Het jaar van putten, kranen, en bruggen, maar ook van Rik en nog véél méér!

met categorie:  

     

(foto's: Jan Smets)

Een jaaroverzicht is nooit volledig.  En ook het tradionele jaaroverzicht op Mechelenblogt wil absoluut niet de pretentie hebben om dit te zijn.  Maar het wil wel diagonaal 2011 overlopen, en hier en daar iets oppikken en etaleren in deze vitrine.  Misschien mis je wel een verhaal of nieuwsje wat je zélf héél belangrijk vond.  Laat het dan niet na om dit via een reactie toe te voegen. 

2011.  Mechelen.  Misschien was 'Mechelen-Bouwwerf' wel het belangrijkste nieuwsfeit van het jaar.  Want méér dan ooit werd de skyline van onze stad bepaald door de kranen, en werden we méér dan ooit voordien omgeleid voor wegenwerken en putten... 'Het jaar van de put?' - of zou deze titel het overzicht wat té veel verengen?  Zijn de vroede stadsvaders méér dan Bob-de-Bouwers geweest, en struikelde de Maneblusser over méér dan een verloren kassei?  Waar lag de Mechelaar van wakker dit jaar, en wat wist hem de Zevende Hemel in te krijgen?

     

Straten werden heraangelegd, en pleinen werden getransformeerd.  Na de winter kon het vernieuwde Colomaplein feestelijk geopend worden.  Het pleintje op Pasbrug wacht nog op finalisering.  De Korenmarkt oogt beslist aantrekkelijker, en de omwonenden hebben de hele periode dat de werken duurden, met veel creativiteit de sfeer er weten in te houden.  De Chinese kasseien die zo lang op zich lieten wachten, liggen er eindelijk.  Niet iedereen is even opgetogen over de heraanleg, maar de kritiek is maar klein bier tegenover de regen van klachten over het Plaissanceplein.  Héél zeker dat over deze heraanleg nog hartig zal gediscussieerd worden het volgende jaar.

Putten. Het was me wat.  De oppositie ziet ze ook in het Mechels budget.  'Alles is opgesoupeerd' klinkt het.  "De nieuwe kleren van de Keizer' zullen straks wel wegvallen, en dan staat hij in zijn blootje...".  De kritiek is niet mals.  Heeft het te maken met de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar?  De kanonnen worden in ieder geval in stelling gebracht.  De leidende stadhuisploeg profileert zich steviger dan voordien; een nieuwe  open stadslijst die enigszins voor verrassing zorgde, is voorgesteld; en de oppositie schiet met scherp.  Het worden op politiek vlak nog spannende tijden.  En dat voelden we al aan met onze ellebogen dit jaar...

Politiek gebeurde er dus héél wat.  De nationale politiek werd op een ander terrein gevoerd, maar de schokgolven drongen ook door achter de Mechelse stadsmuren.  Twee Mechelse Madammen verlieten het hoofdpodium.  Inge Vervotte zei de politiek vaarwel, en zal zich in de toekomst bezighouden in de zorgsector.   Caroline Gennez maakte géén topjaar mee.  Na flink mee te hebben gediscussieerd op het hoogste politieke schavotje, zat er voor haar géén cadeautje in.  Caroline gaf de voorzittershamer van haar partij door; kreeg geen ministerpostje, en werd niet aangezocht om de nieuwe stadslijst te vervoegen.  Misschien maakte een reisje naar Congo in verkiezingstijd, samen met burgervader Bart Somers nog iets goed...

Ik spring van de hak op de tak.  Vergeef het me. 

      

De faculteit van het Mechels dialect werd dit jaar terug opgestart.  Wat toch wil zeggen dat de belangstelling voor het Mechels terug groeiende is - ook al vond Pieter Embrechts ons taaltje het lelijkste van het land.  Eén van de grote voorvechters van ons dialect, Warre Coremans, verliet ons...  Warre kreeg in de laatste dagen van zijn leven, toen hij op palliatieve zorgen verbleef, nog tal van wenskaartjes van vele Mechelaars.  Deze actie heeft hem deugd gedaan.  Dag Warre!  Mechelen vergeet je niet.

