Hoek Katelijnestraat-Nwe Beggaardenstraat

met categorie:  

Op de hoek van welke 2 straten stond in "Juuzekes toad"  het huis waar die verzameling bolhoeden naar toe gaat om er essences, huiles en pneus te kopen ??
(Het huis bestaat nog altijd)

Allee, sleur er de documentatie maar bij :-)

 Om het voor iedereen wat plezant te houden NIET in dit blog antwoorden, maar stuur uw antwoord aan erkaa(apenstaart)telenet.be

 

@Roger: ik zal dus je raad volgen en mijn antwoord ( mocht ik er al een hebben ) hier NIET posten!! Dit zou moeten duidelijk zijn aan de commentatoren na mij. ;-)

weeral veel te gemakkelijk blijkbaar...
De eerste juiste antwoorden zijn binnen.

In volgorde:

Gimycko
Tijl Vereenooghe
Nelly
Luc Croonen
Jokke oep z'n blokke
Jan Smets

Mijn antwoord is ook binnen ...

Nog een juist antwoord werd gegeven door

Chris Nyssen
Herman Muyldermans
Stijn Keuleers
Marc1
Rudi De Mets
 

... Toen was in Mechelen het Frans nog heel gewoon ...

;-)

Een goede overeenkomst met toen (fotoname) en vorige winter....zogoed als nergens de voetpaden sneeuwvrij gemaakt. Dat zit dus in de mechelse genen:-)

Eddy Luyten vervoegde het peloton Mechelenkenners.

Het dak van het pand, achter het hoekhuis, deden bij mij een belletje rinkelen.  Dus dook ik nog eens effe in mijn eigen foto's en bingo !

Die honderdduizend beeldbankfoto's met al hun sneeuwlandschappen opsnorren, bekijken en vergelijken was echt geen optie.

;-)

Roger,

Mijn antwoord = verzonden.

En Jos Nys weet het natuurlijk ook.

Nieuwe slimmeriken:

Anick Avoux
Jef Van Ransbeeck
Pol Van Hoof

 Ik dacht het pand meteen te herkennen en ben dan maar even gaan checken op Google Streetview en ja hoor ... het huis is weinig veranderd van uitzicht ...

Marc Corbeel stuurde me ook het juiste antwoord

An alle slumme Meicheleirs; bravou.

't was idd et ôôs oep den oek van de Katlaonestrèt en de Begeûtstrèt.

(foto Regionale beeldbank Mechelen)  

 Had ik moeten weten .... :-/

Huis De Min

Kan er iemand me vertellen of er inderdaad een garage was in dat pand ? Het heeft wel een grote "tuin". En zo ja, tot welk jaar ?

==============================

Eertijds zogenaamd "Min". Van 1647 tot 1670 woonhuis van beeldhouwer Kasper Schillemans. Diephuis heden enkelhuistype van vier traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien).

Bakstenen halsgevel voorzien van arduinen parement op beneden- en bovenverdieping, datering 1773 op een cartouche in de top en overeenkomstig de bouwaanvraag met "model tot eenen nieuwen gevel". Voorgevel horizontaal gemarkeerd door aflijnende pui- en waterlijsten; gekoppelde getoogde vensters in een kwarthol geprofileerde omlijsting met versierde sluitsteen; houten roedeverdeling. Casementen voorzien van uitgeronde hoeken op de verdiepte borstweringen.

Fraai uitgewerkte geknikte boogvormige deur in Lodewijk XV-stijl, op de bouwaanvraag in de derde doch heden in vierde travee; kwarthol geprofileerd beloop op neuten met versierde zwikken en rocaillesluitsteen: mooi gesneden houtwerk met waaiervormig bovenlicht en tussendorpel verrijkt met lambrekijnen en vrouwenhoofd. Tweeledige geveltop afgelijnd door zandstenen vleugelstukken en bekroond met zandstenen fronton. Steekboogvormige zoldervensters in een vlakke omlijsting van arduin; balkgat onder fronton.

Deels blinde gecementeerde en witgeschilderde zijgevel met bewaarde muurankers; gecementeerde achterpuntgevel op schouderstukken. Aanpalende bakstenen muur met poort tussen pijlers bekroond met siervazen.

  • STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 38.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

 

 @ peter

Als alleen al voor dit huis, met plastische termen, zo'n 40-tal onderdelen vermeld worden voor de buitenkant, dan kan ik me inbeelden dat binnenkant inbegrepen, de studie voor architect wel een aantal jaren vergt.

Toffe aanvulling van Roger's fotovraag. We leren nog alle dagen bij.

