We hebben de grootste

met categorie:  

Wie herinnert zich nog de monumentenstrijd van enkele jaren geleden.

Toen ging gans Mechelen voor het terughangen van het torenuurwerk dat zo lang aan onze toren te zien was.

Helaas nam het Limburgergevoel de overhand en de stoomstroopfabriek van Borgloon ging met de hoofdprijs lopen, de Mechelaar ving bot ....

Maar we blijven niet bij de pakken zitten !

Bijna vijf jaar na de Monumentenstrijd is er een nieuwe vzw opgericht om de ambitie van het grootste skeletuurwerk ter wereld opnieuw waar te maken.

 

(foto Van Ussel, ingekleurd door Roger Kokken.)

Is het écht het grootste uurwerk van de wereld ?

De juiste naam is skeletuurwijzerplaat. Deze van Antwerpen (Onze-Lieve-Vrouwe-Toren) bedraagt 7 meter, de doormeter in Londen (Big Ben) 8 meter. Mechelen (Sint-Romboutstoren) mag inderdaad prijken met de grootste skeletwijzerplaat ter wereld, met een diameter van 12 meter (11,72m) !!

Wat is een skeletwijzerplaat ?

Een typische Noord Franse, Zuid Nederlandse en Vlaamse skeletwijzerplaat bestaat uit een kruis meestal platte ijzeren (inox) profielen waartegen de cirkels bevestigd zijn. De grootste cirkel is de buitenste, dan komt er een kleinere cirkel. Tussen deze 2 cirkels zijn dan de cijfers bevestigd. In het geval van half uurtekens zoals bij dit voorbeeld is er nog een cirkel in het midden tussen de 2 eerste cirkels. Daarop zijn dan de half uurtekens bevestigd. De cijfers worden zodanig bevestigt dat als de plaat hangt met de 12 naar boven en de 6 naar onder het kruis te zien is in de vorm van een X.

En binnenkort worden de acties op gang geschoten... de overblijfselen van het torenuurwerk zullen volgende week zaterdag van het atelier van Luc Michiels op de Korenmarkt overgebracht worden naar de Sint-Romboutstoren.

  • om 13u30 op Korenmarkt
  • om 14.30 optakeling aan de Toren

En wie weet ziet onze toren er misschien binnenkort zo uit ...

(Foto BeeldbankMechelen, ingekleurd door Christophe Netels)

Een goed idee ? Laat het weten ...

Meer info op www.romboutwordtwijzer.be

(Met dank aan RomboutWordtWijzer vzw, beeldbankmechelen, Jan, Roger, Christophe, Nick, Luc en vele anderen.)

Super!! Dit kan ik alleen maar toejuichen ;-)))

gans Mechelen? hm. dan had mechelen gewonnen.

Gelukkig niet, den dezen vindt dat geen fraai idee, een mottige oversized klok om de minderwaardigheidscomplexen van een onafgewerkte toren te compenseren.

Laat de toren zoals hij is, hij is mooi genoeg

Respect voor je mening Lieven. 

Maar eigenlijk heb je het mis. Het torenuurwerk heeft niets met het niet afwerken van de spits te maken. Eigenlijk is de toren ontworpen met (ook) als doel om er een torenuurwerk op te hangen.

De toren heeft langer bestaan mét een klok dan zonder, dus eigenlijk is de toren met klok veel natuurlijker dan zonder.

En neem gerust eens een kijkje op de foto's hierboven, je zal zien dat het torenuurwerk perfect past op de toren. Misschien moeten we in Mechelen durven ambitieus te zijn, en de wereldklasse die we in huis hebben in de verf durven zetten.

Maar uiteraard staat het je vrij om het niet mooi te vinden. :-)

 'k Heb zo het gevoel dat dit onze schitterende toren toch wat zal ontsieren. :-(

Inderdaad Peter. 

Het gaat hier echt niet over grootheidswaan (al is het wel leuk om weten dat we hiermee het grootste torenuurwerk ter wereld hebben...).  Het is ook niet 'zomaar' een rare droom, maar gewoon de restauratie van ooit was.  Het zou het sluitstuk kunnen zijn van deze toren die langzaamaan in zijn oude glorie wordt hersteld - een technisch wonderlijk hoogstandje waar we als Mechelaars trots moeten op zijn...

