Zieginds...

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Je kan er niet meer naast kijken.  Hij komt er aan.  Zieginds.  En onze brievenbussen puilen uit met kleurrijke speelgoedfolders.  Veel te vroeg vaak, ondanks het illustere Pact der Gevers.  Gelukkig houdt onze stad zich wel aan de afspraken, en wordt er netjes gewacht tot Sinte-Mette afgedropen is, om de Heilige-uit-Spanje te verwelkomen.  Het is nu zover.  En alles is in gereed gebracht om de Sint op gepaste wijze te ontvangen.  De laatste jaren heeft Mechelen er een leuke traditie bij: Sinterklaas mag zijn vermoeide leden te ruste leggen in een netjes gespreid hemelbed in ons aller Sint-Romboutstoren.  Een toffe vondst...

En daar mag de gebaarde heilige slapen tot drie december.  Dan mogen de Mechelse kinderen de Sint wekken met..., jawel: bellenblazers (waarschijnlijk heeft men ingezien dat de schelle toeters van vorig jaar niet helemaal je dat waren...).  Duizenden zeepbellen moeten de aandacht van de Sint hoog in de toren trekken.

 

En als de Sint dan eindelijk wakker is, en zijn Pieten ook de begane grond hebben bereikt, kan een officiële ontvangst volgen op het plein van het Cultuurcentrum.  Dit is meteen de start voor een uitgebreid feestproramma, waarvoor samengewerkt werd met de horeca en handel en met de partners van Mechelen Kinderstad.

En Mechelen-Kinderstad is een sterk label.  Het programma ziet er op het eerste zicht wel méér dan OK uit.

Er zijn zowat dertien activiteiten opgezet.  Je kan met Sinterklaas en z'n knechten op de foto in het stadhuis, of je kan naar verhalen luisteren in de jeugdbib, in boekhandel Salvator of in De Zondvloed.  In het Cultuurcentrum wordt de tekenfilm 'de Blauwe trein' vertoond en gaat de voorstelling 'Het Eurosintfestival' door.   Technopolis weet je in de Maan te verrassen met  Sintweetjes verpakt in een wetenschappe-leuke showSjarabang dat die dag gehuisvest is in kc nOna, geeft kinderen de kans om een stokpaardje te maken.  Mooie Sint-brieven kan je schrijven in The Box.  En in de Bakboetiek kan je cupcakes maken en smullen.  Circusatelier Circolito leert je in Scheppers straffe pietentrucs.  En als je even wil uitblzazen kan dit in de Wereldwinkel bij chocomelk en ander lekkers.  Of je kan dit ook doen bij echte Sint-en Pietenthee bij Simon Lévelt.

 

En er is meer.  Vanaf nu kan je  de mooiste droom tekenen voor Sinterklaas, want de arme man slaapt de laatste tijd erg slecht.  Je kan je getekende droom voor de Sint posten in een heuse dromenbus die in Sint-Romboutstoren staat opgesteld.

In de toren kan je ook deelnemen aan een wedstrijd, waarbij je moet raden welke piet wat droomt.  Bij deze wedstrijd kan een mooi droompakket gewonnen worden. Ook kunnen de kinderen er hun schoentje kwijt.  Op 3 december zal het gevuld klaar staan! 

Dus noteer alvast:

 

zaterdag 3 december: om 11 uur op het Cultuurplein: wekken en ontvangst van de Sint.  Van 12 uur tot 16 uur gaan de activiteiten door (let op: voor sommige activiteiten dient gereserveerd!)

méér info:

www.mechelen.be/wekdesint

 

En omdat ik ook nog graag het kind in mij naar boven zie komen, zal ik zéker ook die dag afzakken naar de Minderbroedersgang. Wat had je gedacht?  De vorige edities van dit feest waren in mijn ogen echte voltreffers.  Het idee van de Sintenkamer in de toren is origineel, tof en écht Mechels.  Antwerpen mag de Heilige ontvangen in een boot op de Schelde: wij pakken het aan zoals het Maneblussers betaamt: we bieden de man onze mooiste locatie aan...

 

 

 

 

 

en breng een grote laars mee Jan, wie weet raakt ie ook gevuld

@ Jan Smets

Allez ! Nog 35 en ge hebt de kaap van 1000 topics bereikt.

Neem nu maar eens een sabbatjaar zodat anderen ook eens in de mogelijkheid zijn om een topic op de Blog te zetten

 

Hehe, dan kan ik nog eens een rarara plaatsen zonder dat die 2 dagen later plots 10 pagina's verder staat :-)

DOEN mensen! DOEN!  ;-)  Ik zou niet liever hebben dat er méér mensen frequenter bloggen.  Absoluut.  Hiermee herhaal ik m'n warme oproep naar alle Mechelaars die zin hebben om wat neer te pennen over wat er hier in deze stad te beleven valt.  Stuur je kandidatuur met motivatie naar Mechelenblogt.

Heel hartelijk welkom.  Zie je wel: Mechelenblogt schept de mogelijkheden.  Nu er natuurlijk nog op ingaan hé!  Marc C: goesting?  Vooral DOEN!

@Roger: plaats gerust die rarara Roger!  we weten hem wel te vinden!  ;-)

Vandaag (en morgen) onze Sintenkamer in Sint-Romboutstoren in Vlaanderen-Vakantieland...