Boerenkrijg inspireert

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Hij was van de opgravingen op het Sint-Romboutskerkhof niet weg te slaan.  Zo geboeid is hij door geschiedenis, en het werk van archelogen.  En nét als vele Mechelaars was hij niet weinig verrast en opgetogen dat het graf van de door de Fransen neergeschoten Boerenkrijgers onlangs werd ontdekt aan de voet van de Sint-Romboutstoren.  Het is dan ook geen verrassing dat de nieuwe horecazaak die hij onlangs heeft opgestart aan de Leopoldstraat 'De Boerekrijg' heet.  Eddy Ruyssinck zet dit stukje Mechelse geschiedenis 'in de vitrine'...

"Ik ben een fiere Mechelaar, en ben erg geboeid in de geschiedenis van mijn stad", zegt Eddy, die samen met zijn zoon Elias sinds enkele weken brasserie 'de Boerekrijg' in de Leopoldstraat opende.

Aan de wanden van zijn brasserie hangen oude foto's van de Dijlestad naast een ingelijst diploma van het Mechels dialect.  Goed - zijn liefde voor Mechelen is hiermee bewezen...   ;-)

Freddy heeft al heel wat watertjes doorzwommen.  Van opleiding is de oorspronkelijke Muizenaar, beenhouwer, maar hij is al een tiental jaren actief in de horeca.  Zo heeft hij ondermeer de Ierse pub in Hofstade uitgebaat, en nadien ook de Celtic Club aan de Steenweg.  Bovendien bezat hij ook 'd'Ou Stoof' in de Scheerstraat.

"Drie zaken was té veel.  De zaak in Hofstade werd overgelaten, en ook de Celtic Club sloot na een vijftal jaar door miserie met de brouwerij en hoog oplopende huurprijzen.  'dOu Stoof tenstolle werd overgnomen door Ali van restaurant 'De Hete Patat', voor uitbreiding van zijn zaak.  Toen heb ik een jaar niks gedaan.  Dat was nodig, want het vele werk had sporen nagelaten.  Maar ik begon Mechelen te missen, én Bart Somers" (lacht). 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en na een zijsprongetje in OLV-Waver, is Freddy terug in Mechelen beland.  Na wat zoekwerk kwam hij terecht in de Leopoldstraat, waar het restaurant 'La Chine' ging sluiten.  Deze zaak was met zijn 28 jaar één van de oudste Chinese restaurants van de stad.

 

"Ik heb de opgraafwerken op het Sint-Romboutskerkhof met veel aandacht gevolgd, en werd zelfs peter van één van de skeletten.  Toen de neergeschoten Boerenkrijgers werden opgegraven, had ik meteen een naam voor mijn brasserie.  De archeologen waar ik een goeie band mee had, gaven met de toestemming om de in het graf gevonden manchetknopen, door mij te laten gebruiken als logo voor mijn zaak.  Op de venster werden ze trouwens ook gegraveerd..."

 

  

(Freddy Ruyssinck met zoon Elias en medewerkster Jesica Goossens)

Freddy Ruyssinck serveert in zijn brasserie vooral typische Vlaamse gerechten zoals 'stoemp met worst', 'boeksering', 'ballekkes met kriekskes', en natuurlijk horen daar de Mechelse bieren van het Anker bij.

 

toch wel erg veel "reclame" op deze blog tegenwoordig... Ga je voor elke nieuwe winkel of nieuw café een topic aanmaken? Persoonlijk vind ik dit niet nodig en zelfs overbodig...

Nee, alléén als ik in betreffende zaken kortingen krijg natuurlijk.  ;-)

Tja, de beste stuurlui staan aan wal natuurlijk.  Over politiek mag niet meer geschreven worden, en ook niet meer over horeca of nieuwe zaken, of... , soms schrijf je te veel (en geef je geen kans (?) aan andere bloggers...)...  Alles kan natuurlijk bekritiseerd worden.  En ik sta open voor opbouwende kritiek - laat dat wel wezen.  Maar ik doe een voorstel (deed ik al regelmatig trouwens...):  ik nodig iedereen uit die graag schrijft, en wat kwijt wil over 'zijn' of 'haar' stad, om mee te bloggen.  Vooral: doen!

Mechelenblogt heeft de oorspronkelijke bedoeling te schrijven over alles was Mechelen aangaat.  Kortom over de 'Mechelenbeleving' van de Mechelaar.  En in die zin hoort dit naar mijn aanvoelen hier thuis.  Net zoals een topic over een tentoonstelling, een sportgebeuren, een cultureel evenement, een muziekoptreden, een politiek feit, een brok geschiedenis, een portret van een bekende Mechelaar... 

 Aangezien niet iedereen alles kan weten en omdat de stad de bereikbaarheid van het winkelgebied wil boycotten, is het tof dat we hier op de hoogte gehouden worden van nieuwe handelszaken in Mechelen.

Zo lijkt het of we er toch nog een beetje bijhoren :-)

 Ik had afgelopen week, tijdens het voorbijrijden, gezien dat er in de La Chine, waar ik graag al eens lekker ging eten, iets nieuws was.

Nu kon ik ook lezen welk soort zaak het is en wie weet raakte ik wel geinteresseerd en wil ik het eens gaan proberen, terwijl ik er anders nog honderden keer voorbij zou rijden zonder te weten wat voor zaak het is.

 

 @Jan Smets : wat betreft de La Chine, denk ik dat die zaak langer bestond dan 28 jaar.

Vooraleer ze naar de Leopoldstraat verhuisde, was La Chine gevestigd op de Astridlaan.

Daar gingen wij eind de jaren 70 regelmatig een lekker chinezeke doen.

Hoe lang ze daar gevestigd waren, weet ik niet. 

Ik snap jullie wel.. Maar waar trek je de grens natuurlijk... Maar anyway, zoals zo vaak had ik maar beter weer eens mijn grote mond gehouden... Ik weet best dat jij het vol goede bedoelingen doet JanS...

Trouwens, in de La Chine heb ik als kleine patotter voor den eerste keer Chinees gegeten, kip zoetzuur met friet als ik me niet vergis... Voor zover ge dat Chinees kunt noemen natuurlijk... Ondertussen ben ik getrouwd met een Chinese, maar daar zit dat restaurant voor niks tussen :-)

De grens is eigenlijk snel te trekken hé Tommy.
Alleen nieuwe zaken in de kijker, zodat het informatief blijft.

 

La chine had goeien biefsteak friet

 

allez Marc, wie gaat er nu naar de chinees om biefsteak friet te eten ? :-)
De kippeblokjes in zoetzure saus waren er subliem.
 

 

En is al iemand gaan eten in de 'Boerekrijg'?

 

In 1976 werd ik voorgesteld aan  het koppel dat in Mechelen het Chinees restaurant "La Chine" aan de Kon.Astridlaan wou openen. Omdat ze zich uitsluitend in het Chinees konden uitdukken, gebruikten we gebarentaal. Na de administratieve molen doorlopen te hebben en ze  hun vergunning op zak hadden kwamen ze me bedanken en gaven me een naamkaartje beschreven met Chnese tekens.Later vernam ik dat ze mij, mijn leven lang, gratis zouden bedienen. Jaren lang heb ik er mijn rekeningen betaald zoals iedereen. Vriendelijkheid kent geen prijs !

Iemand enig idee waarom deze lekkere zaak al dicht is??

Ben er een paar keer gaan eten met collega's en wij waren zeer tevreden over de degelijke dagelijkse kost die we daar kregen.