Ze kwamen en gingen...  De Mechelaars.  Zoveel dierbaren moeten we missen - ook dit jaar.  We denken natuurlijk allemaal aan die lieve mensen uit onze eigen kring.  We vergeten geen één.  Ook bekende Maneblussers verlieten ons.  Frans Croes, kunstenaar, kabouter, cafébaas, en bekendste inwoner van het Zennegat, zei dit jaar 'adieu'.  Het boegbeeld van een generatie is de geschiedenis ingegaan.  Maar hij kreeg op Hemelvaartsdag van zijn ouwe vrienden nog een origineel afscheidssaluut, met een muzikale optocht met toespraken...

Jowan Lamon - jarenlang gemeenteraadslid in onze stad, en door vriend en tegenstander gewaard, stierf veel te jong...  Hij had de gemeentepolitiek al langer vaarwel moeten zeggen door een achteruitgaande gezondheid.  Maar zijn definitieve afscheid van 'zijn' stad kwam toch nog hard en onverwacht aan...

De gekende leraar-priester karel De Vos van het Sint-Romboutscollege stierf ook op hoge leeftijd.  En nog ouder werd de Mechelse kunstenaar Gaston Relens die stierf of 102-jarige leeftijd.

Frank Vaganée werd stadsartiest, en volgde hiermee dichter en radiomaker Pat Donnez op.  Er zat, en zit muziek in de Mechelse lucht.  Zoveel is zeker.  Mechelen was en is een jazzstad, en dat bewezen weer eens de onvermoeide organisatoren van Jazzathome met een geslaagde editie. 

     

Té veel om op te noemen!  Op de Mechelse podia werd duchtig gemusiceerd in alle mogelijke stijlen.  Maanrock was weerom een schot in de roos, met massa's belangstellenden.  Het kwakkelende zomerweer was dit grote festival gunstig gezind - méér dan het dikwijls in het water vallende Parkpop.  Gelukkig waren er ook nog Vispop en de Dijlefeesten, de beiaard -en orgelconcerten én  Fest de Sjarabang én Pop Heffen, Maanrockrallye... Het Requiem van Mozart in de kathedraal was een ander muzikaal hoogtepunt.  En dan vergeet ik nog de vele, vele optredens in het Cultuurcentrum. Lees er al de bijdragen van blogger Markec maar op na...

Een Mechels Monument, Herman Vermeulen, werd gevierd voor zijn 50 jaar gidsen in deze stad.  De voorzitter van de Mechelse gidsenbond verdiende dit applaus.  Méér monumenten mochten dit jaar de kaarsjes uitblazen.  Een eerbiedwaardig instituut als de Koninklijke Kring voor Oudheidkunde en Kunst, deed dit met een stijlvolle zitting in het stadhuis.  125 jaar: 't is niet niks.  Ook die andere al even eerbiedwaardige 'instelling' mocht dezelfde verjaardag vieren: de Mechelse Lucasgilde. De huidige generatie van deze kunstkring, zette met een retrospectieve rond stichter Willem Geets, deze verjaardag nog méér in de verf.

De jodelaars van Servus, de Mechelse Oostenrijkse club, deed het met een 25-jarig jubileum ook niet slecht.  De Gouden Vis vierde zilver met een tentoonstelling in de Malterie Pletsers.  En wat te denken van het 75-jarige Verbond der Mechelse geburenkringenAmnesty Mechelen zette 35 kaarsjes op de taart. 

In de oude matrassenfabriek Devis in de OLV-straat werden twee gesmaakte tentoonstellingen opgezet: 'Bedtime Duologues in Winter" toonde het werk van een generatie jonge, heel creatieve kunstenaars, en Het Huis van de Mens bracht met 'Kunst kaapt Mens' een eigen-zinnige kijk op stad en mens...

De Jezuiëten stonden dit jaar ook te blinken in de schijnwerpers.  Met een serie lezingen op Soirée Lamot (die trouwens méér topavonden organiseerde) werd licht geworpen op dit stuk Mechelse geschiedenis.  In hun kerk ging de tentoonstelling 'Dolorosae' door die vrouwen in oorlogssituaties toonde.