Uitvoeren dat uurwerkplaatsen ! Al was het maar om te tonen dat de tijd in Mechelen ook niet-digitaal bestond.

als de toren al zou ontworpen zijn om die reuzeklok eraan te hangen dan moet men de toren eerst maken zoals hij voorzien was, namelijk met spits, dan zou misschien die klok nog tot zijn recht komen. niet dat ik speciaal voor die spits ben maar zo'n reuze gedrocht ontsiert de toren zoals hij nu is

@Lieven: Een dergelijk klok verandert het aanzicht van de toren naar een aanzicht zoals het meerdere jaren (zelfs de meeste) is geweest. En toen vond iedereen het vanzelfsprekend ...

Om het nu meteen een gedrocht te noemen is je goed recht natuurlijk, maar daar ben ik het niet mee eens, mij lijken de foto's hierboven best wel esthetisch, maar oordeel vooral zelf.

De ontworpen uurplaten moesten bij de toren passen en daar mee onderdeel van gaan uitmaken. De 4 cirkels zijn dan zo ontworpen om aan te sluiten op het bestaande bouwwerk. Het cijfer 9 en 3 zit netjes tussen de hoeksteunberen, de middellijn van de uurplaat, zeg maar het cijfer 12 en 6 volgt de middellijn van de toren. Het cijfer 12 zit geborgen onder het middelste uitsteeksel van de torentrans. Het cijfer 6 stopt net geen gebeeldhouwde steen weg. Verder is er geen enkel gebeeldhouwde steen, pinakel of dergelijke weggestopt.

Je bent trouwens van harte uitgenodigd op een van onze infosessies om wat van naderbij kennis te maken met de achtergrond van het torenuurwerk.

Spits en uurwerk hebben niets met mekaar te maken.  Je moet dit los zien van mekaar Lieven.  Waarom zou dat uurwerk niet tot zijn recht komen zonder de spits op de toren? Het heeft er driehonderd (!) jaar aangehangen.

Wat maakt het in jouw ogen tot een 'gedrocht'?  Dit lijkt me toch wel een scherp oordeel.  Niet?

geweldig

dat is DE prioriteit voor Mechelen

 

niet met mijn belastinggeld aub!

Als je Mechelen op de kaart zetten door het restaureren van werelderfgoed niet belangrijk vindt Marc ... dat kan.

Niemand zegt dat dit nu DE topprioriteit moet worden.

Maar aan de andere kant ken ik heel wat andere (en een pak duurdere) (erfgoed)initiatieven in onze stad waar geen Mechelaar van wakker ligt.

Trots op Sint Rombouts .... ?

Ik ben trots op Sint-Rombouts!  En... het is een haalbaar (ook financieel!) project.  Ieder zijn mening natuurlijk, maar ik ijver wel voor de restauratie van dit uurwerk.  Er wordt zoveel geld verkwist voor veel 'onozeler' zaken.  Dit is 'ons' erfgoed.  Sint-Romboutstoren is hét symbool van onze stad.  Terecht.  Laat ons dan ook gaan voor dit sluitstuk van de restauratie. 

87,41 procent van de Mechelaars laten nu al weten op de poll van Gazet van Mechelen, dat ze voor de restauratie van het torenuurwerk zijn.   En dit verheugt me wel.  Hieruit blijkt toch wel de groeiende fierheid van de Maneblusser op zijn stad, en het besef dat we te maken hebben met werelderfgoed dat méér dan waard is om in ere te worden hersteld!

 We vliegen naar de maan, binnenkort zelfs naar Mars! Uitvoeren die plannen voor het torenuurwerk, wij zijn maneblussers, zene!

Veel van onze medeburgers kunnen zich waarschijnlijk geen beeld vormen van de wijzerplaten die bijna 200 jaren de toren sierden en vinden dit nu een klein beetje overdone. Niet terecht: wanneer de Londenaars hun Big Ben met de beroemde wijzerplaten bouwden, dan schreven we reeds 1858 en dan waren ' onze ' wijzerplaten reeds toe aan een groot onderhoud.

Tracht je maar eens in te beelden wat een impact dat uurwerk maakte op onze voorouders tweehonderd jaar geleden. Het terug plaatsen van de wijzerplaten én werkend uurwerk geeft een boost aan de bekendheid van onze toren die je in euros kan tellen. 

Peter,  die bovenste foto heb IK niet ingekleurd.  Ik dacht dat dat Christophe was.  Ere wie ere toekomt :-)

En ik vind ook dat die wijzerplaten moeten terugkomen.  Ze hebben er trouwens enkele eeuwen gehangen tot "Fritz" ze in 1914 vanuit Walem als schietschijf gebruikte.  Zelf heb ik er nog 3 weten hangen (eentje hing in feite aan de toren te zwieren en vormde een reëel gevaar) tot ze begin jaren 60 definitief verwijderd werden.

