo maakten we steeds samen kerstkransen voor de deuren...  Dit is ook een plezant initatief.  Pier is 'ne goeie!'  Ik ben blij dat hij hier komen wonen is!  Hij mag blijven!"

Ze zegt het beslist. 

  

Pier is een idialist die van mensen houdt en mensen voor zich weet te winnen. Hij gebruikt zijn talent om mensen bij mekaar te brengen via originele initiatieven. 

 

"Dit is de poëtische en ontroerende afsluiter van een gemeenschapsvormend project" zegt Pier, die verklapt dat hij reeds broedt op nieuwe plannen.  Ik geloof hem graag.  Pier is...buurtwerker gebleven... , een theaterman van de straat...; een 'nieuwe Mechelaar' om te koesteren...

 

Kom je ook kijken en luistteren hoe de straatstenen het klankbord worden van wat ooit was, en oude foto's vanonder 't stof opgediept, het verleden laten herleven?

 

De artistieke wandeling Déja Vu is gratis te bezoeken op 2,3,9, 10, 16 en 17 december, telkens van 18 uur tot 21 uur. Vertrekpunt Moreelstraat.  Het is tevens de aanloop voor de Levende Kerststal Anders, die hier staat opgesteld op 17 en 18 december.   (project met medewerking van het Stadsarchief Mechelen en COLOMAplus)

www.zwemmeninbrakwater.be

 

 

Ik ben benieuwd en ga zeker een kijkje nemen.

Enorm interessant!  Staat in mijn agenda 'met stip' !

Ik probeer dit in mijn drukke agenda in te lassen... Elk project van Pier is de moeite ward en deze locatie is top! En Jeanneke en haar man heb ik goed gekend (ik wist zelfs niet dat hij amateur fotograaf was).

(foto: Jan Smets)

Ik ben daarstraks ook eens langsgelopen...  Het is méér dan de moeite.  Vergeet het dus niet mensen!  dit mag je niet missen...

De projecten van Pier waren bij ons in Gent altijd meer dan de moeite waard. Straffe dingen. Dus Mechelen, dat belooft!