Van een héél andere orde: de bekende rookwarenwinkel Windels op de IJzerenleen, besloot om zijn vitrine om te toveren tot een spannend 'mini-museum'.  En dit origineel concept werd gesmaakt.

Sinte-Mette werd dit jaar grootser aangepakt dan voordien.  Met een grote informatiecampagne en een feest dat verhuisde naar Lamot, kon niemand nog voorbij dit typische Mechelse volksgebruik.  Het feest van Sinterklaas kreeg te kampen met erg veel regen.  Jammer.

De dag en nacht van de Jeugdbeweging bracht weer vele enthousiaste jongeren samen.  In de wijk Coloma werd jeugdhuis Joko grondig vernieuwd.  De Kinderraad was dit jaar ook bijzonder actief.

Circus Ronaldo is eindelijk sant in eigen land.  Heel de wereld toert dit Muizens circus rond, met schitterende voorstellingen.  Alleen Mechelen scheen tot hiertoe niet te beseffen welke top-ambassadeurs dat we met deze artiesten in huis hebben.  De veertigste verjaardag van het unieke circus op de Grote Markt, was dan dé kers op de taart.  Voor heel veel Mechelaars waren de verjaardagsoptredens van Ronaldo hét culturele gebeuren van het jaar.  Johnny Ronaldo, zijn familie en medewerkers hebben deze eer beslist verdiend!!  Nooit zag onze Grote Markt er zo sprookjesachtig mooi uit als met de circustenten, woonwagens, vuurspuwers en andere kunstenmakers, als in de septemberdagen...

In Mechelen is er veel diversiteit qua bevolking.  Je hebt zogenaamde geboren en getogen Mechelaars, maar ook Mechelaars die van heinde en ver hier kwamen aangewaaid en in de schaduw van Sint-Rombout een nieuwe thuis vonden.  In de vroege jaren zestig kwamen onze eerste Mechelse Marokkanen hier wonen. Pita Said maakte een ontroerende kortfilm -'Niet zijn thuis' - over zijn vader - één van de allereersten van zijn generatie.   De Assyriërs hebben aan de Mechelse Tigris ook een nieuw bestaan opgebouwd.  Zowat dertig jaar geven ze aan onze stad ook een kleurrijk gezicht.  August Thiry gaf met enkele studenten van de Lessius-hogeschool een prachtig fotoboek uit over deze geslaagde immigratie. 

     

Jean De Boeck en de Vrienden van Dodoens werden uitgeroepen tot vrijwilligers van het jaar.  Nogmaals een dikke proficiat!  Vrijwilligers maken de stad vaak leefbaarder, en geven ze een hart.  Op welk terrein ze ook actief zijn...

Een méér dan 90 jaar oude brief - van een jong Mechels meisje - dook plots op in een Zuid-Afrikaanse kleerkast...  Het onwaarschijnlijke maar tot de verbeelding sprekende verhaal van Elisa Verhoeven, wist Mechelenblogt en de kranten in de ban te houden.  De zoektocht naar Elisa leidde naar haar dochter Mafalda in Engeland...  Een verhaal als een roman...  De 'kijkcijfers' op Mechelenblogt piekten!

Van de hak op de tak.  Sprokkend in het Mechels bos...

'Red de vesten' haalde z'n slag thuis.  De strijd tegen de geplande parkeergarage op de Vesten werd vaak verbeten gevoerd.  De burgemeester beet in het zand, en het actiecomité weet te herademen: de ondergrondse parking komt niet op deze plaats.  Een ander actiecomité weet de geplande sluiting van de Kraanbrug tegen te houden.  In het kader van de autoluwe stad stond deze immers op de agenda.  De inwoners van Dobbelhuizen en omringende straten wisten hun actiecomité inmiddels om te buigen tot buurtcomité, dat een wijkfeest organiseerde, de geschiedenis van hun wijk in kaart probeert te brengen, en het idee van een watertaxi lanceerde...