Heeft er eigenlijk iemand een idee van de enorme impact van zo'n enorme wijzerplaten op het toerisme in ons leuke stadje? Mensen houden nu eenmaal van grootse en grote dingen. Fantastisch initiatief!

toeristen die gaan komen naar Mechelen om te kijken hoe laat het is,

sorry maar daar geloof ik echt niet in.

En zeggen dat er nog heel wat restanten in de toren aanwezig zijn van de wijzerplaten, getuige hiervan deze foto van Jan Smets die de overbrenging toont.

(Foto Jan Smets)

Marc, met alle respect voor jouw mening, maar maak je er nu niet een beetje een karikatuur van, met 'die toeristen die enkel zouden komen kijken hoe laat het is?'.  Natuurlijk zullen die nét zoals ik nog op hun polshorloge kijken om het uur te weten...  ;-)  Het gaat daar toch niet om.  Dit uurwerk was een historisch hoogstandje van durf en techniek.  Vergis je er maar niet in welke aantrekkingskracht deze toren, uurwerktrommel, beiaarden en dietsmeer op de bezoeker maken.  Kijk maar naar de grote bezoekersaantallen die de toren de laatste jaren weet te verwerken.  Er is terecht grote belangstelling voor.  Mechelen moet zijn grootste troef weten uit te spelen: en dat is zijn toren met alles erop en eraan.  Dus ook met dit unieke skeletuurwerk.  Hiermee maakt Mechelen op toeristisch vlak het verschil.  We moeten het niet doen met toeristische fantasietjes die ze elders ook (en méér of beter) hebben.  Deze toren is werelderfgoed.  Dit uurwerk is werelderfgoed.  Als trotse Mechelaar heb ik respect voor het technisch vernuft en de dromen van mijn Maneblussende voorouders, en daarom wil ik hun droom-van-een-uurwerk weer in ere herstellen.  Rombout wordt wijzer.  Beslist!  ;-)

Naah Jan, extra toeristen ga je met die klok echt niet lokken hoor, daar geloof ik de ballen van ;-)
Je moet ook geen extra excuses gaan verzinnen om het plaatsen van dat skeletuurwerk te rechtvaardigen...

Gewoon de toren terugbrengen in zijn oude staat is al meer dan genoeg, meer excuses zijn er echt niet nodig. Ik ben voor!

Nee, da's waar Tommy.  Het uurwerk op zichzelf zal natuurlijk geen extra toeristenstromen lokken. Maar ik geloof wel sterk in de uitstraling van het totaalconcept.  En daar hoort dit uurwerk bij.  Ik ben blij dat je ook 'voor' bent, zodat ik geen andere excuses uit de kast moet halen!  ;-))

Waar zijn de oorspronkelijke initiatiefnemers Mark Tourlouse en Paul Storme van de vzw  Bruistablet gebleven?  Zij waren indertijd niet weg te branden uit de media als er over het torenuurwerk iets moest gezegd worden.  Ik veronderstel dat zij toen ook het dossier hebben opgemaakt voor de Monumentenstrijd.

In hoeverre wordt er verder gebouwd op hun dossier?  Of stelde dat niet veel voor?  Tourlouse was een brulboei die graag in the picture kwam, al dan niet door tegen schenen te stampen.  Ik kan niet beoordelen of zijn dossierkennis evenredig was aan de aandacht die hij opeiste.  

@Koen: We hebben goede contacten met Mark, en hij heeft toegestemd om het dossier mee over te dragen ....  Maar hij is niet meer rechtstreeks betrokken.

Samen staan we inderdaad sterker

Ik stel voor dat iedere Mechelaar die voorstander is van het opnieuw aanbrengen van de wijzerplaten 500€ stort op een te openen rekening.

Als meer dan 80% er voorstander van is dan hebben we op één week tijd de nodige fondsen bij mekaar.

Die wijzerplaten moeten niet op de toren geplaats worden om te zien hoe laat het is. Want hoe laat het werkelijk is, zal de bezoeker van onze (?) stad zo wel vaststellen na een wandeling langs Bruul en Botermarkt. Te laat dus:-)

In het kader van het moderne glazen platform op de toren ben ik voorstaander van een reuze glazen LCD klok, meters BOVEN de toren, een modern toetsje moet nieuw en oud met elkaar verzoenen.

