Hautekiet speelt, De Leeuw zingt. Met Hart en Ziel

Doe het én voor het geld én voor de show maar doe het. Doe alles wat je doet met hart en ziel”. Het is, zoveel jaren later nà die onverwoestbare Tröckener Kecks-song nog steeds het adagio van de bands voormalige frontman Rick De Leeuw. Zo bleek eens te meer zaterdag 3 december in de Mechelse staddschouwburg waar hij met spitsbroeder Jan Hautekiet een geslaagde premièrevoorstelling van “De Leeuw Zingt” neerzette.

Met Hart en Ziel‘ was trouwens de opener van de eerste set. Als beginselverklaring kan dat tellen, niet?


Na de swingende beginselverklaring (‘Met Hart en Ziel’) uit de Tröckener Kecks-stal werd het Hautekiet & De Leeuw-albumWaar’ (2008) bezocht met een bijzonder pakkend ‘Dieper’. "Dieper zakt ze weg in de nacht, weg van het verdriet dat op haar wacht”. Een aangrijpende tekst en prachtig pianospel van Hautekiet dat de dramatiek nog extra in de verf zette.

Dit keer geen gedichten of toneelstukjes” beloofde Rick De Leeuw, “we spelen twee setjes, gevuld tot op de rand. Hautekiet speelt, De Leeuw zingt”. En zo was het. De avond bracht ons twee sterke sets met een mooie mix met recent en minder recent werk, mét heel wat Kecks-krakers natuurlijk...

En van Kecks-krakers gesproken ‘Altijd voor ’t Eerst’, ‘Kijk niet om’, ‘De Jaren van Verschil’ (wow!) en vooral het melo-dramatische/ironische ‘Ik Denk Nooit Meer Aan Jou’ – knappe Hautekiet-piano-solo inbegrepen en gebracht mét de nodige pathos, zinderen nog steeds na. Maar dat geldt nog dubbel zo hard voor ‘In Tranen’ dat in de tweede set zat: kippenvel, echt waar en krop in de keel. Hoe De Leeuw dat zong en met name dat éne zinnetje: “... we hebben altijd nog elkaar”. Slik!

De Leeuw ging dan wel niet veel praten, hij moest ons toch even zijn liefde voor de Ronde van Vlaanderen betuigen. De Leeuw was de ronde zelf ook gaan fietsen én schreef een lied, of wat dacht je: ‘De Kampioenen’. Een verrassing was zeer zeker De Leeuw en Hautekiets interpretatie van Noordkaaps ‘Het Komt Voor In De Beste Families’. Op mijn notities staat “beter dan het origineel”, maar of ik hier mee wégkom?

Wat telt is de Liefde’ (Waar, 2008), behalve een waarheid als een koe een erg mooi lied konk erg mooi en dat geldt ook voor ‘Kom Bij mij’, misschien kanshebber voor de opvolger van ‘Waar’?

Een knappe uitgesponnen pianosolo van Hautekiet leidde het donkere lied ‘Vrijheid’ in (niet zeker van de titel): “Vrijheid past in een veel te kleine koffer” luidde het. Met ‘Waar gaan we heen’ werd het ‘Waar’-album opnieuw bezocht , op de hielen gezeten door de Kecks-classic ‘Veel te Veel Water’ en een overtuigend ‘Het Leven is Nog Nooit Zo Mooi Geweest’ (Waar, 2008).

Mijn Liefste’, waarin De Leeuw zijn partner belooft meer tijd vrij te maken, en ‘Mijn Vriend’, dat een stevige schouderklop naar de geadresseerde is, moeten dringend op een album gezet worden als je het mij vraagt! Heren? Hoe ongeloofelijk knap ‘In Tranen’ was, las je hoger al. En ook - wat heeft De Leeuw toch met ‘nooit’ en ‘ooit’? - ‘Het Komt Nooit Meer Goed’ klonk lichtjes geweldig.

De Leeuw haalde het verhaal van Susan Boyle aan die uiteindelijk, muzikanten ingehuurd en klaar voor opname, ter elfder ure van ene Lou Reed dan toch geen toestemming kreeg een nummer van hem te coveren. Dit als inleiding tot hun interpretatie van ‘Caroline Says’. “Mét toestemming”, benadrukte De Leeuw trots. En die trots is terecht: hun ‘Karolien Zegt’ moet beslist niét onderdoen voor Reeds Caroline. Bij De Leeuw en Hautekiet is het dan wel niet koud in Alaska, maar wel in Ijsland.

Wanneer Rick De Leeuw Mechelen uitvoerig dankt, daagt het ons dat we al aan de staart zitten en een mooi ‘In Geen Tijden Zo Genoten Als Vandaag’ weerklinkt. Het is dan vijf voor half elf maar twee bisnummertjes kunnen er gelukkig nog af: een zinderend ‘Nu Of Nooit’ en ‘Ooit Zien We Elkaar Weer’. Zeer zeker, Rick, bij de volgende show?

> SETLIST:
Met Hart En Ziel / Dieper/ Altijd voor ’t Eerst / Kijk niet Om / Ik Denk Nooit Meer Aan Jou / De Jaren van Verschil / Kampioenen / Het Komt Voor in de Beste Families (Noordkaap) / Wat Telt is de Liefde / Kom Bij Mij / (Vrijheid?) / Waar Gaan We Heen / Veel Te Veel Water / Het Leven Is Nog Nooit Zo Mooi Geweest / Mijn Liefste / In Tranen / Mijn Vriend / Het Komt Nooit Meer Goed / Karolien Zegt (Lou Reed) / Een Dag Zo Mooi

Bis: Nu Of Nooit / Ooit Zien We Elkaar Weer.
 

In de promo voor de show stond te lezen: “De Leeuw zingt, voor oude én nieuwe fans. Met geestdrift. Met liefde.” Afgaande op de prima performance in Mechelen denken we dat dat klopt. Tickethouders van de shows in de diverse culturele centra ten lande kunnen op beide oren slapen: het zal goed zijn, héél goed !

Verslag: © Markec
Foto’s: © Bart Schelkens

Het was inderdaad een fantastische mooie premiere,  met een schitterend optreden van Rick De Leeuw en de meer dan prachige begeleiding van Jan Hautekiet aan de piano.

Ik heb er echt  intens van genoten, het duidelijke verslag beschrijft heel goed het hele mooie verloop van de meer dan geslaagde avond, ook de fijne foto's zijn daar een bewijs van. :-)

Ik zag hen beiden twee maal in Mechelen de voorbije jaren.  Als dit nu ook zo goed was als toen: ja, dan moet het méér dan de moeite geweest zijn...

Het was een geslaagde avond. Heb mij ook de cd "Waar" aangeschaft en die bevat prachtige nummers die ook te horen waren tijdens de opvoering. Afwezigen hadden (zoals steeds) ongelijk. Prachtig verslag.

Goed geschreven stuk, kan de sfeer proeven...helaas is Mechelen vaak iets te ver weg voor mij...maar kan zo toch een beetje meegenieten!