Het buurtcomité van de Heihoek is al langer gelanceerd.  Deze toffe wijk wist een tweede buurtfeest te organiseren.  En nét zoals bij de eerste editie werd het gesmaakt door velen.

     

Piet De Kock -  theaterman en ingeweken Gentenaar, toonde het beste van zijn kunnen met Hotel Amigo en Déja Vu in het Groot-Begijnhof.

De Gazet van Mechelen is terug!  Weliswaar is de Mechelenkatern opgenomen in het grotere geheel van zijn Antwerpen-versie, maar ze is terug!  en de Mechelaar is er blij mee.

De Erfgoedcel was ook druk bezig dit jaar.  Twee nieuwe initiatieven zagen het daglicht: de Erfgoedmobiel en het Literaire Plattegrond.  'Gekoesterd Mechelen' wilde de Mechelaar dichter bij het stadspatrimonium brengen met deze originele 'wedstrijd'.

Er werd een nieuwe webstek Toerisme-Mechelen opgezet. Mechelenbinnenstebuiten nam de Mechelaar op sleeptouw met schitterende zomerwandelingen die de binnen-, achter-, onder-en bovenkant van de stad toonden.  De dialectwandelingen van de Mechelse gidsenbond kenden een vast pulbiek en met 'Wie blust er de Maan' gingen twee Mechelse veertigers, Samira Essiaf en Peter Meuris op stap in 'hun' stad, en op een leuke manier bekeken ze Mechelen elk vanuit hun achtergrond, en...wisten bruggen te bouwen...

Bruggen...  Met enige aarzeling kom ik bij dit thema.  Wat niet veel heeft zovéél inkt laten vloeien als de nieuwe voetgangersbrug tussen Haverwerf en Vismarkt.  Jaren werd er in spanning gewacht op deze zogenaamde Beethovenbrug, maar toen ze eindelijk de twee Dijle-oevers overspande, was het vaak bitse commentaar niet van de lucht.  Prompt werd ze door velen de Lamottige Brug genoemd.  Het werd...een brug der zuchten...  Wat er uiteindelijk mee zal gebeuren is koffiedik kijken.  Voorlopig blijft het oorverdovend stil vanuit het stadhuis...

Op de Haverwerf werd het standbeeldje van de kleine Ludwig van Beethoven onthuld.  En zoals met alles, waren de meningen over dit kunstwerk van JP.Laenen heel verdeeld.  Het leedvermaak van sommigen over een vrachtwagen die de kleine muzikant tijdelijk van zijn sokkel deed tuimelen, was dan ook niet van de lucht...

Putten?  Had ik daarover dan ook al niks geschreven?  Putten, putten, putten...  de put van het Sint-Romboutskerkhof is gelukkig toegelegd.  De parking zal binnen enkele maanden klaar zijn.  In die tussentijd werd dé archeologische vondst van de eeuw gedaan op die plaats: het massagraf van de ongelukkige boerenkrijgers werd ontdekt.  En deze vondst wierp een nieuw licht op deze dramatische gebeurtenis uit de Franse bezetting.  In de kathedraal werd prompt een tentoonstelling opgezet...

De Put van de Ganzendries ligt voorlopig nog open.  Maar..., de werken zitten op schema.  De Put in de IJzerenleen waar het vlietenmuseum zal komen, is er...ook nog...

De Put van Busleyden was best spectaculair.  En de museumdiensten gaven de Mechelaar de kans om dit huzarenstukje van dichtbij te komen bekijken.  Nu ligt de put toe, en kan er verder worden gewerkt aan deze toch wel bijzondere uitbreiding van ons stadsmuseum.

     

Putten en putten...  De onverwachte put in de Brusselsesteenweg stuurde het verkeer grondig in de war.  En daar had men helemaal niet op gerekend.  Bij al de geplande putten was dit een-put-te-ver...

Het Vaticaan bracht voor zijn jaarlijkse Paas-postzegel een Mechels kunstwerk uit.  De wat vergeten schilder Hendrik Van den Broeck sierde met een schilderij van hem deze bijzondere zegel.

