Rik Wouters verwelkomde zijn tienduizendste gast

(foto's: Jan Smets)

Ze waren niet weinig verrast...

Beni Faes en zijn echtgenote Myriam Festraets, toen ze vanmorgen het Schepenhuis betraden om de tentoonstelling 'Rik Wouters hoogtepunten' te bekijken.

Ze waren wel wat verbaasd geweest dat ze een cameraploeg en een aantal fotografen zagen rondlopen.  Maar ze hadden er toen nog geen vermoeden van dat zij het onderwerp waren van de persaandacht...

 

Maar bij het binnenkomen begonnen de camera's te draaien en stonden ze in het flitslicht, toen burgemeester Bart Somers hen verwelkomde als de tienduizendste bezoeker(s) van de nu al spraakmakende expo.  Ze werden vergast met een mooi boeket bloemen, een megafles Gouden Carolus, én een gratis toegang.

 

En dat vond het Mechelse echtpaar een leuke verrassing.  Beni had de tentoonstelling al eens bezocht, en vond het méér dan de moeite.  Ook de keuze voor het Schepenhuis om deze langlopende expo te herbergen kon op zijn goedkeuring rekenen.  Hij vond dat de werken van Rik Wouters er goed tot zijn recht kwamen.  Vandaag bracht Beni Faes ook zijn echtgenote mee.

Beni Faes had nog een leuke anecdote voor ons in petto.  Hij vertelde dat zijn vader, die architect was, ooit het huis had ontworpen voor Nel Duerinckx, de weduwe van Rik.  (blijkbaar was er toch nog wel iets goed aan de door haar zo verfoeide Dijlestad, dat zij koos voor een Mechels architect...)

De tentoonstelling loopt als een trein.  Gemiddeld komen er  dagelijks een tweehonderd bezoekers over de vloer.  Ook de boeken verkopen als zoete broodjes.  De knappe biografie die Eric Min schreef over de zo jong overleden geniale Mechelse kunstenaar, gaat vlot over de toonbank.  En ook de catalogi wordt flink verkocht.

Aan de balie vertelt men me dat de bezoekers over het algemeen héél enthousiast zijn.  Bij de bezoekers van de tentoonstelling telt men vele Nederlanders.

 

Het zou wel leuk zijn mocht onze stad een permanent Rik Woutersmuseum krijgen nadat deze expo binnen enkele jaren afloopt...  Of?

 

In ieder geval:  Mechelen mag blij zijn met de oprechte belangstelling voor deze schitterende tentoonstelling.  Terecht, want ook vanmorgen weer was ik weer bijzonder gecharmeerd door deze expo.  Ik niet alleen blijkbaar.