Bourbon's Blend: Spaanse klassieke gitaar, jazz en Ry Cooder

Met een naam als 'Bourbon' vrààg je gewoon om een Whisk(e)y-referentie, niet? En het is ook gewoon heel erg toepasselijk. De Frans/Zwitserse (Uk based) gitaarvirtuoos Claude Bourbon trakteerde ons die druilerige dinsdagavond 20 december in O' Fiach's Irish Pub op een heel erg mooie akoestische blend van jazz, folk en blues. Vaak had je ook de indruk een minestreel aan het werk te horen in een of ander groot Middeleeuws kasteel. En dan komen plots Ry Cooder of ... Jaques Brel voorbij...

De set van Claude Bourbon omvatte voornamelijk instrumentaal werk, met heel veel middeleeuws aandoende stukken dus en, erg opmerkelijk, vaak ook uitstapjes naar blues en jazz. Erg knap was vooral hoe Bourbon erg bekende pop classics in de set integreeerde, op haast onopvallend wijze. En zo waande je je op moment x nog in de Middeleeuwen terwijl daar ineens een fraai 'Ne Me Quite Pas' (jawel!) voorbijkwam. Brel op klassieke Spaanse gitaar: dat had ik nog nooit gehoord. Geweldig klonk het wel!

Of hoe op een gegeven moment temidden van een heel klassiek stuk, plots een Paris/Texas-achtig slidemoment aankwam zetten. Van de Middeleeuwen naar Ry Cooder. In de 'wereld van Claude Bourbon is dat heel gewoon, de gitaarvirtuoos draaide er zijn hand niet voor om.

Tijdens de twee korte sets kwamen ook standards zoals 'Summertime' (Gershwin) en 'We'll Meet Again' (Parker/Charles), bekend van Vera Lynn voorbij en uit zijn eigen catalogus bracht hij ondermeer 'There's A Storm Coming', 'Shelter Me', 'Ghosts', 'There's Someone Missing Tonight' en, op vraag van meegereisde kompanen, 'Angel'. Die nummers werden behalve van het knappe gitaarspel ook van zang voorzien door Bourbon. En al zijn er best betere zangers, ook dat klonk allesbehalve slecht.

Erg knap was de traditional 'That'll Never Happen No More - Blind Blake'. Hoe Claude Bourbon Ravels 'Bolero' naar nieuwe hoogten tilde was een weinig fenomenaal.

Als je houdt van klassieke gitaar, blues, jazz, folk en al wat mooi is, grijp dan een volgende keer zeker de kans om deze Frans/zwiterse gitaarvirtuoos aan het werk te horen. De man blijkt er intensief te toeren, dus  er zijn vast kansen: claudebourbon.org Doén!

Mooi verslag, jammer dat ik weer een prachtig optreden heb moeten missen daar. Maar wees gerust, het zal nog wel eens terug lukken.