Eigenlijk begrijp ik ook niet dat in deze tijd een toren opnieuw moet uitgerust zijn met een uurwerk, waar iedereen zijn eigen 'luzze' in zijn GSM op zak of wat archaischer om de pols heeft.

Wat die poll betreft ALS alle mechelaars de GVA zouden lezen is een poll  nog niet representatief maar wel leuk om weten

@Lieven: Het project mikt op een exacte replica van de voorgaande situatie, en dat is ook noodzakelijk ivm subsidie.

Eerlijk, zo een LCD klok, dat zou geen zicht zijn, jong :-)

Wat betreft een horloge op de toren, gaat het natuurlijk niet om te weten hoe laat het is, (dat weet de Mechelaar al lang :-) Het is gewoon een schitterend sluitstuk van een geslaagde renovatiecampagne.

1: Persoonlijk vind ik het een schitterend initiatief.

2: De timing is toch wel ongelukkig, 't is crisis en de kas is leeg.

3: Besluit: doen, maar binnen een jaar of 5 à 10 wanneer we er ( hopelijk ) financieel terug wat beter voorstaan.

ps: ik wil er graag aan toevoegen dat ik stilaan een beetje de weubbes krijg van het naar voren brengen van uitslagen van polls uit de GVA, de Frut zoals ze zeggen, om een punt te maken. Wat daar representatief aan is wil ik wel eens weten. Hopelijk hoger dan het niveau van het gros van de reacties op hun fora :-/

mogen we dan nu ook hopen op een exacte replica van het vroeger station? In Antwerpen hebben ze daar toch iets leuk van gemaakt.

En binnen dertig jaar een exacte replica van het huidig station.

Toen ik mijn job als torenwachter begon was de monumentenstrijd net achter de rug. Ik wist niet goed wat ik mij bij die klok moest voorstellen, Ik had voordien  van mijn grootvader horen zeggen dat er ooit een klok aan de toren hing. Een enorm mechanisme dat nog verroest in de toren stond moest daaraan herinneren.

Na enkele maanden in de toren te werken krijg je een zekere band met het gebouw. Je wil alles weer aan de praat krijgen dat daar staat, Na enkele andere torens bezocht te hebben in binnen en buitenland, waar uurwerk en speeltrommel ondertussen gerestaureerd werden dacht ik dat moet bij ons ook kunnen.

Na de nodige gesprekken met monumentenzorg en Stad kreeg ik het vertouwen om de leiding te nemen voor herstel  in eigen beheer. In de winter van 2009 stond het mechanisme in het stadsmagazijn en werd stap voor stap hersteld. De trommel werd in de toren zelf in orde gebracht. Tegen de opening van de toren werkte alles weer zoals 45 jaar daarvoor, beter nog want met de sleet die zichtbaar werd tijdens de restauratie kan het onmogelijk midden jaren 60 nog goed gewerkt hebben.

Tijdens deze werkzaamheden was er bij mij maar weinig interesse voor de klok aan de buitenkant. De interesse is nadien gekomen en daar zijn 3 redenen voor. De belangrijkste reden is misschien wel de Mechelaar zelf die steeds weer over de klok begint, ook mensen van buiten Mechelen vragen regelmatig waarom er geen klok aan de buitenkant is.

Verder werd de interesse aangewakkerd door de elementen die nog in de toren aanwezig zijn, los van het mechanisme zelf. Het doornemen van foto's en archiefstukken die zo aansluiten bij de werkelijkheid, omdat nog niet alles weg gewist is. Het aanbrengen van 4 wijzerplaten zou een logisch vervolg zijn op de restauratie van het inwendige mechanisme. Het zou dit industrieel erfgoed weer compleet maken. Mechelen moet zoals de andere steden geen motoren achter de wijzerplaten zetten om de wijzer in beweging te brengen. Deze zullen aangedreven worden door het gerestaureerde inwendige mechanisme. Er is slechts 1 grote stad in het land waar dit nog het geval is en dat is Brugge. Men hoeft zeker niet te vrezen dat de wijzer soms zou fout staan. Sinds 1860 werd het mechanisme uitgerust met het systeem "Michiels" en liep vanaf dan juist. Het is de oorlog van 14-18 die de wijzerplaten verwoeste. Mechelen onderhield zijn wijzerplaten tussen 1705 en 1914 zeer goed .Tussen de jaren 1930 en 1970 verschijnen er regelmatig kranten artikels waar de terugkeer van de wijzerplaten aangekaart wordt. Zelfs nog in 1983 "nu de stellingen weg zijn kan de klok terugkomen"

