Kleuters Basisschool Ursulinen kijken uit naar Sinte-Mette

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets - Rudi De Mets en derde kleuterklas Juf Nele)

     

 

Sinds een vijftal jaar gaat stadsgids Rudi De Mets, die voorzitter is van het Sinte-Mettegenootschap de boer op...  Hij gaat rechtstreeks naar de Mechelse scholen om in de klassen zelf te vertellen over de geschiedenis van Sint-Maarten én het énige, echte Sinte-Mettelied aan te leren...

 

Zo was Rudi deze week al te gast in Go Shil, de Parel en in De Bel in deelgemeente Muizen.  En hij was telkens blij verrast over het feit dat Sinte-Mette duidelijk aan een opmars bezig is.  Meer en meer scholen doen ernstige moeite om de volkse traditie van Sinte-Mette over te brengen op de kinderen.  Tof!  Het is dan ook waardevol om het Sinte-Mettezingen te bewaren voor de toekomst.

Zo werd in 1994 het Sinte-Mettegenootschap opgericht om wat te doen aan de tanende belangstelling voor deze 'Mechelse' heilige.  Het Sinte-Mette-van de rugenuchte verloor terrein, en dat was jammer te noemen.  Een aantal scholen waren in die tijd niet zo happig op het dialectlied.  Maar door jaren aan de weg te timmeren, en te laten inzien dat dit stukje Mechels erfgoed te koesteren valt, is er een kentering opgetreden.  Er is duidelijk beterschap!

 

Elk jaar organiseert  het Sinte-Mettegenootschap een gratis, niet-commercieel Sinte-Mettefeest, met zangwedstrijd, pannenkoeken en veel animatie.  En dit is telkens een succes.  Het feest werd jaren geleden opgezet om de promotie van het zingen te ondersteunen.  Ook dit jaar zal er een groot Sinte-Mettefeest doorgaan.  Vrijdag 11 september gaat het feest door in Lamot van 14 uur tot 17 uur.  Ook volwassenen die graag eens een kijkje nemen, zijn hartelijk welkom!

 

  

(Rudi De Mets en tweede kleuterklas met Juf Tine Hermans)

Stad Mechelen ondersteunt vanaf dit jaar het hele Sinte-Mettegebeuren nog meer dan anders.  En dat zal zijn vruchten afwerpen...

Vandaag is Rudi De Mets in de basisschool van de Ursulinen in Mechelen, waar hij voor de derde kleuterklas van juf Kelly Van Craen en juf Nele Smets, en voor de tweede kleuterklas van juf Tine Hermans, komt vertellen over de Romein Martinus, die vele jaren geleden zijn mantel doorsneed om een bedelaar aan de stadspoort hiervan een stuk te geven...

  

(Juf Kelly van Craen en Juf Nele Smets)

De kinderen luisteren geboeid naar de stadsgids.  En zeg nu nog dat kleuters het Sinte-Mettelied te moeilijk vinden...: de flinke kinderen zingen het uit volle borst mee, in onvervalst Mechels!  Voor Rudi hebben de kleuters op het einde nog een leuke verrassing in petto: een tekening met de heilige himself.

Rudi vertelt me dat Marcel Kocken onlangs nog tegen hem zei, dat dankzij het Sinte-Mettegenootschap Sinte-Mette niet verdwenen is, en dat er terug meer kinderen al zingend in het straatbeeld op te merken vallen...  Het is belangrijk dat scholen Sinte-Mette blijven opnemen in hun programma.  Immers: scholen zijn hét doorgeefluik voor deze traditie!

  

Zo is dat ook in de basisschool van de Ursulinen.  Achteraf ga ik nog mee naar de derde kleuterklas van juf Nele, waar nog eens gereflecteerd wordt.  De juf vraagt aan de kleuters wat ze onthouden hebben, en een schrander kereltje weet dat 'Sinterklaas een witte baard heeft, maar Sinte-Mette een grijze!'  Een andere kleuter antwoordt dat het 'zéker een miljoen jaar geleden is dat Sinte-Mette leefde'.  Een meisje vertelt dat 'Sinte-Mette niet meer wou vechten in het leger omdat hij mensen wou helpen, en dat de baas van het leger boos was omdat hij zijn mantel-die-van-'t-leger-was, in twee stukken sneed...' 

  

 

Een hele week werkt men al rond het thema 'Sint-Maarten', vertelt Juf Nele.  Men leert het lied aan, men knutselt mijters, en in een rollenspel speelt men het verhaal van Martinus na.  Er zijn taalactiviteiten én rekenactiviteiten gebouwd rond de figuur van Sinte-Mette.  Zo moet men bijvoorbeeld snoepjes verdelen in zakjes, enzovoort.

En nee: de kinderen hebben géén probleem met het Mechels dialect.  Ze leren de tekst vlot.

 

  

 

Juf Nele Smets weet me nog te vertellen dat ze samen met juf Tine Hermans van de derde kleuterklas werkt aan de samenstelling van een allesomvattende map met didactisch materiaal, spelletjes, verhalen, prenten... rond het thema.  Deze zou bruikbaar zijn voor alle Mechelse kleuterscholen.  Er zijn plannen dat de Erfgoedcel hieraan zijn medewerking zal verlenen.

