Sinte-Mette komt er aan!

met categorie:  

     

(foto's: Jan Smets  -  tekening: Alfred Ost)

Er zijn zo van die onwrikbare tradities die niet kapot te krijgen zijn.  Gelukkig maar.  En soms moet je zulke tradities best een beetje ondersteunen, omdat ze het waard zijn om mee te nemen naar de toekomst.  Zo'n oeroud volksgebruik is het Sinte-Mettezingen in onze stad op 11 november.  En dit jaar krijgt deze mooie traditie een extra steuntje....

 

Géén Mechelaar hoeft nog uitgelegd te krijgen wat Sinte-Mette inhoudt.  Da's zo klaar als een klontje.  Van Hombeek tot Walem, en van Muizen tot Battel: Sinte-Mette van de ruggenuchte is hét gebeuren van half november. 

 

Het Sinte-Mettegenootschap timmert al jaren aan de weg om de leuke traditie te bewaren.  Hiervoor wordt jaarlijks een gratis kinderfeest opgezet.  En ook gaan leden van het genootschap in verschillende Mechelse scholen praten over het gebeuren én het liedje aanleren.  Want het is immers belangrijk dat op juist die plaats kinderen het oeroude lied leren  Vooral  voor kinderen met ouders die geen Mechelse oorsprong hebben, is dit belangrijk. 

Als je wat meer wil weten over de werking van het Sinte-Mettegenootschap, moet je maar de volgende link aanklikken:  Op deze site kan je ook de tekst van het éne  échte lied vinden!

www.sintemette.be

 

In Hombeek gaat men nu zondag al van start met Sinte-Mette.  Dit Mechelse dorp heeft Martinus immers als patroonheilige.  De 27ste Sinte-Mettelichtstoet trekt door de Hombeekse straten vanaf 17u45.

Maar een aantal wijken zetten ook hun beste beentje voor.   Voor meer info moet je hier eens surfen:

www.mechelen.be/sintemette

Misschien geeft het zin aan andere buurten en wijken om ook iets op poten te zetten?  Waar blijft het Begijnhof, 'rond de Kraanbrug', Keldermansvest?   ...  Denk er eens over na...  Want in de binnenstad kan er best nog een tandje bijgestoken worden.

 

'De' Stad heeft ook begrepen dat Sinte-Mette op en top Mechels is, en ondersteunt vanaf nu nog meer dan voordien het hele feestgebeuren.  Vertegenwoordigers van Jeugdienst, Sinte-Mettegenootschap en Battel, gingen samenzitten om Sinte-Mette nog aantrekkelijker en bekender te maken.  De voorbije maanden zijn ze hiervoor verscheidene keren samengekomen.

 

Dit heeft er toe geleid dat er meer publiciteit wordt gevoerd: méér affiches, flyers, maar ook een stevig artikel in De Nieuwe Maan, enz...

En het 'pastilleke' uit het lied heeft vanaf dit jaar ook vorm gekregen.  Heus: er is een echte grote chocoladen Sinte-Mettemunt gefabriceerd!

Ook het jaarlijkse feest dat het Sinte-Mettegenootschap organiseert, is in een nieuw kleedje gestoken.  Wat blijft is de gratis inkom en prijzen voor élk zangertje, én vooral de warme, ongedwongen, niet-commerciële sfeer.  Maar let wel op:

 

Het Sinte-Mettefeest gaat deze keer NIET door in de feestzaal van het Scheppersinstituut, maar in een knap in thema gedecoreerd Mechelen-Centraal in Lamot.  De uren zijn ongewijzigd: van 14 uur tot 17 uur.  Er zijn gratis pannenkoeken en knutselactiviteiten, animatie...  Al de kinderen die zingen op het podium krijgen punten van de jury. Maar élk kind gaat met een prijs buiten.

Ben je nog nooit op dit feest geweest?  Zéker komen dit jaar.  Ook volwassenen zijn uiteraard welkom.  Kom maar eens een kijkje nemen, en geniet van de warme charme van dit kinderfeest!

 

 

 

 

 

 

Misschien moeten ze die tekening van Alfred Ost maar eens in 't groot afdrukken op een groot doek en dan aan Onze Ouwe Reus* hangen.

Allez, just an ID, zeunne...

( * Onze Ouwe Reus = de Sint-Romboutskathedraal - voor de Niet-Mechelaars )

Alfred Ost - Sintemettezingers

 Wat was een 'Ruggenuchte' ook alweer?

Mogelijk een verbastering van 'vruugen uchtend'...  Maar erg zeker is men daar niet van...

schitterend die gastjes van de St Pietersschool...

Rudi: de"beirputteschool"  !!! :-)