Waarmee ik wil zeggen dat het idee niet ontstaan is met de monumentenstrijd maar al sinds ze beschoten werden. Door hun enorme aantrekkingskracht zal dit blijven opflakkeren tot ze er effectief hangen. Zal het over enige tijd zijn of over enkele generatie's, wie zal het zeggen.  Het hele traject tussen mechanisme en wijzerplaten werd recent in kaart gebracht. Hopelijk gaat er niets van deze kennis verloren. Het traject is ongezien en uniek in de torenuurwerk wereld. Zelfs nu al kwam de stichting tot behoud van het torenuurwerk uit Nederland kijken hoe dat het hier allemaal in mekaar zat. 

Tenslotte, Het is niet zo maar een uurwerk tegen een toren hangen, het is een waar kunstwerk. Men zal van overal komen kijken naar dit markante uurwerk. Er zijn geen gelijken, misschien kan het qua markante constructie nog het best vergeleken worden met  het Atomium.

Nick Vanhaute

Torenwachter

laat maar komen die klok! lekker makkelijk; geen horloge meer nodig!

Of die grote wijzerplaten meer toeristen naar Mechelen zullen lokken..??

Feit is wel dat in deze tijd van perfect werkende of radiogestuurde polshorloges iedereen zich toch gaat vergapen aan "Le grand horloge" in Rouen.

En ik denk dat zelfs het stadsbestuur er wel zal voor gevonden zijn.  Alleen, gelet op de talloze werken die momenteel overal in Mechelen uitgevoerd worden zal het blijkbaar niet voor morgen zijn want een kei kan men nu eenmaal niet stropen...

 

Krijgen we dan ook een replica van de houten kraan aan de Kraanbrug? Dat was pas een monument! (Waar is trouwens die kleinere replica vanuit de BRT serie Adriaan Brouwer?)

Voor mijn part is dit een prachtig initiatief: die klok gaat een prachtig 'puntje op de i' vormen op onze nu al zo mooie Grote Markt. 

Ik begrijp dan ook niet waarom sommigen er zo tégen zijn.  Zelfs als ingeweken Mechelaar koester ik de karaktervolle Sint-Romboutstoren, zijn unieke eeuwenoude beiaard en de mooie klanken die hij produceert én het authentieke uurwerkmechanisme met zijn serene tik-tak-geluid... 

De wijzerplaten terugplaatsen gaat het plaatje helemaal af maken en is bovendien een laat maar logisch vervolg op de restauratie van de toren en van de oude beiaard én het uurwerkmechanisme.

Al bij al dus niet louter een zaak van toeristen aan te trekken maar van het koesteren van ons erfgoed.  Of dat een direct 'nut' heeft is een discussie die je kan veralgemenen, maar naar mijn bescheiden mening biedt het zeker en vast 'meerwaarde'... en dat zal elke bezoeker van onze stad wel beamen!

Ik zal het eens op een andere manier zeggen: velen van ons bestaan omdat onze ouders vóór het zingen de kerk niét zijn uitgegaan. Waarom zouden we dan niet aan die kerktoren terug de geëigende klok hangen zodat iedereen kan zien wanneer hij de kerk moet verlaten alvorens het zingen begint??

Plezierig wordt het als je wat verder kijkt dan je neus lang is. In 1877 schreef onze heer F.Steurs een boek met de titel ' De toren van Sint Rombautskerk te Mechelen '. De man ging ook dieper in op de lijdensweg die voorafging aan het maken ( en betalen ) van ons fameus uurwerk. Uiteindelijk in 1708 maakte de heer Willmore ' vermaard werktuigkundige en behendige horlogiemaker ' uit de Stassaertstraat onderstaande rekening:

Twee dingen vallen mij hier op: ten eerste dat het drinkgeld mee opgenomen wordt in de officiële rekening en ten tweede dat de naam van de vervaardiger ' Willmore ' is. Voor de nederlandsonkundigen wil ik dit hier vertalen als fonetisch 18e eeuws ' ik - wil - meer ',  Dat zijn toch leuke dingen voor de mens!:-)

Zou de stad tegenwoordig nog dergelijke contracten maken met het drinkgeld in ? :-)

Maar even terug naar onze Willmore.

