Uit de oude doos: november, 16 jaar geleden

met categorie:  

Uit de oude doos: november, 16 jaar geleden

In "De Streekkrant" van 30 november 1995 kon je het volgende lezen:

"Precies een jaar geleden publiceerde stadsgids Lucas Van de Leur de eerste Mechelse Almanak, waarin per dag allerlei fait-divers uit de Mechelse geschiedenis werden besproken.

Sinds enkele dagen ligt uitsluitend in boekhandel Forum (Boucherystraat - Mechelen) een nieuwe editie die ditmaal 366 korte tekstjes inhoudt. Deze bevatten nu eens geen uitleg aangaande grote en belangrijke bezienswaardigheden, maar handelen over eigenaardigheidjes in het Mechels landschap of stadsbeeld die de auteur als 'minimenten' bestempelt. Zo vormt dit kompakt boekje zowel een (eeuwigdurende) almanak als een (kreatieve) wandelgids."

Minimenten zijn kleine stadselementen, die kunnen gaan van minieme details tot zelfstandige monumenten, waar we gemakkelijk aan voorbijlopen zonder er aandacht aan te besteden. Sommige minimenten van toen zijn verdwenen, andere zijn in het stadsbeeld verschenen. Anno 2011 heb ik de minimenten opnieuw onder de loep genomen in "Mechelse Minimenten revisited", een virtuele zwerftocht door Groot-Mechelen met 365 locaties waar uiteenlopende minimenten bekeken en beschreven worden. Illustraties zal je tevergeefs zoeken. De beste illustraties zijn de minimenten zelf die je ter plaatse kan bekijken.

En boekhandels? Die kunnen ook verdwijnen. Het volstaat om 'boekhandel Forum' in het citaat te vervangen door 'de boekhandels Salvator en De Zondvloed'.