Onze twee voetbalclubs kenden een bewogen jaar.  Racing werd kampioen, en de groen-witte club vierde dit enthousiast vanop de pui van ons stadhuis.  Malinwa had een wisselend succes. Het voetbalseizoen startte niet zo schitterend, maar een overwinning tegen Anderlecht deed dromen van betere tijden.  Malinwa bracht een boek uit dat de geschiedenis van 100 jaar achter de kazerne vertelt.  En Racing-legende Rik De Sadeleer zette zijn verhaal ook op papier.  Beide clubs zetten de Foundation 1904 op poten, en deze samenwerking voor een goed doel kon op waardering rekenen.  Maar ze deden meer: in roze tenue verschenen ze op de Grote Markt om een partijtje voetbal te spelen als actie tegen holebi-haat.  Het werd een opgemerkte sensibilisatiecampagne die beslist moedig te noemen is.  En als laatste wil ook nog even de actie van de 'kakkers' ophalen, die onlangs voor Music for Life, hun naam eer aandeden, met de verkoop van rood-geel toiletpapier...

Op de Mechelse Open-Monumentendag konden we weer heel wat vaak niet toegankelijke monumenten bewonderen.  Eén van de toppers van deze editie was ongetwijfeld het torentje van Huis Den Duytsch op de Korenmarkt. De Erfgoeddag koos als thema 'Armoe troef'.

Rik Wouters is terug van weggeweest.  De tragisch jong gestorven Mechelse kunstenaar is thuisgekomen.  En hoe!  Het was al Rik wat de klok sloeg.  Een tentoonstelling in Lamot over Rik en zijn tijdgenoten moest het aperitief worden voor de opening van het Schepenhuis, dat nu enkele jaren Rik Woutersmuseum is geworden.  Het Schepenhuis is een perfect onderkomen gebleken voor de Mechelse schilder en beeldhouwer van het licht.  Méér dan tienduizend bezoekers werden al geteld begin december.  En da's nog maar het begin!  In de marge van de Rik Woutershype, kwam er ook een lijvige biografie op de markt.

De Amerikaanse schrijfster Lynn Cullen, die verliefd is op Mechelen, en geboeid is door de Bourgondische geschiedenis van deze stad, bracht een historische roman uit over Johanna de Waanzinnige.  Voor opzoekingswerk en wetenswaardigheden over Margareta van Oostenrijk bezocht ze nogmaals onze stad en zijn stadsarchief...   Dit stadsarchief toonde dit jaar, méér dan ooit voordien, zijn openheid.   Via het net kunnen we nu ook een kijkje nemen in de schatkamers van de Mechelse geschiedenis.

Dit jaar werd een beheersovereenkomst gesloten tussen het Fort van Walem, natuurpunt en de stad, en dit was een mooie stap in de bescherming van dit bijzonde stukje Mechelse natuur.  Natuur en leefmilieu: het was een belangrijk item dit jaar.  Het Tivolipark wordt ook méér en méér opgewaardeerd.  Tivoli kwam weer in het nieuws met een geslaagde editie van Ottertrotter, met parkconcerten én met de opening van het boerderijpad.  Het figuurtje Kadodder werd de mascotte van het park.  In Mechelen sprongen weerom heel wat stadsgenoten de Dijle in, om met deze 'jump' te sensibileren voor schonere waterlopen.  In dat andere park, de Kruidtuin, werd de derde stadspicknick gehouden.  De restauratie van het Molenhuis ging verder en komt nu in een beslissende fase. En ook in  het Vrijbroekpark werden een aantal toffe evenementen opgezet. 

In deze stad begint men stilaan toe te leven naar de Cavalcade van 2013.  In dat kader werd in de crypte van de Hanswijkkerk de tentoonstelling 'nOSTalgie' opgezet, met tekeningen en schilderijen van Alfred Ost over processie en Cavalcade.  De Hanswijkprocessie mocht weer rekenen op mooi weer. 