Vooraleer het groot werk te beginnen liet het stadsbestuur het model van de torenklok aan de toren hangen om te kunnen oordelen. Men oordeelde dat de uurplaat onvoldoende was en dat ze op een grotere schaal moest uitgevoerd worden.

Het gebuisde torenuurwerk moet allicht een beetje geleken hebben op ... het huidige torenuurwerk van Antwerpen.

(Foto Maas-Jan)

Respect en sympathie voor de trekkers van dit project maar verkeerd tijdstip mensen. Koester de plannen, berg ze veilig op en haal ze terug uit de kast wanner er opnieuw ruimte en geld is voor slagroom en de kers op de taart.

Vandaag ligt de modale Mechelaar, Belg en Europeaan helaas wakker van andere zaken, zeker weten.

Resultaten tot hiertoe op de poll van Gazet van Antwerpen.  Natuuuuuuuuurlijk is dit niet representatief voor héél Mechelen.  Zo naïef ben ik nu ook weer niet  ;-)    Maar het zegt wel 'iets'...

Zaterdag verhuizen de restanten van het uurwerk met 'enig vertoon' van Michiels op de Korenmarkt naar de toren...  Vanaf 13u30.  Kom je kijken?

Met statistieken kan men veel bewijzen, maar hoeveel personen hebben er aan de poll deelgenomen?

Nu, ik geloof best dat de meeste Mechelaars (waaronder ik) die wijzerplaten terug aan de toren willen  zien hangen, maar ik denk toch dat we met zijn allen een liedje van in 1950 zullen mogen aanheffen: "Wie zal dat betalen, wie heeft zoveel geld, wie heeft zoveel ping ping ping...???"

Wat de poll betreft: ik schreef hierboven: "natuuuuuuurlijk is dit niet representatief voor heel Mechelen".  Ik weet maar al te goed dat dit een vertekend beeld kan opleveren.  Maar als ik me niet vergis hadden bij het begin van de week al meer dan 700 mensen hun stem gegeven op de poll...

Wat het financiële luik betreft verwijs ik graag naar de website:

www.romboutwordtwijzer.be

 

vergeet zeker niet de tv- en gsm-antennes te restaureren en alle andere brol die in de loop der eeuwen aan de toren heeft gehangen.

is men hier nu ook al zo dwaas om als een kip zonder kop achter zo'n jeugdbewegingsplannen aan te lopen. het is hier toch limburg niet. laat die mooie toren met rust.

 

Pieterb, gij durft het zeggen se. 

 

Ieder zijn mening natuurlijk.  Het is alleen een beetje demagogisch en potsierlijk om tv-en gsm-antenes te vergelijken met een technisch hoogstandje als dit uurwerk natuurlijk. 

Maar goed - je kan voor of tegen het project zijn.  Mag allemaal voor mij.  Maar de waarheid geweld aandoen door er een karikatuur van te maken helpt niet hoor...  ;-)    Dit uurwerk zou het sluitstuk kunnen zijn van de restauratie van deze mooie toren.  Als men dit dwaas noemt - nou ja, dan ben ik maar die kip zonder kop. 

Het is juist omdat ik zo trots ben op deze toren, en op al wat mensenhanden ooit met liefde en technisch vernuft hebben gecreëerd voor deze toren, dat ik me achter dit project wil scharen.  Kom misschien eens luisteren op een info-avond rond de geplande restauratie van dit uurwerk?

www.romboutwordtwijzer.be

ik durf ook nogal eens wat zeggen hé mannen...  ;-)  Zou dit het Lef of Lof van Mechelen zijn?

 

Of onder invloed van LefFE ?  hahaha

Een uurwerk dat 250 jaar aan de toren hing, is wel wat anders dan een gsm-mast natuurlijk. :-)

Zo verwoordde dichter Dirk Verbruggen het, enkele jaren geleden :

Geen horloge aan mijn toren

De toren is er om de toren zelf
Niet om tien uur aan te wijzen
Of, godbetert, twee voor elf
Hij is er om de tijd te vergeten
Hoogstens te weten
Dat hij er altijd is geweest
Hij is hemelwijzer,
Noenuur, middernacht
Diegene die eeuwig wacht
Wij in Mechelen stelen mooie momenten
Onder onze tijdloze erfenis
Door die blote toren
Weten Mechelaars allang
hoe laat het is

Mechelen in gedichten

Hoe kleiner het pietje hoe groter de wijzerplaat? Zoiets?

Bon. Ik lig hier niet wakker van.

Ja Wout, het is ook daarom dat ik zo'n enorm polshorloge draag :-)