:-)

@ peter

Er was toch vroeger een paar huizen verder in de Nieuwe Beggaardenstraat een Citröengarage. Misschien heeft 't een, iets met 't ander te maken.

Die garage is er nog steeds. Troch Mechelen.

@ Marcanne :

Ge doelt op deze Citroën-garage.

@ gymycko, het is de juiste

www.citrofiel.net/index.php

ga naar diverse foto's, garage Troch Mechelen

Zouden er nog zo'n garages binnen de Mechelse vesten geweest zijn?

Waar nu, den Troc is op de G. Gezellelaan, dat was toch ook een garage?

@ marcanne

Als ik mij niet vergis was dat garage LAENEN (Volvo) Achteraf is daar Thiry Paints ingetrokken. Nu Trock, tweedehandswinkel.

@ Marcanne,

In de jaren '60 was er de Volvo garage Laenen (idd Jos) en in de jaren '70 was daar een Simca garage, uitgebaat door Louis Van Dromme.  Ik kocht er in 1975 een Simca 1100.

@ Roger Kokken
Mijn grootmoeder had er een broer die in een Simca-garage werkte, haar zus had een dochter die getrouwd was met een zeker Marcel Van Dromme. Misschien wel familie van Louis?

Deze man (uit de Kadodderstraat) had een uitvinding om uitlaatgassen van auto's weer bruikbaar te maken. 25km rijden voor 200l warm water. De investering was veel vlugger terug te winnen dat zonnepanelen, warmtepompen en windmolens die dan nog seizoensgebonden zijn.

En "Onder den toren" , waar nu moderne kunst(?) wordt getoond, was eveneens een garage. Ik meen van een engels automerk. En ook aan de Veemarkt was een autowerkplaats; ik geloof waar nu Wibra is

Nu we het toch over garages hebben : staat Schippers nog altijd leeg ?

Foto Gimycko

En garage Joossens aan de Brusselpoortstraat is daar ook al heeeel lang weg. Daar kocht mijn vader zijn eerste Opel capitan in 1952. Zestig jaar geleden.  

 Leeg en niet leeg, er worden al enkele weken stoelen opgeslagen, heel de toonzaal staan vol met een groot lot stoelen

 

@ anOniem7: Idd, Onder de Toren was er zeker tot in de jaren 50 de garage van Mertens.  Men verkocht er Austin, Morris en MG.   Zijn echtgenote baatte naast café Cecil een corsetten/lingeriewinkel uit die net als het café wat verderop ook "In den beer" heette.

Op de Veermarkt waar thans de Wibra is, was er alleszins in 1961 een garage van (ik dacht) Skoda, uitgebaat door een zekere Arthur (niet de Arthur van de 2e handswagens op de Meysbrug en later aan Nekkerspoel).

En in de Oscar Van Kesbeeckstraat nr 2 bij etn. Schroeven-De Vos kocht mijn vader er in '68 een GLAS 1004 CL.

Toen was er een weeldetaks van 18% .

@marcanne: Garage Weyten & Van Steen op de Korenmarkt, de verdeler van de engelse Ford: Zephyr, Consul, Anglia & Prefect! Ik denk dat daat nu die winkel is met die macrobiotische dingens!

Hehe marcanne, wij hebben in 1974 ooit nog een Glas GT sportwagen gehad.   Het was wel een occasie  :-)

Reed geweldig met voor die tijd een meer dan behoorlijke top van iets meer dan 170/u. Volgens het instructieboekje moest men pas vanaf 135/u overschakelen naar 4e.... 

 

Hé leuk !  In '74 mocht ge nog met ne groene Michel zonder filter op de foto.

;-)

Néje Gim, het waren toen Richmonds met filter

@ Roger : Richmond Filter heb ik ook nog gepaft !

@Roger: super, die Glas GT! In goeie staat héél zeldzaam en wel wat centjes waard. ik zie dat ge der al nen BMW stikker had opgeplakt, BMW heeft Glas inderdaad achteraf opgekocht en de GT nog verkocht met BMW badges en 2002 achterlichten.

Ik heb trouwens momenteel nog altijd ne Simca 1100 ;-)

Ik ben recentelijk een oude Austin trekker uit de jaren 50 van firma Huygebaert weer op het spoor gekomen, is ooit nieuw aangekocht bij die Austin garage onder den Toren. Zal 1 dezer eens een fotooke proberen posten.

Robot in de Keizerstraat was verdeler van N.S.U. Prinz

De garage was evenwel in de Voochtstraat.

Ken nog wel een reeks oude garages in Mechelen.

Om van de nieuwe garages nog maar te zwijgen. Porsche komt naar Mechelen. Kortelings verkiezingen zeker ?