     

IN 2011 klonk vanop de toren 'Margrietje' van Louis Neefs. En bij het lanceren van deze onvergetelijke melodie moet zus Connie, een traan wegpinken...  Deze toren en zijn klokken: het blijft een Mechels Gegeven van Eerste Orde.  Het zwaarste klokkengelui van ons land, is weer in eer hersteld. Toen de klokken na lange tijd weer allemaal samen beierden, was er ook plaats voor ontroering.  (Diezelfde klokken vertrokken dit jaar ook feestelijk getooid - een werk van de museumkamp-ers naar Rome...).   Nu is het te hopen dat het grootste uurwerk van de wereld terug op de toren zal kunnen bevestigd worden in de toekomst.  De eerste aanzetten voor dit plan werden dit jaar gemaakt.

Het religieus erfgoed van Mechelen is bijzonder waardevol.  Het onderhoud van al die kerken gaf anderzijds al heel wat kopzorgen.  Gelukkig is er hoop voor de toekomst, want belangrijke toezeggingen tot bescherming en restauratie van dit erfgoed is beloofd.   Een aantal historische kerken kan er wel bij varen.  De neogotische Colomakerk is nu buitenaf volledig gerestaureerd.  Nu is het (hopelijk niet te lang) wachten op de binnenrestauratie.  De mooie kapel Ten Doorn, in de Heffense Kaashoek is een pareltje geworden.  Met een viering, receptie en tentoonstelling, werden de restauratiewerken afgerond.  De Sint-Jan Berchmanskerk vierde dit jaar zijn honderste verjaardag.  De Libertuskerk kreeg dan weer zijn torenkruis terug.

Vlakbij deze kerk, werd de Sint-Jan Berchmansstraat uitgeroepen tot schoonste straat van de stad.

In Muizen en Walem was men tevreden met de bouw van een nieuw dorpshuis.  Putten en kranen hebben daar dus een gewaardeerd resultaat neergezet.  In de Bruul werden gaten geslagen in het straatbeeld.  Daar is het wachten op de voortzetting van de werken.  De werken aan  Clarenhof schieten dan weer flink op.

Mobiliteit was een ander heikel thema dit jaar.  De plannen voor een autoluwe stad deden al erg veel stof opwaaien.  Ik wil niet meer stof bijmaken dan nodig.  Hierover hebben al menigen hun zeg gedaan.  Maar het was een nieuwsfeit waar niet naast kon gekeken worden.  En dat zal het waarschijnlijk ook nog blijven in het jaar dat komt.  Over mobiliteit gesproken:de nieuwe fietsbrug aan het Zennegat weet tweewielers te charmeren, en ook  de  lancering van een Fiets Educatieve Route deed dat.

     

In 2011 gingen ook tal van tentoonstellingen door.  Een aantal heb ik ook al vermeld.  En méér ga ik ook nog vergeten of niet vernoemen.  Sorry.  Maar in het nieuws kwamen de mooie overzichtstentoonstelling van beeldhouwer Ward Dijck in het Cultuurcentrum, samenlopend met de prestigieuze foto-tentoonstelling 'Photo Event 2011', dat zijn focus op vrouwen richtte.

De Mechelse Bonobo's uit Planckendael gingen een ludieke strijd aan met de Antwerpse chimpansees.  En kan je raden wie won?

Een Mechelse wint de titel en het kroontje van Miss-Belgium-Maxi... Sabine Gheysens komt er rond voor uit dat 'alles in de poep zit'.

Een hevig onweer op 28 juni deed het rampenplan in werking zetten.  Mechelen en buurgemeenten leken haast helemaal blank te staan.  Het was een 'raar' jaar op weergebied: hoogzomer in de lente, regen in de zomer, een warme herfst..., mét een bijzondere hagelbui begin oktober die Mechelen-Zuid omtoverde in een vroeg wit-winters landschap...

De Romskippers toonden hun kunstjes op de toren, de optocht van het Gildenjuweel brachten kleur op een grijze zondag, het Begijnhof was supergezellig toen er een rommelmarkt werd georganisseerd..., Het was heerlijk zomers op Posse-Leest, en de Plantjesbeurs van Hombeek was weerom geslaagd.  Van de hak op de tak...

Bij Sanitair De Coninck op de Veemarkt graafde men in het verleden.  En daar werden boeiende dingen ontdekt in de historische kelders.