Aan de enthousiaste kleuters van de Ursulinen is te merken dat Sinte-Mette nog lang niet dood is.  Het Sinte-Mettegenootschap kan op zijn beide oren slapen: ook deze generatie Mechelaars zal het lied meenemen naar de toekomst.  En dat is zeker een verdienste van de leerkrachten, in deze school, en al die andere scholen die in dezelfde lijn werken!

  

  

 

 

 

 

 

 

Vandaag in trui met V-hals langs de Mechelse scholen en morgen in volle Sinte-Mette-uitrusting langs de Mechelse café's.

Rare jongen eigenlijk, die Rudi.

;-)

En Juf Nele, ... zag allicht dat het goed was. Een mooi initiatief Rudi.

Voor de Niet-en nieuwe Mechelaar...

Hier een echte Mechelse Sintemettewebsite, met alles erop en eraan !

Dat is niet meer of niet minder dan de website van de stad Gim.

en..PS, 'rare jongen' Rudi (dixit Gimycko) is voorzitter van het Sinte-Mettegenootschap met deze website, ook met alles erop en eraan:

www.sintemette.be

 

Ook onze Sven Gazet zet het aankomende Sintemettefeest groots in de spotlights.

Artikel

Komaan Rudi, ga er voor. 

Gisteren een fotosessie voor "De Morgen"  in de basisschool De Bel in Muizen, waar juf Katleen, een volbloed Mechelse, de kinderen vriendelijk "indoctrineert" de echte Sinte Mette te gaan zingen. Donderdag gaat de school zingen in de straten van Muizen. Helaas heel veel "koeien met staarten" daar, maar er wordt aan gewerkt. We maakten mijters en leerden het lied en dat sloeg toch wel aan. Dus hier eigenlijk voor een deel missionarissenwerk, maar dat doen we graag.

Trouwens ik heb lang gesproken met een journaliste van "De Morgen" en het viel me op dat deze typische vieringen van Sint Maarten en dus ook de Mechelse, niet zo goed gekend zijn (wat normaal is, er is veel te veel verdwenen). Je hoorde de interesse van de vraagstelster door de telefoon door. Ik ben benieuwd wat er gaat van in de krant komen...

De communicatie van de stad heeft duidelijk succes, want ik had nog nooit "De Morgen" gehaald

Wie zien we vrijdag in de namiddag in Lamot voor het grote Sinte-Mettefeest?  (14 uur - 17 uur).  Volwassenen zijn ook welkom!  Kom en geniet van de warme, ongedwongen en niet-commerciële Sinte-Mettefeest!   Doen!  

Ondertussen staan alle nieuwe knipsels op de website www.sintemette.be , alsook de affiche die u kan afdrukken en achter de ruit kan aanbrengen, als de Sinte Mette zangertjes welkom zijn.
 
Laat ze aan uw deur geen "Oeg oas lieg oas" zingen en denk eens terug aan de tijd dat je zelf ging zingen en niet graag voor een gesloten deur stond :-)
 
 

Helaas moet ik beroepshalve het feest missen, dit jaar. Maar... zaterdagavond, met de Groete Sinte-Mette, een combinatie van kroegentocht, fundraising, traditie, ambiance en een stukje commedia del' arte (ist just geschreven, Rudi?), zal ik er zeker weer bij zijn.

Terwijl ik wacht op Wieland om de zaterdagavond  op te fleuren, kan ik mededelen dat er een paginagroot artikel is verschenen in de Morgen. Ik krijg dat vandaag wat later binnen als scan en zal het op de website laten zetten. Helaas geen enkele foto van de zingende kindjes van de Bel, maar ik ben in contact met de fotograaf en die zou er me bezorgen. Er staat wel een foto van Sint Maarten als soldaat met de mantel...

Tot morgen namiddag allemaal.

Sinte Mette

En deze artikels verschenen in Gazet van Antwerpen vanmorgen:

Het artikel in De Morgen was de moeite! Een volle bladzijde dus in een "federale" krant !
En de Rudi kwam goed  uit de verf... Benieuwd wat ze in Aalst gaan vinden van de uitspraken over Sint-Maarten vs Sinterklaas (waarmee i k het trouwens volledig eens ben) ...

Tof dat "onze" Sint-Maarten - én Rudi - na de GvA ook De Morgen haalde

En... ondertussen is het Sinte-Mette.  Het wordt 'on-11 november-achtig' stralend weer, en hopelijk is niet iedereen op verlengd weekend, en zien we véél zangertjes in de Mechelse straten.

Ik sta klaar om te vertrekken, kriskras door Mechelen, van Walem tot Muizen, en van de Hanswijkenhoek tot de Heihoek, en al wat daartussen ligt..., om zangertjes te spotten en ze voor de micro van Radio Reflex te brengen...  Benieuwd...

Tot op het feest in Lamot, deze namiddag?