Contour had af te rekenen met een paar tegenslagen.  Ondanks dat, wist het festival dat rond sound en vision werkte dit jaar, toch heel wat belangstellenden naar onze stad te lokken.  Jammer was wel dat door asbestgevaar één van de locaties: de Oude Stadsfeestzaal diende te sluiten.  En even spijtig en onbegrijpelijk was het feit dat een andere locatie: het Nekkerspoelstation, door klachten van reizigers die het niet begrepen op een kunstwerk, de samenwerking afbrak... 

In het Centraal Station charmeerde de fototentoonstelling 'Vlaamse interieurs'.  Minder charmeerde het plan van de spoorwegen om het spoorwegmuseum op te doeken.

     

Cortenbach bleef ook dit jaar weer een jammere zaak.  De verloedering van dit vroegere stadspaleis blijft de Mechelaar ergeren.  Komt er ooit nog licht aan het einde van de tunnel?.  Een juridische procedure is opgestart, en dit ook voor de verwaarloosde hoek Grote Markt/Scheerstraat.  Café Belge op de Grote Markt nadert zijn voltooïng.  Weerom een kankerplek minder in het historische centrum.

Schrijver en dichter Bart Moeyaert laat het programmaboekje van Figurentheater De Maan nog mooier verschijnen dan anders.  En Mechelaarr Mark Van Tongele brengt de dichtbundel 'Ademruis' uit.  Schrijver Luc Deflo scoorde met zijn misdaadroman 'Phobia'.

Putten en straten...  Velen vervloeken de Mechelse kinderkoppekes.  Met het 'inwassen' van de kasseien, poogde men wat aan de verzuchtingen van de Mechelaars tegemoet te komen.

De plannen voor een nieuw politieburo in de Merodestraat worden voorgesteld.  In de vernieuwde Hoogstraat is de Oxfam-wereldwinkel enorm opgetogen met zijn prachtig verbouwd pand.  Het 'Rooden Schild' in de Katelijnestraat werd een toonbeeld van restauratie.  Dit historische huis geeft na de grondige opknapbeurt een meerwaarde aan deze straat, waar nog veel op stapel staat.

     

 

 

Van de hak op de tak...

kriskras door een Mechels jaar...

een jaar van putten en kranen...

het jaar ook van Rik...

het jaar van zovéél méér...

Morgen is het voorbij.

2011 zal overgaan in 2012...

 

     

 

 

Heel mooi en supercompleet overzicht Jan! Het doet plezier al dat leuks nog eens te herbeleven op zijn Jans.

Machtig artikel.  Wat mij hiervaan het meest bijblijft is het heengaan van Frans Croes en broeder Felix.

...alleen is broeder Felix al naar de eeuwigheid vertrokken in mei 2009 Roger   ;-)

In alle geval: bedankt voor de appreciatie!

 :-)

De gecontesteerde contour compilatie  van Nekkerspoel kan worden bekeken in de Garage.

Mooi overzicht Jan. Met plezier gelezen.

Knap jaaroverzicht Jan, ik heb één kleine aanvulling: KT Voor Taal & Kunst won namelijk in 2011 met "Halverleven" van Danny Timmermans het 75e Landjuweel en daar mogen we - denk ik - ook fier op zijn!

Goede aanvulling Joeri !

Aan alle Mechelaars een geweldig 2012 toegewenst.

Knap stukje Jan, beslist de moeite ! 

Een knap en vrij volledig jaaroverzicht. Er viel weer véél te beleven in 2011 in onze mooie stad.... er waren zaken die we konden waarderen en waren de gemelde verzuchtingen...

Eens terugblikken kan nooit kwaad, maar tegelijk zijn we nu al met beide voeten in 2012 waar we het beste moeten van maken, niet?
Gelukkig Nieuwjaar ! ;-)

 Dank je wel Jan - fijn om in vogelvlucht Mechelen in 2011 nog eens na te lezen. Het was -ook voor mij persoonlijk- een *onwaarschijnlijk* jaar :-)

Prachtig jaaroverzicht, bedankt!